Vücuttaki çeşitli sağlık problemlerinin neden olabileceği kulak ağrısına tıp literatüründe otalji adı verilmektedir. Kulak ağrısı, kulak içerisinde yaşanan bir problemden kaynaklanıyorsa bu duruma da tıp literatüründe primer otalji adı verilmektedir.
Kulak ağrısına vücuttaki başka bir organda yaşanan problem neden oluyorsa bu durumda tıp literatüründe sekonder otalji olarak adlandırılmaktadır. Bebeklerin altıncı ayından itibaren görülen kulak ağrısı, her yaş grubunda yaşanabilecek sağlık problemleri arasında yer almaktadır. Bebeklerde kulak ağrısı olduğu zaman derhal uzman hekimden yardım alınmalıdır. Yetişkinlerde de kulak ağrısı şiddetliyse, zonklama ve işitme kaybı varsa atılacak en doğru adım bir uzman hekime müracaat edilmesidir.
‘Kulak ağrısına ne iyi gelir?’ sorusunun yanıtı internet ortamında çok sık araştırılsa da kulak ağrısı birçok nedenden dolayı yaşanabilecek bir sağlık problemi olduğu için uzman hekime muayene olmadan böyle bir araştırma yapılması son derece yanlıştır. Bu yazıda, kulak ağrısına iyi gelen ve evde rahatlıkla uygulanabilecek doğal ve bitkisel çözümler ele alınmıştır.
Bu yazımızın konusu ile ilgili olan aşağıdaki yazılarımıza da göz atmanızı tavsiye ederiz:
İçerik Başlıkları
Kulak Ağrısının Nedenleri
Akıntı, kaşıntı ve çınlama gibi belirtilerle seyreden kulak ağrısına birçok faktör neden olabilmektedir. Bu faktörler arasında iltihaplanma, enfeksiyon travmalar, bakteri ve yabancı cisimler ön plana çıkmaktadır. Kulak ağrısının tedavisinde bir uzman hekimden kesinlikle yardım alınmalıdır. Enfeksiyondan kaynaklanan kulak ağrısına antibiyotik tedavisi önerilirken, travmadan kaynaklanan kulak ağrısına ise kulak damlalarının yanı sıra ağrı kesiciler tavsiye edilmektedir.
Çocuklarda görülen kulak ağrısının nedenleri arasında orta kulak enfeksiyonuna çok sık rastlanmaktadır. Soğuk algınlığı geçiren çocukların bu rahatsızlığı atlattıktan sonra aile hekimine muayene için getirilmelerinin başlıca nedeni orta kulakta enfeksiyon oluşmasıdır. Tıp literatüründe orta kulak enfeksiyonuna otitis media adı verilmektedir. Yapılan bir araştırmadan elde edilen veriler, 3 yaş altındaki çocukların her sene yüzde 30’unun otitis media dolayısıyla hekime götürüldüğünü gösteriyor. Hatta 3 yaşına gelen çocukların yüzde 80’ile yüzde 90’ının akut otitis media geçirdiği söylenmektedir. Orta kulak enfeksiyonuna daha fazla 6-15 ay aralığında rastlanmaktadır. 5 yaşını geçen çocukların ise orta kulak enfeksiyonuna yakalanma riski çok düşmektedir. Orta kulak enfeksiyonu açısından yuva ve kreşlere giden çocuklar çok ciddi risk altındadır. Toplumda yaygın olarak çocuklarda rastlanan orta kulak enfeksiyonuna yetişkinlerde de rastlanabilmektedir.
Kulak içerisindeki kir, kulak tarafından salgılanan fizyolojik bir salgının sonucudur. Kulak bu salgıyı fazla salgıladığı veya kulakta biriken kir yanlış temizlendiği zaman kulak içerisinde birikerek sertleştiğinden kulak yolunu tıkamaktadır. Bu durumda kulak ağrısının yaygın görülen nedenleri arasında yer almaktadır. Kulak ağrısı kulak kirinden kaynaklanıyorsa gliserin damlatıldıktan sonra kulak yolu temizlenmelidir. Kulak temizlenirken kulak çubuğundan, delici ve sivri maddelerden kesinlikle kaçınılmalıdır.
kulak ağrısına ne iyi gelir
Basınç değişimi de kulak ağrısına neden olabilmektedir. Özellikle uçak yolculuğunda yüksek irtifalara ulaşıldığı zaman basınç değişimi nedeniyle genellikle kulakta ağrı hissedilmektedir. Basınç değişiminden kaynaklanan bu tür ağrılara barotravma denilmektedir. Yetişkin ve çocuklar, bu tür bir ağrıdan dolayı kısa süreliğine acı çekebilmektedir. Orta kulaktaki östaki borusu olarak adlandırılan kanal orta kulak ile dış basıncın dengelenmesini sağlamaktadır. Bu kanalın tıkanması basıncın dengelenmesini engelleyerek kulak zarında gerilime neden olmaktadır. Östaki borusunu açmak için sakız çiğnemek, yutkunmak ve burun deliklerini kapatıp genze doğru üflemek en etkili yöntemler arasında yer almaktadır. Bebeklerde ise bu kanalın açılması için emzirilmesi en etkili yöntemdir.
Kulak ağrılarının yaygın rastlanan nedenleri arasında isteyerek veya istemeyerek kulak yoluna yabancı bir maddenin sokulması da yer almaktadır.
Boğaz enfeksiyonları da kulak ağrısına neden olabilmektedir.
Sinüs enfeksiyonları da tıpkı boğaz enfeksiyonları gibi kulakta ağrı hissine yol açabilmektedir.
Kulak Ağrısına Ne İyi Gelir?
Kulakta ağrı hissedildiği zaman tedavi yöntemleri ağrıya neden olan faktöre göre değişebilmektedir. Kulak ağrısının en yaygın rastlanan nedeni orta kulakta iltihap oluşmasıdır. Orta kulaktaki iltihap oluşumunun temel nedeni ise orta kulakta görülen enfeksiyonlardır. Bu tür enfeksiyonlara 6 ay ile 36 ay aralığındaki çocuklarda daha sık rastlanmaktadır. Orta kulaktaki iltihap nedeniyle yaşanan kulak ağrısına dekonjestan ve antibiyotik gibi ilaç türlerinin yanı sıra aşı ve kulak tüpü de uygulanan yöntemler arasında yer almaktadır.
Kulak ağrısına dış kulak yolundaki enfeksiyonda neden olabilmektedir. Kulak çöpüyle kulağın temizlenmesi, kulak derisinin ince olması ve nemli ortamlarda yaşanılması dış kulak yolu enfeksiyonunun temel nedenlerindendir. Dış kulak yolu enfeksiyonunun tedavisinde kulak tamponu, kulak damlaları ve antibiyotik alınması en etkili yöntemlerdir.
Sinüzitte kulak ağrısına neden olabilmektedir. Çünkü sinüzitin neden olduğu tıkanmalar kulak ağrısı yapmaktadır. Sinüzit gibi iltihaplanmalar enfeksiyona da neden olabilmektedir. Enfeksiyonun görüldüğü durumlarda antibiyotik kullanılması gerekirken, alerjik durumlarda da alerji ilaçları alınmalıdır.
Kulak ağrısına ne iyi gelir? sorusuna evde uygulanabilecek bitkisel tedavi yöntemleri de hastalar tarafından araştırılmaktadır. Ancak işitme organı olan kulağın alacağı hasarın geri dönüşü olmayabilir. Bu nedenle de evde bitkisel tedavi yöntemlerine başvurulmadan evvel KKB uzmanına başvurularak muayene olunması en sağlıklı tercihtir.
Kulak Ağrısına Doğal ve Bitkisel Çözümler
Kulak ağrısına evde doğal ve bitkisel tedavi yöntemleri ile de çözüm bulanabilmektedir. Kulak ağrısı başladığı zaman hemen doktora gidilemeyecekse, aniden başladıysa, hasta kulak ağrısından dolayı yerinden kalkamıyorsa, gece uyku esnasında kulak aniden ağrımaya başladıysa, kulak ağrısına doğal ve bitkisel çözümler ile bu ağrının şiddeti hafifletilebilir. Bu yöntemler ise şöyle sıralanabilir;
Sarımsak ve Susam Yağı
Doğal bir ağrı kesici ve antibiyotik olan sarımsak, enfeksiyon hastalıklarının yanı sıra kulak ağrısına da çok iyi gelmektedir. İki diş sarımsak soyulduktan sonra ezilerek üzerine susam yağı dökülüp karıştırılmalıdır. Daha sonra ocakta kaynatılan bu karışımın soğuması beklenmelidir. Hazır olan bu karışım 2-3 damla kulağa damlatılmalıdır.
Zencefil Tozu
Sağlığa birçok faydası olan zencefil, kulak ağrısının da en etkili çözümleri arasında yer almaktadır. Yarım bardak ılık suyla karıştırılan zencefilin suyla özdeşleşmesinin ardından kulağa en fazla 3 damla olmak üzere damlatılmalıdır. Bu yöntem sayesinde kulak ağrısı hissedilir derecede hafifleyecektir.
Soğan
Antibakteriyel özelliği olan soğan birçok hastalığa ilaç gibi gelmektedir. Kulak ağrısı içinde soğanın son derece etkili olduğu ifade edilmektedir. Bir adet soğan soyulduktan sonra ortadan ikiye bölünmelidir. Soğanın iç kısmı ayırt edilerek suyu çıkarılmalıdır. Soğan gözyaşı yaptığından dolayı bulunulan ortam mutlaka havalandırılmalıdır. Soğan suyundan iki damlayı geçmeyecek şekilde kulağa damlatılmalıdır.
Turp ve Hardal Yağı
Kulak ağrısına turpun iyi gelmesini insanlar yadırgamaktadır. Bir tane turp ince ince doğrandıktan sonra hardal yağı ile karıştırılmalıdır. Bu karışım ısıtıldıktan sonra soğumaya bırakılmalıdır. Bu karışımın yağı süzüldükten sonrada 2 damla kulağa damlatılmalıdır. Bu karışım, kulak ağrısına ağrı kesici kadar iyi gelmektedir.
Meyan Kökü
Kulak ağrısına iyi gelen bitkisel tedavi yöntemlerinden bir diğeri de meyan köküdür. Meyan kökü bir yemek kaşığı tereyağı ile karıştırıldıktan sonra ocakta koyu bir kıvama gelene kadar ısıtılmalıdır. Bu karışım kulağın içerisine değil, kulağın dış kısmına uygulanmalıdır.
Nane
Birçok hastalığın semptomlarını hafifleten nanenin anestetik formülü insan vücudunu rahatlatmaktadır. Nane, kulak ağrısı içinde tavsiye edilen bitkisel tedavi yöntemleri arasında yer almaktadır. Suda kaynatılan taze nane yapraklarının suyu iyice çıkartılmalıdır. Bu su soğuduktan sonra 2 damlayı geçmemek şartıyla kulağa damlatılmalıdır.
Zeytinyağı Kulak Ağrısını Geçirir mi?
Kulak ağrısı için zeytinyağı kullanılması halk arasında bilinen en yaygın bitkisel tedavi yöntemleri arasında yer almaktadır. Zeytinyağı, birçok hastalığa yumuşatıcı etkisiyle faydalı olmaktadır. Kulakta ağrı hissedildiği zaman 3 damla zeytinyağı kulağa damlatılırsa, zonklama, çınlama ve uğultu gibi semptomların kısa süre içerisinde azaldığı fark edilecektir.
Çocuklarda Kulak Ağrısına Ne İyi Gelir?
Çocuklarda kulak ağrısı şikayeti olduğu zaman anneler hemen internet başına geçerek ‘Çocuklarda kulak ağrısına ne iyi gelir?’ sorusunun yanıtını araştırmaktadır. Halk arasında artık gelenekselleşmiş ve evde uygulanabilecek bazı tedavi yöntemleri mevcuttur. Ancak anneler, bu tedavi yöntemlerinin çocuklarına zarar vermesinden korkarak bu tedavileri uygulayıp uygulamamakta kararsız kalmaktadırlar. Konuyla ilgili açıklama yapan uzmanlar ise çocukta kulak ağrısı şikayeti olduğu zaman bir sağlık kuruluşuna gidilerek bu ağrıya neyin neden olduğunun tanısının konmasını tavsiye etmektedirler. Çocuklara uygulanabilecek yanlış bir tedavi işitme kaybına neden olarak çocuğun tüm yaşamını olumsuz etkileyebilir. Özellikle 0-3 yaş grubundaki çocukların kulakları ağrıdığı zaman kesinlikle hekim muayenesinden geçirilmesi tavsiye edilmektedir. Hekimler tarafından reçete edilen antibiyotikler, ağrı kesiciler ve damlalar kulak ağrısının kesilmesine fayda etmektedir.
Kulak Ağrısından Nasıl Korunulur?
Kulak ağrısına neden olan enfeksiyonlardan ve kir birikmesinden korunmak için kulak gliserin ile düzenli olarak temizlenmelidir. Ancak delici, sivri ve tıkayıcı cisimler kulağın içerisine sokularak kulak temizliği kesinlikle yapılmamalıdır.
Uçak seyahatlerinde basınçtan değişiminden kaynaklanan kulak ağrısını engellemek ve östaki borusunu aktive etmek için esnemeli ya da sakız çiğnemelidir.
‘Kulak ağrısından nasıl korunulur?’ sorusunun en önemli yanıtlarından biride tüm vücut sağlığını ilgilendiren sigara tüketiminden uzak durmaktır. Sigara içilmesi kulak enfeksiyonuna yakalanma riskini artırmaktadır. Ayrıca pasif sigara içiciliğinden de kaçınılmalıdır. Anne ve babaları sigara içen çocukların orta kulak enfeksiyonuna daha sık yakalandığı bilinmektedir.
Kulak ağrısına neden olan boğaz enfeksiyonundan korunmak için üst solunum yolu rahatsızlığı bulunan insanlarla yakın temas kurulmamalıdır. Salgın süreçlerinde ise eller sık aralıklarla yıkanmalıdır.