Halsizliğe Ne İyi Gelir

halsizliğe ne iyi gelir
halsizliğe ne iyi gelir

İnsanlar, uyandıkları vakit kendilerini çok yorgun ve halsiz hissettikleri zaman kahvaltı yaptıktan sonra geçer düşüncesiyle bu ruh halini pek önemsemeseler de bu ruh hali birçok hastalığa zemin hazırlayabilmektedir.

Halsizlik ve yorgunluk şikayetleri günümüzde o kadar yaygındır ki toplumun büyük bölümünde bu tür şikayetler görülmektedir. Halsizlik ve yorgunluk şikayetlerinden sağlıklı ve dengeli beslenme ile uzman kontrolünde yapılacak olan doğru tedavi yöntemleriyle kurtulmak mümkündür.

Halsizliğe ne iyi gelir? Daha enerjik ve hareketli bir gün geçirmek için halsizliğe iyi gelen bitkisel tedavi yöntemleri, halsizliğin belirtileri ve nedenleri ile halsizlik şikayeti için hangi uzman doktora müracaat edilmesi gerektiği bu yazımızda ayrıntılarıyla ele alınmıştır.

Halsizliğe Ne İyi Gelir?

İnsanların, kendilerini halsiz ve bitkin hissettikleri zaman bilinçli davranması için ne yapması gerektiğini bilmeleri gerekmektedir. Daha enerjik, huzurlu, mutlu ve hareketli bir gün geçirebilmek için ‘Halsizliğe ne iyi gelir?’ sorusunun yanıtının fazla araştırılması, aslında toplumda halsizlikten şikâyet eden insanların bir hayli fazla olduğunun işareti olarak kabul edilebilir. İşte halsizliğe iyi gelen o yöntemler;

Uykunun düzenli olması halsizliğe karşı alınabilecek en iyi tedbirdir. Uykunun alınması hem bedeni, hem de zihni dinlendirdiği için güne daha zinde başlanmaktadır. Yine uyandıktan sonra balkona ya da bahçeye çıkarak en az 10 dakika kadar egzersiz yapılması, bedenin güneş ışınlarından istifade etmesini sağlayacağından bol miktarda D vitamini depolanmaktadır. Bu da daha güçlü bir beden ve zihinle güne başlanması anlamına gelmektedir.

Beslenme tarzının tek yönlü olmamasına kesinlikle dikkat edilmelidir. Halsizlik ve bitkinliğe, karbonhidrat ağırlıklı beslenen insanlarda daha fazla rastlanmaktadır. Bu nedenle sağlıklı ve dengeli beslenerek halsizliğe son verilebilir.

Halsizliğin en etkili bir diğer çözümü de gün içerisinde bol miktarda su içilmesidir. Gün içerisinde çok fazla çay ve kahve içiliyorsa, bunun normal ölçüye indirilmesi gerekmektedir. Çünkü gün içerisinde fazla kafein alınması halsizliğin en ciddi nedenleri arasında yer almaktadır. Çay ve kahve tüketimindense, su ve meyve suyunun bol tüketimi tercih edilmelidir.

Temiz ve sağlıklı besinlerin tüketilmesi de halsizliğe çok iyi gelmektedir. Beslenmede sebze ve tüketiminin yanı sıra etli yemeklerin tüketimine de ağırlık verilmelidir.

Halsizliği tetikleyen en önemli faktörler arasında televizyon başında uzun süre vakit geçirmekte yer almaktadır. Bu nedenle de televizyonla aranın soğutulması, yürüyüş ve fiziksel aktivitelere daha fazla vakit ayrılması gerekmektedir.

Şekeri bol tüketenler, en azından kendilerini halsiz hissettikleri dönemlerde şekere ara verilmelidir. Şeker bağımlılık yapan bir madde olduğundan bırakılması zor olsa da çok kısa süre içerisinde kan şekerini aniden düşürdüğünden halsizliğe neden olmaktadır. Daha dinç ve enerjik bir yaşam için şekersiz beslenilmelidir.

İçeriğinde B12 ve D vitamininin yanı sıra demir mineralini bol miktarda barındıran besinlere öğünlerde ağırlık verilmelidir. Vücuttaki vitamin eksikliği halsizliği tetikleyen en ciddi nedenler arasındadır. Gün içerisinde enerji depolayabilmek için meyve ve baklagillerin tüketimine ağırlık verilmeli, bir avuç kuruyemiş tüketimi de ihmal edilmemelidir.

Yine vücudun gereksinim duyduğu günlük vitamin yeşil sebzelerden, sağlıklı yağlardan ve meyvelerden temin edilebilir. Bu nedenle öğünlerde salata ve zeytinyağına ağırlık verilmelidir.

Sigara ve alkol tüketimi zamanla enerji hücrelerine hasar verdiği için halsizliğe yorgunluğa neden olmaktadır.

Güne zinde başlamanın en büyük sırrı kahvaltı yapmaktır. Kahvaltıda ise besin değeri yüksek olan hafif yiyecekler tüketilmelidir. Örneğin çay yerine portakal suyu, beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği tercih edilmelidir. Kahvaltı sofralarında yumurta, zeytin, peynir, salata gibi vücuda enerji veren besinler eksik edilmemelidir.

Günde içilecek 1 fincan yeşil ya da beyaz çay, depresyon ya da psikolojik problemlerin neden olduğu halsizliğe çok iyi gelmektedir. Kaygı, stres ve uykusuzluğun neden olduğu halsizliği, yeşil çayın sakinleştirici etkisi ortadan kaldırmaktadır. Yeşil çayı, kronik bir rahatsızlığı olanlar içmeden evvel uzman bir hekime danışmalıdır.

Vücudun enerji kaynakları arasında kuruyemişlerde yer almaktadır. Özellikle günlük 7-8 tane ceviz, kaju, badem, fındık, kuru incir ya da kuru üzüm tüketilmesi halsizliğe çok iyi gelmektedir.

Çorba çeşitleri bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiği için kış hastalıklarına karşı etkili korumaktadır. İçilen çorbanın içerisine doğal antibiyotik olarak kabul edilen soğan ya da sarımsak katılması ise halsizliği ortadan kaldırmaktadır.

Vücudun hareketsiz kalmaması için spor ya da egzersiz yapmakta halsizliğe çok iyi gelmektedir. Günlük yarım saat yürüyüş yapılmasının vücuda sayısız faydaları olduğu uzmanlar tarafından da ifade edilmektedir. Yine vücudu aşırı zorlamadan tempolu koşmakta halsizliğe çok iyi gelmektedir.

Halsizlik Belirtileri Nelerdir?

Halsizlik, vücutta baş göstermeye başladığı zaman birtakım sinyallerle kendisini belli etmektedir. Halsizlik belirtileri görüldüğü zaman gereken tedbirler alınmazsa, kronik hale dönüşerek bir takım hastalıklara zemin hazırlamaktadır.

halsizlik belirtileri
halsizlik belirtileri

Peki, ‘Halsizlik belirtileri nelerdir?’ Halsizliğin belirtileri şöyle sıralanabilir;

Halsizliğin ilk aşamadaki belirtileri arasında mide bulantısı ön plana çıkmaktadır. Mide bulantısını ishal ve bağırsak problemleri takip etmektedir. Bu süreçte evde kalarak istirahat etmektense uzman bir hekime başvurulması daha sağlıklı bir tercihtir. Çünkü bu tür bir halsizlik, farklı bir hastalığın habercisi olabilmektedir.

Halsizliğin en belirgin belirtileri arasında moral bozukluğu da yer almaktadır. Herhangi bir fiziksel aktiviteye karşı ilgisiz kalınması ve mod düşüklüğünden yakınılması halsizliğe işaret etmektedir.

Uyku düzensizliğine bağlı halsizliğin en ciddi belirtisi şiddetli baş ağrısıdır.

Dikkat dağınıklığından dolayı konsantre olmakta güçlük çekilmesi ve el gücüne hakim olamamakta halsizliğin habercisidir.

Halsizliğin en ciddi belirtileri arasında asabi davranışlar sergileme, stres ve görmede bulanıklıkta sayılmaktadır.

Kendilerini aşırı yorgun hissettiğinden şikayet eden insanlarda halsizliğin en önemli belirtileri kan değerlerinin düşük olmasından kaynaklanan üşüme hissi ve eklem ağrısıdır.

Halsizlikle birlikte ateş seyrediyorsa bu genellikle bakterinin yani mikrobun vücuda yayıldığına dolayısıyla da enfeksiyona işaret etmektedir. Bu tür bir durumda vakit kaybetmeden uzman bir hekime başvurulmalıdır.

Halsizliğin Nedenleri

İnsanların, kendilerini halsiz ve yorgun hissetmesine vücuttaki başka bir hastalıkta neden olabilmektedir. Halsizliğin nedenleri biyolojik faktörler olabileceği gibi ruhsal faktörlerde olabilmektedir.

halsizlik neden olur
halsizlik neden olur

Halsizlik nedenleri nelerdir? İşte halsizliğe neden olan ruhsal ve biyolojik faktörler;

  • Dengesiz ve sağlıksız beslenme tarzı, özellikle fast-food beslenme alışkanlığı ve bunun doğal sonucu olan vitamin eksikliği
  • Uykunun kalitesiz ve yetersiz olması
  • Anemi yani kansızlık hastalığı
  • Kan değerlerinin düşük olması
  • Hareketsiz yaşam tarzı
  • Günlük yaşamın çok yoğun ve stresli geçmesi
  • Stres gibi psikolojik sıkıntılar yaşanması
  • Depresyona girilmesi
  • Mevsim geçişlerinin psikoloji ve beden üzerindeki olumsuz etkileri
  • Herhangi bir kronik rahatsızlıktan dolayı uzun süreli ilaç alınması
  • Tiroid bezinin gereğinden az çalışması
  • Sigara ve alkol tüketilmesi
  • Çay ve kahvenin gün içerisinde aşırı tüketilmesi sonucu vücuda gereğinden fazla kafein girmesi
  • Çalışma sisteminin vardiyalı olması
  • Yaşam tarzının düzensiz yani sedanter olması
  • Kalp, diyabet ve böbrek gibi kronik rahatsızlıklar

Halsizlik Nasıl Tedavi Edilir?

Halsizlikten en kısa süre içerisinde kurtulmanın en sağlıklı yolu bir hekime başvurularak muayene olunmasıdır. Halsizlik için ilk önce aile hekimine başvurulmalıdır.

Halsizlik nasıl tedavi edilir? Aile hekimi tarafından kan tahlilleri alındıktan sonra vücutta hangi vitamin ve minerallerin eksik olduğu tespit edilir ve buna göre ilaç tedavisi uygulanır. Halsizliğe kansızlık neden oluyorsa kan ilaçları ve vitamin takviyeleriyle halsizliğe karşı tedavi uygulanır. Eğer halsizlik başka faktörlerden kaynaklanıyorsa biyolojik özellikler dikkate alınarak ilaç tedavisi uygulanmaktadır.

Halsizliğe diyabet ya da tiroid gibi faktörlerin neden olduğunu düşünenler ise bir dahiliye uzmanına başvurmalıdır. Halsizliğin eklemlerden kaynaklandığı düşünülüyorsa da ortopedi uzmanına başvurulmalıdır.

Halsizlik günlük yaşantıyı olumsuz etkiliyorsa ve her geçen daha bitkin hissediliyorsa vakit kaybetmeden bir uzman hekim muayenesinden geçilmelidir. İnsanların kendilerini yorgun hissettiği günler, vücutta başka bir hastalığın habercisi olabilir. Bu nedenle halsizliğin ciddiye alınması ciddi sağlık problemlerinin erken tedavisi için önemlidir.

Halsizliğe Hangi Bitkiler İyi Gelir?

Zaten stresli geçen günlere bir de halsizlik ve bitkinlik eklenirse, günler iyice çekilmez hale gelmektedir. Daha fazla bahar ve kış mevsimlerinde kendisini iyiden iyiye hissettiren halsizliğe bazı bitkiler iyi gelmektedir. Bu nedenle halsiz ve bitkin hissedilen günlerde daha enerjik ve zinde bir gün geçirmek için beslenme tarzında bazı değişiklikler yapılması gerekmektedir. Yine halsiz hissedilen günlerde zihni ve bedeni dinlendiren kaliteli bir uyku ile uykunun yeterli alınmasına dikkat edilmelidir. Peki, ‘Halsizliğe hangi bitkiler iyi gelir?’ İşte halsizliğe iyi gelen bitkilerin listesi;

Biberiye

Daha fazla etin marine edilmesinde kullanılan biberiye, sindirim sisteminin işlevlerini düzenlediği gibi nefesi de açmaktadır. Dikkat dağınıklığına da çok iyi gelen biberiye konsantre olmayı kolaylaştırmaktadır. İçerisine biberiye katılan suyun içilmesi daha zinde ve enerjik bir gün geçirmeye yardımcı olmaktadır. Ayrıca yemeklere de bir tutam biberiye katılması halsizliğe çözüm olmaktadır.

Guarana

Son zamanlarda adından sıkça bahsettiren guarana bitkisi, kahvenin vücutta yarattığı etkinin aynısını yaratmaktadır. Bu yönüyle de sadece psikolojik olarak değil, bedenen de insanı toplamaktadır. Gün içerisinde içilecek olan bir fincan guarana çayı, bütün gün ayakta kalacak enerjiyi vücuda vermektedir.

Aloe Vera

Uzmanların dahi doğal bir ilaç olarak kabul ettiği aloe vera, halsizlik ve yorgunluk hissini gidermektedir. İçeriğinde B grubu vitaminlerin yanı sıra bol miktarda protein barındırdığından gün içerisinde tükenen enerjiyi vücuda geri kazandırmaktadır. Temponun yüksek olduğu hareketli günlerde bir fincan aloe vera çayının içilmesi tavsiye edilmektedir.

Ginseng ve Tarçın

Bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olan ginseng ve tarçın, zorlu bir maratonda koşacak kadar vücuda enerji kazandırmaktadır. Beyne olan kan akışını hızlandırarak halsizliğe çözüm olan ginseng ve tarçının bir fincan sıcak suyun içerisinde birleştirilerek çay olarak içilmesi yeterlidir.

Mısır Püskülü

Halsizliğin en etkili çözümlerinden olan mısır püskülü, vücudun kaybettiği enerjiyi kan şekerini dengeleyerek geri kazandırmaktadır. Bir fincan sıcak suyu içerisine sadece bir tutam mısır püskülü atıldıktan sonra bir süre demlenmesi beklenmelidir. Bu çay içildikten sonra kısa bir süre içerisinde halsizliğin etkileri kaybolmaktadır.

Yerba Mate

Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki yerba mate bitkisinin kontrollü tüketimine çok dikkat edilmelidir. Besin değeri çok yüksek olan yerba mate bitkisinin içeriğinde C vitamini ile magnezyum ve kalsiyum gibi minerallerinin yanı sıra çok sayıda vitamin bol miktarda bulunduğundan vücuda enerji vererek halsizliğe çözüm olmaktadır.

Ekinezya

İçeriğinde A, B ve E vitaminlerini bol miktarda barındıran ekinezya, vücudun zinde ve dinç kalmasında en etkili bitki çaylarındandır. Güne bir fincan ekinezya çayı içilerek başlanırsa, sadece beden değil, ruhta enerjiyle dolmaktadır.

Halsizliğe Hangi Vitaminler İyi Gelir?

Halsizliğe genellikle vitamin eksikliğinin neden olduğu günümüzde herkes tarafından bilinmektedir. Bu nedenle de ‘Halsizliğe hangi vitaminler iyi gelir?’ sorusunun yanıtı çok fazla merak edilmektedir. İşte halsizliğe iyi gelen vitaminler;

C Vitamini

Vücuttaki C vitamini eksikliğinin halsizliğe neden olduğu çok sık dillendirilmektedir. Vücuttaki C vitamini eksikliğini gidermek için ise içeriğinde C vitaminini bol miktarda barındıran mandalina, portakal, greyfurt gibi meyvelerden birinin günlük 1 tane tüketilmesi gerekmektedir. Bu meyveleri sade tüketmeyi sevmeyenler ise günlük 1 bardak portakal suyu içmeyi, salata ve yemeklerin içerisine limon sıkmayı ihmal etmemelidir.

D Vitamini

Vücutta D vitamininin eksik olması ise halsizliğin ve yorgunluğun yanı sıra depresyon riskini de artırmaktadır. D vitamininin alınacağı en iyi kaynağın ise güneş ışınları olduğu herkes tarafından bilinmektedir. Yine yağlı balıklarda D vitamini deposu olduğundan tüketimi ihmal edilmemelidir. Yine vücutta D vitamini eksikliğini gidermek için günlük beslenme tarzında ayran, süt, tereyağı, kefir, yumurta sarısı, ton balığı ve somon gibi besinlere yer verilmelidir.

B9 Vitamini  

B9 vitamini, bağışıklık sisteminin işlevlerini sağlıklı bir şekilde yerine getirmesi için gerekli vitaminler arasında yer almaktadır. Özellikle hamile bayanlar için çok önemli bir vitamin türüdür. Vücutta B9 vitamini eksikliği kansızlığa neden olduğundan halsizlik nedenleri arasında gösterilmektedir. B9 vitamini deniz ürünlerinin, yeşil yapraklı sebzelerin, yumurtanın, mayanın, susamın, nohutun ve fındığın içerisinde bol miktarda bulunmaktadır.

Omega-3

Sağlıklı ve uzun bir ömür için omega-3 olmazsa olmazdır. Omega-3 bakımından en zengin besinler arasında yer alan chia tohumu, ceviz, balık, lahana, ıspanak ve semizotu halsizliğe çok iyi gelmektedir.