Akdeniz mutfağından dünyaya sağlık saçan zeytinyağına ölümsüzlük yağı da denilmektedir. Tarihi asırlar öncesine dayanan zeytinyağı en fazla salatalarda ve yemeklerde tüketilmektedir.
Bütün dünya mutfaklarında tüketilen zeytinyağının en fazla tüketildiği mutfaklar arasında İspanya, İtalya, Yunanistan ve Türkiye mutfakları yer almaktadır. Damaklarda bıraktığı o müthiş lezzetle 39 bin yıl evvelinden günümüze kadar gelen zeytinyağı, lezzetiyle olduğu kadar sağlığa faydalarıyla da dillerden düşmemektedir.
Ege ve Akdeniz bölgelerinin üretim merkezlerinden olduğu doğanın mucizesi zeytinyağı faydaları nelerdir? İçeriğinde bol miktarda antioksidan barındıran, ölçülü tüketildiği takdirde zayıflamaya yardımcı olan, saça, cilde ve vücudun genel sağlığına faydalarıyla dillerden düşmeyen zeytinyağının sağlığa faydaları hakkında tüm detaylara bu yazıdan ulaşabilirsiniz.
İçerik Başlıkları
Zeytinyağının Faydaları
İnsan sağlığına faydalarıyla ön plana çıkan besinler arasında yer alan zeytinyağının içeriğindeki temel yağ olan tekli doymamış yağ asidi oleik asit, sağlığa faydalarıyla vücudu birçok hastalıktan korumaktadır. Yine sızma zeytinyağının içeriğindeki antioksidan maddeler ve yağ asitleri kalp sağlığını koruduğu gibi felç geçirme riskini de azaltmaktadır. Vücuttaki hücresel hasarları önleyen zeytinyağı, kansere yakalanmayı önlemede de oldukça etkilidir. Ancak zeytinyağının cilde sayısız faydaları olsa da her cilde uygun olmadığı bilinmelidir. Bazı cilt problemlerinin daha da kötüye gitmesine yol açabileceğinden kullanmadan evvel bir cildiye uzmanına danışılmalıdır.
Peki, günümüzde birçok insanın ortak sorunu olan stresi azaltan zeytinyağı faydaları nelerdir? İşte zeytinyağının faydaları;
Karaciğeri Temizler
İnsan vücudunu temizlemekle görevli olan karaciğeri de zeytinyağı temizlemektedir. İnsan vücudundaki toksinler, karaciğer tarafından salgılanan salgılarla temizlenmektedir. Karaciğerin fonksiyonunun artmasında ise zeytinyağı çok etkilidir.
Sindirim Sistemini Düzenler
Antioksidan maddeler zeytinyağının içeriğinde yüksek miktarda bulunmaktadır. Bu antioksidan maddeler, sindirim sistemini düzenlediği gibi bağırsakların çalışmasını da düzenlemektedir. Zeytinyağının sindirim sistemini düzenlemesi için günlük 1 yemek kaşığı zeytinyağı tüketilmesi yeterlidir. Zeytinyağı, günümüzde yaygın görülen kabızlık problemine de çözüm olmaktadır.
Kemikleri Kuvvetlendirir
Zeytinin içeriğinde kemiklerin yapı taşı olan kalsiyum bol miktarda bulunmaktadır. Bitkisel yağlar arasında yer alan zeytinyağı ise kemikleri kuvvetlendirerek korumaktadır. Yine zeytinyağı, kemiklerin kuvvetlenmesine yardımcı olan mineralleri bol miktarda içermektedir.
Metabolizmayı Hızlandırır
Zeytinyağının metabolizmayı hızlandırıcı etkisi olduğundan kilo vermeye yardımcı olmaktadır. İçerisine zeytinyağı katılan salata öğün haline getirilerek tüketilirse formun korunmasına ciddi katkı sağlamaktadır.
Cilt Sağlığını Korur
Cilt sağlığını koruyan zeytinyağı, ciltteki yaşlanma belirtilerini geciktirmektedir. Pürüzsüz ve güzel bir cilt için zeytinyağı tüketimi ihmal edilmemelidir. Makyaj malzemelerine rağmen cildin kimyasallara karşı korunmasında oldukça etkilidir.
Kan Şekerini Düşürür
Kan şekerini düşüren zeytinyağının diyabete etkisi ise olumludur. Öyle ki şeker hastalarında insülin görevini yerine getiren zeytinyağı, yaşanan problemlere de pozitif etki ederek çözmektedir.
Saç Sağlığını Destekler,
Günümüzde birçok saç bakım ürününün içeriğinde bulunan zeytinyağı, saç bakımına yardımcı olduğu gibi saç sağlığını da desteklemektedir. Duş almadan 15-20 dakika evvel saça zeytinyağı sürülerek beklenmesi, saçların dökülmesini azalttığı gibi saçların daha canlı görünmesini sağlamaktadır.
Kan Basıncını Düzenler
Kan basıncını düzenlediği için tansiyonun normal değerlerde olmasına yardımcı olan zeytinyağı, tansiyon hastaları tarafından düzenli tüketilmelidir.
Stresi Azaltır
Günleri oldukça yorucu ve stresli geçenlerin imdadına zeytinyağı yetişmektedir. Böyle günlerde zeytinyağı tüketilmesi, vücudun enerjisini koruyarak insanın kendisini canlı hissetmesine yardımcı olmaktadır. Sabah kahvaltı yapılırken zeytin yağına bir miktar zeytinyağı dökülerek içerisine de çeşitli baharatlar katılarak tüketilirse, stresli ve yorucu bir günün insan psikolojisine ve vücuduna olumsuz etkileri daha az hissedilmektedir.
Zeytinyağının insan sağlığına diğer faydaları ise şöyle sıralanabilir;
Meme çatlaklarına çok iyi geldiği gibi meme kanserine yakalanma riskini azaltmaktadır.
Kolesterol dengesini koruyarak kalp ve damar sağlığını desteklemektedir.
Bir kap içerisinde ısıtılan zeytinyağının içerisine biraz karabiber katılarak içilirse öksürüğe çok iyi gelmektedir.
Beyin hücrelerinde biriken beta-amiloid plaklar, Alzheimer hastalığının en önemli nedenleri arasında yer almaktadır. Fareler üzerinde gerçekleştirilen bir araştırma neticesinde natürel sızma zeytinyağının içeriğindeki oleokant adlı maddenin, beyindeki plak oluşumunu yavaşlattığından dolayı Alzheimer hastalığının ilerlemesini yavaşlattığı, hatta durmasına yardımcı olduğu gözlemlenmiştir. Yine zeytinyağından zengin Akdeniz diyeti uygulandığı takdirde bu diyet, beyin fonksiyonlarını koruduğundan demansı engellemektedir.
Antibakteriyel etkiye sahip olan sızma zeytinyağı, midede yaşayarak mide ülserine veya mide kanserine yakalanma riskini artıran Helicobacter pylori adlı bakteriyi engellemekte ya da öldürmektedir. Bu konu üzerine gerçekleştirilen bir araştırmadan, her gün 30 gram sızma zeytinyağının tüketilmesi halinde iki hafta kadar kısa bir süre içerisinde insanların yüzde 10 ile 40’ı arasında Helicobacter pylori enfeksiyonunun ortadan kalktığı sonucuna varılmıştır.
Zeytinyağı sağlığa çok faydalı olsa da kesinlikle aşırı tüketilmemelidir. Çünkü zeytinyağının aşırı tüketilmesi vücudun yağ dengesini bozmaktadır. Zaten zeytinyağının sağlığa zararları sadece aşırı tüketiminde görülmektedir.
Zeytinyağı Kaç Kalori ve Besin Değerleri
İçeriğinde A, D, E ve K vitaminlerini bol miktarda barındıran zeytinyağı, potasyum, sodyum, kalsiyum ve demir mineralleri bakımından da zengin olduğu için besleyiciliği yüksek yağlar sınıfında yer almaktadır. Yine yüksek miktarda lif barındıran zeytinyağı, oleik asit ve doymamış yağ asitlerini de içeriğinde bulundurmaktadır.
Fenol ve polifenol bileşenleri insan vücudundaki hücreler açısından hayati öneme sahiptir. Bu bileşenler ise zeytinyağının içeriğinde bulunduğu gibi bitkisel bir yağ olan zeytinyağının kolesterol değeri sıfırdır.
Zeytinyağı doymamış yağ asitlerini içerdiğinden dolayı tüketilmesi ihmal edilmemesi gereken besinler arasında yer alsa da kalori değerleri yüksek olduğu için tüketilirken ölçünün kesinlikle kaçırılmaması gerekmektedir. Zeytinyağının kalori değeriyle tereyağının sahip olduğu kalori değerinin aynı olduğu kesinlikle unutulmamalıdır. Zeytinyağı kalori ve besin değerleri bakımından günlük tüketiminde kesinlikle kontrollü olunmalıdır. Sindirim sistemini hızlandırdığı için bazı diyetisyenler kilo vermeye yardımcı olduğunu ifade etseler de zeytinyağının kalori değerleri insanın içine ürperti vermektedir. ‘Zeytinyağı zayıflatır mı?’ sorusuna net bir yanıt vermek ise imkansızdır.
1 gramı 9 kalori değerinde olan zeytinyağının 1 yemek kaşığı ise yaklaşık 13,5 gram olup, 119 kaloriye sahiptir. Yine yaklaşık 4,5 gram gelen 1 çay kaşığı zeytinyağı 40 kaloriye, 216 gram gelen 1 su bardağı zeytinyağı ise 1909 kaloriye sahiptir.
Zeytinyağının Saça Faydaları
Zeytinyağındaki birincil kimyasal elementler olan palmitik asit, oleik asit ve skualen, yumuşatıcı etkisiyle saç tellerine nüfus etmekte ve saçtaki nem oranını koruyarak saçı yumuşattığı gibi saç köklerini ve saç tellerini kuvvetlendirmektedir. Yine bu özelliği sayesinde kırılmış ve yanmış uçları da onarabilmektedir. Ancak saç yapısı ince telli ve yağlı olanlar, saç bakımında zeytinyağını kesinlikle kullanmamalıdır. Çünkü zeytinyağının etkisinin kuru ve kalın telli saçlarda daha fazla olduğu bilinmektedir. ‘Zeytinyağının saça faydaları nelerdir?’ sorusunun yanıtında bir diğer önemli hususta zeytinyağının saça nasıl uygulanacağıdır.
İşte zeytinyağının saça uygulanma yöntemleri;
Saç uçlarına uygulanacaksa 1 yemek kaşığı zeytinyağı, bütün saça uygulanacaksa da çeyrek fincan zeytinyağı kâfi gelmektedir.
Zeytinyağı saça sürüldükten sonra aça birkaç dakika boyunca masaj yapılmalıdır. Saç derisi kuru olanlar ise saç derisine zeytinyağıyla masaj yapmayı ihmal etmemelidir.
Bu masajın ardından saça bir duş bonesi takılarak yaklaşık 15 dakika beklenmelidir.
Bu sürenin sonunda saç geniş dişli bir tarakla iyice taranmalı ve şampuanla yıkanarak saç durulanmalıdır. Saçın durulanmadan evvel taranması daha sonrası için rahat taramaya ve saça şekil vermeye yardımcı olmaktadır.
Bu işlemin haftada bir defadan fazla yapılmaması tavsiye edilmektedir.
Zeytinyağının Cilde Faydaları
İçeriğindeki A, D, K ve E vitaminleri zeytinyağının cilt dostu yağlar sınıfında yer almasını sağlamaktadır. Günümüzde birçok cilt bakım ürünü bileşeninde zeytinyağı barındırmaktadır. Buna losyonlar, yüz ve vücut yıkama ile sabunlarda dahildir. Zeytinyağı nemlendirici olarak doğrudan cilde de sürülebilir. Ancak cilde sürülecek zeytinyağı kesinlikle yüksek kalitede olmalıdır.
Zeytinyağının her cilt tipine uygun olmadığı da bilinmelidir. Bundan dolayı zeytinyağı cilde sürülmeden evvel bir cildiye uzmanına kesinlikle danışılmalıdır. Peki, ‘Zeytinyağının cilde faydaları nelerdir?’ İşte zeytinyağının cilde faydaları;
Yüzdeki makyajı temizlemek için makyaj pamuğuna dökülen sızma zeytinyağıyla cilt nazikçe silinmelidir. Daha sonra ılık suyla nemlendirilen bir bezle yüz temizlenmelidir.
Yüzü ve vücudu doğal yoldan nemlendirmek için sızma zeytinyağı en sağlıklı tercihtir. Bu noktada zeytinyağının yağlı ciltler için uygun olmadığı unutulmamalıdır. Uyumadan evvel avuç içerisine damlatılan üç damla zeytinyağı, eller birbirine sürtülerek ısıtılmalı yüze hafifçe masaj yapılmalıdır. Zeytinyağının gece kremine karıştırılarak uygulanmasında da bir sakınca yoktur.
Hasar gören cilt dokularını onarmaktadır. Dirsek ve diz gibi kurumaya ve çatlamaya eğilimli bölgeleri nemlendirmek ve onarmak için zeytinyağının içeriğindeki vitaminlerden istifade edilmelidir.
Zeytinyağının içerdiği anti-inflamatuar maddeler sivilce, sedef hastalığı, rosacea gibi cilt hastalıklarının tedavi sürecini desteklemektedir. Ancak zeytinyağı her cilde uygun olmadığı için uygulamadan evvel bir dermatoloğa mutlaka danışmak gerekmektedir.
Zeytinyağı içeriğindeki A ve E vitaminleri sayesinde epidermisin sıkılığını daha da kuvvetlendirdiği gibi kolajen üretimini de uyarmaktadır. Yine zeytinyağının içeriğinde yüksek miktarda bulunan oleik asit, cilt hücrelerini yenilediği gibi cilde doğal bir parlaklık ve elastikiyet kazandırmaktadır. Yaşlanan cildin belirtileri olan kırışıklıkları zeytinyağı antioksidan etkisiyle azaltmaktadır. Zeytinyağı gece yatarken ya da güneşe maruz kalındığı zaman göz etrafına sürülmelidir.
Zeytinyağının Sağlığa Zararları Nelerdir?
Sağlığa bu kadar faydaları olan zeytinyağının sağlığa zararları olup olmadığı herkes tarafından merak edilmektedir. Peki, ‘Zeytinyağının sağlığa zararları nelerdir?’ İşte merak edilen bu sorunun yanıtı;
Yağlı ciltlerde kesinlikle kullanılmaması gereken zeytinyağının, dermatit cilt hastalıklarında da kullanımından kaçınılmalıdır. Yine zeytinyağının bebeklerde kullanımı uzmanlar tarafından tavsiye edilmemektedir. Çünkü ilerleyen yaşlarda egzamaya yol açabilir.
Zeytinyağının aşırı tüketimi kilo aldırmaktadır.
Zeytinyağı yüksek ısıya maruz kaldığı zaman çok kolay yanmaktadır. Kızartma yapmadan evvel yandığı fark edilen zeytinyağı kesinlikle kullanılmamalıdır.
Zeytinyağı aşırı tüketilirse safra kesesinde taş oluşumunu tetikleyebilir ya da safra kesesini tıkayabilir.