Mide üşütmesi, ishal, karın krampları, bulantı, kusma ve ateş ile birlikte ortaya çıkan bir bağırsak enfeksiyonudur. Tıbbi literatürde viral gastronterit olarak tanımlanan mide üşütmesi, bireyin yaygın olarak enfekte bir kişi ile temas halinde bulunması ya da kontamine yiyecek veya su tüketimi sonucunda bulaşılıcılığı artış göstermektedir. Hastanın diğer açılardan sağlıklı olması durumunda genel olarak komplikasyonsuz olarak iyileşme göstermektedir. Fakat bebekler, yaşlılar ve bağışık sisteminin düşük olarak kişilerin viral gastroenterit ölümcül durumlara neden olabilmektedir. Viral gastroenterit için faydalı bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Bu sebeple hastalıklardan korunabilmek oldukça önem taşımaktadır. Kontamine yiyecek ve sulardan kaçınmanın dışında düzenli olarak ellerin yıkanması da mide üşütmesinin önlenmesi açısından faydalı olacaktır. Peki, mide üşütmesinin belirtileri nelerdir? Mide üşütmesi neden olur? Mide üşütmesiyle ilgili merak edilen tüm faydalı bilgileri sizler için bu yazımızda derledik.. Aynı zamanda midede şişkinlik neden olur? Yazımıza göz gezdirerek şişkinlik probleminizin de önüne geçebilirsiniz.
İçerik Başlıkları
Mide Üşütmesi Nedir
Genel olarak mide gribi veya mide üşütmesi olarak bilinmekte olan viral gastroenterit, virüslerden kaynaklı bulaşıcı bir bağırsak enfeksiyonudur. Mide gribi pek çok virüsten dolayı kaynaklanmaktadır. Genel olarak enfekte bir kişinin teması sonrasında ya da kontamine yiyecek veya su tüketiminden sonra gelişim göstermektedir. Mide gribi, bazı bireylerin oldukça zorlanmasına neden olsa da çoğu birey birkaç gün içerisinde iyileşme gösterebilmektedir. Bu hastalık için özel bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Bu nedenle enfeksiyon genel olarak destek tedavisiyle birlikte kendi haline bırakılmaktadır. Evde uygulanan tedaviler semptomların iyileşmesini sağlar ve herkese tavsiye edilmektedir.
Mide Üşütmesi Neden Olur
Çeşitli virüslerden dolayı enfekte olan yiyeceklerin tüketimi ve kontamine olan su tüketimi ya da hasta birinin mutfak eşyası, havlu veya yiyeceklerin paylaşımı sonrasında mide gribinin bulaşma riskine sebep olmaktadır. Mide üşütmesi neden olur? Aşağıda örneklendirilen durumlar sık sık karşılaşılmaktadır:
- Norovirüsler: Çocuklarda ve yetişkinlerde, gıda kaynaklı enfeksiyonların yaygın sebebi olan norovirüslerden kaynaklanmaktadır. Norovirüs enfeksiyonu toplum içerisinde oldukça yaygın hale gelebilmektedir.
- Rotavirüsler: Parmakların ya da virüsten dolayı kirlenen diğer nesneleri ağızla temas halinde bulunduran çocuklarda görülen viral gastroenteritin yaygın nedenlerinden biridir. Rotavirüs enfeksiyonu bebeklerde ve küçük çocuklarda oldukça şiddetli görülmektedir. Rotavirüslerle birlikte enfekte olan yetişkinlerin bir belirti görülmeyebilir. Belirti görülmese bile bu bireylerin hastalığın yaygınlaşmasına sebep olabilmektedirler.
Bazı kabuklu deniz ürünlerinin, özellikle de çiğ ya da az pişirilen istiridye mide üşütmesinden kaynaklı olabilmektedir. Kirlenen içme suyunun viral gastroenteritinin bir sebebi olmasıyla birlikte çoğu zaman virüs fekal-oral yolundan geçmektedir. Kısacası enfeksiyon geçiren kişilerin tuvalet kullanımı sonrasında ellerini yıkamadan yiyeceklere dokunması durumunda virüsün yayılmasına neden olmaktadır.
Mide Üşütmesi Belirtileri Nelerdir
Genel olarak mide üşütmesi veya mide gribi olarak tanımlanan, viral gastroenterit gripten farklı özellikler bulundurmaktadır. Grip, burun, boğaz ve akciğerler gibi sadece solunum sisteminin etkilenmesini sağlar. Ayrıca mide üşütmesinde virüsler sindirim sistemine saldırması durumunda aşağıdaki belirtilerin oluşmasına neden olur:
- Karın ağrısı
- İshal
- Hafif derecede ateş
- Karında kramplar
- Kas ve baş ağrısı
Neden bağlı olarak, mide üşütmesi belirtileri enfeksiyondan sonra 1-3 gün aralığında meydana gelmektedir. Hafif veya şiddetli olarak değişiklik gösterebilmektedir. İnsanlar genel olarak virüse maruz kalmasından sonra 12 ila 48 saat aralığında belirti göstermeye başlamaktadır. Belirtiler genel olarak sadece 1-2 gün devamlılık göstermektedir. Fakat ciddi olgularda bazen bu süre 10 güne kadar uzayabilmektedir. Semptomlar benzer olmasından dolayı viral ishali clostridium difficile, salmonella ve E. coli gibi bakterilerin ya da giardia gibi parazitlerden kaynaklı olmasıyla birlikte ishal ile karıştırmak mümkündür. Aşağıda yer alan belirtilerin göstermesi durumunda mutlaka bir doktora başvurmanızı öneririz:
- İki günden daha fazla süren kusma şikayetleri
- Kan kusma
- Vücutta sıvı kaybının oluşması (sıvı açığı belirtileri: ağız kuruluğu, baş dönmesi, ciddi halsizlik, idrarın renginin koyu olması, idrar yapamama olara yer alabilmektedir.)
- Dışkıda kan
- Yüksek ateş
Aşağıda yer alan belirtilerin çocuklarda görülmesi durumunda mutlaka bir doktora başvurulmalıdır:
- Yüksek ateş
- Uyuşukluk ve sinirlilik
- Vücutta ağrı
- Kanlı ishal
- Vücudun susuz kalması
Aşağıdaki belirtiler bebeklerde görülüyorsa mutlaka doktora başvurunuz:
- Birkaç saatten daha fazla süren kusma
- 6 saat ve daha uzun süre bezinin ıslanmaması
- Kanlı dışkılama ya da şiddetli ishal
- Ağız kuruluğu
- Ağlarken gözyaşının gelmemesi
- Tepkisiz kalıyorsa
- Aşırı derecede uyuyorsa
Mide gribinin belirtilerinin göstermesi durumunda kimsenin işe veya okula gidilmesi tavsiye edilmemektedir. Hastalığın yayılma olasılığı engellenir. Ayrıca hastanın iyileşmesi kısa bir sürede gerçekleşmektedir.
Mide Üşütmesinin Tanısı Nasıl Konulur
Doktor hastanın belirtmiş olduğu şikayetlerine, fizik muayene bulgularına ve bazen toplumda benzeri vakaların varlığından tecrübe edinerek teşhisi koymaktadır. Hızlı bir şekilde uygulanan dışkı testiyle toravirüs ya da norovirüs varlığının tespit edilmesi mümkün olmaktadır. Fakat gastroenterite sebep olan diğer virüslere yönelik hızlı test uygulamaları bulunmamaktadır. Bazı durumlarda ise olası bir bakteri ya da paraziter enfeksiyonunun dışlanması açısından dışkı örneğinin alınmasıyla laboratuvarda inceleme yapılmaktadır.
Mide Üşütmesi Nasıl Tedavi Edilir
Viral gastroenterit için genel olarak özel bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Antibiyotikler virüslere yönelik etki göstermemektedir. Bunların aşırı kullanımı, antibiyotiğe dirençli olan bakteri sularının gelişmesine sebep olabilmektedir. Tedavi genel olarak öz bakım önlemleriyle birlikte oluşmaktadır.