Kivinin Faydaları Nelerdir

Kivinin Faydaları Nelerdir
Kivinin Faydaları Nelerdir

Kivi, oldukça lezzetli ve besleyici bir özelliğe sahip olan meyvelerden biridir. İçeriğinde yüksek oranda C ve K vitamini içermektedir. Gün içerisinde 1-2 adet kivi tüketimi günlük almanız gereken C vitaminini karşılayacaktır. İçermiş olduğu yüksek oranda lif sayesinde sindirim sisteminin düzenli bir şekilde çalışmasını sağlar ve kabızlık gibi bağırsak problemlerinin önüne geçmeyi sağlar. Aynı zamanda kan basıncının düşmesini sağlayarak kanın pıhtılaşmasını önler. Böylece kalp sağlığının da korunmasını sağlamaktadır.

Görme kaybının oluşmasındaki en önemli sebeplerden biri olan makula dejenerasyonunda ve bir çok göz rahatsızlığının oluşmasından korunmasını sağlamaktadır. Kivi genel olarak oldukça güvenli bir meyve olmasıyla birlikte bazı kişilerde alerjik reaksiyona sebep olmaktadır. Ancak kivi tüketiminden sonra dudak veya dil bölgesinde şişme gibi durumlarla birlikte kusma, karın ağrısı gibi belirtiler oluşuyorsa mutlaka uzman bir hekime başvurmanızı da tavsiye ediyoruz. Bu yazımızda kivinin faydaları nelerdir? Detaylı bilgilerle bu yazımızı sizler için derledik..

İçerik Başlıkları

Kivinin Faydaları Nelerdir

  • Astım Tedavisinde Olumlu Etkiler Gösterir: Yapılan bilimsel araştırmalara bakıldığında kivinin içermiş olduğu yüksek oranda C vitamin içermesi ve antioksidanların astım hastalarında tespit edilmesi durumunda hırıltılı solunum ve nefes darlığı gibi belirtilerin azalması görülmektedir. Kivi tüketiminin astım tedavisinde olumlu etkilerinden dolayı çocuklar oldukça fayda görmektedir.
  • Sindirim Sisteminin Düzenli Olarak Çalışmasını Destekler: Kivinin hem sert kabuğunda hem de meyvesinde yer alan yüksek orandaki lif sayesinde kabızlık gibi çeşitli sindirim problemlerinin azalması açısından yardımcı olmaktadır. Lif içeriğiyle birlikte kivi bağırsaklardaki proteinlerin etkili olarak parçalamasını sağlayan bir enzim olan aktinidin içeriğine sahiptir. Aşırı miktarda tüketilmesi durumunda şişkinlik gibi sorunların oluşmasına neden olabilmektedir.
  • Bağışıklık Sisteminin Güçlenmesini Sağlar: Kivinin içeriğinde yer alan C vitamini sayesinde bağışıklığın desteklenmesini ve grip, soğuk algınlığı gibi çeşitli hastalıklara karşı koruyucu özelliğe sahiptir. Günde sadece 1 kivi tüketiminde gün içerisinde almanız gereken C vitamini ihtiyacınızın %30 miktarının karşılamaktadır. Aynı zamanda içermiş olduğu antioksidandan dolayı vücudun serbest radikallerden uzaklaşmasını sağlar ve oksidatif stresin azalmasını sağlar. Böylece iltihaplanma ve hastalıklara karşı koruyucu özelliğe sahip olmaktadır.
  • Kan Basıncının Düşmesini Sağlar ve Kalp Sağlığının Korunmasını Destekler: Yapılan bilimsel araştırmalarda, kivinin kan basıncının düşmesini sağlayarak uzun süreli felç ya da kalp krizi gibi yüksek tansiyondan kaynaklı oluşabilecek sağlık problemlerine karşı koruyabilmesi tespit edilmiştir. Aynı zamanda içermiş olduğu lif sayesinde LDL (kötü kolesterolü) düşünmesiyle birlikte kalp rahatsızlığı riskinin azalmasını sağlamaktadır.
  • Kan Pıhtılaşmasını Azaltır: Gün içerisinde 2-3 adet kivi tüketmek, kanın pıhtılaşma riskinin önemli miktarda azalması tespit edilmiştir. Aynı zamanda kivinin kanı inceltmesiyle birlikte kalp sağlığını korumak açısından gün içerisinde alınan aspirinin sağlıklı bir seçenek de olabileceği bilinmektedir.
  • Kivi Göz Sağlığı Açısındanda Fayda Sağlar: Kivi, görme kaybının önde gelen sebeplerinden biri olan makula dejenerasyonundan kaynaklı oluşan durumlardan da korunmanızı sağlar. Yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda 3 kivi tüketiminin makula dejenerasyonunun risk faktörünü %36 miktarında azalttığı tespit edilmiştir. İçermiş olduğu zeaksantin ve lutein, antioksidanlarla birlikte aynı işlevi görmektedir ve gözler açısından temel bir besin olan A vitamininin oluşmasını da destekler. Bu durumda gözün katarakt ve diğer göz problemlerinin oluşmasına karşı koruyucu olmaktadır.
  • İltihap Oluşumuna Karşı Korumaktadır: Kivi içeriğinde yer alan bromelain, proteinlerin parçalanmasını ve iltihap oluşumunun iyileşmesini destekleyen enzimlerdendir. Kivi tüketimininde kan dolaşımına salına bromelain, iltihaplı komplekslerin parçalanması ve artrit gibi enflamatuar rahatsızlıklara karşı koruyucu özelliğe sahiptir.
  • Cilt Sağlığının İyileşmesini Sağlar: Kolajen, cilt yapısının desteklenmesini ve kemiklerin güçlenmesi açısından temel bir besindir. Bu nedenle kivide yer alan C vitamini vücudun kollajen üretimine katkı sağlayarak cildin nemli ve sağlıklı olmasına destek olur. Aynı zamanda oluşan yaraların iyileşmesini hızlandırmakta ve akne tedavisinde de destek sağlar. Kivinin içermiş olduğu E vitamini sayesinde cildin güneşin zararlarından korunmasını sağlayarak ciltte oluşabilecek sağlık problemlerinin önüne geçmeyi sağlar.
Kivi Günde Kaç Tane Yenmelidir
Kivi Günde Kaç Tane Yenmelidir

Kivi Günde Kaç Tane Yenmelidir

Kivi lezzetli ve sağlıklı meyvelerden biridir. Fakat tüm diğer meyveler gibi şeker miktarıda oldukça yüksektir. Bu sebeple de kivinin tüketiminde porsiyon kontrolüne dikkat etmekte fayda olacaktır. Gün içerisinde 1 ila 3 adet kiviyi, sağlıklı ve dengeli olan beslenme programınıza dahil edebilirsiniz.

Kivinin İçerisinde Hangi Vitaminler Vardır

Kivi, mineraller açısından oldukça zengindir. C vitamini dışında A vitamini, B1, B2 vitaminleri, fosfor, kalsiyum, demir gibi mineraller, proteinler yer almaktadır. Magnezyum ve potasyum miktarıda oldukça yüksektir. Tadının değişik olmasıyla birlikte vitamin, mineral, antioksidan ve lif içeriği sayesinde kivi besleyici değeri oldukça yüksek olan bir meyve çeşididir.

Kivi Kaç Kalori

  • 1 kivi yaklaşık olarak 75 gram ağırlığındadır. 2 adet kivi tüketmeniz durumunda yaklaşık olarak 90 kalori almış olursunuz.
Kivinin Zararları Nelerdir
Kivinin Zararları Nelerdir

Kivinin Zararları Nelerdir

  • Alerjik durumlara neden olabilir.
  • Nadir olarak kanın pıhtılaşmasını yavaşlatarak kanamayı arttırmayı sağlar. Kanama bozukluğu gibi probleminizin olması durumunda kan sulandırıcı kullanıyorsanız ya da ameliyat olacaksanız kivi tüketimini tercih etmemenizi öneririz.
  • İçeriğinde yer alan potasyum sebebiyle beta blokerler kullanan hastaların kivi tüketiminin fazla olması sakıncalı bir durum olabilmektedir.
  • Böbrek hastalarının da daha fazla potasyum tüketmesi durumunda komplikasyonlara sebep olabilmektedir.