Karbonhidrat İntoleransınızın Olduğunu Nasıl Anlarsınız

karbonhidrat intoleransınızın olduğunu nasıl anlarsınız
karbonhidrat intoleransınızın olduğunu nasıl anlarsınız

Temel enerji kaynaklarından biri olan karbonhidratlar vücudumuzun pek çok hayatin fonksiyonlarında da oldukça belirli rollere sahiptir. Karbonhidrat ihtiyacı kişiden kişiye değişiklik gösterebileceği gibi her vücudun karbonhidrat alımına vermiş olduğu tepki de birbirinden farklılık göstermektedir.

Şekerli yiyecek tüketimini sınırlandırmanıza, beslenmenize tam tahıllı besinleri, meyve ve sebzelere ağırlık vermenize rağmen kendinizi yorgun hissediyor, çok sık aç hissedebilir, ideal kilo aralığınıza bir türlü ulaşamıyor ve vücudunuzun ödem topladığını hissetmeniz durumunda orada bir durarak karbonhidrat seçimini, hangi karbonhidrat çeşidine ne zaman ve ne kadar miktarda yöneldiğinizi gözden geçirmeniz gerekmektedir. Karbonhidrat intoleransınızın olduğunu nasıl anlarsınız?

İçerik Başlıkları

Karbonhidrat İntoleransına Sahip Olduğunuzu Nasıl Anlarsınız

Karbonhidrat intoleransınızın olup olmadığını anlayabilmek için öncelik olarak aşağıda belirtilen soruların cevabını yanıtlayın.

  1. Aşırı kilolu musunuz?
  2. Karbonhidrat içeriği yüksek bir öğün yapmanız durumunda kendinizi yorgun hissediyor musunuz?
  3. Gün içerisinde hareketsiz kalıyor musunuz?
  4. İştah kontrolünüzü dengeleyemiyor musunuz?
  5. Ekmek, makarna, patates, tatlı ve nişastalı besinlerin çok sık mı tüketmek istiyorsunuz?
  6. Acıkmanız durumunda baş dönmesi yaşıyor musunuz?
  7. Kan şekeriniz normal değerlerden daha mı yüksek düzeyde?
  8. Anksiyete, depresyon, cilt sorunları, kemik ve eklem ağrıları, uyku sorunları ve hormonal problemleri ve hormonal problemler mi yaşıyorsunuz?

Eğer bu problemlerden bir veya birkaçında evet cevabınız bulunuyorsa, karbonhidrat intoleransına sahip olup olmadığınızı anlamanız için sizlere etkili bir yöntem sunacağız. Öncelik olarak 14 gün boyunca beslenme programınızdan rafine karbonhidratları, nişastalı sebzeleri, işlenmiş gıdaları, ilave şekerleri ve ilave şeker ile yapılmakta olan tüm gıdaları, bal, pekmez, akçaağaç şurubu gibi doğal tatlandırıcıları, glisemik indeksi yüksek meyveleri tamamen listenizden çıkarmanız gerekmektedir. 14. gün sonunda ise 2, 5, 6. ve 8. soruları kendinize yeniden sorunuz. Eğer bu sorularınızın cevaplarında önemli ölçüde bir farklılık varsa bu durum büyük bir ihtimalle karbonhidrat intoleransınızın olduğuna işaret ettiğini göstermektedir.

karbonhidrat intoleransı nelere yol açar
karbonhidrat intoleransı nelere yol açar

Karbonhidrat İntoleransı Nelere Yol Açar

Bu muhakemeyi yapmanız durumunda sonuç olarak vücudunuzun tüketmiş olduğu karbonhidratları ne kadar tolere etmiş olduğunu sizlere gösterecektir. Bu sonuç emin olun ki yaşam tarzınız ile ilgili bağlantılıdır. Hareketsiz ve stresli bir yaşam devam ettirebilmek, uyku problemleri yaşamak, genetik birtakım yatkınlıklar, ilaç kullanımı ve beslenme tarzı vücudunuzun karbonhidrat intoleransında artış göstermektedir.

İntolerans artış gösterdiği zaman kan şekerinde dalgalanmalar yaşanmakta ve kan değerleriniz sağlıklı aralıktan uzaklaşılmaktadır. Giderek yükselmekte olan kan şekeri vücutta birçok sağlık problemiyle birlikte getirmektedir. İnsülin direnci, yüksek tansiyon, kalp rahatsızlıkları, diyabet, obezite ve Alzheimer karbonhidrat intoleransının ve bunun neden olduğu yüksek kan şekerinin zemin hazırlamış olduğu hastalıklardan bazılarıdır.

Karbonhidrat İntoleransınız Var, Peki Şimdi Neler Yapılmalı

Karbonhidrat intoleransının olması durumunda beslenme düzeninde yapılması gereken birçok farklılığı beraberinde getirmektedir. Öncelik olarak şekeri ve rafine karbonhidratları hayatınızdan çıkarmanızı öneriyoruz. Beslenmenizde glisemik indeksi düşük meyve ve sebzeleri tercih etmenizi öneriyoruz, aynı zamanda sebze seçimlerinizde de lif açısından yüksek değerlere sahip olan besinlere öncelik verin.

Yağ alımınızda doymamış yağ asidi açısından zengin olan avokado ve zeytinyağı gibi kaliteli yağ kaynaklarına yönelerek de yapılması gereken değişiklerden biridir. Alkolü olabildiğince az tüketmeye özen gösterin. Tüketmeniz durumunda karbonhidrat içeriği en düşük olan alkol çeşitlerini tüketmeyi tercih edin ve alkolü şeker oranı yüksek olan diğer içecekler ile karıştırmadan tüketimini sağlayın. Son olarak ise nişasta içeriği yüksek olan sebze ve baklagillere beslenmenize mümkün olduğunca az ilave etmeye çalışın.

Karbonhidrat intoleransınız ne kadar egzersiz yaptığınızda, hayatınızın ne kadar stresli olduğunda, uyku sürenize ve kalitesine, ilaç kullanımına bağlı olarak yükselip düşebilmektedir. Mutlaka bir uzmandan yardım almanız da gerekebilmektedir. Fakat unutulmaması gereken durumlardan biri de uzman desteği almadan öncesinde kişisel farkındalık kazanmak ve yapılacak hayat tarzı farklılıkları için gerekli olan motivasyonu duymak olmalıdır.