Tıp dilince “tremor” olarak da adlandırılan titreme, vücudun belli bir kısmının istemsiz bir şekilde hareket etmesi olarak açıklanabilmektedir. Titreme, genel olarak kontrolü sağlanamaz bir tireme olarak görülebilmektedir. Bu sorunun oluşması genel olarak stres ve tüketilen besinlere bağlı olarak meydana gelmektedir.
Sık sık görülen el titremesi ise bireyin gün içerisindeki işleri yapmasına engel teşkil edecek durumda olabilmektedir. Hareket bozuklukları arasında da yer almakta olan el titremesi, gün içerisinde duygu değişimlerinin, yoğun stresin, fiziksel olarak yorgunluk, kan şekerinde düşme gibi durumlar sonucunda da oluşabilmektedir. Tüm yaş grubunda yaygın bir şekilde görülebilmekte olan bu durum, kısa bir süre ile oluşması, kişinin günlük yaşantısının kısıtlanmasına neden olmasıyla birlikte belirginleşmemesi durumunda ise sağlık problemi olarak tanımlanmamaktadır.
Bazı ciddi rahatsızlıklara neden olabilmesinden dolayı kalıcı el titremesi durumuda ciddiye alınması gereken konulardan biridir. Genel olarak parkinson hastalığı olarak bağlantı kurulması, hipertiroidi, epilepsi ve multiple skleroz gibi birçok hastalık sonucundan kaynaklı olabilmektedir. Bu nedenle el titremesi nedenleri iyi bir şekilde araştırılması gerekmekte ve altında yatan hastalığın sebebi öğrenilmeli, uygun tedavi yöntemleri uygulanmalıdır. Doktorların sürekli olarak karşılaşmış olduğu el titremesine ne iyi gelir sorusuna yanıt vermeden önce el titremesi nedir bunu öğrenmekte fayda olacaktır.
İçerik Başlıkları
El Titremesi Nedir
El titremesi çoğunlukla istemsiz bir şekilde oluşan kas hareketidir. Bu durum genel olarak heyecan, öfke ve korku gibi duyguların değişimi sonucunda, stres, yorgunluk aşırı çay ve kahve tüketimi sonucunda da ortaya çıkmaktadır. Mevcut ruh halinin değişmesiyle birlikte veya istirahat sonrasında da el titremesi problemi ortadan kalkmaktadır. Fizyolojik tremor olarak da adlandırılmakta olan ve sağlıklı olan her bireyde bu durum meydana gelebilmektedir.El titremesinin bir diğer çeşidi olan esansiyel tremor ise en yaygın karşılaşılan hareket bozukluğudur. Genellikle tek taraflı olarak da başlamakta olan titreme, bir süreden sonra diğer elde de başlamaktadır. Başlangıç olarak duygu değişimi olarak görülen bu rahatsızlık, gittikçe sık bir hale gelebilmektedir.
Esansiyel tremor, kişinin yalnız olması veya istirahat esnasında kaybolan el titremeleri, kişinin sosyal bir ortama girmesinde veya titreme kaygısının yükselmesi sonucunda da tekrar başlamaktadır. Fizyolojik tremordan farklı bir durum olan esansiyel tremor, ellerden başlamasıyla birlikte başa doğru, dil, çene, ses, gövde, kalça ve bacaklar gibi pek çok bölgeye yayılabilmektedir. Cinsiyet fark etmeksizin meydana gelen bu tür titremeler, özellikle de 60 yaş ve üzerinde olan kişilerde sık sık karşılaşılan bir durumdur. Fakat bu durum, ergenlik döneminde ya da orta yaşlarda görülebilmektedir. El titreme durumu genel olarak yemek yeme esnasındayken su içerken hatta yazı yazma esnasında bile üst seviyeye çıkmaktadır. Bu durum ise kişinin rahatsız olacağı bir boyuta ulaşmasına neden olabilmektedir.
Genel olarak genetik geçişin etkisi olduğu düşünülmekte olan esansiyel tremor, inme sonrasında en çok karşılaşılan nörolojik hastalıklar arasında gelmektedir. Elde oluşan istemsiz hareket, aynı zamanda bir çok nörolojik hastalığın da belirtisi olarak görülmektedir. “El titremesi neden olur?” sorusunu kısaca açıklamamız durumunda; patolojik tremor olarak da kısa bir şekilde açıklayabiliriz. Patolojik tremor genel olarak beyin ve beyincik bölgesinde mevcut bir hastalık, genetik geçişli bir rahatsızlık veya Parkinson hastalığından kaynaklı olabilmektedir. Bir diğer merak edilen konulardan biride “El titremesi nasıl geçer?” sorusuna kısa bir şekilde cevap vermek gerekirse, nedenlerine bağlı olarak uygulanan tedavi yönteminde de farklılıklar görülmektedir.
El Titremesinin Nedenleri
Korku, heyecan ve öfke gibi duyguların değişimi sonucunda meydana gelen el titremesi normal kabul edilse de istirahat esnasında veya sosyal bir ortamda oluşan el titremeleri farklı hastalıklara neden olabilmektedir. Kan şekerinde düşme, el titremesine neden olabilen durumlar arasında yer almaktadır. Yemek yenildikten sonra 2-3 saat sonrasında meydana gelen el titremesi, insülin direncine bağlı bir şekilde görülen yaygın belirtiler arasında yer almaktadır. Bu belirtiyle birlikte halsizlik, baş dönmesi ve uyku hali sık sık karşılaşılan diğer belirtiler arasında yer almaktadır. Obezite, hipertansiyon ve ateroskleroz olarak da tanımlanan damar sertliğine bağlı olarak pek çok nedene bağlı rahatsızlık sebebiyle meydana gelen bu durumda mutlaka kontrol altına alınması gereken konulardan biridir.
El titremesine neden olan bir diğer durum ise aşırı alkol tüketimidir. Kalp ve dolaşım bozukluğu, karaciğer hasarı, gırtlak ve mide kanseri, pankreas kanseri gibi pek çok hastalığa neden olan alkol, mutlaka bir sağlık kurumundan desten alınması gereken konulardan biridir. Metabolik eksiklikler de el titremesine neden olan bir diğer problem olarak görülmektedir. Özelliklede B12 vitaminin eksik olmasında da et titremesi meydana gelmektedir. B12 vitaminin vücutta eksik olmasıyla birlikte, el titremesinin dışında pek çok farklı sağlık problemlerine neden olabilmektedir. Bazı ilaçların kullanılmasına bağlı olarak da görülmekte olan el titremesi, şu durumlarda da meydana gelebilmektedir:
- Parkinson
- Epilepsi
- Distoni
- Polinöropati
El Titremesine Ne İyi Gelir
El titremesinin nedeni altta yatan hastalığa bağlı olarak değişimler göstermektedir. Örnek vermek gerekirse; el titremesi, beslenme ve duygu durumundaki değişimlerden kaynaklı, bu durum düzene sokulmasından sonra el titremesi sonlandırılır. Bazı hastalıklardan kaynaklı olarak meydana gelen el titremesi, kalıcı veya geçici olarak da görülebilmektedir. Bu nedenle tedavi, el titremesine bağlı olan sebebin tam olarak tedavi edilmesiyle bağlantılı bir durumdur. El titremesi gibi bir sağlık probleminiz varsa mutlaka bir sağlık kontrolünden geçmenizi tavsiye ediyoruz.