Günlük yaşam kalitesini düşüren bir rahatsızlık olan saç egzaması, saç derisindeki kızarıklık, kaşıntı ve saç dökülmesiyle kendisini belli etmektedir. Daha fazla stresin neden olduğu saç egzaması günümüzde en sık rastlanan sağlık problemleri arasında yer almaktadır. Saç egzamasına daha fazla doğal ve bitkisel yollarla çözüm aranmaktadır.
Bir deri hastalığı olan egzamaya vücutta en fazla saç derisinde rastlanmaktadır. Saç egzaması ise saç köklerinde görülen kepek şeklindeki dökülmelerdir. Halk bu sağlık problemine saç egzaması dese de tıp literatüründe bu rahatsızlığa seboreik dermatit denilmektedir. Saç egzamasına daha fazla bağışıklık sisteminin kuvvetli olmaması neden olmaktadır. Bu sağlık probleminin birden fazla tedavisi bulunmaktadır. Evde uygulanabilecek bitkisel çözümler ile saç egzamasının şiddeti hafifletilebilmektedir.
Peki, ‘Saç egzaması nasıl geçer?’ Bu yazıda, saç egzamasına bitkisel çözüm yollarının yanı sıra saç egzamasının belirtileri ve nedenlerine dair tüm ayrıntılara ulaşabilirsiniz.
Ayrıca 👉 saçkıran neden olur konulu yazımıza da göz atmanızı tavsiye ederiz.
İçerik Başlıkları
Saç Egzaması Nedir?
Saçlarında sağlık problemi yaşayan insanların saç egzamasını tam olarak idrak edebilmesi için saç egzaması hakkında bilgi sahibi olmaları gerekmektedir. Peki, ‘Saç egzaması nedir?’ Deri döküntüsüyle görülen sağlık problemlerine egzama denilmektedir. Deride egzama oluştuktan sonra kızarıklıklar ve pul pul dökülmeler görülmektedir. Egzamanın temel nedenleri arasında stres, kirli havanın solunması, sağlıksız ve dengesiz beslenme, yanlış ürünlerin kullanılması, vücudun aşırı yorulması ve hijyen kurallarına yeterince dikkat edilmemesi yer almaktadır. Saç egzamasında görülen yaygın belirtiler ise saç derisinde kabuklanma, kaşıntı, kızarıklık ve saçlarda dökülmedir.
Vücutta saç ve yüz bölgelerinde görülen ve mantar kaynaklı yaşanan bir sağlık problemi olan saç egzaması derideki soyulmadan kaynaklı kepeğe benzer dökülmelere neden olmaktadır. İnsanı psikolojik olarak rahatsız eden ve günlük yaşamdaki performansını düşüren saç egzamasından bitkisel çözüm yollarıyla kurtulmak mümkündür. Ancak saç egzamasından tamamen kurtulmak mümkün olmayabilir. Çünkü saç egzaması tedavi yöntemlerine ve çevre koşullarına karşı bağışıklık kazanmaktadır. Bu da hastalığın tedavisinden sonrada yeniden nüksetme riskini artırmaktadır. Saç egzaması toplumda orta ve ileri yaş grubunda çok sık rastlanan bir sağlık problemidir. Ayrıca 3 yaş grubu çocuklarda da yaygın olarak görülmektedir. Bebeklerin kafasında ise konak tarzında gelişerek kendisini gösterir.
Saç egzaması başka sağlık problemleriyle çok sık karıştırılmaktadır. Cildin çok yağlı olması saç egzamasına yakalanma riskini artırmaktadır. Saç egzamasıyla birlikte akne ve sedef hastalığı da seyredebilir. Saç egzamasını mantar olarak adlandırılan mikroorganizmalar tetiklemektedir. Ayrıca Parkinson rahatsızlığı bu hastalığın gelişmesine neden olabilmektedir. Bu hastalık nedeniyle hastanede yatarak tedavi görenlerin sayısı da az değildir. Saç egzamasında riski azaltmak için uykunun düzenli olmasına, sağlıklı ve dengeli beslenmeye ve düzenli egzersiz yapmaya çok dikkat edilmelidir.
Saç Egzamasının Belirtileri Nelerdir?
Saç derisindeki kaşıntı doğal bir durum olarak görülse de bu kaşıntının zamanla artması, beraberinde kızarıklık ve dökülmeler görülmesi saç egzamasına işaret etmektedir. Peki, kişiden kişiye farklılık gösteren ‘Saç egzaması belirtileri nelerdir?’ İşte saç derisinde görülen saç egzamasının belirtileri;
- Saç derisinde rahatsızlık hissi oluşturan kızarıklık. Saç derisindeki kızarıklık tedavinin ardından geçse de saç derisinin renginde değişiklik görülme ihtimali oldukça yüksektir.
- Saç derisinde oluşan sürekli kaşıntı hissinin kaşıdıkça daha da artması.
- Saç derisindeki kabuklanmanın yanı sıra beyaz veya sarı renkte pul pul dökülmeler görülmesi.
- Saç derisinin yağ dengesinde görülen bozulmayla birlikte saçın aşırı yağlanması. Bu yağlanma, egzama nedeniyle görülen döküntülerinde yağlı olmasına neden olabilir.
- Saçta bölgesel dökülmeler görülmesi.
- Saç derisinin iltihaplanması.
- Saçın kepeklenmesi.
- Saç derisinin su toplaması.
- Saç derisinde ufak kabartıların oluşması.
Saç Egzaması Nedenleri
Saç egzamasına genellikle bağışıklık sisteminin kuvvetli olmaması neden olduğu için saç egzaması rahatsızlığı yaşayanların bağışıklık sistemini kuvvetlendiren besinlere ve takviyelere yönelmesinde büyük fayda vardır. Peki, ‘Saç egzamasının nedenleri nelerdir?’ İşte toplumda çok sık rastlanan saç egzamasının yaygın görülen nedenleri;
- İçeriğinde kimyasal madde barındıran şampuanlar saç egzamasına yakalanma riskini artırmaktadır. Saç egzaması olanların kimyasal içerikli şampuanlardan ve diğer ürünlerden uzak durması gerekmektedir.
- Kimyasal içerikli şampuanların yanı sıra aşırı köpüren şampuanlar, saça uzun süre şekil verse de saç derisinde hasar bırakan jöleler, saç spreyleri ve saç boyaları saç derisinde egzama riskini artırdığı gibi var olan egzamanın şiddetini de artırabilmektedir. Bu nedenle bu tür uygulamalardan kaçınılması saç egzamasının ciddi seviyelere gelmesini engellemektedir.
- Aile öyküsünde egzama rahatsızlığı olanların saç derisi egzamasına yakalanma riski oldukça yüksektir.
- Cildin aşırı yağlı olması da saç egzamasında riski artıran ciddi faktörlerdendir.
- Gün içerisinde aşırı stresli olan ve uykusuzluk problemi yaşayan kişilerde saç egzaması görülme ihtimali oldukça yüksektir.
- Hormonlarla alakalı sağlık problemi olanların yanı sıra hormonal bozukluklar ve dengesizliklerde saç egzamasına yakalanma riskini artırmaktadır.
- Bağışıklık sisteminin zayıf olmasından kaynaklanan çeşitli hastalıklarda saç egzamasına neden olabilmektedir.
- Sıcak ve soğuk havaların neden olduğu saç derisindeki kuruluk, mevsim geçişleri, saç derisinin aşırı terlemesi, astım ve kronik alerjik reaksiyonlar, kirli havanın solunması ve kozmetik ürünlerin kullanımı da saç egzamasının nedenleri arasında yer almaktadır.
Saç Derisinde Egzama Olanlar Nelere Dikkat Etmeli?
Saç derisinde egzama rahatsızlığı yaşayanların günlük yaşamlarında dikkat etmesi gereken hususlar vardır. Peki, ‘Saç derisinde egzama olanlar dikkat edilmeli?’ İşte saç egzaması olanların dikkat etmesi gereken o hususlar;
- Saçlar aşırı sıcak veya aşırı soğuk suyla yıkanmamalıdır. Her banyoda saçlar ılık suyla yıkanmalıdır. Çünkü aşırı sıcak veya aşırı soğuk suyun saç derisini kurutma ve tahriş etme ihtimali oldukça yüksektir.
- Egzama rahatsızlığı stres kaynaklı geliştiyse stresin azaltılması için stres azaltma teknikleri hakkında uzman doktorlardan görüş alınmalıdır. Meditasyon, nefes egzersizleri gibi stresi azaltan etkili tekniklerle stresin üstesinden gelinebilir.
- Saç kremi, saç maskesi, şampuan gibi ürünlerin formülünün hafif olmasına ve hipoalerjenik olmasına dikkat edilmeli, dermatoloğun önerdiği ürünleri kullanmaya özen göstermelidir. Ayrıca saç egzaması olunduğu dönemde saçların boyanmaması tavsiye edilmektedir.
- Saç egzamasının atak sürecinde kaşınmadan kesinlikle kaçınılmalıdır. Çünkü saç derisi kaşındıkça kaşıntı daha fazla artacaktır. Bundan dolayı da saç derisini kaşımamaya çok dikkat edilmelidir.
- Özellikle yaz mevsiminin sıcak günlerindeki aşırı terleme saç egzamasını tetikleyebilmektedir. Saç derisinin terden tahriş olmaması için terlemeye neden olacak ağır işler yapılamamalı ve ağır egzersizlerden kesinlikle kaçınılmalıdır. Ayrıca saç derisinin dermatolog tarafından tavsiye edilen ürünlerle nazikçe temizlenmesi ihmal edilmemelidir.
Saç Derisindeki Egzamaya Karşı Hangi Ürünler Kullanılmalı?
Saç derisinde egzama olanlar, ‘Saç derisindeki egzamaya karşı hangi ürünler kullanılmalı?’ sorusunun yanıtını çok sık araştırmaktadır. Saç derisi egzamasının hafif görüldüğü durumlarda dermatologlar tarafından tavsiye edilen merhemler, spreyler ve antifungal özelliği olan kremler kullanılmalıdır. Bu ürünlerin içeriğindeki kortikosteroid saç derisinin tahriş olmasını ve pullanmasını durdurmaktadır. Saç egzamasının daha ağır seyrettiği vakalarda ise hekimler tarafından oral anti-fungal ilaçlar reçete edilmektedir.
Saç derisinde görülen egzama sürecinde tıbbi tedavinin yanı sıra dermatolog görüşü alındıktan sonra kaşıntının ve pullanmanın azalmasına yardımcı olacak ürünler kullanılmalıdır. Bu süreçte saç derisini rahatlatacak ve tahrişi engelleyecek ürünlerin kullanımına dikkat edilmelidir.
Saç Egzamasına Ne İyi Gelir – Egzamaya Bitkisel Çözümler
Evde uygulanabilecek bitkisel tedavi yöntemleri ile saç egzamasının iyileşme süreci hızlandırılabileceği gibi saç egzamasının seviyesi düşürülebilmektedir. Saç egzamasına iyi gelen bitkisel çözümler ise şöyle sıralanabilir;
Bal
Saç egzamasına iyi gelen bitkisel çözümler arasında balda yer almaktadır. Bir kabın yüzde 90’ına bal konulduktan sonra geriye kalan yüzde 10’luk kısmı da suyla doldurulduktan sonra hazırlanan karışım saçlara masaj olarak uygulanır. Daha sonrada saçlar ılık suyla yıkanarak temizlenmelidir. İleri seviyede olan saç egzamasında bu karışım 2-3 saate kadar saçta bekletilmelidir. Yine kabukların belirgin olduğu bölgelere de sürüldükten sonra 2-3 saat kadar bekletmede bir sakınca bulunmamaktadır. Bu karışımı saça uygulandıktan sonra saçın durulanması kesinlikle ihmal edilmemelidir. Saç egzamasına bal tedavisine 1 ay süreyle hiç aksatılmadan devam edilmelidir. Tedavi sonrasında saç egzamasının azaldığı fark edilecektir.
Ardıç Katranı Sabunu
Cilt hastalıklarının tedavisinde ardıç katranı sabunu bitkisel tedavi yöntemi olarak eski tarihlerden beri kullanılmaktadır. Özellikle seboreik dermatitin tedavisinde oldukça etkili olan ardıç katranı sabunu aktarlardan satın alınmalıdır.
Çay Ağacı Yağı
Saç egzamasına bitkisel tedavi yöntemi arayanların en fazla tercih ettiği bitkisel tedavi yöntemleri arasında çay ağacı yağı da yer almaktadır. Çay ağacı yağının saç egzaması olanların şikayetlerini azalttığı bilinmektedir. Saçların yıkandığı şampuanın içerisine yüzde 5 oranda çay ağacı ilave edilerek saçların bu şampuanla yıkanması saç egzaması şikayetlerini azaltacaktır. Ancak saçlar bu şampuanla yıkanırken gözle temas etmemesine çok dikkat edilmelidir.
Defne Sabunu
Defne sabunu da saç egzamasına çok iyi gelmektedir. Saç egzamasının olduğu bölge defne sabunuyla yıkanarak 20 dakika kadar bekletilmelidir. Daha sonra bol suyla saçlar iyice yıkanmalıdır. Saç egzamasına karşı defne sabunu kullanmak isteyenler teminini aktarlardan rahatlıkla yapabilirler.
Zeytinyağı
Saç derisini besleyen ve saç derisine çok iyi gelen zeytinyağı, saçın yıkandığı şampuanın içerisine bir tatlı kaşığı ilave edildikten sonra şampuan iyice çalkalanmalıdır. Bu miktar 150 ml şampuan için geçerlidir. Zeytinyağı, saç derisini onardığı gibi saç egzamasını da engellemektedir.
Elma Sirkesi
Saç egzamasının bitkisel tedavisinde çok etkili olan elma sirkesinin içeriğindeki malik asit, saç egzamasına neden olan mantarları öldürmektedir. Bir kabın içerisine elma sirkesiyle su eşit miktarda karıştırıldıktan sonra saç egzamasının görüldüğü bölgeye 10 dakika süreyle uygulanmalıdır. Bu sayede saç egzamasının zamanla azaldığı fark edilecektir.
Karbonat
Saç egzamasına karbonatın çok iyi geldiği bilinmektedir. Yarım bardak suyun içerisine yarım tatlı kaşığı karbonat ilave edilmelidir. Daha sonra saç egzamasının görüldüğü bölgeye bu karışım 5 dakika süreyle uygulanmalıdır. Düzenli olarak uygulandığı takdirde saç egzamasını azaltacaktır.
Keten Tohumu Yağı
Saç egzamasına şifa olan bitkisel yağlar arasında keten tohumu yağıda yer almaktadır. Bir tatlı kaşığı kadar soğuk sıkım keten tohumu yağı günlük egzama olan bölgeye uygulanmalıdır.