İdrar Yolu Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir

idrar yolu enfeksiyonuna ne iyi gelir
idrar yolu enfeksiyonuna ne iyi gelir

İdrar yollarında enfeksiyon rahatsızlığına hem kadınlarda, hem de erkeklerde rastlanabilmektedir. Ancak erkeklere kıyasla kadınlarda daha sık görülen bir sağlık problemi olduğu bilinmektedir. İdrar yolu enfeksiyonuna sık yakalanan kişilerin vücutlarında enfeksiyona bağlı olarak çeşitli rahatsızlıklar gelişebilmektedir. İdrar yolu enfeksiyonunu engellemenin en iyi yolu bu enfeksiyon türü hakkında bilinçlenmektir.

Peki, idrar yollarının çeşitli nedenlerden dolayı iltihaplanması sonucunda görülen idrar yolu enfeksiyonuna ne iyi gelir? Bu yazıda, idrar yolu enfeksiyonuna iyi gelen bitkisel tedavi yöntemlerinin yanı sıra idrar yolu enfeksiyonun belirtileri, nedenleri ve bu enfeksiyon türünün bulaşıcı olup olmadığı tüm detaylarıyla ele alınmıştır.

İçerik Başlıkları

İdrar Yolu Enfeksiyonunun Nedenleri Nelerdir?

İdrar yollarında enfeksiyon oluşmasının temel nedeninin bakteriler olduğu uzmanlar tarafından ifade edilmektedir. İdrar yollarından vücuda giriş yapan bakteriler idrar yolu enfeksiyonuna neden olmaktadır.

İdrar yolunun kapanması da ‘İdrar yolu enfeksiyonunun nedenleri nelerdir?’ sorusunun yanıtı arasında sayılmaktadır. Bu duruma böbreklerde taş oluştuğu zaman rastlanmaktadır. İdrar yolu böbrek taşları tarafından kapatıldığı zaman bakteriler daha rahat çoğalabilmektedir.

İdrar yolu enfeksiyonuna yakalanma riskini artıran bir diğer önemli faktör ise genital temizliğin ihmal edilmesidir. İç çamaşırını günlük değiştirmeyen ve tuvalet temizliğini ihmal eden kişilerde idrar yolu enfeksiyonuna sık rastlanmaktadır.

Bağırsak hastalıkları arasında yer alan kabızlık problemi de idrar yolu enfeksiyonunu tetiklemektedir. Ayrıca idrara çıkma düzeni bozulduğu zaman idrar yolu enfeksiyonuna yakalanma riski artmaktadır.

Mesane tam boşaltılamadığı yani tuvalet gereksinimi yeteri kadar yapılamadığı zamanlarda da idrar yolu enfeksiyonuna yakalanılması normal karşılanmaktadır. Bundan dolayı mesanenin tam olarak boşaltılması idrar yolu enfeksiyonuna yakalanma riskini düşürmektedir.

Gün içerisinde yeterli miktarda su içmeyen insanlarda da idrar yolu enfeksiyonuna sık rastlanmaktadır. Çünkü su vücudu arındırmaktadır. Yine su, idrar yolunun temizlenmesini sağlamaktadır.

Cinsel ilişki esnasında ihmalkar davranılması da idrar yolu enfeksiyonuna neden olan bir diğer faktördür. Vajinanın temizliğinin yeterince yapılmaması da idrar yolu enfeksiyonuna zemin hazırlamaktadır.

Bağışıklık sisteminin aşırı zayıf olması da idrar yolundaki bakterilerin öldürülmesini güçleştirmektedir. Bu da idrar yollarında enfeksiyon oluşma riskini artırmaktadır.

İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?

İdrar yollarında enfeksiyon oluştuğu zaman bu sağlık problemi çeşitli belirtilerle kendisini göstermektedir. Bu belirtiler iyi gözlenir ve enfeksiyona zamanında müdahale edilirse, idrar yolu enfeksiyonunun vereceği uzun süreli rahatsızlığın önüne geçilmiş olacaktır. Peki, ‘İdrar yolu enfeksiyonunun belirtileri nelerdir?’ İşte idrar yolu enfeksiyonunun sık rastlanan belirtileri;

  • İdrara yapıldığı esnada yanma hissedilmesi
  • İdrar yapıldığı zaman hissedilen yanmaya ağrı eşlik etmesi
  • Eskiye kıyasla idrara daha sık çıkılması
  • İdrardan ara sıra kan gelmesi
  • İdrar renginin bulanık olması ve idrarın kokması
  • İdrar yapıldığı esnada idrarın bitmediğinin hissedilmesi
  • Akıntı olması da idrar yolunun belirtiler arasında yer almaktadır.
  • Bağışıklık sisteminin güçsüz olduğu bir dönemde idrar yolu enfeksiyonu yaşanıyorsa mide bulantısı da belirtiler arasında yer almaktadır.

İdrar Yolu Enfeksiyonu Bulaşıcı mı?

İdrar yollarında yaşanan enfeksiyonun bulaşıcı olduğu uzmanlar tarafından ifade edilmektedir. Hatta eşler arasında bulaşıcılığına çok sık rastlanmaktadır. Ortak kullanılan tuvaletlerin yeterince temiz olmamasının yanı sıra alışveriş merkezleri ile otellerin tuvaletleri düzenli aralıklarla temizlenmezse, idrar yolu enfeksiyonunun bulaşma riski artmaktadır. Bu durumun  evlerde kullanılan tuvaletlerde de geçerli olduğunu unutmamak gerekir. Temizliği yeterince yapılmayan ortak kullanım alanlarının büyük risk teşkil ettiği unutulmamalıdır. Ayrıca halkın ortak kullandığı yerlerde de idrar yolu enfeksiyonunun bulaş riski çok yüksektir. Bu nedenle idrar yolu enfeksiyonundan korunmanın en iyi yolu kişisel hijyene dikkat edilmesidir.

İdrar Yolu Enfeksiyonuna Bitkisel Tedavi

Kadın ve erkeklerin sağlığını olumsuz etkileyen idrar yolu enfeksiyonu, bakterilerin idrar yolundan vücuda girmesiyle yaşanan ve birkaç gün yaşam kalitesinin düşmesine neden olan bir sağlık problemidir. Hekim tarafından idrar yolu enfeksiyonu tanısı konulduysa ve hekim tarafından ilaç reçete edildiyse, bitkisel çözüm yollarına başvurulup bu ilcaların düzenli kullanımı aksatılmamalıdır. Unutulmamalıdır ki idrar yolu enfeksiyonuna bitkisel çözüm önerileri ilaç tedavisini destekleyen ve iyileşme sürecini hızlandıran bir yöntemdir.

İdrar yolu enfeksiyonuna iyi gelen bitkiler sayesinde bu enfeksiyona neden olan bakterileri vücut kısa süre içerisinde dışarı atacaktır. İdrar yolu enfeksiyonuna iyi gelen, bağışıklık sistemini kuvvetlendiren ve iyileşme sürecini hızlandıran bitkisel çözüm önerileri şöyle sıralanabilir;

Karnabahar Kürü

İdrar yolu enfeksiyonu yaşayan ve bu sağlık probleminden dolayı zor günler geçiren kişilere İbrahim Saraçoğlu tarafından karnabahar kürü tavsiye edilmektedir. Kaynatılan karnabaharın suyu içilerek idrar yolu enfeksiyonundan kısa süre içerisinde kurtulmak mümkündür. Bunun için yapılması gereken tek şey ise kaynatılan karnabaharın suyunun her gün 3 defa içilmesidir. Yani her öğünde içilen bir bardak karnabahar suyu idrar yolu enfeksiyonuna şifa olmaktadır. Vücuttaki mikropların hızla dışarı atılmasında karnabahar en etkili bitkiler arasında yer almaktadır. Detoks etkisi de olan karnabahar, vücuttaki zararlı maddeleri kısa sürede dışarı atarak sağlığa çok ciddi katkı sağlamaktadır.

Limon

Hemen hemen bütün hastalıklara derman olan limon en güçlü besinler arasında yer almaktadır. İçeriğinde barındırdığı C vitamini ve antioksidanlar sayesinde vücudu arındırdığı gibi bakterilerden de temizleyen limon, idrar yolu enfeksiyonuna da çok iyi gelmektedir. İdrar yolu enfeksiyonundan en kısa süre içerisinde kurtulmak için belli bir süre limonlu su içilmelidir. Akşamdan hazırlanan limonlu suyun ertesi sabah içilmesinde de bir sakınca bulunmamaktadır. Yine bir bardak suyun içerisine limon sıkılarak içilmesi de idrar yolu enfeksiyonuna karşı etkili olacaktır. İdrar yolu enfeksiyonuyla mücadelede limondan mutlaka destek alınmalıdır.

Soğan Suyu

Doğal antibiyotikler arasında gösterilen soğan, hastalıklarla mücadelede en etkili besinler arasında bulunmaktadır. Antioksidan etkisi sayesinde bakterilerin vücuda girmesine izin vermez. İdrar yolu enfeksiyonuyla mücadeleye de çok ciddi destek vermektedir. Ayrıca soğanın içeriğindeki sülfür, iltihapların iyileşme sürecini hızlandırmaktadır. Vücudun enfeksiyona maruz kaldığı günlerde günlük 2 bardak soğan suyunun içilmesi önerilmektedir. Soğan suyunun her seferinde taze olarak içilmesi, vücuttaki etkisini artıracaktır.

Elma Sirkesi

Elma sirkesi, içeriğinde çok sayıda vitamini barındırmaktadır. İçeriğindeki C vitamini sayesinde zararlı maddeleri vücuttan uzaklaştırmaktadır. Ayrıca mikropların vücuda yayılmasını engellemektedir. Bir bardak suya birkaç kaşık elma sirkesi katılarak içilirse, idrar yollarındaki iltihaplanmaları yok ederek idrar yolu enfeksiyonunun iyileşme sürecini hızlandırmak mümkündür. Sağlığa birçok faydası olan elma sirkesi, enfeksiyon hastalılarına da şifa olmaktadır.

Karbonat

İdrardaki asit ve baz dengesinin kontrol edilmesinde faydalın olmaktadır. İdrar yolu enfeksiyonunun semptomları arasında yer alan yanma hissiyle baş etmek için karbonatlı su içilmelidir. Bir litre suya bir çay kaşığı karbonat katıldıktan sonra bir süre beklenmelidir. Karbonat suda çözüldüğü zamanda su içilmelidir. Bu sayede idrar yollarındaki iltihaplar giderildiği gibi bu iltihapların yan etkileri de ortadan kalkmaktadır. İltihapları vücuttan uzaklaştırmak için karbonatlı su içilmesi ihmal edilmemelidir.

Maydanoz

Antioksidan bitkiler içerisinde maydanozda yer almaktadır. Maydanoz vücuda giren mikroplarla savaşacak kadar güçlü bir bitkidir. Enfeksiyon geçirildiği zaman maydanoz tüketilmesi enfeksiyonun vücuttan atılma sürecini hızlandırmaktadır. Maydanoz, idrar yolundaki iltihaplanmalara da çok iyi gelmektedir. Daha sağlıklı bir bedene sahip olmak için kahvaltıda ve diğer öğünlerde maydanoz bol tüketilmelidir. İçme suyunun içerisine birkaç dal maydanoz katılarak içilmesi de sağlığa faydalıdır. Maydanozun hangi şekilde tüketilirse tüketilsin vücuda ilaç olduğu hiçbir zaman unutulmamalıdır.

Kereviz Tohumu

1 tatlı kaşığı kereviz tohumu bir bardak sıcak suyun içerisinde demlendikten sonra süzülerek içilmelidir. Bu sayede idrar yolu enfeksiyonundan kısa sürede kurtulmak mümkündür. Kereviz tohumu içeriğinde antioksidan maddeler barındırmaktadır. Bu maddeler sayesinde kereviz tohumu vücudu temizleyerek arındırmaktadır.

Yaban Mersini

Bakterilerin vücutta yayılımını engellemektedir. Taze tüketilen yaban mersininin sağlığa birçok faydası olduğu gibi kuru olarak tüketilen yaban mersini de sağlığa faydalı olmaktadır. Yaban mersininin çayının da sağlığa sayısız faydası bulunmaktadır. Yaban mersininin tüketim şekli ne olursa olsun tıpkı maydanoz gibi vücuda ilaç olmaktadır. Vücutta bakteri oluşmasını engelleyen yaban mersininin idrar yolu enfeksiyonuyla mücadelede tüketilmesini uzmanlarda önermektedir.

Su

Suyun bol tüketilmesi her derde şifa olmaktadır. Enfeksiyonun vücuttan hızla dışarı atılması içinde ılık su tüketilmelidir. Gün içerisinde yeterli miktarda su tüketilmesine çok dikkat edilmelidir. Vücut fonksiyonlarının sağlıklı bir şekilde işlemesini sağlayan su bol tüketilmelidir. Gerek idrar yolu enfeksiyonlarına, gerekse de diğer enfeksiyonlara bol su tüketilmesi çok iyi gelmektedir.

Çay Ağacı Yağı

Çay ağacı yağı antibiyotik etkisiyle enfeksiyonları hızla yok etmektedir. Çay ağacı yağı ile bir miktar ardıç yağı karıştırıldıktan sonra mesane bölgesine sürülmeli ve daha sonra bir süre beklenmelidir. Bu yöntem, idrar yolu enfeksiyonunun iyileşme sürecini hızlandırdığı gibi idrar yolunda oluşan iltihaplanmaların etkilerini de azaltmaktadır.

Kızılcık Suyu

İdrar yolu enfeksiyonuna bitki çayı olarak kızılcık suyu çok iyi gelmektedir. Vücutta oluşan enfeksiyonun yayılmasını da engellemektedir. Kızılcık suyu, idrar yollarındaki parazitleri de kısa süre içerisinde temizlemektedir.

Sigara ve alkol içilmesi idrar yollarını tahriş ettiğinden dolayı sigara ve alkol kullanımından kaçınılması gerekmektedir.