İçerik Başlıkları
Vegan ya da Veganlık, beslenme ihtiyacını hayvansal gıdalardan karşılanmamasıdır. Hayvanlardan ve süt ile birlikte, yine hayvansal gıdalardan üretilen besinlerin kullanılması doğru bulunmamaktadır.
Vegan Beslenme Nedir, Nasıl Olur
Vegan kelimesi, 1944 yılında Elsie Shrigley ve Donald Watson tarafından vejetaryen (vegetarian) kelimesinden türetilmiştir. Veganizm, et ve süt ürünleri ile birlikte hayvansal gıdalar; bal, yumurta, peynir, deri, süet, yün ve ipek gibi ürünleri reddetmektedir. Veganlığın temeli tamamen çevreyi koruma, sağlıklı bir yaşam, sağlıklı beslenme ve dini inanışlar sebep olsa da en büyük neden hayvanlara saygıdır ve onları korumaktır.
Vegan beslenme, dikkat edilmediği durumunun da B12, kalsiyum, demir, protein ve D vitamini eksikliği gibi sorunlara da yol açmaktadır. Fakat iyi programlanmış diyetler, son derece sağlıklı bulunmaktadır. Çocuklar için de uygulanabilmektedir. Veganlığın bir diğer çeşidi de, çiğ veganlık olarak bilinmektedir. Çiğ veganlık hayvansal gıdalar ile birlikte yüksek ısıda pişirilen gıdaları da reddetmektedirler.
Veganlar Ne Yiyor
- İnek Sütü yerine soya sütü
- Peynir yerine soya sütü ile yapılmış peynir
- Yumurta yerine nişastalı patates – kabak karışımlı püreler
- Yoğurt yerine soya sütü ile yapılmış vegan yoğurt
Vegan ürünlerinin tadını diğerlerinden ayırmak oldukça zordur. Vegan ürüleri daha çok organik marketlerde bulabilirsiniz.
Vegan Yiyecekler Nelerdir
Vegan yiyecekleri özetlemek gerekirse hayvansal gıdalardan arınmış bir beslenme çeşididir. Bu nedenle de tereyağı, yumurta, kırmızı et, tavuk, balık, süt ve süt ürünleri (peynir, yoğurt, krema vb. gibi) sakatat, bal, gibi ürünlerin tamamen hayatınızdan çıkartmanız gerekmektedir.
- Makarna
- Mantar
- Kinoa Salatası
- Enginar Yemeği
- Mevsimine göre sebze yemeği ( ıspanak, pırasa, taze fasulye, brokoli… vb.)
- Yeşil Salata ( roka, marul, dereotu vb. )
- Zeytinyağlı fasulye
Vegan Diyet Çeşitleri Nelerdir
- Organik Gıdalı Vegan Diyeti : Meyveler, sebzeler, tam tahıllar, baklagiller, fındık ve tohumlar gibi çok çeşitli gıdalara dayanan bir vegan diyeti çeşitidir.
- Çiğ Gıdalı Vegan Diyeti : 48 derece altında pişirilen çiğ meyveler, sebzeler ve bitkisel yiyeceklerden oluşan bir vegan diyetidir.
- 80/10/10 : 80/10/10 vegan diyeti, çiğ gıdalı vegan türüdür. Kuruyemiş ve avokado gibi yüksek yağ içerek gıdalar tercih edilmemektedir. Sadece meyvelere ve sebzelere yer verilmektedir. Aynı zamanda az yağlı çiğ gıdalı vegan diyeti veya meyve diyeti olarak da adlandırılmaktadır.
- Nişasta Yolu: 80/10/10 vegan çeşidine benzemektedir. Yine az yağlı gıdalar tercih edilmetedir. Fakat yüksek karbonhidrat içeren bir vegan diyetidir.
- 4’e Kadar Çiğ : 80/10/10 ve nişasta yolunda vegan diyetlerine benzemektedir. Az yağlı ve öğlen 4’e kadar çiğ sebzeler tüketilir, daha sonraki öğünde akşam yemeğidir ve pişmiş sebze gibi besinler tüketilmektedir.
- Gelişim Diyeti : Organik gıdalı (hakiki gıdalı) vegan diyetidir. Uygulayan kişiler, düşük sıcaklıklarda çiğ veya en az oranda pişmiş sebzeleri tüketirler.
Vegan Beslenme Zayıflatır Mı
Vegan beslenmede, protein ve karbonhidrat alımını dengelerseniz vegan beslenme ile zayıflayabilirsiniz. Bu beslenme çeşidinin karbonhidrat ağırlıklı olmasından dolayı kilo alımının gerçekleştiği iddia edilmiştir. Fakat dengeleyebilirseniz ve doğru şekilde uygularsanız kilo vermede olumlu etkisini göreceksinizdir.
Vegan Olmanın Faydaları Nelerdir
- Vegan olmak fiziksel egzersiz seviyesini yükseltmektedir. Dünya’da bir çok tenisçi ve vücut geliştirme sporu ile ilgilenen sporcular vegan beslenmeyi tercih etmektedir. Bunun sebebi, sebze ağırlıklı beslenmenin insanlara daha fazla enerji, daha az ağrı ve daha sağlıklı olmak gibi etkileri olmuştur.
- Vegan beslenme kilo vermede de olumlu etkisi vardır. Kilo vermek veganlık ve vejetaryenlik ile çok kolay bir hale gelmiştir. Bunun nedeni ise toplam yağ içeriği düşüktür. Vejetaryenler vejetaryen olmayanlara göre doymuş yağ yerine çoklu doymamış yağ yeme eğilimindedir. Diğer beslenme çeşitleriyle kıyaslandığında vegan beslenme türü kilo vermede daha etkili olduğu görülmüştür. Vegan sadece kilo vermek için değildir ayrıca kişinin yaşam tarzıyla alakalı bir durumdur. Dolayısıyla vegan olmak tamamen kişinin tercihine kalmıştır.
- Vegan migreni de azaltmaktadır. Yapılan araştırma sonucunda düşük yağlı ve sebze ağırlıklı beslenmenin migreni azalttığı görülmüştür.
- Vegan beslenenler, daha düşük vücut kitle endeksine sahip olabiliyor. Sağlıklı bir vücut kitle endeksi; kalp rahatsızlığı, kireçlenme gibi kemik ve eklem rahatsızlıkları aynı zamanda kanser gibi birçok tehlikeli hastalıkların önüne geçmesinde etkisi vardır. Yapılan araştırma sonucunda diğer beslenme çeşitlerini uygulayan kişilere göre veganların vücut kitle endeksi daha düşük olarak görülmüştür.