Omuz olarak gösterdiğimiz temel kısım tendon ve kasların birleştiği eklem yeridir. Bu eklem sayesinde kolumuzu dilediğimiz gibi hareket ettirebiliyoruz. Eklem bölgesinde oluşabilecek herhangi bir sıkıntıdan ötürü gün içerisindeki işlerimizi yapamayacak hatta yürürken dahi sorun yaşayacak kıvama geliriz. Hayatımızı büyük ölçüde kolaylaştıran bu kas grubu belirli bir süre içerisinde zarar görüp, sorun oluşturabilir. Yanlış bir harekette sakatlanmaya ve ya incinmeye yatkın olan bu eklemlerde yumuşak dokular mevcuttur. Herhangi bir sebepten ötürü bu dokuların zarar görmesi omuz ağrısına neden olur. Her yaştan insanın karşılaşabileceği omuz ağrısı yaygın bir sorundur. Yaşa göre sorun çıkartan omuz bölgesi farklı acı şiddetlerini meydana getirebilir. Çocuk yaştaki bireylerin omuz ağrısı şikayeti darbe ya da zedelenmeden kaynaklanmaktadır. Yaşı ilerlemiş olan kişilerde ise bu durum biraz daha farklı olup doku değişiminden oluşabilmektedir.
İçerik Başlıkları
Omuz Ağrısı Neden Olur
Omuz Ağrısı Neden Olur diye gelen soruların birleştiği ortak nokta tendon ve ya kas problemleridir. Bir çok omuz ağrı nedeninin zayıf tendonlar ve ya güçsüz kaslardan kaynakladığı bilinmektedir. Yaşı ilerlemiş olan kişilerde bu durum yıpranma ile ortaya çıkar. Yaşı küçük olan çocuklarda ise güçsüz kas yapısından kaynaklanmaktadır. Ağrı omuz bölgesinin küçük bir noktasında ve ya daha geniş bir kısmında hissedilir. Safra kesesi, karaciğer, kalp ve boyun-omurga rahatsızlıkları omuz bölgesinde ağrılara sebep olabilmektedir.
Omuz ağrıları çeşitli sebeplerden oluşabilmektedir. Dört başlık altında toplanıp kendi alanında dağılmaktadır. Bunlar; Tendon yırtıkları veya tendon iltihabı, omuz kırıkları, omuz çıkıkları, artrittir. Tendon iltihabı alanında bulunan bursit hastalığı bir çok sporcunun başına gelip hayatını olumsuz yönde etkileyen bir sorundur. Vücudumuzda bulunan bütün eklemlerde bursa adı verilen içerisi dolu sıvı kesecikler mevcuttur. Bu kesecikle kemik ile yumuşak doku arasında yastık görevi görmektedir. Böylelikle kas ile kemiğin birbirine sürtünmesi önlenmiş olunup yıpranma geciktirilir. Omuzun fazla kullanıldığı zamanlarda bu durum ters etki yaratıp sıvıların iltihaplanmasına yol açmaktadır. İltihap kısa süre içerisinde omuzun bir çok bölümüne yayılıp ağrıyı meydana getirir. Ağrı sonucu günlük işlerinizi yapmakta zorlanıp kolunuzu hareket ettiremez bir hale gelebilirsiniz. Bu durum genellikle yaşı ilerlemiş kişilerde, spor yapan bireyler, kol kuvvetine ihtiyaç duyan insanlarda ve sürekli olarak ağır işler yapan kişilerde görükmektedir.
Omuz ağrılarını tetikleyen diğer bir durumda tendinittir. Tendinit tendon iltihabının bir kolu olup ağrılı günlerin habercidir. Görüldüğü yerler tendon bölgesi olup yıpranma ile oluşur. Çoğu zamanda tendinit tendon kaslarının iltihaplanması ile karşımıza çıkar. Genellikle kolu ileriye doğru atma hareketleri yapan sporcular ve ya cam silme gibi karmaşık hareketler içerisine giren kişilerde görülmektedir. Omuz ağrısının diğer bir alanı da tendon yırtıklarıdır. Yaş ile doğrudan alakalı bir durum olan tendonlarda zaman içinde bozulmalar meydana gelmektedir. Kaza geçirme, sakatlanma yaşanması ve ya uzun süreli kullanım dahilinde tendonlarda yırtılmalar oluşmaktadır. Bu yırtıklar kısmi bir şekilde oluşabileceği gibi tamamen ikiye de ayrılabilmektedirler. Omuz ağrılarında sıkıntılı durum yaratabilecek diğer bir durumda omuz sıkışmasıdır. Kolu en ufak bir hareket ettirmede dahi kişiye ciddi acılar yaşatmaktadır. Omuz kaslarını yukarı yönde çekme alt kısımdaki dokulara baskı yapacağından bu bölgede sıkışmayı oluşturacaktır. Omuzun sıkışması dahilinde bursit ve ya tendinit oluşması beklenir. Bu ağrılı hastalık zaman içerisinde kas yırtılmaları sonucunda görülebilmektedir. Eklem yapısında oluşan değişikliklerin yanında yüzme, tenis ve ya omuz kaslarını sıklıkla kullanılan sporların yapılması sıkışmayı oluşturabilmektedir.
Omuz kaslarının diğer bir belası da artrittir. Bir çok tipi bulunup omuz bölgesindeki ağrıların sebepleri arasında oldukça yaygındır. En yaygın artrit hastalığı kireçlenmedir. Ağrı, şişme ve sertleşme problemleri orta yaşlarda oluşmaktadır. Artrit çeşidi olan kireçlenme yavaş bir şekilde ilerleyip gittikçe ağırlaşan bir hastalıktır. Zemin olarak spor yapılması, iş alanında sakatlanmalar, yırtılma ve yıpranmalar bu hastalığı oluştırabilmektedir. Artrit sonucu oluşan ağrıyı bastırmak adına bir çok insan sabit durur. Bu durum eklem bölgesindeki dokuları daha bir sertleştireceğinden omuz hareketleri zaman içerisinde kısıtlanır. Bu davranış halinde ağrı kendini daha çok belli eder. Donuk omuz ile benzer bir hastalıktır. Omuzun hareketlerinin kısıtlanması anlamına gelen donuk omuz hastalığında kollar yere paralel duramayacak kıvamdadır. Hareket eksikliğinden oluşan bu donuk omuz romatizmal hastalıkların ameliyatı sonucunda daha çok görülmektedir.
Omuz bölgesinde bulunan üst kol kemik başı yuvasından çıkarak omuz çıkıklarını oluşturur. Zorlanma dahilinde gerçekleşen bu hastalık kişi de ciddi hasarlar bırakabilmektedir. Çıkığın temel sebebi ani bir hareket ve ya aşırı kullanımdan oluşmaktadır. Kısmi bir şekilde gerçekleşebileceği gibi tamamen yuvadan çıkarakta meydana gelebilir. Omuz diğer eklemlere göre sık bir şekilde çıkmaktadır. Bu bölgedeki kaslar ve tendonlar bir kez gevşediğinde hiç beklemediğiniz anlarda omuzunuz çıkabilir. Sık bir şekilde omuz çıkması artrit hastalığının oluşmasına da imkan sağlar. Omuz çıkması dahilinde ciddi bir ağrı oluşup görüntüsünde farklılık meydana gelmektedir. Bu durumda kişi kolunu vücuduna yakın tutup mümkün olduğunca hareket ettirmemelidir. Omuz çıkmasının yanında daha ciddi bir olay olan omuz kırıkları daha çetrefilli bir olaydır. Yaşlı insanlar düşme gibi durumların gerçekleşmesi omuz kırıklarını meydana getirir. Ağrı, şişlik ve morarma ile kendini gösterir.
Omuz Ağrısı Nasıl Geçer?
Çeşitli sebeplerden ötürü oluşan omuz ağrısı kişi için çok ağrılı günleri ve verimsiz zamanları beraberinde getirir. Bu tip durumlar ile karşılaşan insanların için omuz ağrısı nasıl geçer gibi sorular sorması çok normaldir. Öncelikle hasta olan kişinin vücudunu tanıyıp ona göre bir tedavi süreci uygulaması gerekir. Bu durum içerisine girdikten sonra hastaneye gidecek kadar ya da ilk müdahaleyi doğru bir şekilde yapacak kadar bilgisi olması kişi için yeterlidir. Omuz ağrılarında buz tedavisi önemli bir yere sahiptir. Buz kompresinin uygulanması kasların rahatlamasına etkisi büyüktür. Kas yaralanmalarında da önemli bir rolü vardır. Buz kompresini yapmak için ister bir havlu ister hazır poşetleri kullanıp bölgeye 10 dakikalık periyotlar ile uygulayabilirsiniz. Kastaki gerginliği azaltarak ağrının daha az bir etki yaratması sağlanır. Aynı şekilde omuz ağrılarını tedavi etmek için bir takım egzersizler yapılması da etkili yöntemler arasındadır. Omuzu ağrıya göre aşağı ve yukarı yönde oynatmak, saat yönünde ve tersinde çevirmek omuz kaslarını rahatlatacaktır. Bir takım durumlarda omuz kaslarını hareket ettirmek çok fazla acı vermektedir. Böyle bir durum ile karşılaşan insanlar kasları çok zorlamadan çalışmalıdırlar. Omuzu hareketsiz tutmak ağrının artmasına sebep olabilmektedir. Bu sebepten ötürü egzersizleri bir kaç gün boyunca hareket ettirmek gerekir.
Omuz ağrılarını hafifletmek için masaj yapılması da önerilmektedir. Ağrı kesici içeriği bulunan bir merhemin bölgeye masaj ile yavaş bir şekilde sürülmesi kasların gerginliği ve acıyı alacaktır. Kaslara sıcak bir ortam yaratan bu masajın ardından bölge bir bez ile sarılır ve ısısı korunur. Bunun yanında ağrılar için tıbbi müdahaleler de uygulanabilmektedir. Bölgenin şişmesi dahilinde doktor kontrolünde ağrı kesici ilaçlar kullanılması ağrının azalması için önemli bir etkiye sahiptir. Omuz ağrılarının geçmesi için girilmesi gereken diğer bir nokta da stresten uzak durmaktır. Stres sadece kasların değil bütün vücudun gerilmesi için bir ortam sağlamasından ötürü omuz ağrısı yaşatabilmektedir. Bu gibi durumlar ile karşılaşmamak için mümkün olduğunca kendinizi rahatlatıp gerilmemeniz önerilir.
Yastık ve yatak konforunuza dikkat etmeniz de önemli bir noktadır. İmkanı olan insanların ortopedik yastık ve yatak kullanmaları ağrı oluşmasını engelleyerek daha kaliteli bir uyku almalarını sağlar. Sadece omuz için değil bütün vücudun rahat olması son derece önemlidir. Bu yatak ve yastıkların temelinde gece boyu duruş korunup dik bir görünüm kazandırılır. Omuz kaslarını güçlendirmek de ağrının önlenmesi için bir çözümdür. Kasları güçlendirmek için ciddi oranda besin takviyesi yapılmalıdır. Bazı besinlerin içerisinde ağrı kesici özelliklerde bulunmaktadır. Bakliyat ürünleri, tavuk gıdaları ve soya gibi protein bakımından zengin besinler beslenme listesi içerisine dahil edilmelidir.
Son olarakta omuz ağrısı nasıl geçer sorusuna verilecek cevapta germe ve gevşetme egzersizleridir. Omuz kaslarının gerginliğini önlemek adına germe ve gevşetme egzersizlerinin yapılmasının büyük önemi vardır. Egzersizlerinin içine açma-germe hareketlerinin eklenmesi de gerekmektedir. Omuz kaslarını rahatlatmak adına bir sandalye ve ya duvar kullanılabilir. Egzersizlerin düzgün bir şekilde yapılması sinir ağrılarını da azaltır. Hafif omuz ağrıları ciddi bir problem değildir. Genellikle ters bir hareket yapılması dahilinde gerçekleşir. Orta şiddetli bu ağrılar basit yöntemler ile tedavi edilebilir. Ağrıların hala devam etmesi dahilinde uzman bir doktora gidilmesinde fayda vardır.
Omuz Ağrısına Ne İyi Gelir
- Omuz ağrısı çeken insanlar için karanfil ve zeytinyağı karışımı kullanılması etkili bir çözümdür. Küçük bir kap içerisine zeytinyağı koyup üzerine bir miktar karanfil ekleyerek karışımı hazırlayabilirsiniz. 13 gün boyunca ağzı kapalı kapta kalan karışımı ağrı olan yere sürerek omuz ağrınızı hafifletebilirsiniz.
- Omuz ağrısına bitkisel çözüm yöntemi olan lahana yapraklarıda etkili bir çözüm yoludur. Lahana yapraklarını bir tencere içerisine koyup kaynattıktan sonra ağrıyan omuz bölgesine koymanız acıyı büyük ölçüde azaltacaktır. Lahananın içerisinde bulunan bileşenler ve sıcak olması kasları gevşetip rahatlamanızda önemli bir etki yaratacaktır.
- Omuz ağrısından şikayetçi olan kişiler için bir adet limon suyu ve saf alkolün birleştirilmesi etkili bir çözüm yoludur. Ağrıyan bölgeye masaj şeklinde sürülmesi acıların dinmesini sağlayacaktır.
- Omuz ağrısına hardal tohumunun ezilmiş hali ve kuru incir parçalarının kullanılması da etkili bir çözüm yoludur. Bu ikiliyi karıştırıp ağrıyan bölgeye sürerek bir müddet rahatlama elde etmiş olursunuz.
- Omuz ağrısına bitkisel çözüm yöntemlerinden birisinde havacıva dır. Kuyruk yağı ve havacıva karışımı ile elde edilen macunu ağrıyan bölgeye sürmek etkili bir çözüm yoludur.