Kaşıntı hissi vücudun her bölgesinde karşılaşılabilecek bir sağlık problemidir. Gece saatlerinde beliren kaşıntı hissi de koca bir günün uykusuz ve yorgun geçirilmesine neden olabilir. Tozun veya bazı alerjik reaksiyonların neden olduğu kaşıntı hissinin geçici olduğu bilinmelidir. Bu tür kaşıntı hisleri bitkisel tedavi yöntemlerinin yanı sıra medikal destekle de giderilebilmektedir.
Kulak bölgesinde yaşanan kaşıntı hissi ise toplumda oldukça yaygındır. Ancak insanlar fazla önemsemediği için tedavisini ihmal etmektedir. İnsanlara çok ciddi rahatsızlık verdiği için yaşam kalitesini düşüren kulak kaşıntısına kulağın yeterli ve doğru yöntemlerle temizlenmemesinin yanı sıra enfeksiyonlar neden olmaktadır. Kulak kaşıntısı uzun süreden beri devam ediyorsa, bu süre özellikle 2 haftayı aşmışsa bir hekime müracaat edilerek tedavisinin yaptırılmasının ihmal edilmemesi gerekmektedir.
👉 Kulağa su kaçması nasıl geçer – konulu yazımıza da göz atmanızı tavsiye ederiz
Peki, genellikle vücuttaki başka bir sağlık probleminin neden olduğu kulak kaşıntısına ne iyi gelir? Kulak kaşıntısı nasıl geçer? Kulak kaşıntısına iyi gelen bitkisel tedavi yöntemlerinin yanı sıra kulak kaşıntısının nedenleri ve hangi hastalıkların habercisi olabileceği bu yazımızda yer almaktadır.
İçerik Başlıkları
Kulak Kaşıntısının Nedenleri
Kulak kaşıntısına birçok problem neden olabilir. Bu nedenle kulaktaki kaşıntının tek bir nedenden kaynaklandığının düşünülmesi son derece yanlıştır. Çalışma koşullarının yanı sıra özellikle stresli yaşam tarzı kulak kaşıntısını tetikleyebilmektedir.
Peki, ‘Kulak kaşıntısının nedenleri nelerdir?’ Kulak kaşıntısına neden olan faktörler şöyle sıralanabilir;
- Kulak kanalının hemen giriş bölgesinde serumen denilen salgı kuruduğu zaman kulakta kaşıntı hissedilmektedir.
- Yaş ilerledikçe kulak derisi incelmekte ve kurumaktadır. Bu da kulak kaşıntısını tetikleyen faktörler arasında ön plana çıkmaktadır.
- Kulak temizliğinin çok sık yapılması ve bu temizlik esnasında kulağa hasar verilmesi de kulak kaşıntısına neden olmaktadır.
- İş ortamının tozlu olması ve kulak temizliğinin ihmal edilmesi.
- Orta kulakta iltihap oluşması.
- Sıcak veya tozlu ortamlara vücudun alerjik tepki vermesi.
- Saçların uzaması sonucunda kulakla temas etmesi.
- Kulak derisini etkileyen ve kurumasına neden olan egzama, sedef gibi cilt rahatsızlıkları.
- Dış kulak yolunun enfeksiyon kapması ya da mantar oluşması.
- Kulak içinin yeterli ve doğru temizlenmemesi sonucunda kulak kanalında kir birikmesi.
Kulak Kaşıntısı Hangi Hastalıkların Habercisidir?
Vücutta çok ciddi sağlık problemlerinin habercisi olmayan kulak kaşıntısı, insana verdiği rahatsızlıkla psikolojik huzursuzluğa neden olmaktadır. Kulak kaşıntısı ağrılı seyrediyorsa bir hekime başvurularak bir an evvel ilaç tedavisine başlanması ihmal edilmemelidir. Kulak kaşıntısına genellikle kulak içerisinin yeterince temizlenmemesi neden olmaktadır. Kulağın temizlenmesi esnasında kullanılan pamuklu çubukların kullanımı toplumda çok yaygın olsa da bu tür çubuklar, kulağı temizlemediği gibi kiri kulak içerisine iterek kulak kaşıntısının yanı sıra kulak ağrısına da neden olmaktadır. Öyle ki bu kirin zamanla kulak içerisinde birikmesi duyma kaybına dahi neden olabilmektedir.
Peki, ‘Kulak kaşıntısı hangi hastalıkların habercisidir?’ Kulak içinin enfeksiyon kapması ya da kulak içinde iltihap oluşması kulak kaşıntısına neden olduğu gibi son derece riskli olduğu bilinmelidir. Kulak içinde görülen enfeksiyonların en önemli nedenleri arasında yüzme havuzlarında kullanılan ortak havluların yeterince hijyenik olmaması ve uzun süre suda kalınması yer almaktadır.
Kulak Kaşıntısına Bitkisel Tedavi
Kulak kaşıntısı uzun süreden beri devam ediyorsa Kulak Burun Boğaz uzmanına muayene olunması gerekmektedir. Kulak kaşıntısıyla birlikte ağrıda seyrediyorsa uzman hekime muayene olunması kesinlikle ihmal edilmemelidir. Günlük yaşam tarzında yapılacak ufak değişikliklerle kulak kaşıntısının engellenmesi mümkündür.
Kulak Kaşıntısı Nasıl Geçer
Kulak içinin kulak pamuğuyla çok sık temizlenmesi kulak kanalının kurumasına neden olmaktadır. Kulak pamuğuna nemlendirici sürüldükten sonra kulağın temizlenmesi kulak kanalını nemlendirerek kulak kanalının kurumasını ve kaşınmasını engellemektedir.
Kulak içerisinde zamanla biriken kir kesinlikle tek başına temizlenmemelidir. Bu riskli temizleme yöntemi yerine uzman hekimden yardım alınması daha sağlıklı bir tercihtir.
Enfeksiyonların neden olduğu kulak kaşıntısı evde doğal ve bitkisel tedavi yöntemleriyle tedavi edilmemelidir. Uzman bir hekime muayene olunmalı ve uzman hekim tarafından tavsiye edilen krem, sprey gibi ürünlerle kulak kaşıntısı giderilmelidir.
Kulak Kaşıntısına Ne İyi Gelir Evde
Sirke
Kulak kaşıntısına özellikle salataların lezzetine lezzet katan sirke çok iyi gelmektedir. Kulak kaşıntısının geçmesine özellikle elma sirkesi veya beyaz sirke çok iyi gelmektedir. Bir damla elma sirkesi veya beyaz sirkeyle kulak içi temizlendiği zaman kulak kaşıntısı kısa süre içerisinde geçmektedir. Antiseptik özelliği olan sirke, kulak derisindeki mantarın, kirin ve yağın temizlenmesinde oldukça etkilidir.
Hindistan Cevizi Yağı
Çeşitli faktörlerin neden olduğu kulak kaşıntısına Hindistan cevizi yağı çok iyi gelmektedir. Bir miktar suyla seyreltilen Hindistan cevizi yağıyla kulak temizlenmelidir. Antibakteriyel etkisi olan Hindistan cevizi yağı kulağı derinlemesine temizlediği için kulak kaşıntısını engellemektedir.
Sarımsak Yağı
Kulak kaşıntısına iyi gelen bitkisel yöntemlerden bir diğeri de sarımsak yağıdır. Sarımsak yağı, kulağın içindeki ve dışındaki kaşıntının engellenmesinde çok etkilidir. Sarımsak yağı bir miktar saf suyla seyreltildikten sonra bu suyun içerisine batırılan pamukla kulak temizlenmelidir. Sarımsak yağı, orta kulak iltihabı ve farklı faktörlerin neden olduğu kulak kaşıntısına çok iyi gelmektedir.
Çay Ağacı Yağı
Kulak kaşıntısına karşı çay ağacı yağını kullananlar, kulak kaşıntısını geçirdiğini ifade etmektedir. Çay ağacı yağı bir miktar suyla seyreltildikten sonra kulak çubuğu bu suya batırılarak kulak temizlenmelidir. Bu yöntem, kulak içerisindeki ve dışındaki kaşıntı hissini yok etmektedir. Kulaktaki kirlenmeyi ve yağlanmayı temizleyen bu yöntemin düzenli aralıklarla uygulanması tavsiye edilmektedir.
Zeytinyağı
Kulak kaşıntısına kısa sürede çözüm bulmak isteyenlerin imdadına zeytinyağı yetişmektedir. Bir pamuğa çok az miktarda zeytinyağı alındıktan sonra kulağın çevresi ve içi bu pamukla temizlenerek hijyenik hale getirilmelidir. Bu yöntemin her duş alındıktan sonra uygulanması kulak kaşıntısının ne olduğunu unutturacak kadar etkilidir.
Tuzlu Su
Yarım su bardağı ılık suyla 1 çay kaşığı tuz karıştırıldıktan sonra bir pamukla kulak içerisine akıtılmalıdır. Tuzlu suyu akıtma işleminin ardından 3-4 dakika kadar beklenmeli ve daha sonra kulak kirinin dışarı akması için kulağın üstüne doğru eğilerek bir süre beklenmelidir.