Güllaç, asırlar boyunca ramazan ayında en çok sevilen tatlılardan biri olarak yer almaktadır. Yapımı biraz uğraştırıcı olsa da aslında oldukça kolay bir tatlıdır. Güllaç tatlısı kalorisiyle de sağlıklı beslenenler ve kilo verme döneminde olan kişileri de düşündürmeden edemiyor. İftardan sonra çay saatlerini lezzetli bir hale getiren güllaç, ramazan geldiğinde en özlenen tatlı çeşitlerinden biridir.
Tam kıvamında güllaç yapmak isteyen kişiler için, güllaç yerken kalori hesaplaması yapanlar, diyet dönemindeyken güllaç yemek isteyip kendini sınırlandıranlar, bu yazımızda tüm merak ettiğiniz sorularınızın cevabını almanız mümkün olacaktır. Peki, güllaç kaç kalori, kilo aldırır mı?
İçerik Başlıkları
Güllaç Nedir, Neden Yapılır
- Ramazan ayının vazgeçilmezi olan güllaç, mısır nişastası ve buğday unuyla birlikte hazırlanan ince yufkalarla birlikte elde edilmektedir. Bu tatlıyı diğer şerbetki ve çikolatalı tatlılardan ayıran özelliği ise gül suyu ilave edilmesidir.
- En güzel güllaç tarifi doğal gül suyu ilave edilmesiyle birlikte elde edilir.
- Gül suyunun vermiş olduğu hafif tatlı ve mayhoş tat, Osmanlı mutfağında sık sık yapılan bir tatlılardan biridir.
- Nar, ceviz, fındık, öğütülmüş Antep fıstığıyla birlikte süslenen bu tatlı, ramazan akşamlarında tercih edilmesiyle birlikte sindirimi kolay olan bir tatlı çeşididir.
- Güllaç cevizli mi fındıklı mı yapılmalı sorusuda oldukça merak edilen konulardan biridir. Bu sorunun cevabı tamamen damak tadına göre farklılık gösterebilmektedir. Ama genellikle orijinal tarifinde genellikle ceviz kullanılır.
Güllaç Kaç Kalori
- 1 dilim güllaç yaklaşık olarak 250 kalori değerindedir.
- 1 porsiyon güllaç yaklaşık olarak 110 gramlık yani orta boy büyüklüğündeki güllaç 145 kaloridir.
- 1 yaprak güllaç yaprağı ise 122 kalori değerine sahiptir.
Güllaç Diyette Yenir Mi, Kilo Aldırır Mı
- Şerbetli ve unlu tatlılara göre daha hafif bir tatlı olan güllaç, diyet dönemindeyken de tüketimi sağlanabilen bir tatlı çeşidi olarak dikkatleri çekmektedir. Dikkat edilmesi gereken konulardan biri de güllaç tatlısının ölçülü bir şekilde tüketimi sağlanması gerekmektedir.
- Diyetisyenler bir ince güllaç tatlısının neredeyse 1 dilim ekmeğe, 1 bardak süt ve 1 porsiyon porsiyon meyveye eş değer olduğunu belirtmektedir.
- Diyet dönemindeyken güllaç tüketmek isteyen kişiler hazırlama esnasında light süt kullanımı sağlayabilirler. Üzerine ise tarçın ilave ederek yine sağlıklı bir adım olmaktadır.
- Şeker miktarının mümkün olduğunda düşük oranda ayarlayabilirsiniz, iftardan yaklaşık 1 saat sonrasında güllaç tatlısını tüketebilirsiniz.
- Diyetteyken güllaç tüketiminde şeker yerine bal ya da hurma ile tatlandırılmış şekersiz güllaç çeşitlerini tercih edebilirsiniz.
- Son olarak ise glutensiz beslenenler için, gluten diyeti uygulayanlara özel olarak üretilen glutensiz güllaç yaprağını internet ya da büyük marketler üzerinden ulaşımı sağlanabilir.
- Glutensiz güllaç yaprağıyla birlikte yapılan güllaç tatlısını rahat bir şekilde tüketimini sağlayabilirsiniz.
- Diyet dönemindeyken porsiyonları küçültmek oldukça önem taşımaktadır. Güllaç tarifi küçük boy güllaç yapraklarıyla birlikte hazırlanması durumunda dilimlerin küçük tutulması daha kolay olmaktadır. Bu durumda daha az miktarda tatlı yemiş olursunuz.
Güllaç Yapımının En Önemli Püf Noktası Nelerdir
- Sütlü bir tatlı olmasından dolayı bu tatlıyı yaparken sütü bol miktarda kullanmanız gerekmektedir. Güllaç yapraklarının her bir noktasına süt ilave edilmelidir.
- Güllaç katkı maddesi içermemesi gerekir. Ana malzemeleri süt, buğday unu ve nişastayla birlikte hazırlanmaktadır. Koruyucu maddelerin ilave edildiği güllaç, tam tadını vermemektedir.
- Lezzetli bir güllaç gün içerisinde hazırlanmasıyla birlikte tüketimi sağlanması gerekir. Bekletilen güllaç tüketiminde damakları memnun etmeyecektir.
- En iyi güllaç tarifi kullanımın gül suyunun kalitesini mükemmel bir hale getirmektedir. Gül suyunu doğal bir şekilde kendinizde hazırlayabilirsiniz.