Kırmızı et, bilindiği gibi kolesterolün yükselmesine neden olmakta ve sindirim sisteminde de sorunlara yol açabilmektedir. Et yemekleri tüketilirken yapılan uyarıları dikkate almanızı öneririz. Böylece oluşabilecek bazı sağlık problemlerin de önüne geçmiş olursunuz.
İçerik Başlıkları
Kırmızı Et Tüketiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Türkiye’de et tüketimi beslenmede vazgeçilmez bir besin olarak yer almaktadır. Ve daha çok et ağırlıklı beslenildiği şüphesizdir. Dünya Sağlık Örgütü, son yıllarda haftalık 500 gramdan fazla et tüketmenin sağlık açısından birçok olumsuz etkiler yaratacağına dair dikkat çekmektedir. Özelliklede sosis, salam, sucuk gibi işlenmiş etlerin kanserojen özelleri taşımasından dolayı uyarılarda bulunulmaktadır. Aynı zamanda etin protein açısından kaliteli ve zengin olduğu da bilinmektedir.
Fakat et tüketiminin her gün olmasının sakıncalı olduğu belirtilmektedir. Bu nedenle de toplam haftalık tüketilmesi gereken et miktarı dengeli şekilde günlere ayrılması gerektiği önerilmektedir. Dolayısıyla hem doğru beslenme gereği olan protein alımına da katkı sağlanmakta, hem de fazla et tüketiminin yaratabileceği sağlık problemlerinin engellenmesi de sağlanmaktadır. Herhangi bir sağlık problemi olmasa da aşırı et tüketimi sonucunda ciddi sağlık problemleriyle karşılaşılabilir. Bu nedenle et tüketimine dikkat edilmesi gereken konular aşağıdaki gibidir ;
Et Sindirimi Zorlaştırır
Aşırı et tüketimi sonucunda sindirim sistemi üzerinde olumsuz etkiler yaratmaktadır. Aynı zamanda midede bir takım rahatsızlıkların yaşanmasına neden olmaktadır. Güç parçalanan bir besin olmasından dolayı vücut sindirirken zorlanmaktadır. Kısacası aşırı et tüketimi sonucunda midede ağrı, kramp, bağırsaklarda gaz, şişkinlik gibi problemlerin oluşmasına neden olmaktadır.
Bu durumların azaltılması için porsiyon kontrolüne ve yanında pişirme tekniklerine de dikkat edilmesine özen gösterilmelidir. Kavurma ve kızartma gibi yöntemlerin uygulanması yerine, haşlama ve ızgara tercih edilmesi sonucunda oluşabilecek ciddi problemlerin önüne geçmede katkı sağlayacaktır.
Et Tüketimi Sonrasında Daha Fazla Su İçin
Aşırı et tüketimi, bağırsak alışkanlıkları üzerinde de değişim yaratmakta ve kabızlık gibi sorunlara neden olmaktadır. Bu durumun önlenmesi için mutlaka salata ve sebze gibi lif açısından zengin besinlerin tüketilmesi ve gün içerisindeki sıvı alımına da mümkün olduğunda arttırılmasına özen gösterilmelidir.
Aşırı Yağ Safra Kesesini Rahatsız Edebilir
Et tüketimiyle birlikte yağ tüketimi de gerçekleşmektedir. Diğer yemeklerle birlikte etteki yağ miktarı da artış göstermektedir. Bu durumda da safra kesesi ve pankreas üzerinde olumsuz etkiler yaratmaktadır. Özellikle de safra kesesinde taş yada çamur olanların şikayetlerinde de artış gösterir. Kısacası çok yağlı bir yemek yedikten sonra bulantı, kusma ve karın ağrısı gibi durumların oluşması sonucunda mutlaka bir uzman doktora başvurulması önerilmektedir.
Böbrek Taşlarında Artış Gözükebilir
Fazla et tüketimiyle birlikte ürik asit miktarında da artış gözükmektedir. Buna bağlı olarak, gut hastalığı olan kişilerin eklem bölgelerinde ağrıların meydana gelmesi söz konusu olur. Böbrek taşı problemi olanlarda da ürik asit yükselesine bağlı olarak taş miktarındaki artış da gözükmektedir. Özellikle, gut hastalığı yada böbreklerinde taş bulunan kişilerinde et tüketimine dikkat edilmesi önerilmektedir.
Kolesterolün Artmasına Neden Olur
Et tüketimiyle birlikte yağlı besinlerin tüketiminin aşırı olması durumunda zararlarından biri de kolesterol yüksekliğidir. Kan kolesterol değerlerinin yükselmesi özellikle de kalp damar hastalığı gibi sağlık problemi olan kişiler için risk durumu oluşmaktadır. Bu nedenle yüksek tansiyon, diyabet ve kalp hastalığı olan kişilerin oluşabilecek sağlık durumları karşısında alınması gereken önlemlerden biride porsiyon kontrolünü aşmayıp günlük 100 gramdan fazla et tüketmemeleri önerilmektedir.