Alerjik Kaşıntıya Ne İyi Gelir, Nasıl Geçer

alerjik kaşıntıya ne iyi gelir
alerjik kaşıntıya ne iyi gelir

Vücudun herhangi bir bölgesinde kaşıntı hissi oluşmasına birçok faktör neden olabilmektedir. Kaşıntı hissi stres kaynaklı olabileceği gibi herhangi bir gıdaya veya maddeye karşı alerjik reaksiyon sonucunda da görülebilmektedir.

Alerjik kaşıntının neden kaynaklandığının teşhisi için mutlaka uzman bir hekimden yardım alınmalıdır. Ciltte görülen alerjik reaksiyonların tedavisiyle dermatologlar ilgilenmektedir.

Alerjik reaksiyondan kaynaklı kaşıntının her yaşta görülme olasılığı bulunmaktadır. Alerjik reaksiyondan kaynaklanan kaşıntıya uzman hekimin uygulayacağı tedaviye destek olarak bitkisel tedavi yöntemlerinden faydalanılabilir. Ancak alerjik kaşıntının tam olarak geçmesi için uzman hekim tarafından reçete edilen ilaçların düzenli kullanımına çok dikkat edilmelidir. Alerjik reaksiyon kaynaklı kaşıntı tekrar başladığı zamanda tavsiye edilen merhem veya ilaçlar düzenli kullanılmalıdır.

Peki, ‘Alerjik kaşıntıya ne iyi gelir?’ Alerjik kaşıntıya iyi gelen en etkili bitkisel tedavi yöntemlerine bu yazıda değinildi.

Alerjik Kaşıntı Neden Olur?

Alerjik kaşıntı, vücudun dış etkenlere karşı verdiği tepkinin sonucudur. Böcek, toz, deterjan vb. dış etkenler alerjik kaşıntıya daha fazla neden olmaktadır. Ama kaşıntının birçok hastalığa işaret edebileceğini de unutmamak gerekmektedir. Kaşıntı, özellikle de cilt hastalıklarına işaret edebilmektedir. Cilt problemleri, dermatolojik rahatsızlıklar, endokrin rahatsızlıkları, böbrek rahatsızlıkları ve hematolojik rahatsızlıklar kalıntıya neden olabilmektedir. Bunun için kaşıntının tedavi edilerek giderilmesinde altta yatan nedenin bulunup, tedavi edilmesi çok önemlidir.

Vücudun genelinde kaşıntıya neden olan cilt ya da alerjik rahatsızlıklar arasında kserozis, sistemik kontakt dermatit, atopik dermatit, böcek ısırığı, egzama, uyuz, mastositoz, herpetiformis ve pemfigoid gibi cilt rahatsızlıkları yer almaktadır.

Alerjik kaşıntıya neden olan faktörün tespit edilebilmesi için alerji testi yaptırılmalıdır. Bu test sonucunda vücutta alerjik reaksiyona neden olan maddeler belirlendikten sonra kaşıntının tedavisi için planlama yapılabilir. Ancak böcek ısırmasından kaynaklı alerjik kaşıntıya çok sık rastlanmaktadır. Yine vücudun dengesini bozan stres, kaşıntı hissine neden olabilmektedir. Kaşıntıya neden olabilen sağlık problemleri arasında kansızlık yani anemide yer almaktadır. Vücuttaki kaşıntının nedeni ne olursa olsun tedavisi ihmal edilmemelidir.

Alerjik Kaşıntı Nasıl Geçer

Doğal yöntemler arasında alerjik kaşıntıya soğuk su çok iyi gelmektedir. Soğuk suyla kaşıntı hissedilen bölgeye kompleks uygulanırsa alerjik kaşıntı hafiflemektedir. Peki, ‘Alerjik kaşıntı nasıl geçer?’ Alerjik kaşıntı, bitkisel tedavi yöntemleri sayesinde kısa süre içerisinde geçmektedir. Ancak alerjik kaşıntının tamamen geçmesi için altta yatan nedenin tespit edilerek tedavi edilmesi gerekmektedir.

alerjik kaşıntı nasıl geçer
alerjik kaşıntı nasıl geçer

Alerjik Kaşıntıya Ne İyi Gelir

İşte alerjik kaşıntıya iyi gelen bitkisel tedavi yöntemleri;

Maden Suyu

Soğuk maden suyu alerjik kaşıntıya iyi gelen doğal yöntemler arasında en etkili yöntemlerden biridir. Tam bir magnezyum deposu olan maden suyu, ciltteki alerjik kaşıntıyı yok etmektedir. Baharatlı besinlerin, tozun ya da herhangi bir gıdanın neden olduğu alerjik reaksiyonun neden olduğu kaşıntının hissedildiği bölgeye biraz suyla karıştırılan maden suyu sürülürse alerjik kaşıntının olduğu bölgede hissedilir bir rahatlama olmaktadır.

Karanfil Yağı

Alerjik kaşıntının ciltte neden olduğu kabarcıklara ve alerjik kaşıntıya çok iyi gelen bitkisel yöntemler arasında karanfil yağıda bulunmaktadır. Pamuğun üstüne bir miktar karanfil yağı döküldükten sonra alerjik kaşıntının olduğu bölgeye sürüldükten sonra dairesel hareketler halinde masaj yapılırsa kaşıntı hissi kaybolmaktadır. Cilde adeta nefes aldıran karanfil yağı, alerji kaşıntıyı engellemektedir.

Limon Suyu

Tam bir C vitamini deposu olan limonun içeriğinde çok sayıda antioksidan madde bulunmaktadır. Ciltte alerjik reaksiyonun neden olduğu kaşıntı hissiyle mücadelede limon suyu oldukça etkilidir. Bu uygulamanın yapılabilmesi için bir miktar limon suyuyla sodanın karıştırılması gerekmektedir. Daha sonra bu karışım pamukla alerjik kaşıntının olduğu bölgeye sürülerek masaj yapılmalıdır. Bu sayede alerjik kaşıntı hissinden sadece birkaç dakika içerisinde kurtulmak mümkün olduğu gibi alerjik kaşıntının neden olduğu kızarıklıkta kısa süre içerisinde kaybolmaktadır.

Aloe Vera

Ciltte yaşanan sağlık problemlerinin bir numaralı doğal ilacı olan aloe vera, alerjik reaksiyonun neden olduğu kaşıntıya ve bu kaşıntı sonucunda görülen kızarıklığa çok iyi gelmektedir. Alerjik kaşıntıyla mücadelede aloe veranın jeli kullanılabileceği gibi suyu çıkartılan aloe vera da alerjik kaşıntının olduğu bölgeye masaj yapılarak sürülebilir. Özellikle gıda maddelerinin ve tozun neden olduğu alerjik kaşıntıya karşı aloe vera tercih edilmelidir.

Yulaf

Alerjik kaşıntıyla mücadelede yulafta bitkisel tedaviler arasında yer almaktadır. biraz suyla yulaf karıştırıldıktan sonra lapa kıvamına gelene kadar karıştırma işlemine devam edilmelidir. Yulaf lapası kaşınan bölgeye sürüldükten sonra en az 5 dakika ciltte bekletilmelidir. Bu karışım, ciltte kızarıklık oluşmasını engellediği gibi kaşıntı hissini de gidermektedir.

Papatya Suyu

Papatya suyu, cildi rahatlatmakta ve damarlardaki kan dolaşımını hızlandırmaktadır. Sıcak suda kaynatılan papatya taneleri soğuduktan sonra alerjik kaşıntının giderilmesi için kullanılmalıdır. Papatya taneleri bulamayanlar ise papatya çayını alerjik kaşıntıyla mücadelede kullanabilirler. Antioksidan maddeler içeren papatya, cildin kızarmasını ve ciltte kabarcıklar oluşmasını engellemektedir.

Kırlangıç Otu

Alerjik kaşıntıya bitkisel çözüm arayanlar için kırlangıç otu da alternatifler arasında yer almaktadır. Kırlangıç otu suda kaynatıldıktan ve soğutulduktan sonra bir pamuğun üzerine dökülerek alerjik kaşıntının hissedildiği bölgeye masaj yapılarak sürülmelidir. Alerjik kaşıntının hissedildiği bölge sırt ve bacak gibi geniş bir alansa temiz bir beze kırlangıç otunun suyu döküldükten sonra yine masaj yapılarak cilde yedirilmelidir. Bu yöntem uygulandıktan sadece birkaç dakika sonra kaşıntı hafiflemektedir.

Avokado Kabuğu

Hücrelerin kendisini yenilemesine avokado kabuğu destek vermektedir. Ayrıca alerjik kaşıntıya da bu meyvenin kabuğu çok hızlı etki etmektedir. Avokadonun kabuğu alerjik kaşıntının hissedildiği bölgeye kapatıldıktan sonra bir müddet beklenmelidir. Bu uygulamadan daha hızlı sonuç almak için avokado kabuğu soğuk uygulanmalıdır. Bu yöntem sayesinde kaşıntı hissi kısa sürede giderildiği gibi kaşıntının neden olduğu kızarıklıkta kaybolmaktadır.

Hindistan Cevizi Yağı

Cilt hasarlarına çok hızlı etki ederek iyileşme sürecini hızlandıran Hindistan cevizi yağı, alerjik kaşıntıya da çok iyi gelmektedir. Alerjik kaşıntının olduğu bölgedeki cildin yüzeyine bir miktar Hindistan cevizi yağı sürülmesi yeterlidir. Ancak bu yağın bir süre ciltte kalması gerekmektedir. Toz, güneş veya farlı durumlara alerjisi olanların, sabahları Hindistan cevizi yağını nemlendirici olarak ciltlerine sürmeleri cilt sağlığını desteklemektedir.