İçerik Başlıkları
Vajinal Mantar Nedir
Vajinal kandidiyaz olarak da adlandırılan vajinal mantar enfeksiyonu, vajina ve vulvada yani vajinal açıklıktaki dokularda, tahriş, akıntı ve yoğun kaşıntı gibi durumlara neden olan bir mantar enfeksiyon çeşididir. Bu enfeksiyon döneminde kadida olarak adlandırılan mantar hücrelerinin kontrolsüz olarak çoğalmaya başlamaktadır. Oldukça yaygın bir mantar enfeksiyonu olan vajinal mantar dört kadından üçünü hayatı boyunca en az bir kez etkilemektedir. Bir defa vajinal mantar enfeksiyonu görülmekte olan kişilerde, aynı durumun tekrarlanması olasılığıda yüksektir. Bu sebeple de pek çok kadın en az iki kez vajinal kandidiyazdan etki görmektedir.
Vajinal mantar enfeksiyonu cinsel yolla birlikte bulaşıcı enfeksiyon olarak kabul edilmemektedir. Fakat, cinsel hayatın düzenli bir şekilde devamlılığında ilk dönemlerde vajinal mantar enfeksiyonunun riski diğer dönemlere göre daha yüksek görülmektedir. Vajinal mantarın ağızla birlikte genital organ arasında teması etmesi durumunda bazı kanıtlar tıp uzmanları tarafından tespit edilmiştir.
Vajinal mantar enfeksiyonları doktor tarafından tavsiye edilmesiyle birlikte çeşitli ilaçların yardımıyla etkili bir şekilde tedavisi sürdürülmektedir. Bu tedavi döneminde normal şartlar arasında birkaç gün devam etmektedir. Ciddi veya karmaşık bir vajinal mantar enfeksiyonunu olarak adlandırılan ağır vakalarda ise şikayetlerin ortadan kalkması ise yaklaşık olarak birkaç haftayı alabilmektedir. Eğer vajinal mantarın bir sene içerisinde dört ya da daha fazla tekrarlanması durumunda tedavi kürü ve bakım planlaması yapılması gerekmektedir.
Vajinal Mantar Enfeksiyonu Neden Olur
Vajinal mantar enfeksiyonun en yaygın nedeni kandida albikans isimli mantar çeşididir. Normal şartlara göre vajinada çeşitli bakterilerin ve mantarların doğal ve dengeli bir oranda bulunmasıyla birlikte bu durumun tehlikeli, vücuda yabancı organizmaların yerleşmesinin önüne geçmektedir. Bununla birlikte bazı bakteri çeşitleri, örnek vermek gerekirse lactobacillus, kandida mantar çeşitlerinin aşırı miktarda çoğalmasının önüne geçmektedir. Fakat bu dengenin çeşitli sebeplere bağlı bozulmalar görülebilmektedir. Bunun sonucunda ise kandida albikans aşırı miktarda büyümesi e çoğalması durumuda görülebilmektedir. Ayrıca daha derinde bulunan, normalde ulaşamadığı vajinal hücre katmanlarına da nüfuz etmektedir. Bu da mantar enfeksiyonunun belirti ve semptomlarına sebep olmaktadır.
Vajinal mantarın meydana gelmesine neden olan dengesizliğin sebepleri arasında doğal vajinal florada dengenin bozulmasına sebep olması durumunda antibiyotik kullanımı, östrojen seviyesinde artış görülmesi durumunda ise gebelik, kontrolsüz diyabet sebebiyle kan şekerinde dengenin bozulması, bozuk bir bağışıklık sistemi, kortikosteroid tedavileri, oral kontraseptifler ya da östrojen seviyesinde yapay bir şekilde artış gösteren hormon tedavileri sayılmaktadır. Vajinal mantar enfeksiyonunun en yaygın sebeplerinden biride kandida albikans yanı sıra diğer mantar çeşitleri de mantar enfeksiyona sebebiyet olabilmektedir. Diğer türdeki mantarların sebep olduğu vajinal mantar enfeksiyonlarının tedavisi daha zor olabilmekte ve genel olarak daha agresif tedavilere ihtiyaç duyulabilmektedir.
Vajinal Mantar Enfeksiyonu Nasıl Önlenir
Vajinal mantar enfeksiyonun risk faktörünün azalması için kasık kısmı pamuktan olan ve çok fazla sıkı olmayan iç çamaşırının kullanımı tercih edilmemesi önerilir. Bununla birlikte çok sıkı olan külotlu çoraplardan kaçınmak, kişiyi enfeksiyonlardan korumakta olan doğal bakterilerin öldürülmesini sağlayan antiseptik yıkamalardan kaçınmak, köpük banyoları, kokulu pedler ve tamponlar da dahil olmasıyla birlikte kokulu kadın ürünlerinin kullanımından uzak durmakta fayda vardır. Aynı zamanda çok sıcak su ile yıkanmaktan uzak durmak özellikle de soğuk algınlığında ya da viral enfeksiyonlarda gereksiz antibiyotik kullanımından uzak durmak ve mayo veya terli egzersiz kıyafetler gibi nemli kıyafetlerden de uzak durulması durumunda vajinal mantar enfeksiyonuna yakalanma riskini minimum seviyeye düşürebilmektedir.
Vajinal Mantar Belirtileri Nelerdir
Vajinal mantar enfeksiyonun belirtileri hafif ve orta şiddetli arasında değişiklik sağlayan seviyelerde görülmektedir. Bu belirtileri arasında öncelik olarak vajina ve vulva içerisinde kaşıntı ve tahriş görülmesi söz konusudur. Aynı zamanda cinsel ilişki ya da idrar çıkarma esnasında yanma hissiyatı, vulvanın kızarmasıyla birlikte şişmesi, vajinada ağrı ve hassasiyetin, vajinada döküntü, yoğun, beyaz ve kokusuz vajinal akıntıyla birlikte çok sulu vajinal akıntı da vajinal enfeksiyon belirtileri arasında yer almaktadır.
Ciddi veya karmaşık vajinal mantar enfeksiyonunda ise deride çatlaklık, yaralanma, yırtık, yoğun derecede kızarıklık ve şişlik gibi durumların ortaya çıkmasıda söz konusudur. Bununla birlikte diyabet rahatsızlığı olan kişilerin, bağışıklık sisteminde çeşitli nedenlere bağlı olarak tıbbi problemlerden kaynaklı ya da kullanımı sağlanan çeşitli ilaçlardan dolayı zayıflayan kişilerde ve hamile bireylerde görülmekte olan mantar enfeksiyonları da karmaşık bir duruma neden olarak vajinal mantar enfeksiyonu olarak kabul edilmekte ve bunların tedavi süresi ise yaklaşık olarak 14 günlük bir kür gerektirebilmektedir.