Kas seğirmesi, vücutta yer alan kasların ufak ufak ve hafif bir şekilde kasılması durumu olmasıyla birlikte neden kaynaklandığına göre tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Kas seğirmesi, vücutta yer alan kasların ufak ufak ve hafif bir şekilde kasılması durumuna verilen isimdir. Kas seğirmesi aynı zamanda kas fasikülasyonu olarak da bilinmektedir. Halk arasında da kas atması olarak tarif edilebilmektedir. Kaslar, kontrol etmiş olduğu pek çok lifin birleşleşmesiyle birlikte oluşmaktadır. Kasları etkilemekte olan sinirlerin uyarılması ya da bir şekilde hasar görerek kas liflerinden seğirmelerin oluşmasına neden olabilmektedir.
Çoğu kas seğirmesi fark edilmeyecek derece küçük ve kısa zaman içerisinde oluşup geçmektedir. Kişi tarafından endişe edilecek bir durum olarak algılanmamaktadır. Fakat bu kas seğirmelerinin sık sık yaşanması ya da basit sebeplerin varlığı söz konusu olmadan ortaya çıkması, bir sinir sistemi rahatsızlığına işaret edebilmektedir ve bu durum sonucunda mutlaka bir hekime başvuru yapılması gerekmektedir. Sol kas seğirmesi ya da sağ kas seğirmesi durumuna bağlı olarak birlikte ya da ayrı ayrı görülebilmektedir. Kolda kas seğirmesi ve bacaklarda kas seğirmesi sık sık durumdan etkilenmekte olan bölgeler olmasıyla birlikte dilde fasikülasyon, göz kapağında seğirme de oldukça yaygın şekilde görülmektedir.
Kas seğirmesi ve kas spazmı kavramı genel olarak birlikte kullanılmaktadır. Bu iki durumda istemsiz olarak kasılmaların tarif edilmesiyle birlikte tam olarak aynı durumlar değildir. Kas seğirmesi, tekrarlamakta olan kısa süreli kasılmalardandır. Kas seğirmeleri kişinin rahatsız olmasına neden olabilir ancak tipik olarak ağrılı bir süreç değildir. Kas spazmı ise ağrıya neden olabilmekte olan uzun süre devamlılık sağlayan kasılmaları tanımlamaktadır. Kas spazmları, kas krampları olarak da bilinmektedir. Genel olarak egzersiz sonrasında ortaya çıkmaktadır.
Kas Seğirmesi Nedenleri Nelerdir
Kas seğirmesi toplumda sık sık görülmekte olan, neredeyse her insanın hayatında en az bir kez yaşamış olduğu bir durumdur. Bu basit kas seğirmeleri, benign fasikülasyon sendromu başlığı altında da incelenebilmektedir. Bu kas seğirmeleri ortak ve en sık sebepler olarak aşağıdaki gibi sıralanabilmektedir:
- Aşırı Efor: Bir kasın gerilmesi ya da aşırı derecede kullanımı sonucunda kas seğirmelerine sebep olabilmektedir. Kişi kuvvetli bir şekilde ya da uzun bir süre egzersiz yapması sonucunda, kas seğirmesi yaşaması mümkündür. Yapılan bilimsel araştırmalar, bu kas seğirmelerinin iki ana nedenden kaynaklı egzersiz sonrasında meydana gelebileceği düşünülmektedir. İlk neden kasların aşırı derecede yorulmasından dolayı meydana gelen bazı maddelerdir. Bu kas yorgunluğu sonucu meydana gelen maddeler, aşırı çalışmakta olan kas liflerindeki seğirmelerin tetiklenmesine neden olabilmektedir. Özellikle de daha önce o kas grubunun daha fazla çalıştırmayan kişilerin ani olarak yüksek şiddetli egzersiz yapmaları sonucunda seğirmeler daha sık olarak görülebilmektedir.
- İkinci olarak ise, egzersiz esnasında terlemeyle birlikte kaybedilen sıvı nedeniyle bazı elektrolitlerde dengesizlik oluşmasının sebep olması düşünülmektedir. Sodyum, kalsiyum gibi elektrolitler, kas kasılmasına neden olabilmektedir. Sıvı kaybı sonucunda kas liflerindeki elektrolit kaybı, seğirmenin oluşmasını tetiklemektedir. Bu elektrolit dengesizliğe bağlı olarak oluşmakta olan seğirmeler sık sık olarak kol ve bacak gibi bölgelerde görülmesi söz konusudur. Çünkü egzersiz esnasında genel olarak en fazla çalışmakta olan kaslar, baldır, uyluk ya da pazı kasları olarak yer almaktadır.
- Yeterince Uyumamak: Beyinde bulunan kimyasallar ya da diğer adıyla nörotransmiterler, beyin içerisinde kas kasılmasının yönetmekte olan sinirler arasında uyarı taşımakta olan maddelerdir. Kişinin yeterli miktarda uyku uyumaması, nörotransmiter reseptörlerinin yani kimyasalların çalışması için gerekli duyulan maddelerin çalışmasını etkilemektedir. Bunun sonucunda ise beyin içerisinde yer alan kimyasallar aşırı derecede birikim sağlar. Aşırı miktarda biriken kimyasallar, anormal uyarılara neden olarak kas seğirmelerine neden olabilmeleri söz konusudur. Bu tarz bir uykusuzluk ve yorgunluktan en çok etkilenmekte ve seğirmekte olan kaslar genellikle göz kapaklarıdır.
- Kafein: Kahve, çay ya da enerji içeceği gibi kafein içeriğine sahip olan içeceklerin aşırı derecede tüketilmesi sonucunda kas seğirmesine sebep olabilmektedir. Kafein uyarıcı bir madde olmasıyla birlikte vücuda alınmakta olan aşırı kafein kas liflerini uyararak seğirmelere sebep olmaktadır. Sık kas seğirmeleri olan kişilerin tüketimini sağlamış oldukları kafein içeriği olan maddelere dikkat edilmesi gerekmektedir.
- Kalsiyum Eksikliği: Vücudun uygun kas işlevinin desteklenmesiyle birlikte yürütmek açısından kalsiyuma ihtiyaç bulunmaktadır. Yeterli miktarda kalsiyuma sahip olunmaması, kas seğirmelerine neden olabilmektedir. Kalsiyum eksikliği hipokalsemi olarak da bilinmektedir. Kalsiyum süt ürünleri, soya fasulyesi, soya peyniri, fındık ve yeşil yapraklı sebzeler gibi ürünlerde yer almaktadır.
- Magnezyum Eksikliği: Magnezyum olarak adlandırılan elektrolit, sinirlerin ve kasların sağlıklı olabilmesini sağlamak ve iletimi düzenlemede önemli bir rol almaktadır. Magnezyum, sinir ve kas işlevinin desteklenmesi açısından kalsiyumun hücre zarları boyunca taşımasına yardımcı olmaktadır. Magnezyum eksikliğinin olması durumunda, yüz de dahil olmasıyla birlikte vücudun herhangi bir yerinde kas seğirmesine sebep olabilmektedir. Magnezyum eksikliği hipomagnezemi olarak da bilinmektedir. Magnezyum eksikliğinin kalp ve damalar ilişkili rahatsızlıkların riskinin artış gösterildiği de düşünülmektedir. Magnezyum eksikliğinin sebepleri ise şu şekilde sıralanmaktadır.
- Kötü beslenme alışkanlığı
- Aşırı derecede alkol tüketimi
- İshal
- D Vitamini Eksikliği: Sinirlerin beyinden vücudun kaslarına mesajlar taşıyabilmesi açısından D vitaminine ihtiyaç duyulmaktadır. D vitamini eksikliği olan kişilerde, kas güçsüzlüğü ve kas seğirmelerinin görülmesi söz konusu olabilmektedir. D vitamini eksikliği nedenleri arasında güneş ışığına yeterli miktarda maruz kalınmaması ve yetersiz beslenme olarak yer alınmaktadır.
- Dehidrasyon: Kas kütlesinin toplamda %75 miktarı kadarı sudan oluşmaktadır. Su ayrıca besinleri mineralleri kaslara taşımaya yardımcı olmasıyla birlikte kas ile alakalı işlevleri desteklemektedir. Kişi yeterli miktarda su içmemesi durumunda dehidratasyon gelişmesine neden olabilmektedir. Dehidratasyona sahip olmak kas seğirmesine sebep olabilmektedir.
- Stres ve Anksiyete: Psikolojik olarak stres ya da yüksek anksiyete kas seğirmesine sebep olan konulardan biridir. Stres esnasında kaslarda gerilme ortaya çıkmaktadır. Bu kas gerginliği sebebiyle de kas seğirmeleri ortaya çıkabilmektedir. Stresin sebep olduğu kas seğirmeleri vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilmektedir. Bu duruma bağlı olmasıyla birlikte kas seğirmeleri yaşamakta olan kişiler, durumu genel olarak stresli iken kasların atması diğer dönemlerde ise normal olunması şeklinde tarif edilmektedir.
- Bazı İlaçların Kullanımı: Bazı ilaçlar istemsiz kas seğirmesine sebep olabilmektedir. Bu reaksiyon bir yan etki ya da diğer ilaçlarla etkileşimler sebebiyle oluşabilmektedir. Bu nedenle yeni bir ilaç kullanılmasına başlanmasıyla birlikte olası yan etkilerle ilgili doktorla iletişime geçilmesi önerilir.
Yukarıda yer alan yaygın olarak görülen kas seğirmeleri nedenleri dışında, basit herhangi bir sebeple açıklanamayan ve altta yatan ciddi bir rahatsızlığı göstermekte olan kas seğirmesi sebepleri de bulunmaktadır. Bu nedenler ise aşağıdaki gibi sıralanabilmektedir:
- Spinal Sinirin Sıkışması: Spinal sinir bir diğer adıyla omurilik sıkışması kas seğirmesi ve bazen kas spazmlarınan kaynaklı oluşabilmektedir. Bu durum radikülopati olarak da adlandırılmaktadır. Omurilik sıkışmasının olası diğer belirtileri, ayak ya da bacakta karıncalanma ya da uyuşma hissedilmesi söz konusudur. Genel olarak bir travma sonrasında omurgada yer alan diskler fıtıklaşmakta ve bu fıtıklaşmış disk omuriliğe baskı yapabilmektedir. Omurgadaki herhangi bir disk hasar görmesiyle birlikte ilgili sinirin kökünün sıkışmasına neden olabilmektedir.
- Amyotrofik Lateral Skleroz (ALS): Amyotrofik lateral skleroz yani ALS nadir olarak görülmekte olan nörolojik bir durumdur. Kas seğirmesi, amiyotrofik lateral skleroz (ALS) adı olarak verilmekte olan dejeneratif nörolojik bir hastalığın işareti olabilmektedir. Fakat ALS hastalığının çok daha ciddi ve farklı belirtileri de yer almaktadır. Aynı zamanda nadir görülmesinden dolayı herhangi bir kas seğirmesinde ALS hastalığını düşünmek çok doğru değildir. ALS, kişinin sinir hücresi işlevinin kademeli olarak bozulmasına sebep olabilmektedir. Sinir hücreleri ya da nöronlar, kişinin istemli kas işlevininin kontrolünü sağlamakta ve bu da düzgün hareket etmesine yardımcı olmaktadır. Nöronlar yani sinir hücreleri düzgün olarak çalışmayı bırakmasıyla birlikte kas güçsüzlüğü, seğirmesi gibi durumların görülmesi başlamaktadır. Zamanla ALS’li hastalar hareket etme yeteneklerini kaybetmektedirler. Bu durumda yürümek, konuşmak, yemek yeme ve nefes almak gibi durumların zorlaşmasına neden olur.
- Isaac Sendromu: Isaac sendromu, kas seğirmesine sebep olmakta olan nöromüsküler yani sinirleri ve kasları etkilemekte olan durumlardır. Issac sendromlu hastanın aşırı aktif olarak periferik sinir uzantıları bulunmaktadır. Bu nedenle de sinirler sürekli olarak kas liflerinin tetiklenmesine neden olmaktadır. Bu durumda kişinin dinlenme esnasında bile kas kasılmaları, kas seğirmeleri meydana gelmesi söz konusudur. Isaac sendromunun diğer semptomları ise şu şekilde yer almaktadır:
- Kas sertliği,
- Kramp,
- Aşırı terleme,
- Kasları gevşetmede zorluk
- Lupus: Lupus, kişinin vücudundaki bağışıklık sisteminin yanlışlıkla sağlıklı olarak dokuya saldırdığı uzun vadeli otoimmün bir durum olarak yer almaktadır. Çok yaygın olmasıyla birlikte lupus hastalığının bir belirtisi de kas seğirmesi olabilmektedir. Lupus, belirli bir kas gruplarının iltihaplanmasına sebep olabilmektedir. Bu iltihaplanma miyozit denilmektedir. Kas seğirmesi miyozitin bir semptomdur.
- Multipl Skleroz: Kas seğirmesi multipl skleroz (MS) olarak adlandırılmakta olan hastalığın belirtisi olabilmektedir. Multipl skleroz, kişinin merkezi sinir sistemi semptomunun etkilenmesine neden olan dejeneratif yani yıkıcı bir durum olduğu söz konusudur. MS’in yaygın olarak bir semptomu da spastisitedir. Spastisite, kasların sertleşmesi ve istemsiz olarak kasılması durumuna verilen isimdir. Kas seğirmesi de spastisitenin bir belirtisi olabilmektedir. Multipl sklerozun diğer belirtileri ise aşağıdaki gibi sıralanmaktadır:
- Yorgunluk,
- Uyuşma ya da karıncalanma,
- Güçsüzlük,
- Baş dönmesi,
- Cinsel işlevin azalması,
- Kronik veya uzun süreli ağrı,
- Düşünmede bozukluk,
- Yürüme güçlüğü,
- Görüş problemleri olarak belirtileri yer almaktadır.