Sağlık sektörünün yanı sıra ticari sektörde de fonksiyonel olarak kullanılan bitkiler arasında yer alan funda bitkisine halk arasında süpürge otu da denilmektedir. Funda bitkisine süpürge otu denilmesinin nedeni ise bu bitkinin saplarının süpürge ve sepet üretiminde kullanılmasıdır.
Vücuttaki fazla yağları yaktığı için zayıflama sürecine desteği büyük olan funda çayı, genellikle biberiye çayıyla birlikte tüketilmektedir.
Funda bitkisinin çiçekleri ve yapraklarının sağlığa faydaları o kadar fazladır ki bu bitkinin çayı bazı kültürlerde ölümsüzlük ve gençlik iksiri olarak da içilmektedir. Çalı formundaki funda bitkisi yeterli boya ulaştığı zaman kökleriyle birlikte topraktan söküldükten sonra çok iyi temizlenmesi ve kurutulması gerekmektedir. Kuruyan funda bitkileri tek tek liflerine ayrıldıktan sonra bu liflerin bir araya toplanmasıyla süpürge yapılmaktadır. Funda bitkisinin kuruyan lifleri sepet üretiminde de kullanılmaktadır. Sepet modellerinde bir hayli çeşide sahip olan Asya kıtasında funda otundan üretilen sepetler çok pahalıya satılmaktadır. Funda bitkisinin tohumlarından ise kuş yemi üretilmektedir. Bu yem üretilirken öncelikle funda bitkisinin tohumlarının kurutulması ve diğer kuş yemi bileşenleriyle karıştırılması gerekmektedir.
Funda çayının faydaları nelerdir? Funda çayının sağlığa faydaları ve zararları, çayının nasıl demlendiği ve zayıflama sürecine etkisine bu yazıda tüm detaylarıyla değinildi.
İçerik Başlıkları
Funda Bitkisi Nedir?
Fundagiller familyasının bir üyesi olup, yaz ve kış fark etmeksizin yeşil kalabildiğinden bahçelere konulan dekoratif bitki türleri arasında yer almaktadır. Bu bitki daha fazla gölgeyi sevdiğinden dolayı gölge yerlerde boyu 1 metreye kadar uzanırken, güneş gören yerlerde ise boyu 30-35 cm uzunluğunda kalmaktadır.
Peki, ‘Funda bitkisi nedir?’ Çana benzeyen çiçekleri sonbahar mevsiminde açmaya başlayan funda bitkisi pembe veya beyaz renkte olup, hoş kokusuyla insanı cezbetmektedir. Latince’de ‘Calluna Vulgaris’ funda bitkisinin ağaçlık alanlarda kendiliğinden yetiştiği bilinmektedir. Bu nedenle yetiştirilmesi zahmetsiz olan funda bitkisinin yetişmesi için herhangi bir koşula gerek olmasa da en yüksek verimi serin ve gölgeli yerlerde vermektedir.
Funda bitkisinin ana vatanı Avrupa olarak bilinse de dünyada en fazla Amerika ve Asya kıtalarında yetiştirilmektedir. Daha fazla kumlu toprakları sevdiğinden dolayı ülkemizde en fazla Trakya ve Batı Anadolu bölgelerinde yetişmektedir. Boyu alçak olduğu ve yapraklarını dökmediği için süs bitkisi olarak kullanıma uygundur.
Funda Çayı Nasıl Hazırlanır?
Funda çayı demlemek için yapraklarının ve çiçeklerinin kurutulması gerekmektedir. Kurutulmuş funda yaprağı ya da çiçeği satın alarak çayını demlemek isteyenler, bu bitkinin kuru yaprağını ya da çiçeğini aktarlarda, organik ürün satan dükkanlarda, AVM’lerde veya internetten organik ürün satan firmalarda bulabilirler.
Funda çayı nasıl hazırlanır? Hazırlanması çok basit ve pratik olan funda çayını demlemek için kuru funda yaprağından 6 kaşık cam ya da porselen demliğe atıldıktan sonra daha önceden kaynatılmış olan yarım litre su demliğe dökülür. Funda çayının demini alması için 15-20 dakika beklenmelidir. Aç karnına içilen funda çayı, günlük 2 bardaktan fazla içilmemelidir.
Funda çayının sabah ve akşam aç karnına içilmesi uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir. Funda otunun tohumu ise kurdeşen, kaşıntı gibi cilt problemlerine çok iyi gelmektedir.
Funda Çayı Ne Zaman, Nasıl Tüketilir?
Uzmanlar, funda çayının aç karnına içilmesini tavsiye etmektedir. Peki, ‘Funda çayı ne zaman ve nasıl tüketilir?’ Kendisine özgü aroması ve lezzetiyle damaklarda farklı bir tat bırakan funda çayı, her içimde taze olarak demlenmeli ve sağlığa olan faydalarından daha fazla istifade edebilmek için sabah ve akşam öğünlerinden evvel bir bardak içilmelidir. Tadı oldukça sert olan funda çayının daha lezzetli içmek için diğer bitki çaylarıyla karıştırılması gerekmektedir. Funda çayının kalori değerlerini daha da aşağı çekmek için tatlandırıcı olarak şeker yerine bal veya tarçın kullanılmalıdır.
Funda bitkisi yapraklarıyla olduğu kadar tohumuyla da sağlığa faydalı bitkiler arasında yer almaktadır. Havanın içerisinde iyice ezilen funda bitkisinin tohumları aç karnına sabah ve akşam günde iki defa ılık suyla tüketilmelidir. Bu tohumların düzenli tüketilmesi özellikle ciltte yaşanan sağlık sorunlarına çok iyi gelmektedir. Ayrıca ciltteki açık yaraların iyileşme sürecini hızlandırmak için funda tohumunun tozuyla 1 tatlı kaşığı zeytinyağı iyice karıştırıldıktan sonra açık yaranın üstüne sürülmelidir. Funda çayının zararlarından ve yan etkilerinden korunmak için günde iki bardaktan fazla tüketilmemesi gerekmektedir.
Herhangi bir kronik rahatsızlığından dolayı düzenli olarak ilaç alanlar ise funda çayı içmeden evvel bir hekime danışmalıdır. Funda çayının düzenli olarak uzun süre içilmesi sağlığa zarar verebileceğinden 2 hafta düzenli içildikten sonra 2 hafta ara verilmesi tavsiye edilmektedir.
Funda Çayının Faydaları Nelerdir?
Funda bitkisinin metabolizmanın çalışmasını hızlandırdığı ve terlemeye yardımcı olduğu bilinmektedir. Ayrıca kış mevsiminde yaygın olarak görülen grip, nezle ve soğuk algınlığının tedavi sürecinde oldukça etkili olan funda bitkisi, yüksek ateşi de düşürmektedir.
Doğum sancısını hafifleterek bayanların daha rahat doğum yapmasına yardımcı olmaktadır.
Funda bitkisinin bayanlarda sık görülen vajina akıntısının yanı sıra yumurtalıklardaki iltihaplanmaya da çok iyi geldiği bilinmektedir.
Funda çayının içeriğinde kas hareketlerinin düzenlenmesine yardımcı olan potasyum, kalsiyum ve sodyum gibi mineraller bol miktarda bulunmaktadır. Eklem ve kemik rahatsızlıklarının tedavi sürecinde de etkisi büyük olan funda çayının sağlığa faydaları arasında hareket kolaylığı sağlaması da yer almaktadır.
‘Funda çayının sağlığa faydaları nelerdir?’ sorusuna verilecek bir diğer yanıtta damarların genişlemesine olan pozitif etkisidir. Bu sayede kalbin daha rahat kan pompalamasını da desteklemektedir.
Etkili bir idrar söktürücü olan funda çayı, idrar yolu enfeksiyonlarıyla da mücadele etmektedir. İdrar yolu enfeksiyonlarının neden olduğu yanma ve ağrı hissini giderdiği gibi idrar yapamama sorununa son vermektedir.
Funda yaprağından demlenen çay düzenli içilirse böbrek taşlarının düşmesine yardımcı olmaktadır. Ayrıca enfeksiyondan kaynaklanan ishalin tedavisinde de oldukça etkilidir. Yine altını ıslatan çocuklara funda yaprağından demlenen çayın içirilmesi tavsiye edilmektedir.
Gut rahatsızlığının tedavisi destekleyen funda yaprağı çayı, kolesterolü düşürmekte, kan şekerini ise düzenlemektedir.
Hekim kontrolünde düzenli olarak içilen funda yaprağı çayı prostat kanserinin tedavi sürecine ciddi katkı sağlamaktadır.
Cinsel performansı artırdığı gibi cinsel yoldan bulaşan bel soğukluğunun iyileşme sürecini hızlandırmaktadır.
İltihaplı sivilcelerin kurumasında çok etkili olmasının yanı sıra cilt problemleri arasında yer alan gül hastalığına çok iyi gelmektedir.
Funda Çayı Kilo Verdirir mi?
Funda çayı yüksek miktarda C vitamini içermektedir. Ayrıca funda çayının içeriğindeki antioksidan bileşenler, metabolizmayı daha hızlı çalıştırdığı için zayıflama sürecine ciddi katkı sağlamaktadır.
Funda çayı kilo verdirir mi? Vücutta zamanla birikmiş olan toksinleri ve fazla suyu hızla dışarı atmaktadır. Toksin maddelerin hızla vücuttan atılmasıyla birlikte rahatlayan metabolizma daha hızlı çalışmaktadır. Vücuttaki ödemi attırdığı için birçok zayıflama küründe funda yaprağına yer verilmektedir. Karın ve göbeğin etrafında yer alan yağlarda biriken toksin maddeleri dışarı atılmasına yardımcı olmaktadır. Bu bölge toksin maddelerden arındığı için yağ yakımı da daha hızlı olmaktadır.
Bağırsak hareketlerine de etki ederek bağırsak hareketlerini hızlandıran funda çayı, diyet esnasında kabızlık riskini azaltmaktadır. Funda ve biberiye çayı içenlerin daha hızlı kilo verdiği tespit edilmiştir. Funda yaprağının kurusuyla biberiye karışımına sıcak su döküldükten sonra 10-15 dakika demlenmesi için beklenmelidir. Bu çay demini aldığı zaman her öğünden evvel aç karnına bir bardak tüketilmelidir. Böylelikle metabolizma hızlandığı gibi iştah da kapandığından gün içerisinde alınan kalori miktarı ciddi oranda düşmektedir.
Metabolizmayı hızlandıran çaylardan bir diğeri de kabuk tarçın, mate yaprağı, biberiye ve funda yaprağı kurusuyla demlenen çaydır. Bu karışımla demlenen çay, kan şekerini düzenlemenin yanı sıra vücudun insülin salınımını da düzenlediği için uzun süre tok tutmaktadır.
Funda Çayının Sağlığa Zararları Nelerdir?
Funda çayının uzun süre tüketilmesi tansiyonu düşürmektedir. Vücuttaki kan dolaşımını hızlandığı için tansiyonu düşük olanların funda çayını dikkatli tüketmesinde yüksek fayda vardır.
Halsizlik ve yorgunluk hissine neden olması da ‘Funda çayının sağlığa zararları nelerdir?’ sorusunun bir diğer yanıtıdır. Vücuttaki suyun hızla dışarı atılmasına neden olduğu için aşırı tüketilmesi halinde vücut yüksek miktarda su kaybetmektedir. Bu da vücuttaki sıvı elektrolit dengesinin bozulmasına neden olmaktadır.
Hamile bayanlar ile bebeklerini emziren anneler, funda çayı içmeden evvel kesinlikle hekime danışmalıdır.
Bağırsak hareketlerini hızlandırdığı için funda çayının fazla içilmesi karında gerilmelere, ishale, şişkinliğe ve gaza neden olmaktadır.
Funda yaprağı çayı iki hafta düzenli tüketildikten sonra iki hafta ara verilerek vücut dinlendirilmelidir. Bu sayede funda çayının yan etkilerinden korunulabilinir.