Burun tıkanıklığı, pek çok farklı durumlara bağlı olarak değişim gösteren bir tıbbi belirtidir. Bu durumda burun anatomik yapısında ortaya çıkan bozukluklar ve buna yönelik iltihaplanmalar iki ana grupta ele alınabilmektedir.
Burun içerisindeki yer alan yapısal elemanlardan nazal semptum deviasyonu, burun eti ve geniz etinde şişmelerin oluşması sık sık karşılaşılan burun tıkanması nedenleri arasında yer almaktadır. Burunda meydana gelen iltihaplanma sürecine bağlı olarak tıkanıklık nedeniyle soğuk algınlığı, gribal enfeksiyonlar, sinüzit ve saman nezlesinden kaynaklı tıbbi durumlardan dolayı meydana gelmektedir. Aynı zamanda Bebeklerde Burun Tıkanıklığı Nasıl Geçer konu başlıklı yazımıza da göz atmanızı tavsiye ediyoruz.
İçerik Başlıkları
Burun Tıkanıklığı Nedir
Burnun en önemli görevleri arasında solunum yer almaktadır. Bu görevin yerine getirilememesi durumunda burun tıkanıklığı meydana gelmektedir. Burun tıkanıklığı bir diğer adıyla “nazal konjesyon” olarak adlandırılan genellikle yüz çevresinde iç kısımda bulunan sinüs yapılarının iltihaplanması sonucunda ortaya çıkan belirtidir.
Burun Tıkanıklığı Neden Olur
Burun tıkanıklığı en fazla grip ve nezle gibi basit enfeksiyon hastalıkları sonucunda ortaya çıkmaktadır. Bu hastalıklara bağlı olarak meydana gelen burun tıkanıklığı şikayeti genel olarak 1 hafta içerisinde düzelmeye başlamaktadır. Bu sürecin uzamasına neden olacak başka sağlık sorunlarına da işaret edebilmektedir. Uzun süre olarak burun tıkanıklığına neden olacak pek çok farklı durum yer almaktadır. Peki burun tıkanıklığı neden olur?
- Alerjik durumlar
- Saman nezlesi
- Nazal polip olarak adlandırılan burun içi non kanseröz büyümeleri ya da tümöral oluşumlar
- Çeşitli kimyasallardan kaynaklı
- Kronik sinüzit
- Çevresel burun içi yapılan irite edici maddelere karşı hassasiyet
- Semtum deviasyonu
Burnun ikiye ayrılmasını sağlayan kıkırdak ve kemikten oluşan ortadaki duvar benzerindeki yapıya tıp literatüründe nazal septum olarak adlandırılmaktadır. Bu nazal septumda eğriliğin olmasıyla birlikte nazal semptum deviasyonu olarak tanımlanmaktadır. Nazal septum deviasyonu, burun tıkanıklığının etkenlerinden kaynaklı sık sık ortaya çıkan durumlar olarak yer almaktadır. Tedavi yöntemi ise cerrahi olarak burun septumunun düzeltilmesidir.
Septum deviasyonu konjenital (doğum itibariyle) olarak veya burun bölgesine alınan travma sonucunda da meydana gelen bir sorundur. Septum deviasyonu yaşlanma dönemiyle birlikte ilerleme göstermekte olan sağlık sorunudur. Hafif oranda deviasyonu olan kişilerde buru durum herhangi bir belirtiye neden olmayabilir. Fakat çok ciddi durumda eğriliklerde çeşitli olarak şikayetlerde oluşmaktadır. Burundan nefes alıp vermede zorluk çekme, burunda tıkanıklık, burunda kanama, sinüs enfeksiyonları, tek taraflı olarak burun içerisinde kuruluk ve horlama, septum deviasyonu belirtileri olarak yer almaktadır. Her iki burun boşluğunda burun eti olarak adlandırılan konka adıyla yapılarda şişlik durumui burun tıkanması gibi nedenler ortaya çıkmaktadır.
Burun Tıkanıklığı Nasıl Geçer
- Buhar makinesi kullanmayı tercih edin. Buhar makinesi, oda içerisindeki havanın nemlenmesini sağlamasıyla birlikte sizlerin daha rahat bir şekilde nefes almasını sağlamaktadır.
- Burun spreyi kullanın
- Sıvı alımını arttırın.
Burun Akıntısı Etkenleri Nelerdir
Burun içerisinde, solumuş olduğumuz havanın nemlenmesini sağlayan “mukus” olarak adlandırılan sıvı üretimi sağlayan bezler yer almaktadır. Çeşitli olarak tıbbi nedenlere bağlı olarak bezlerin çalışmasının etkilenmesiyle, normalden fazla sıvı salgılanması olur ve bunun sonucunda da burun veya geniz akıntısı ortaya çıkmaktadır.
Kış mevsiminde grip, nezle gibi üst solunum yolu enfeksiyonları sebebiyle burun ve geniz akıntısı sık sık karşılaşılan durumlar arasında yer almaktadır. Yaz mevsiminde ise enfeksiyon yerine alerjik etkenlerden kaynaklı burun akıntısı da meydana gelmektedir. Burun akıntısı, alerjiye bağlı olarak tüm sene boyunca görülebilen ve oldukça rahatsızlık veren bir belirti olarak yer alarak kişilerin günlük yaşamdaki kalitesinin düşmesine neden olmaktadır.
Burun tıkanıklığı için hekimler tarafından ağız yoluyla tablet veya burun spreyi reçete etmektedirler. Ancak bu ilaçların da farklı yan etkilerinin bulunmasından dolayı sürekli olarak kullanımı zor bir hale gelmektedir. Alerji belirtilerinden kurtulabilmek için, sebeplerin ortadan kalkması uygun olacaktır. Bahar aylarında polenlerin yoğun bir şekilde sabah saatlerinde mümkün olduğunca dışarı çıkmayarak ve camları açmamak alerjik reaksiyonların azalmasına neden olmaktadır. Alerjinin en önemli tetikleyici durumlarından biri olan ev tozunun da temizlenmesiyle birlikte uzaklaştırılması oldukça önem taşımaktadır.
Burun Tıkanıklığı Belirtileri Nelerdir
Burun tıkanıklığı ağız yoluyla nefes alıp verme durumuyla birlikte ortaya çıkmaktadır.
Uyku esnasında ağız açık uyuma, horlama ve sürekli olarak devamlılık gösteren yorgunluk burun tıkanıklığının belirtileri arasında yer almaktadır. Ağızdan solunması, dudaklarda kuruluk ve ağız kokusu gibi durumların oluşmasına neden olabilmektedir. Ağız kuruluğu ve boğaz enfeksiyonu sık sık karşılaşılan ve ağızdan nefes alıp verme sonucunda ortaya çıkabilen belirtiler arasında da yer almaktadır.
Burun tıkanıklığı belirtileri nelerdir? sorusuna kısaca açıklamamız durumunda burun akıntısı, burunda kuruluk ve kaşıntı, hapşırma gibi başka belirtilerin de görülmesi eşlik etmektedir. Bebeklerde burun tıkanıklığı sorunu ise emme ve beslenme bozukluğu gibi durumların oluşmasına neden olmaktadır. Ağızdan nefes almayı henüz bilmemekte olan bebeğiniz, burnun tıkanması sonucunda emme ve beslenme gibi bozukluklar meydana gelmektedir. Bebeğinizin burun tıkanıklığı yaşama sonucunda solunum güçlüğü gibi durumlar ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu durum sonucunda mutlaka doktorunuza başvurmanızı öneriyoruz.