Gerginlik, şişkinlik, ödem ve sancı regli dönemlerinde pek çok kadının yaşamış olduğu problemlerdir. Uzmanlar, spor yaparak bu sorunun minimum seviyeye düşeceğini belirtmektedir. Peki, regli döneminde spor yapılmalı mı? Sizler için faydalı bilgileri bu yazımızda derledik. Aynı zamanda regli döneminde nasıl beslenmeli konu başlıklı yazımıza da göz atarak regli döneminde spor ve beslenmeye dikkat ederek formunuzu korumanız da mümkündür.
İçerik Başlıkları
Regli Döneminde Spor Yapılmalı Mı
Regli döneminde yaşanan sorunlarla baş edebilmek açısından düzenli olarak spor yapmanız önemlidir. Doktorunuz bir nedenden dolayı spor yapmanızda bir sakıncanın görünmemesiyle birlikte sizlerde sporun rahatlatıcı ve ağrı kesici etkisinden de faydalanmanız mümkündür. Günümüzde tıbbın kabul ettiği gerçeklerden biri de sporun rahim kasılmalarının rahatlattığı ve süreci daha kolay bir hale getirmesidir. Tabi ki yapılacak olan sporun süresi ve şiddetide oldukça önem taşımaktadır. Açık havada yapılan sporun hafif tempolu yürüyüşlerle birlikte alınan ılık bir duşun sonucunda psikolojik, gerginlik, ağrılar için sıcak su torbası ve ağrı kesiciden daha olumlu olarak geri dönüşler olabilmektedir. Üstelik vücudunuzda salgılanmakta olan iyi hormonlar sayesiyle iştah kontrolüde sağlanabilmektedir. Aynı zamanda stres ve gerginliğinizde minimum seviyeye düşmektedir.
Sporu meslek olarak seçen kadınların süreci biraz daha farklılık göstermektedir. Vücut yağ oranının normalden daha düşük olması, yüksek tempolu spor yapan kadınlarda yumurtlama süreci uzamasıyla birlikte adet döngüsünde de yılda 4 ila 8’e kadar düşüş görülebilmektedir. Yine aşırı zayıflık durumunda da döngü de bozulmalar görülebilmektedir. Sporla birlikte yağ ve kas oranının yaşımıza göre belirli aralıkta tutmakta sağlanabilir. Regli döneminde yaklaşık olarak 30 ila 60 dakika aralığında sizleri çok yıpratmayaca ve keyif verecek pilates, yoga, yürüyüş. gibi yarışma amacı olmayan rahatlatıcı egzersizlerden faydalanmanız mümkündür. Böylece daha az ödem, daha az kilo ve ağrıyla birlikte bu dönemde yatakta geçirmek yerine sevmiş olduğunuz egzersizi yaparak geçirmeniz mümkündür.
Regli Döneminde Hangi Sporlar Yapılır
Uzmanlar koşu, bisiklet, boks ve buna benzer kondisyon arttıran egzersizlerin yapılmasıyla birlikte kalp atışının hızını arttırmasıyla birlikte kan akışının düzenlenmesi ve vücudunuza enerji depolanmasına yardımcı olmaktadır. Düzenli olarak yapılan kardiyolar kadınların dönemsel olarak regli semptomlarını daha hafif bir seviyede seyretmektedir.
Regli Gününün İlk Günü Spor Yapılır Mı
Regli dönemindeyken spor yapmak kesinlikle zararlı değildir. Regli gününün ilk gününde spor yapılır mı sorusuna kısa bir şekilde cevap vermemiz durumunda; Yapılan pek çok araştırma sonucunda regli döneminde yapılan egzersizler kadınların kendini daha iyi hissetmeleri ve ağrılarının azalttığı tespit edilmiştir.
Spor Yapmak Adeti Keser Mi
Yapılan normal sportif aktiviteler sonucunda adet düzensizliliği yapmamaktadır. Fakat bazı spor branşlarında bu düzende bozukluklar olabilmektedir. Örnek vermek gerekirse uzun mesafe koşusu yapan atletlerin yaklaşık olarak %20’sine yakını adetlerinde azalma, seyrelme ve düzensiz olmasından dolayı şikayetçi olmaktadır. Özellikle de orta ve uzun mesafe koşucuları ve jimnastikçilerin diğer kişilere göre vücut yağ oranlarının daha az olmasıyla birlikte kronik egzersizler, stres ve aşırı kilo kaybı sonucunda adet görmeme durumu söz konusu olabilmektedir.
Regli Döneminde Spor Yapmak Zayıflatır Mı
Kilo vermek isteyen kişiler ve sağlığını korumak açısından düzenli olarak spor yapan kadınlar regli dönemi boyunca spor yapmaları uygundur. Kısacası adet dönemi spor yapmaya engel bir durum değildir. Hatta regli döneminde metabolizma daha hızlı çalışmasından dolayı kilo vermenize de destek olmaktadır.