İçerik Başlıkları
Göz Seğirmesi Nedir
Göz seğirmesi ile ilgili olarak halk tarafında çeşitli olumlu veya olumsuz olarak anlamlar yüklenmiş olsada, esas olarak göz kaslarıyla alakalı olan bir sağlık problemidir. Tıbbi olarak “miyokimi” olarak adlandırılan göz seğirmesi, göz kapağı kaslarının ve genel olarak orbicularis oculi olarak adlandırılan kasların istemsiz şekilde tekrarlanması sonucunda yani kasılması durumu olarak tanımlanmaktadır. Oldukça yaygın şekilde görülen halk arasında da bir tıbbi problem olarak görülmemektedir. Fakat uykusuzluk ya da yorgunluk gibi durumlar dışında çeşitli olarak göz hastalıkları emaresi olabilmektedir. Göz seğirmesiyle ilgili problemi yaşayan kişiler için durum daha belirgin bir halde olsa bile, bazı durumlarda ise göz kapağının başka kişiler tarafından fark edilemeyecek kadar hızlı bir şekilde de seğirebilmektedir.
Göz seğirmesi genel olarak üst göz kapağında meydana gelmektedir. Fakat hem üst kapakta hem de gözaltında seğirmesi durumunda da vakalar mevcut olmaktadır. Sağ göz seğirmesiyle ya da sol göz seğirmesindeki arası belirgin olarak bir fark bulunmamaktadır. Göz seğirmesi genel olarak birkaç saniye içerisinde tekrarlanabilmektedir. Yaklaşık olarak 1-2 dakika aralığı boyunca da görülmektedir. Çoğu vakada, göz kapağı kasılması oldukça hafiftir. Göz kapağında da hafif bir çekilme hissiyatı yaratmaktadır. Durumun ağırlaşmasında ise göz kapaklarının bütünü ile kapamaya neden olacak şekilde güçlü spazmlar meydana gelebilmektedir. Bu durum içinde “blefarospazm” olarak adlandırılan bir tıbbi sağlık problemidir.
Göz seğirmesi atakları için belirli bir periyot bulunmamaktadır. Seğirme atakları yaklaşık olara birkaç gün süre içerisinde gelip gidebilmektedir. Fakat haftalar hatta aylar boyunca devamlılık sağlayan herhangi bir seğirme görülmemektedir. Göz seğirmesi genel olarak ağrı olmadan ve zararsız bir şekilde oluşmaktadır. Ancak bu durum günlük yaşamda rahatsız edici bir hal alabilmektedir. Göz seğirmesi pek çok vakada genel olarak bir tedavi gerektirmeden kendiliğinden düzelebilen bir durumdur. Nadir olan vakalarda, genellikle aynı zamanda yüzün bir diğer kısmında seğirme ya da kontrolü sağlanmayan hareketlerin görülmesiyle birlikte göz seğirmesi kronik hareket bozukluğunun erken bir belirtisi olarak adlandırılmaktadır.
Göz Seğirmesi Neden Olur
Göz seğirmesi nedeni kişi tarafından her zaman kolay bir şekilde belirlenebilir olmamaktadır. Nadir olarak görülen durumlar dışında daha ciddi bir problem olmaması durumunda genel olarak göz seğirmesinin nedeni araştırılmamaktadır.
Göz seğirmesine neden olan durumlar;
- Uykusuzluk
- Yorgunluk
- Alkol ve sigara kullanımı
- Aşırı kafein tüketmek
- Alerjik durumlar
- Göz çevresinde meydana gelen enfeksiyonlar
- Güneş, rüzgar ya da toz gibi çevresel durumlar
- Kornea çizikleri
- Göz kapağında zorlanma ya da çarpma
- Gözde tahriş ve kuruluk
- Sürelik olarak bilgisayar kullanımı
- Kullanılan ilaçlar sonucunda ortaya çıkan yan etkiler
- Aşırı stres
İyi huylu blefarospazm göz seğirmesinin tedavi edilmemesi durumunda zaman içerisinde ağırlaşmaya başlar ve bunun sonucunda da görme problemi yaşanmaktadır. Oluşabilecek problemler arasında bulanık görme, ışığa karşı duyarlılık ve yüzde spazm olarak örneklendirilebilir. Gözde seğirmeyle birlikte kırmızılık, şişlik ya da alışılmadık bir akıntının olmasıyla, üst göz kapağında meydana gelen sarkma, her seğirmede göz kapakları bütün bir şekilde kapanmasıyla birlikte seğirme yüzün bir diğer kısmını da etkiliyorsa ya da birkaç hafta boyunca devamlılık göstermesi durumunda mutlaka uzman bir hekime başvurmanızı tavsiye ederiz. Daha teşhis edilememiş kornea çizikleri sonucunda da gözde seğirmeler ortaya çıkabilmektedir. Kornea çiziklerinin kalıcı göz problemlerine neden olabileceğini göz önünde bulundurarak herhangi bir göz yaranması durumunda hemen göz doktoruna gitmeniz gerekmektedir.
Göz Seğirmesi Tedavi Yöntemleri Nelerdir
Göz seğirmesi pek çok vakada bir kaç gün ya da hafa içerisinden kendiliğinden geçmeye başlamaktadır. Fakat bir iki hafta gibi bir süre uzunluğunda devamlılık gösteren nedenlerin oluşması ve ortadan kalkması için göz seğirmesinin düzelebilmesi açısından yeterli olabilmektedir. Göz seğirmesinin oluşması hangi zaman ve hareketlerden kaynaklı ortaya çıktığının not edilmesi, bu nedenlerin belirlenmesiyle birlikte yardımcı rol oynamaktadır.
Göz seğirmesine neden olacaklar arasında stres, yorgunluk, uykusuzluk, aşırı kafein tüketiminin azaltılması, ilk etapta alınması gereken önlemler arasında yer almaktadır. Bununla birlikte daha az miktarda kahve tüketimi, yeterli miktarda uyumak, reçetesiz olarak satışı sunulan gözyaşı damlaları ile birlikte göz kuruluğunun giderilmesi. Aynı zamanda spazmların başlaması durumunda gözlere sıcak bir kompres uygulaması yaparak gözde oluşan seğirmelerin azalması ve ortadan kalkmasına fayda sağlayabilmektedir. Göz seğirmesi alerjik ve çevresel faktörlerden dolayı meydana gelmesi durumunda bu alerjen maddeden ya da ortadan uzak durulması etkili olacaktır. Bununla birlikte doktor tarafından reçeteli bazı ilaçların kullanımı sonucunda tedavi edilmesinde yardımcı olacaktır.
Daha ağır seyrinin gösteren ve sorun olan blefarospazm vakalarında tedavi amaçlı cerrahi müdahaleye başvurulması gerekmektedir. Göz kapağındaki bazı kas ve sinirlerin çıkması için gerçekleşen cerrahi miyektomi olarak adlandırılır. Ameliyat aynı zamanda, yüz sinirinde basınç uygulanmasıyla hemifasiyal spazmlarından kaynaklı olan damarların oluşturduğu basıncın hafiflemesini sağlamaktadır. Cerrahi müdahalenin sonuçları kalıcı olmaktadır. Fakat bir cerrahi müdahalesinde çeşitli komplikasyonların meydana gelme olasılığı da bulunmaktadır.