Günlük Ne Kadar Uykuya İhtiyacımız Var

günlük ne kadar uykuya ihtiyacımız var
günlük ne kadar uykuya ihtiyacımız var

Gün içerisinde sorumluluklarınızı yerine getirebilmek açısından uykuya ayırmış olduğunuz zaman dilimi ne kadardır? Biz sizler için gününüzü daha verimli bir şekilde geçirebilmek açısından uyku zamanlarını araştırdık. Peki, günlük ne kadar uykuya ihtiyacımız var?

Gözümüzü kapatmamızla birlikte tüm günün yorgunluğu, bazen mutsuzluğu geride bırakmakta ve yeni bir gün için enerji toplamak için çapa göstermekteyiz. Uyku esnasında zihin güçlenmekte, hasar görmekte olan vücut hücreleri onarılmakta ve hemen hemen tüm vücut sistemleri enerji depolamaktadır. Uykunun bu faydalardan maksimum düzeyde verim alabilmek açısından günlük ne kadar uyku ihtiyacımız vardır? Sizler için bu sorunun cevabını yazımızda derledik.

Uykunun Önemi

Yapılan araştırmalar sonucunda vücudun hem fiziksel hem zihinsel hem de ruhsal açıdan tam bir iyilik halinde olabilmesi açısından her yaşta uyku gereksinimi olduğu açık bir şekilde ortaya konulmaktadır. Yeterli ve kaliteli bir gece uykusu, zihinsel ve fiziksel sağlığınızın güçlenmesini sağlayarak gün içerisinde kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlamaktadır. Üretkenlik ve yaratıcılığın gelişimi sağlanması, duygusal dengenin korunması, beyin, kalp ve bağışıklık sisteminin güçlenmesi ve hatta kilo kontrolünün sağlanması açısından uyumak en başta gelen tedavi yöntemlerinden biri olarak yer almaktadır.

Sizi etkilediğini düşünmediğiniz çok az uyku eksikliği bile ruh halinizde düşüş, enerjinizde azalma, mental aktivite kaybının ve stres ile başa çıkma, yeteneğinize olumsuz etki sağlayabilmektedir. Uzun süre uykusuzluk yaşanması bir farklı deyiş ile kronik uyku kaybıi zihinsel ve fiziksel sağlığının kaybına neden olabilmektedir.

Günlük Ne Kadar Uyumalı

  • 0-3 ay yeni doğan bebek gün içerisinde ortalama olarak 14 ila 17 saat,
  • 4-11 ay bebek gün içerisinde 12 ila 15 saat,
  • 1-2 yaş çocuk günde 11 ila 14 saat,
  • 3-5 yaş okul öncesindeki çocuk günde 10 ila 13 saat,
  • 6-13 yaş okul dönemindeki çocuk günde 9 ila 11 saat,
  • 14-17 yaş genç 8 ila 10 saat,
  • 18-25 yaş genç yetişkin 7 ila 9 saat,
  • 26-64 yaş yetişkin 7 ila 9 saat,
  • 65 yaş üzerindeki bireyler ise 7 ila 8 saat uykuya ihtiyaç duymaktadırlar.