Kuru üzüm, hem atıştırmalık hem de kurabiye, kek veya ekmek gibi pek çok besine lezzet katmak amaçlı yaygın şekilde kullanılan besleyici ve lezzetli bir meyvedir. Kurutma işlemi üzümde yer alan besinlerin yoğulaşması açısından teze üzümden daha fazla antioksidan içermektedir. Şeker ve kalori açısından oldukça yüksektir. Fakat ölçülü tüketilmesi durumunda oldukça da faydalıdır. Mineraller, vitaminler ve enerji açısından iyi bir kaynaktır. Sindirim açısından da yardımcı olan kuru üzüm, kabızlık gibi durumların önüne geçmektedir.
Kemiklerin güçlenmesini sağlar, ağız sağlığını korur. Aynı zamanda kandaki demir seviyesinin de artmasını sağlayarak anemi gibi durumları önleyebilir, kanser ve kalp rahatsızlıklarına karşıda koruyucu olmaktadır. Tatlıyı seviyorsanız, sağlıksız ve şekerli atıştırmalıkları tüketmek yerime kuru üzüm tüketmeyi tercih edebilirsiniz. Peki, kuru üzümün faydaları nelerdir? Kuru üzüm kaç kalori? Bu yazımızda kuru üzümle ilgili olan merak ettiklerinizi sizlerle paylaştık.. Aynı zamanda kuru incirin faydaları nelerdir yazımıza göz gezdirerek, kuru incirle ilgili faydalı bilgilerde edinebilirsiniz.
İçerik Başlıkları
Kuru Üzümün Besin Değerleri Nelerdir
Yarım fincan kuru üzüm aşağıdaki besin değerlerine sahiptir :
- Kalori : 217
- Protein : 2 gram
- Yağ : 0 gram
- Karbonhidrat : 58 gram
- Şeker : 45 gram
- Lif : 3.4 gram
- Demir : 1. 2 miligram
- Kalsiyum : 45 miligram
- Potasyum : 531 miligram
- Magnezyum : 24,9 miligram
- Fosfor : 70 miligram
- Sodyum : 18. 3 miligram
Kuru Üzüm Kaç Kalori
- 100 gram ağırlığındaki kuru üzüm yaklaşık olarak 300 kalori değerindedir.
- Çeyrek fincan kuru üzüm ise 109 kaloridir.
- Yarım fincan kuru üzümün kalorisi ise 217 değerindedir.
- 1 avuç yaklaşık olarak 30 gram olarak kuru üzüm ise 90 kaloridir.
Kuru Üzümün Faydaları Nelerdir
- Kalp sağlığını destekler: Kuru üzüm gibi yüksek potasyum ve düşük sodyum içeriğine sahip olan gıdalar yüksek tansiyon, kalp rahatsızlığı ve felç gibi pek çok hastalığa karşı koruyucu bir özelliğe sahiptir. Yapılan araştırmalarda kuru üzümün kas basıncını ve kan şekerinin düşmesini sağlayarak kalp rahatsızlığı riskinin azaldığı tespit edilmiştir. Aynı zamanda içeriğindeki yüksek miktardaki lif, LDL (kötü) kolesterolünün düşmesini sağlayarak kalpte oluşan gerilimin azalmasını sağlamaktadır.
- Kronik hastalıklara ve kansere karşı koruyucu özelliğe sahiptir: Kuru üzüm zengin bir antioksidan kaynağıdır. Vücudun yaşlanmasını ve zararlı alışkanlıklar gibi doğal faktörlerden kaynaklan hücre hasarların koruyabilmesi açısından besinlerden alınan antioksidanlar oldukça önem taşımaktadır. Yapılan bilimsel araştırmalarda da antioksidanların diyabet, osteoporoz ve kanser gibi kronik rahatsızlıklarının riskini azalmasının etkili olduğu görülmüştür.
- Sindirim sistemi açısından faydalıdır: Kuru üzümün içeriğinde çözünebilen lifler sayesinde sindirime ve yiyeceklerin bağırsaklardan daha kolay bir şekilde geçmesini sağlamaktadır. Aynı zamanda anti-enflamatuar özelliklerine sahip olan bir protein olarak adlandırılan “tartarik asit” olarak da içermektedir. Tartarik asit, bağırsaklarda bulunan faydalı bakterilerin beslenmesini ve bağırsak fonksiyonunu iyileşmesini sağlamaktadır. Aynı zamanda kuru üzüm, demir, bakır, magnezyum ve potasyum gibi pek çok faydalı mineraller de içermektedir. Bunlar pH ölçeğindeki alkali ya da bazik mineraller olarak adlandırılır. Aynı zamanda mide asitinin dengeli olmasını da sağlar.
- Ağız sağlığını destekler: Kuru üzümde bulunan oleanolik ve linoleik asit gibi pek çok antioksidanlar antibakteriyel özelliklere sahiptir. Ayrıca ağızda plak oluşumuna sebep olan bakterilerin oluşumunu da engellemektedir ve pH seviyesinin koruyarak tükürüğün fazla asidik bir hale gelmesini ve diş çürüklerinin önüne geçmektedir.
- Anemiyi önler: Özellikle de siyah kuru üzüm, kırmızı kan hücrelerindeki üretimi ve vücudun oksijen taşınması açısından gerekli olan demir, bakır ve vitaminler açısından zengindir. Böylece aneminin (kansızlık) oluşumunu engellemeye yardımcı olmaktadır.
- Göz sağlığının korunmasını sağlar: Kuru üzümün içeriğinde yer alan antioksidanlardan biri olan polifenoller, gözde bulunan hücreleri serbest radikal hasarından ve bu hasardan kaynaklı oluşabileceği yaşa bağlı olarak makula dejenerasyonu ve katarakt gibi göz rahatsızlıklarının oluşmasına karşı koruyucu özelliğe sahiptir.
Kuru Üzüm Diyette Yenir Mi
Diğer yüksek kalori değerine sahip olan besinlerde olduğu gibi kuru üzümü de diyet dönemindeyken porsiyon kontrolüne dikkat ederek tüketmeniz önerilmektedir. Kısacası kuru üzüm diyette tüketilebilir, kilo vermenize yardımcı olmaktadır.
Kuru Üzüm Kilo Aldırır Mı
Kuru üzüm diyette yenir mi? Sorusundaki cevabımızda bahsettiğimiz gibi diğer gıdalarda olduğu gibi porsiyon kontrolüne dikkat etmekte fayda olacaktır. Kuru üzüm, yüksek kalorili besinler arasında yer almasından dolayı aşırı miktarda tüketilmesi durumunda kilo aldırmaya neden olacaktır. Fakat porsiyon kontrolüne dikkat ederek tüketilirse, kilo almaya da yardımcı olacaktır.
Kuru Üzüm Nasıl Kurutulur
Güneşte kuru üzüm kurutma: Genel olarak kuru üzümler çekirdeksiz yeşil üzümlerden elde edilmektedir. Fakat farklı üzüm türlerinde de bu kurutma yöntemini tercih edebilirsiniz. Öncelik olarak üzümlerin büyük saplarını ayıklayın ve güzel bir şekilde yıkayın. Ardından büyük bir tencereye su ilave edin ve suyun kaynamaya başladığı esnada üzümleri ilave edin. Üzümleri hafif bir şekilde haşlayarak yumuşaması sağlanır ve eşit bir şekilde kurumalarına da yardımcı olmaktadır.
Fırında kuru üzüm kurutma: Güneşte üzüm kurutma esnasında uygulamamış olduğunuz aşamaları tekrar yapınız. Haşlanan üzümlerin soğumasını bekledikten sonra yağlı bir kağıt sermiş olduğunuz fırın tepsisine üzümleri ilave edin. 90 dereceye getirmiş olduğunuz hafif aralık fırında yaklaşık olarak 3 saat boyunca pişirin. Arada bir üzümlerin kontrolünü de sağlayın. Daha erken sürede veya daha uzun sürede kuruyabilmektedir. İstediğiniz kıvama gelmesinden sonra tepsiyi fırından çıkartın. Kuruyan üzümlerin soğumasından sonra hava geçirmeyen bir kap içerisinde, serin bir ortamda ya da buzdolabında saklayabilirsiniz.
Kuru Üzüm Nasıl Saklanır
Kuru üzümün raf ömrü taze üzümle kıyaslandığında daha fazla olsa da, yine de bozulabilmektedir. Marketten almış olduğunuz kuru üzümün kutusu açmadığınız ve serin, ışık almayan bir yerde saklamanız durumda raf ömrü yaklaşık olarak bir yıl, açıldıktan sonra ise yaklaşık olarak 6 ay süre saklanabilmektedir. Fakat buzdolabına ağzı sıkı bir şekilde kapatılan bir kap içerisinde saklanmasıyla birlikte bu süre de uzayabilmektedir. Bu süreden sonra da güvenli bir şekilde tüketimi de sağlanabilir. Fakat kalitesi düşük olacaktır.
Kuru Üzümün Zararları Nelerdir
Kuru üzümün zararları nelerdir? İçeriğinde doğal şeker bulunmasından dolayı bir zararı yoktur. Ancak aşırı miktarda tüketilmesi durumunda kilo alma, gaz, şişkinlik, kramp gibi sindirim açısından problemlere neden olamaktadır.