Bağırsak florası, bağırsaklarda yer alan canlı organizmalar topluluğudur. Bu florada; nötr, iyi ve kötü bakteri çeşitleri yer almaktadır. Bu üç grubun kendi içerisinde bir dengesi bulunur. Bu denge çeşitli sebeplerden dolayı etkilenmektedir. İyi bir beslenme alışkanlığının olmaması, stres, hormon alımı gibi pek çok etkenden dolayı florada bozukluklar ortaya çıkabilir. Bağırsak florası dengesizliği meydana gelmesi durumunda iyi bakterilerin azalması, kötü bakterilerin ise artış göstermesi söz konusudur. Bağırsak florası bozukluğu belirtileri nelerdir dediğimi zaman bu belirtilerin bulantı, kusma, ağırlık hissiyatı, karın bölgesinde şişlik, karın ağrısı, kırgınlık, halsizlik, ishal ve kabızlık gibi belirtilerin ortaya çıkması söz konusudur. Bu dengesizlik; yararlı denebilecek bileşenlerin üretiminin düşmesi ve vitamin emiliminde azalmayla birlikte meydana gelmektedir. Bununla birlikte flora enfeksiyona karşı yenik düşmektedir. Peki, bağırsak florası bozukluğu belirtileri nelerdir? Bağırsak florası bozukluğuna ne iyi gelir?
İçerik Başlıkları
Bağırsak Florası Bozukluğu Neden Olur
- Anti bakteriyeller: Antibiyotikler, bağırsak florasının bozulmasına neden olur. Bu dengesizlik ishal ile birlikte ortaya çıkmaktadır.
- Bağırsak enfeksiyonları: Bağırsaklarda meydana gelen enfeksiyonlar sindirimin etkilenmesine neden olmaktadır. Bu enfeksiyonlar ateş, karın ağrısı, kusma, ishal gibi durumların ortaya çıkmasına neden olmaktadır.
- Beslenme: Çocuklarda anne sütünden mamaya geçiş yapılması durumunda da bu bozukluk ortaya çıkar. Bu durumda ise şişlik, ishal ve karın ağrısı gibi belirtiler ortaya çıkmaktadır.
- Dış faktörler: Seyahat gibi durumlarda değişiklik sağlayan hava koşulları ishal ve karın ağrılarına sebep olmaktadır.
- Gıda hassasiyeti: Eğer kişinin bazı gıdalara yönelik sindirime yönelik hassasiyeti varsa, bu durum sonucunda da denge bozulabilmektedir.
- Çölyak hastalığı: Çölyak hastalığı, bir bağırsak fonksiyonu bozukluğudur. Gluten içeriğine sahip olan gıdaların; yani arpa, çavdar ve buğday gibi gıdaların parçalanamamasından dolayı meydana gelmesidir. Karın ağrısı, halsizlik ve sinirlilik gibi belirtiler ile birlikte kendini göstermektedir.
- Şeker hassasiyeti: Şekere karşı oluşan hassasiyet, bağırsak florasına dengesizliğe sebep olan etkenler arasında yer almaktadır. Şekere olan hassasiyete bakılması durumunda enzim eksikliğinden kaynaklı oluştuğunu görürüz. Şeker hassasiyetiyle birlikte şeker daha küçük elementlerle ayrışmamakta ve su emmeye başlamaktadır. Bağırsak florasıyla birlikte bu duruma göz üreterek cevap verilir. Bu durumda da midede gaz, şişlik ve ishal gibi durumların oluşmasına sebep olmaktadır.
Bağırsak Florası Bozukluğu Belirtileri Nelerdir
- Kusma
- İshal
- Kabızlık
- Ağırlık hissiyatı
- Karın bölgesinde ağrı
- Kırgınlık
- Halsizlik
- Karın bölgesinde şişlik
Bağırsak Florası Bozukluğuna Ne İyi Gelir
- Fermente gıdaların tüketimi,
- Düzenli olarak sebze tüketilmesi,
- Kemik suyu tüketimi,
- Yemeklerinizde hindistan cevizi yağını tercih edin,
- Posalı besinlerin tüketimine özen gösterin.
Bağırsak Florası Nasıl Tedavi Edilir
Bağırsak florası nasıl tedavi edilir sorusuna cevap olarak tedaviye yardımcı olacak besinler aşağıda yer almaktadır;
- Kemik suyu, bağırsak duvarının iyileşmesi açısından et-kemik suları oldukça etkilidir.
- Ev yapımı yoğurt tüketimi,
- Fermente sebze,
- Hindistan cevizi yağı,
- Avokado
- Tatlı patates
- Bal kabağı
- Kırmızı pancar
- Yer elması
Bağırsak Florası Bozulunca Ne Olur
Bağırsak florasında bozulma meydana gelmesi durumunda yani probiyotikler azaldığı zaman patojen mikroorganizmalar hızlı bir şekilde üremektedir. Bu mikroorganizmaların kendileri ya da toksinleri hastalık yapmasına neden olur. Disbiyozis, bağırsak duvarının tahrip olmasına neden olur ve bağırsağın geçirgenliğinde artış görülmesine sebep olmaktadır.
Bağırsak Florası Kaç Günde Düzelir
Üşümeniz durumunda ya da ufak bir enfeksiyondan dolayı antibiyotik kullanımından kaynaklı florada bakterilerin önemli bir kısmında kayıp yaşanır. 1 hafta antibiyotik kullanılması durumunda floranın toparlanma süresi ise yaklaşık olarak 6 ay sürmektedir.