Uyuz toplumda çok yaygın olarak görülen sağlık problemleri arasında yer almaktadır. Uyuz, akar böceklerinin deri altına yerleşmesi ve yumurtalarını deri altına bırakmasıyla görülen bir cilt hastalığıdır. Vücutta aşırı kaşıntıya ve deride dökülmelere neden olan uyuz hastalığı günlük yaşamı olumsuz etkilemektedir.
Uyuz, son senelerde toplumda sık görülmeye başlanan rahatsızlıklar arasında yer almaktadır. Akar böceklerinin özellikle koltuk altı, el, parmak ve karın bölgelerindeki derinin altına yerleştikten sonra buralara yumurtalarını bırakmasıyla görülen, aşırı kaşıntı ve deride dökülmeler gibi semptomlarla kendisini belli eden uyuz, günlük yaşamın yanı sıra insan psikolojisini de olumsuz etkilemektedir.
Uyuz, bulaşıcı hastalıklar sınıfında yer aldığından dolayı insandan insana bulaşarak toplumda çok rahat yayılabilmektedir.
Peki, ‘Uyuza ne iyi gelir?’ Bu yazıda uyuza iyi gelen bitkisel tedavi yöntemleri nelerdir, bu yazımızda bulabilirsiniz.
İçerik Başlıkları
Uyuza İyi Gelen Bitkisel Tedaviler
Dünyada yaşam süren her yaştan insana bulaşabilen uyuz, daha fazla geceleri yoğunlaşan aşırı kaşıntı semptomuyla kendisini belli etmektedir. Uyuzun diğer bir ana semptomu ise akar böceklerinin ciltte yerleştiği bölgelerde dökülmeler görülmesidir. Uyuz bulaşıcı bir hastalık olduğundan dolayı uyuz olan kişiye bu hastalık mutlaka bir başkasından bulaşmıştır. Uyuz, insandan insana en fazla yakın temas ve ortak eşya kullanımı nedeniyle bulaşmaktadır. Uyuz hastalığının iyileşmesinde hekim tarafından başlatılan tedavinin yanı sıra evde uygulanacak bitkisel tedavi yöntemleri de etkili olmaktadır. Uyuza iyi gelen bitkisel tedavi yöntemleri ise şöyledir;
Çay Ağacı Yağı
Çay ağacı yağının antibakteriyel, antiparazitik ve antifungal etkisi cilt altına yerleşerek burada yaşam süren akar böceklerini öldürmektedir. Uyuz tedavisi için çay ağacı yağı cilde uygulanırken bir yemek kaşığı çay ağacı yağı ve bir yemek kaşığı zeytinyağı iyice birbirine karıştırıldıktan sonra günde iki defa uyuz hastalığından etkilenen bölgeye sürülür. Bu doğal tedavi yöntemi iki üç hafta boyunca aralıksız sürdürülerek uyuza neden olan parazitler öldürülüp bu hastalıktan kurtulmak mümkündür. Bu doğal tedavi yöntemi emziren anneler ve hamileler tarafından kesinlikle kullanılmamalıdır.
Zerdeçal
Toz halindeki bir yemek kaşığı toz zerdeçalın içerisine birkaç damla limon suyu damlatılarak kalın bir macun kıvamına gelene kadar karıştırılmaya devam edilir. Daha sonra bu macun ciltten etkilenen bölgeye uygulanarak birkaç saat beklenir. Son olarak ise macun uygulanan bölge ılık suyla durulanarak temizlenir. Bu doğal tedavi yöntemine cilt parazitlerden tamamen temizlenene kadar devam edilir.
Tuz
Her evde bulunan tuz ile yapılacak doğal tedavi yöntemiyle de uyuz hastalığından kurtulmak mümkündür. Bu doğal tedavi yöntemini evde iki farklı şekilde uygulamak mümkündür.
İlk Yöntem
500 ml kadar ılık suya 1 yemek kaşığı tuz katıldıktan sonra karıştırılarak eritilir. Tuzlu su bir pamuk veya gazlı bez aracılığıyla uyuzdan etkilenen bölgeye sürülür ve daha sonra bu bölge havalandırılır. Bu doğal tedavi yöntemini uygularken kol ve bacakların rahatlıkla hava alacağı kıyafetler giyilebilir.
Bu uygulamayı yaparken suyun çok sıcak olmamasına dikkat edilmelidir. Çünkü suyun çok sıcak olması kaşıntının şiddetini artırabilir. Bu nedenle ılık tuzlu suyla uygulanacak olan bu yöntem gün içerisinde iki defa uygulanmalıdır. Sabah kalktıktan sonra ve gece yatmadan evvel vücut tuzlu suyla silinerek bu doğal tedavi yöntemi uygulanabilir. Bu sayede gün boyu hissedilen kaşıntı hissi en aza indirilmiş olur. Uyuzun tüm semptomları geçene kadar bu doğal tedavi yöntemi uygulanabilir.
İkinci Yöntem
Cilde yapışan parazitlerden kurtulmak için uygulanacak tuz tedavisinin bu yönteminde tuz karışımına farklı malzemelerinde eklenmesi gerekmektedir. Bu farklı malzemeler ise bir fincan lavanta suyu, bir fincan kekik suyu, 10 ml ardıç yağı, 1 su bardağı sirke ve 1 yemek kaşığı tuzdur.
Bu uygulamayı yapmak için öncelikle bütün malzemeler birbiriyle karıştırılır. Bu karışım ciltte uyuzdan etkilenen bölgelere temiz bir bez aracılığıyla sürülür. Daha sonra bu karışımın 2 saat kadar ciltte kalması sağlanır. Bu sürenin sonunda duş alındıktan sonra ciltte fark edilir derecede bir rahatlama hissedilir. Ancak bu uygulamada kullanılan bitki özlerinden dolayı ciltte yağlanma olabilir. Uyuzu daha hafif atlatmak için uyuzdan tamamen kurtulana kadar bu uygulamaya devam edilebilir. Bu uygulama sonunda cilde yerleşmiş olan akar böceklerinin hepsi ölecektir.
Tuz Tedavisi Uyuza Karşı Etkili Olur mu?
Tuz tedavisi uyuz rahatsızlığını geçirenler tarafından oldukça sık kullanılan bir tedavi yöntemidir. Peki, ‘Tuz tedavisi uyuza karşı etkili olur mu?’ Şimdi bu sorunun yanıtını verelim.
Tuzun ciltte peeling etkisi oluşturduğu bilinmektedir. Yine tuzun içeriğindeki mineraller cildi yenileyerek cildin rahatlamasını sağlamaktadır. Tuz, uyuzun neden olduğu şiddetli kaşıntıya ve deride dökülmelere çok iyi gelmektedir. Uyuz nedeniyle ciltte kaşınan bölge kaşıntıdan dolayı kızarmaktadır. Tuzla uygulanacak doğal tedavi sayesinde hücreler kendilerini yenileyeceğinden bu kızarıklarda fark edilir bir hafifleme olacaktır. Tuz çok hassas olan ciltleri düşük bir ihtimal olsa da yorabilir. Bu nedenle hassas cilde sahip olanlar tuz tedavisini hekime danıştıktan sonra uygulamalıdır. Tuz tedavisinin etkili olabilmesi için düzenli olarak uygulanması şarttır. Yine sık sık duş alınması vücudun parazitlerden arındırılmasında etkili olacaktır. Bu doğal tedavi yöntemi sayesinde cilt kendisini yeniledikçe uyuza neden olan parazitlerde zamanla kaybolacaktır.
Beyaz Sirke
Sirkenin derman olmadığı dert yok gibidir. Bu nedenle de sirke, birçok sağlık probleminin doğal tedavisinde kullanılmaktadır. Bu sağlık problemleri arasında uyuz hastalığı da yer almaktadır. Uyuzun doğal tedavisinde özellikle antiseptik ve antienflamatuar etkiye sahip olan beyaz sirkenin çok etkili olduğu bilinmektedir. Asidik yapıda olan beyaz sirke, cildin pH dengesinde de değişikliğe neden olmaktadır. Cildin pH dengesindeki bu değişim ise ciltteki parazitlerin ölmesine yardımcı olmaktadır.
Uyuza karşı beyaz sirke tedavisini uygulayabilmek için gereksinim olan malzemeler klorsuz içme suyu, beyaz sirke ve bir miktarda pamuktur. Bir su bardağı içme suyu ile bir su bardağı beyaz sirke iyice karıştırıldıktan sonra bir parça pamuk bu karışıma batırılır ve 5 dakika boyunca kaşınan bölgeye tutulur. Son olarak ılık suyla duş alınır. Uzmanlar, bu uygulamanın günde 3 defa 15 gün boyunca yapılmasını tavsiye etmektedir. Bu uygulama düzenli olarak yapılırsa ciltte kaşıntıya neden olan akar böcekleri kısa süre içerisinde ölecektir. Ayrıca beyaz sirke tedavisi ciltteki kaşıntı ve döküntü semptomlarının hafiflemesinde de etkilidir. Beyaz sirke temin edemeyenler ise bu tedavi yöntemini elma sirkesiyle uygulayarak aynı etkili sonucu elde edebilirler.
Beyaz Sirke Uyuza Karşı Etkili mi?
Uyuz rahatsızlığını geçiren ve beyaz sirke kullanan birçok kişi, beyaz sirkenin uyuz semptomlarını hafiflettiğini belirtmiştir. Şimdi ‘Beyaz sirke uyuza karşı etkili mi?’ sorusunun yanıtını araştıralım.
Beyaz sirke asidik yapısından dolayı ciltteki pH dengesini değiştirmektedir. Bu değişim ise cildin altına yerleşen ve 0,3 ile 0,5 mm boyutunda olduğu için gözle fark edilmesi mümkün olmayan akar böceklerinin ölmesine yardımcı olmaktadır. Yine uyuz rahatsızlığının neden olduğu kaşıntı ve döküntü semptomlarını ortadan kaldırarak cildin iyileşme sürecini hızlandırmaktadır. Kaşıntı, yanma ve iltihap gibi cilt problemlerine karşı sirkenin etkili olduğu bilinmektedir. Uyuz tedavisinde ise beyaz ya da elma sirkesinin kullanılması daha etkilidir.
Aloe Vera Jeli
Aloe Vera jeli temin edildikten sonra uyuzun neden olduğu akar böceklerinin cildi etkilediği ve kaşıntıya neden olduğu bölgeye bu jel sürülerek bir süre beklenir. Daha sonra bu uygulamaya 10 gün boyunca düzenli olarak devam edilir. Aloe vera jeli düzenli olarak uygulanırsa kısa süre içerisinde uyuza karşı etkisini gösterecek ve hissedilir bir rahatlama sağlayacaktır.