Çocuklarda İshale Ne İyi Gelir

çocuklarda ishale ne iyi gelir
çocuklarda ishale ne iyi gelir

Çocukların hastalıklara yakalanma riski yaşları küçüldükçe artmaktadır. Bu durum çocukların ishale yakalanma riskini de artırmaktadır.

Çocuklarda ishale neden olan mikroplar, ağız yoluyla vücuda girmektedir. Doğal olarak ellerini ve ellerindekilerini sık sık ağzına götüren çocuklar ile okul çağındaki özellikle tuvaletten sonra el temizliğine dikkat etmeyen çocuklarda ishal rahatsızlığına çok sık rastlanır.

Sindirim sistemi rahatsızlıklarından biri olan ve ateşli bir hastalık olduğu için tedbir alınmadığı zaman başka hastalıklara da neden olabilen ‘Çocuklarda ishale ne iyi gelir?’ En yaygın semptomları sulu dışkı, sürekli tuvalet gereksinimi, yüksek ateş ve karın ağrısı olan çocuklarda ishal rahatsızlığına ve ishale hangi yiyeceklerin iyi geldiğine dair tüm detaylara yazımızda bulabilirsiniz.

Bu konumuz ile ilişkili olan diğer bir yazımız 👉 Çocuklarda Yüksek Ateş Nasıl Düşürülür ‘e de göz atmanızı tavsiye ederiz.

Çocuklarda İshal Belirtileri Nelerdir?

Çocuklarda ishalin en önemli belirtileri arasında yüksek ateş ve karın ağrısı yer almaktadır. Peki, ‘Bunlar haricinde ‘Çocuklarda ishal belirtileri nelerdir?’ İshale yakalanan çocuğun bağışıklık sistemi zayıfsa bulantı ve kusma şikayeti de belirtiler arasında görülür. İshal sindirim sisteminin işlevini bozduğu için karın bölgesinde şişkinliğin yanı sıra ani mide krampları, karın ağrısı ve gazda görülebilmektedir. Yine halsizlik ve susuzluk hisside ishalin ciddi belirtilerindendir.

Çocuklarda İshal Komplikasyonları

İshalin çocuklarda dikkat edilmesi gereken en önemli komplikasyonu vücutta ciddi sıvı kaybına neden olmasıdır. Çocuklarda ishal komplikasyonları arasında görülen sıvı kaybının önüne azar azar, bulantı ve kusmayı tetiklemeyecek şekilde sıvının yerine konulmasıyla geçilebilir. Vücudun kaybettiği sıvı yerine konduğu sürece ishal ciddi bir problem oluşturan rahatsızlığa dönüşmez. Bu nedenle annesini emen bebeklerin çok şanslı olduğu söylenebilir. Çünkü anne sütünün içeriğindeki sıvı miktarı çok yüksek olduğu gibi bağışıklık sistemini destekleyen enzimleri içerdiğinden ishalle mücadelede bir ilaç görevi görmektedir. Emzirme çağındaki çocuklar ishale yakalandığı zaman bol bol emzirilmesi ishali atlatmasına yardımcı olacaktır. Ayrıca anne sütü çocukları ishalden de korumaktadır.

İshal konusunda Wikipedia bilgisi: https://tr.wikipedia.org/wiki/%C4%B0shal

Çocuklarda İshal Neden Olur

Çocuklarda da yetişkinlerdeki gibi iki tip ishal görülmektedir. Akut ishal, genellikle 1 hafta ile 10 gün kadar sürmektedir. Akut ishalin belirtileri çocuktan çocuğa farklılık göstermektedir. Diğer ishal türü olan kronik ishale ise yapısal bozukluklar neden olmaktadır. Kronik ishal tamamen geçse dahi düzenli aralıklarla tekrarlayabilir. Çocuklarda ishalin nedenleri hakkında ise şunlar söylenebilir;

Bazı besinler çok sağlıklı olsa da aşırı tüketilmesi halinde sindirim sisteminin işlevini bozarak ishal rahatsızlığına neden olabilmektedir. Bu yiyecekler arasında lahana ve ıspanak gibi yeşil sebzeler başı çekmektedir. Yine her derde deva olan soğanın aşırı tüketilmesi de midenin işlevini bozmaktadır. Fast-food tarzı beslenme de kabızlığın yanı sıra ishale neden olabilmektedir.

Gıda zehirlenmesi de ishalin en sık görülen belirtileri arasındadır. Gıda zehirlenmesinde ishale yüksek ateşte eşlik etmektedir.

Meyve suyunun aşırı tüketilmesi de ishale neden olmaktadır. Özellikle elma, üzüm, kavun ve şeftali suyunun aşırı tüketilmesi bağırsak florasını bozarak ishale neden olur.

Hijyenik olmayan içme suları da çocuklarda görülen ishalin en sık rastlanan nedenleri arasındadır. Yaz mevsiminin bunaltıcı sıcaklarında serinlemek için çocukların kullandığı havuzlarda ishale neden olmaktadır. Çünkü bu havuzlardaki mikroplu sular çocuklar tarafından yutulmaktadır.

Çocuklarda İshale Ne İyi Gelir?

Çocukları ishal rahatsızlığına yakalanan anne ve babalar, ‘Çocuklarda ishale ne iyi gelir?’ sorusunun yanıtını araştırarak çocuklarının tedavisine destek olmak istemektedir. Çocuklarda ishali önlemenin en iyi yolu çocukların günlük 1-1,5 litre su tüketmesini sağlamaktır. Ancak çocukların su gereksinimini karşılarken kesinlikle asitli içecekler tercih edilmemelidir. İçeriğinde bol miktarda potasyum barındıran muzda ishalin kesilmesinde oldukça etkilidir. Ayrıca yarım yağlı ve laktozsuz yoğurdun yanı sıra pirinç çorbası da sindirim sistemini düzenleyerek ishale iyi gelmektedir. Patates püresi de ishale iyi gelen besinlerdendir. Hekim onayı olmadan çocuklara antibiyotik kesinlikle verilmemelidir.

İshale İyi Gelen Besinler

Çocuklarda ishal rahatsızlığına rastlandığı zaman ishale iyi gelen yiyeceklerin çocuklara yedirilmesiyle tedavi süreci hızlandırılabilir. İshale yakalanan çocuklar kesinlikle posasız yiyeceklerle beslenmelidir. Ayrıca emzirme çağındaki çocuklara anne sütü verilmeye devam edilmelidir. Yine ishale yakalanan çocukların yiyeceklerindeki yağ miktarı azıcık kısılmalıdır. Çocuğun beslenme programında ishale iyi gelen yiyeceklere yer verilmelidir. İshale iyi gelen besinler ise şöyledir;

Papatya Çayı

İshale iyi gelen bitkisel tedaviler arasında günlük iki defa papatya çayı içilmesi başı çekmektedir. Papatya çayının içerisine şeker yerine bal tercih edilirse daha sağlıklı olur.

Sarımsak

İshal rahatsızlığına çoğunlukla bağırsaklarda biriken bakteriler sebep olmaktadır. Sarımsak ise bağırsaklarda biriken bu bakterileri öldürerek bağırsakların işlevini düzenlemektedir. Sarımsak, ishalin çok kısa süre içerisinde kesilmesini sağlayan doğal bir şifadır.

Misk Otu

Misk otu içeriğinde bol miktarda A ve B vitamini barındırmaktadır. Mide ağrılarına çok iyi gelen misk otu, ishale de şifa olmaktadır. Mide şişkinliğini gideren misk otu ile hazırlanan çay günlük 1 veya iki defa içilmelidir.

Gül ve ahududu yapraklarından hazırlanan çaylarda düzenli olarak tüketilirse ishale iyi gelmektedir.

çocuklarda ishal nasıl geçer
çocuklarda ishal nasıl geçer

Çocuklarda İshale İyi Gelen Yiyecekler

Çocuklarda ishale iyi gelen besinlerin başını yoğurt çekmektedir. Yoğurdun içeriğindeki probiyotikler sadece kabızlığa değil, ishale de şifa olmaktadır. Yoğurt için bağırsakların en iyi dostu denilebilir.

İshali kesen en iyi baharat ise sumaktır.

İshale yakalanan çocuğun vücudunda çinko kaybı aşırı olmaktadır. Buğday rüşeymi ise tam bir çinko deposudur. Bu nedenle ishal olan çocuklara buğday rüşeymi mutlaka yedirilmelidir.

Günlük 1 şişe maden suyu gazı kaçırıldıktan sonra çocuğa içirilmelidir. Böylelikle çocuğun mineral ve tuz kaybı engellenmiş olur.

Çocuklarda ishale iyi gelen besinler arasında en şifa olanı muzdur. Bu nedenle çocuklara düzenli olarak muz yedirilmelidir.

Yetişkinlerde bağırsakları çalıştıran şeftali, çocuklarda ise ishali kesmektedir.

İshal olan çocuğa verilebilecek en iyi besinler arasında elma püresi de yer almaktadır.

İçeriğinde yüksek miktarda demir minerali barındıran keçi boynuzu tozu da ishali engellemektedir.

İshal Olan Çocuğa Süt Verilir mi?

İshale yakalanan 1 yaşından büyük çocuklara ishali düzelene kadar 1-2 gün süt verilmeyebilir. Akut ishale yakalanan çocuklara uzmanlar süt verilmesini tavsiye etmemektedir. Ayrıca çocuğa kesinlikle kaynamış süt içirilmemelidir. Süt kaynatıldığı zaman suyu buharlaştığı için kalan içerik aşırı miktarda mineral ve tuz içermektedir. Bu nedenle çocuk ishal olmasa dahi kaynamış süt kesinlikle tavsiye edilmemektedir. Bebeğini emziren anneler ise bebeklerini ishal olduğu dönemde de emzirebilirler.

Bebek ishal olduğu dönemde ishali düzelene kadar hazırlanan mama normale göre iki kat sıvı kullanılarak yarım mama şeklinde hazırlanmalıdır. Çocuk birkaç defa bu şekilde hazırlanan mamayla beslenmelidir. Çocuk ishali atlattığı zaman normal mamayla beslenmeye devam edilmelidir.