Şifalı otlar arasında yer alan bitkilerden biri olan ve pek çok faydasının bulunduğu ısırgan otu, her dönem de yeni bir özelliğiyle keşfedilmektedir. Yeşil ve diri yapraklara sahip olan bitkinin adı, dokunma veya sürtünme durumunda kaşındırmasından kaynaklı halk arasında söylenişi olarak ortaya çıkmıştır. Her çeşit topraklar birlikte yetişen, ülkemizde de hemen hemen her yerinde yetiştirilmektedir. Isırgan otu, uzun süre dayanıklı ve ilkbahar ve yaz mevsiminde toplanmaktadır. Isırgan otu bitkisi, ısırgangiller familyasından gelmektedir. Bilimsel olarak ise “Urtica” ismiyle adlandırılmaktadır.
Isırgan otu çiçeği olarak da bilinmekte olan bitki, sağlamış olduğu faydalar, insanlar tarafından farkedilmiştir. Günümüzde de ısırgan otu fiyatı, oldukça da fazla kullanım alanından dolayı ısırgan otu özü sebebiyle artmaktadır. Aynı zamanda bu şifalı otu kullanarak yapılan yemekler, özel tatlara ulaşmaya da imkan sağlamaktadır. Peki ısırgan otunun faydaları nelerdir?
İçerik Başlıkları
Isırgan Otu Nedir
Isırgan otu, şifalı bitkiler arasında yer almaktadır. Sağlamış olduğu faydalarla birlikte pek çok farklı kullanım alanlarına sahiptir. Konuyla ilgili olan kişilerin hemen tahmin yürütebileceği gibi ısırgan otu saça faydası olan bir bitki çeşididir. Bu sebeple de ısırgan otu şampuanıyla ısırgan otu sabunu gibi ürünlerde bulunmaktadır. Bu ürünler sayesinde saça bakım yapılan ısırgan otuyla saç gürleştirme gibi özel etkiler de sağlamak mümkündür.
Isırgan otu tohumu, oldukça mucizevi faydaları bulunmaktadır. Sayısı oldukça fazla olan ısırgan otu çeşitlerinde, duvar tipleri ve bahçelerde gizlenerek yer alır. Özel bir bakım gerektirmeden de kolay bir şekilde de yetiştirmek mümkündür. Bilim dünyasında ve çeşitli tedavi alanlarında da yer alan ısırgan otu, ismi geçen bitkilerden biridir.
Isırgan Otu Nerede Bulunur
Isırgan otu bitkisi ile köklerinde bulunan şifalı ısırgan otu kürü hem de lezzetli yemekler yapma şansıda bulunmaktadır. Isırgan otuna, pek çok yer de ulaşabilirsiniz. Örneğin aktar ve marketler gibi pek çok yerde kolay bir şekilde bulunmaktadır. Isırgan otu tohumunu da ayrı bir şekilde alabilmeniz gibi, bu şifalı ottan elde edilen sabun, şampuan gibi ürünler aktar, e-ticaret siteleri ve marketlerde ulaşmanız mümkün olacaktır. Isırgan otu mevsimi ekim ve toplanma zamanında da farklılıklar göstermektedir. Genellikle ekim zamanında yaz ayları aralığında olan ısırgan otu, yabani bir ot olması için toplanmasından sonra tekrar ekime gerek kalmadan yeniden yetişmektedir. Her mevsim hasadı yapılması mümkün olacak en fazla ilkbahar aylarında verimli olmaktadır.
Isırgan Otunun Faydaları Nelerdir
- Oldukça fazla tüketimi olan ısırgan otu çayı, vücutta bulunan toksinlerin atılmasını ve hücrelerin yenilenmesiyle birlikte idrar söktürücü özelliğine de sahiptir.
- Labne peyniri ve nişastanın ilave edilmesiyle birlikte hazırlanan ısırgan otu maskesi, cilt açısından da fayda sağlayan bir bitki çeşididir.
- Oldukça şifası bulunan ısırgan otu egzama problemleri yaşayan kişilerin çayını tüketerek fayda sağlayan bir bitkidir.
- Isırgan otu basur problemi olan kişilerin uygulamış olduğu bir kürle birlikte tedavide yardımcı sağlamaktadır. Aynı zamanda ısırgan otu makat çatlağı tedavisi içinde kullanılmaktadır.
- Isırgan otu aynı zamanda cinsel güç takviyesi olarak da, tohumunun havanda dövülmesiyle birlikte bal ile karışım edilerek macun kıvamı elde edilir. Bu yönde de olumlu katkılar sağlamaktadır.
- Isırgan otu, iltihaplı romatizma hastalıklarının tedavisine yönelik de önerilmektedir.
- Şampuan üretiminde kullanılan ısırgan otu saç kürüyle birlikte saçların bakımını sağlayabilir ve saçınızın daha parlak bir görünüme sahip olmasını sağlayabilirsiniz.
- Yaprakların sıcak suda demlenerek yapılan ısırgan otu çayı da anne sütünün artmasına katkı sağlamaktadır.
Isırgan Otunun Zararları Nelerdir
- Lezzetli bir tadı ve pek çok faydası bulunan ısırgan otunun, az da olsa zararları ve yan etkileri de bulunmaktadır.
- Bilinçsiz veya gerektiğinden fazla tüketerek ısırgan otu alerjiside yapabilmektedir.
- Adet döngüsünde değişiklik sağlama riskinden dolayı hamile kalmak isteyen kadınlar, ilgili dönemde kullanmaması gerekmektedir.
- Bazı tüketimler sonrasında mide ağrısı, ciltte dökülmeler veya terleme gibi yan etkilere de yaratabilmektedir.
Isırgan Otu Zayıflatır Mı
Toksinleri atmaya yardımcı olan ısırgan otu çayı zayıflatı mı? Sorusu oldukça merak edilen konulardan biridir. Fakat bu soruya kesin bir cevap vermemiz mümkün değil ama desteklediğini de söyleyebiliriz. Öncelik olarak idrar söktürücü özelliğe sahip olması kanıtlanan bitki çayı, bu sayede kilo verme programında destek sağlamaktadır.
Isırgan otu suyuyla birlikte sindirim sisteminin düzenlenmesinin yanı sıra sakinlik de sağlamaktadır. Fazla kiloların atmanızda fayda sağlayan ısırgan otu, besin değerleri açısından da içeriğinde pek çok minerallerle birlikte C vitamini grubunda da yer alan ısırgan otu vitaminleri ile sizlerin daha canlı görünmenizi ve dirençli olmanızı sağlar.