Fıstık ezmesi, kavrulmuş fıstıktan yapılan bir ezme çeşididir. Kahvaltılarda, ara öğünlerde oldukça tercih edilmektedir. Fıstık ezmesinin faydaları nelerdir ?, Kaç kaloridir ve besin değerleri nelerdir gibi sorularınızın yanıtını bu yazımızda alacaksınız..
İçerik Başlıkları
Fıstık Ezmesinin Faydaları Nelerdir
Fıstık ezmesi, her ne kadar yüksek yağ ve kaloriye sahip olsa da oldukça faydalı bir besindir. Fıstık ezmesi, trans yağ içermediğinden sağlıklı yağ içeren besin grubuna dahil edebiliriz. İnsan vücudu her besin türüne ihtiyaç duyar dolayısıyla fıstık ezmesi de bu besin değerlerini karşılamaktadır. Lif açısından oldukça zengin bir besin olan fıstık ezmesi, uzun süre tok tutmaya, sindirimi kolaylaştırmaya ayrıca tatlı ihtiyacını da karşılamaktadır.
Fıstık ezmesi protein açısından da oldukça güçlüdür. Bu nedenle sporcular tarafından da oldukça tercih edilmektedir.
- Yüksek antioksidan ve E vitamini içerir.
- Cildi yeniler.
- Doymamış yağa sahip olduğundan dolayı kandaki kolesterol seviyesini dengeler.
- İçerisinde bulunan B3 vitamini sayesinde Alzheimer gibi rahatsızlıklara yakalanmayı önlemektedir.
Fıstık Ezmesi Kilo Aldırır Mı
Yüksek kalorili bir besin olmasına rağmen kilo kontrolünü sağlamaktadır. Protein kaynağı olarak oldukça güçlü olan fıstık ezmesi aynı zamanda içerisinde bir çok vitaminde bulundurmaktadır. Bunlar, B ve E vitaminleri, potasyum, magnezyum, çinko ve bakırdır. Doğru şekilde tüketildiğin de kilo aldırmamaktadır.
Fıstık Ezmesinin Yağ Oranı
İki yemek kaşığı fıstık ezmesinde yaklaşık olarak 16 gram yağ bulunmaktadır. Aslında yağlar kilo aldırıyor olarak gözükse de bazı tür yağların kilo aldırmadığı aksine kilo kontrolü ve sağlık açısından oldukça faydası vardır.
Fıstık ezmesinin içerisinde %80 yağ doymamış yağ bulunmaktadır. Buda sağlığınız açısından oldukça faydalıdır. Günlük ihtiyacı olarak yağlardan alınması gereken miktar yaklaşık olarak %20’dir. Hormonların düzenlenmesi ve vitaminlerin emilimi için oldukça önem taşımaktadır.
Fıstık Ezmesi Kilo Vermenize Nasıl Yardımcı Olur
Fıstık ezmesi, uzun süre tokluk hissi yarattığından dolayı, içerisinde ki protein oranının yüksek olmasıyla birlikte kas kütlesinin koruduğunu ve kilo kaybınızı uzun süre koruyarak kilo verme programınıza uyum sağlayabilir.
Fıstık Ezmesi Tarifi
- 600 gram kavrulmuş fıstık
- 2,5 yemek kaşığı bal
- 1 yemek kaşığı pekmez
- 1/4 çay kaşığı tuz
Fıstık Ezmesi Nasıl Yapılır
- Kavrulmuş yer fıstıklarının kabuklarını tek tek soyunuz.
- Mutfak robotuna aldığının kabuksuz yer fıstıklarını, bal, pekmez ve tuzu kıvam alana kadar karıştırınız.
- Yağını salan ve kıvam haline gelen fıstık ezmesini cam bir kavanoza alıp muhafaza edin.
- Daha sonrasında kahvaltıda ve ara öğünlerinizde porsiyon kontrolüyle tüketebilirsiniz.
Fıstık Ezmesi Diyette Yenir Mi
Yapılan birçok araştırmalar sonucunda fıstık ezmesi, yer fıstığı ve diğer kuru yemişlerin tüketimi vücut ağırlığını düşürmekle ilişkilendirir. Araştırma sonucunda düzenli olarak kuru yemiş tüketmenin daha az kilo alımı ile ilişkili olduğu bulundu. Katılımcılar ayrıca 5 yıllık bir süre içerisinde %5 daha düşük aşırı kilo alma veya obez olma riskine sahipti.
Bununla birlikte kuru yemiş tüketen insanların genel olarak daha sağlıklı olduğu görülmektedir. Örneğin, bu çalışmada kuru yemiş tüketen insanların daha fazla egzersiz yaptığı ve kuru yemiş tüketemeyenlere göre meyve, sebze tüketimi eğiliminde oldukları belirtilmiştir.
Bu sebeple istenmeyen kilo alımlarını riske atmadan sağlıklı bir diyet listesinde yer verilebilir. Ayrıca kilo alımını hedefleyen bireyler içinse fıstık ezmesi bunun için oldukça etkili bir seçenek haline de gelebilir.
Fıstık ezmesi, günlük kalori ihtiyacınıza göre tüketilirse, kilo aldırmaz.
Fakat sağlıklı kilo almak isteyenler için güzel bir seçenektir. Fıstık ezmesi diyette ne kadar tüketilmeli sorusu sizlerin kilo alma, kilo verme isteğinizin ne kadar olduğuna bağlıdır.
Fıstık Ezmesinin Besin Değerleri Nedir
Bir tatlı kaşığı fıstık ezmesi 35 kaloridir.
Karbonhidrat (g) : 1,29
Protein (g) : 1,45
Yağ (g) : 3
Lif (g) : 0,47
Kolesterol (mg) : 0
Sodyum (mg) : 29,14
Potasyum (mg): 44,9
Kalsiyum (mg) : 2,8
Vitamin A (iu) : 0
Vitamin C (mg) : 0
Demir : 0,11