Yağ bezeleri, tıp literatüründe lipom olarak adlandırılmaktadır. İçi yağ dolu ve küçük yapılı tümörler olan yağ bezeleri, vücudun herhangi bir bölgesinde çıkabilmektedir.
Tümör, insanların gözünü korkutan bir rahatsızlık olsa da yağ bezeleri iyi huylu tümörler olduğu için ciddi sağlık problemlerine neden olmaz. Ancak estetik görünümü bozduğundan dolayı insanın keyfini kaçırdığından psikolojik olarak çok fazla rahatsız etmektedir.
Omuzlarda, saç derisinde, genital bölgede, sırtta, boyunda ve yüzde çok sık görülebilen yağ bezelerinin vücudun diğer bölgelerinde çıkma riski de yüksektir. Beyaz ve sarı renkli yağ bezelerinin boyutları ise birbirinden farklılık göstermektedir. Yağ bezeleri her yaş grubunda görülebilen bir sağlık problemi olsa da çocuklarda çok nadir rastlanmaktadır. Yumuşak bir yapıda olan yağ bezelerine dokunulduğu veya bastırıldığı zaman hareket ediyormuş gibi hissedilebilmektedir. Bu ise insanlarda panik ve korkuya neden olmaktadır. Yağ bezesinin ciddi bir sağlık problemi olmadığının bilincinde olunması, bu korku ve paniği engellemenin en etkili yoludur. Yağ bezeleri yüzünden estetik görünümü bozulduğu için rahatsız olanlar ile yağ bezeleri aşırı büyüyen ve ağrı hisseden kişiler bir hekime başvurmayı ihmal etmemelidir.
Yağ bezelerine bitkisel tedavi yöntemleri de çözüm olduğu için ‘Yağ bezesi nasıl geçer?’ sorusu internete yazılarak bitkisel tedavi yöntemleri de araştırılmaktadır. Yağ bezesinin bitkisel tedavi yöntemleri, nedenleri ve yağ bezesinin nasıl anlaşıldığı bu yazımızda detaylıca yer almaktadır.
İçerik Başlıkları
Yağ Bezesi Nedir?
Vücutta biriken yağlar deri altına yerleştikten sonra vücudu bir kapsül şeklinde sarmalamaktadır. Bu sarmalama neticesinde ise ciltte yağ bezeleri yani lipom oluşmaktadır. Basit bir tümör olarak değerlendirilen yağ bezeleri, genellikle iyi huylu olduğundan ciddi bir sağlık problemine neden olmazlar. Ancak estetik görünümü bozdukları için insana rahatsızlık vermektedir. Peki, ‘Yağ bezesi nedir?’ Vücudun her tarafında çıkma ihtimali olan yumuşak yapıdaki yağ bezeleri genellikle omuzlarda, saç derisinde, sırtta, yüzde, boyunda ve genital bölgede çıkmaktadır. Yağ bezeleri deriyle tamamen bütünleşmediğinden dolayı elle üstüne bastırıldığı zaman hareket ediyormuş gibi bir his vermektedir. Yağ bezesinde ağrı hissediliyorsa tıbbi olarak müdahale etmek gerekmektedir. Yağ hücreleri zamanla büyüyerek çoğalabildiğinden yağ bezelerinin boyutları kontrolden çıkarak aşırı büyüyebilir. Bu tür durumlarda ameliyatla büyüyen yağ bezeleri alınmalıdır.
Yağ Bezesinin Belirtileri Nelerdir?
Yağ bezelerinin en belirgin belirtisi geliştiği dokuda şişlik olmasıdır. Dokuda oluşan şişlik yavaş yavaş ve sürekli büyüme eğiliminde olabilir. Yüzde oluşan yağ bezelerinin boyutları toplu iğne başının büyüklüğünden birkaç milimetreye kadar değişebilmektedir. Sırt ve boyundaki yağ bezeleri ise daha büyük boyutta ve derin olmaktadır. Yine yüzde görülen gözaltı yağ bezeleri ile göz kapağındaki yağ bezelerinin renginin beyaz ya da sarı olması ve üstündeki derininde çok ince olmasından dolayı içindeki yağ kitlesi rahatlıkla fark edilebilmektedir. Vücudun diğer bölgelerinde görülen yağ bezeleri ise derinin alt katmanlarında kaldığından dolayı içindeki yağ tabakasını dışarıdan fark etmek mümkün değildir.
‘Yağ bezesinin belirtileri nelerdir?’ sorusunda daha fazla ağrılı yağ bezelerine dikkat edilmelidir. Çünkü genellikle ağrı hissedilmesine yol açmayan yağ bezelerinde ağrı hissedilmesi ve akıntı olması yağ bezesinin enfekte olduğuna, kötü huylu olduğuna ya da darbe aldığına işaret etmektedir. Yağ bezesi hızlı büyüyorsa, renk değiştiriyorsa, kızarıyorsa ve şiddetli ağrı hissi varsa bu yağ bezeleri cerrahi operasyonla alındıktan sonra patolojik inceleme yapılmalıdır.
Yağ Bezesi Neden Çıkar?
Vücutta yağ bezesinin oluşumuna neyin neden olduğu henüz tam olarak bilinmese de bazı faktörlerin yağ bezesi oluşumunu tetiklediği bilinmektedir. Peki, ‘Yağ bezesi çıkmasının nedenleri nelerdir?’ İşte vücutta yağ bezesi oluşumunu tetikleyen faktörler;
- Genetik faktörler
- Hareketsiz yaşam tarzı
- Dengesiz ve sağlıksız beslenme
- Kolesterolün ve trigliserit seviyelerinin yüksek olması
- Karaciğer hastalıkları
- Obezite
- Şeker hastalığı
- İnsülin direncinin gelişmesi
- Metabolik rahatsızlıklar
- Stres
- Cildin darbe sonucunda hasar görmesi
- Yaşın ilerlemesi
Yağ Bezesi Nasıl Anlaşılır?
Genellikle yuvarlak yapıda ve etrafı hafif kırmızı olan yağ bezelerinin orta kısmında beyaz bir nokta bulunmaktadır. Peki, ‘Yağ bezesi nasıl anlaşılmaktadır?’ Yağ bezeleri dokuda oluşan şişlikle kendisini belli etmekte ve bu şişlik yavaş yavaş büyümektedir. Yağ bezesine elle baskı yapıldığı zaman yer değiştirmektedir. Yüzdeki yağ bezelerinin boyutu birkaç milimetreye kadar büyüyebilmektedir. Sırt ve boyun bölgesinde çıkan yağ bezeleri ise daha büyük ve derin olmaktadır. Gözaltı ve göz kapağındaki yağ bezeleri, bu bölgedeki derinin ince olmasından dolayı daha belirgindir. Yağ bezesinin tanısı kişinin kendisi tarafından değil, uzman hekim tarafından konulmalıdır. Yağ bezesinin tanısı konurken ultrasonografik görüntüleme teknolojisinden de faydalanılmaktadır.
Yağ Bezesini Sıkmak Doğru mu?
Genellikle ciddi bir sağlık problemi oluşturmayan yağ bezeleri, vücudun gözle görünen bir yerinde çıktığı zaman estetik görünümü bozmaktadır.
Peki, ‘Yağ bezesinin sıkılması doğru mu?’ Özellikle yüz bölgesinde yağ bezesi çıkmasını kimse istemez. Bu nedenle de yüzde çıkan yağ bezesi sıkılarak yok edilmek istenmektedir. Yağ bezesinin sıkılması ya da iğneyle içinin boşaltılmaya çalışılması çok hatalı bir davranıştır. Bu yağ bezesinin enfeksiyon kapmasına ve ciltte kalıcı iz bırakmasına neden olabilmektedir.
Ciltte çıkan yağ bezesi uzun süredir geçmiyorsa, büyümeyi sürdürüyorsa ve ciddi manada rahatsızlık vermeye başladıysa yağ bezesine herhangi bir müdahalede bulunmadan bir sağlık kuruluşuna müracaat edilmelidir. Ayrıca yağ bezesinin alınması gerekiyorsa, bu operasyon uzman bir hekim tarafından yapılmalıdır. Yağ bezesinin gerekli tedavisinin yapılabilmesi için genel cerrahi uzmanına ya da dermatoloğa başvurulmalıdır.
Yağ Bezesi Evde Bitkisel Tedavisi
Ciltte yağ bezesi fark edildiği zaman akla ilk gelen tedavi yöntemleri arasında bitkisel tedavide yer almaktadır. Yağ bezesinin bitkisel tedavi yöntemleri ise şöyle sıralanabilir;
Aloe Vera Jeli
Cilt sağlığında yaşanan tüm problemlere aloe vera jeli çözüm olmaktadır. Ciltte çıkan yağ bezelerinden kurtulmada da aloe vera jeli en etkili bitkisel tedavi yöntemleri arasında yer almaktadır. Aloe vera jeli yağ bezesinin çıktığı bölgeye düzenli olarak uygulandığı zaman yağ bezesi zamanla küçülerek yok olmaktadır.
Sirke
Ciltte çıkan yağ bezesine sirkede şifa olmaktadır. Temiz bir beze bir miktar sirke döküldükten sonra yağ bezesine pansuman yapılmalıdır. Sirkenin içeriğindeki bileşenler, yağ bezesinde oluşabilecek enfeksiyonu engellemektedir. Ayrıca yağ bezesi zamanla küçülerek kaybolmaktadır. Yağ bezesi kaybolana kadar sirkeyle pansuman yapmaya günlük devam edilmelidir.
Çay Ağacı Yağı
Yağ bezesinin temizliğinde çay ağacı yağı en etkili yöntemlerden biridir. Ciltteki bakterileri öldürdüğünden iltihap oluşmasını engellemektedir. Bir pamuğa damlatılan çay ağacı yağı yağ bezesinin üstüne düzenli olarak uygulandığı zaman yağ bezesinde iltihap oluşumu önlendiği gibi yağ bezesinin küçülerek kaybolmasına yardımcı olmaktadır.
Soğan Kürü
Ciltte çıkan yağ bezelerinin kaybolmasında oldukça etkili olan soğan kürü, Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu tarafından da tavsiye edilmektedir. Bu kür orta boy 1 adet soğan ve 1,5 su bardağı içme suyuyla hazırlanmaktadır. İçme suyu kaynatı9ldıktan sonra dört parçaya bölünen soğan kaynayan suyun içerisine atılmalıdır. Daha sonra 5 dakika boyunca kaynatılmaya devam edilmeli ve karışımın ılınması beklenmelidir. Ilıyan karışım süzüldükten sonra öğlen yemeğinden evvel ve sonra içilmelidir. Soğan kürüne 15 gün düzenli olarak devam edilmesi İbrahim Saraçoğlu tarafından tavsiye edilmektedir. Ancak kürün her seferinde taze olarak hazırlanmasına dikkat edilmelidir. Bu kürün kahverengi soğanla yapılması etkisini daha da artırmaktadır.
Sarımsak Kürü
Antibiyotik bir etkiye sahip olan sarımsağın içeriğindeki bileşenler yağ bezelerinin kaybolmasında çok etkilidir. İki diş sarımsak havanda iyice ezildikten sonra kavanozun içerisine konulmalıdır. Daha sonra sarımsakların üstüne 1 tatlı kaşığı elma sirkesi ve 2 tatlı kaşığı saf zeytinyağı katıldıktan sonra iyice karıştırılmalı ve kavanozun kapağı kapatılmalıdır. Güneş görmeyen bir dolapta bir gün bekletildikten sonra kür hazır hale gelecektir. Bu karışım uyumadan evvel bir pamukla yağ bezesinin üstüne ve etrafına sürülmelidir. Kürün gece boyu ciltte kalması gerekmektedir. Sabah kalkıldığı zaman ise ılık su ve sabunla cilt iyice temizlenmelidir. Bu kür yağ bezesi kaybolana kadar düzenli olarak uygulanmalıdır.
Lavanta Kürü
Lavanta kürü de Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu tarafından yağ bezelerine karşı tavsiye edilmektedir. 1,5 su bardağı kaynayan suyun içerisine 1 tatlı kaşığı lavanta atıldıktan sonra 10 dakika daha kaynatılmalıdır. Daha sonra sıcakken bu kür süzülmelidir. Akşam yemeğinden 2 saat sonra bu kürden elde edilen su ılık olarak içilmelidir. Günde 1 çay bardağı içilmesi tavsiye edilmektedir. Bu kür her seferinde taze olarak hazırlandıktan sonra içilmelidir. 2 hafta düzenli olarak bu küre devam edilmesi İbrahim Saraçoğlu tarafından tavsiye edilmektedir.