Dünyanın neredeyse her ülkesinde sofraların ayrılmaz bir parçası olan ekmek insanoğlunun temel besin maddeleri arasında yer almaktadır. Bilinçli tüketildiği zaman sağlıklı olmasının yanı sıra fiyatıyla da cep yakmayan ekmeğin ülkemizde kişi başına tüketiminin Avrupa’nın yaklaşık 3 katı olduğu bilinmektedir. Doyurucu bir besin maddesi olan ekmeğin sağlığa zarar vermemesi için kalori miktarlarına dikkat ederek tüketilmesi gerekiyor. Ekmeğin kalori miktarlarına dair her türlü detayı yazımızın içeriğinde bulabilirsiniz. Ayrıca bu yazımızı okuyanların, 1 dilim pizza kaç kalori yazımıza da göz attığını hatırlatmak isteriz, belki sizde okumak istersiniz.
İçerik Başlıkları
1 Dilim Ekmek Kaç Kalori
Kilo alınmasında veya verilmesinde en etkili besin maddelerinden olan ekmeğin kalori değerlerinin bilinerek tüketilmesi sağlıklı bir yaşam için olmazsa olmaz denilebilir. Peki 1 dilim ekmek kaş kalori dir? 28 gram porsiyon 1 dilim beyaz ekmek 90 kalori iken, 28 gram porsiyon bir dilim kepekli ekmek 60 kalori, 15 gram porsiyon 1 dilim kızarmış ekmek 35 kalori gelmektedir. İnce bir dilim beyaz ekmeğin yüzde 74’ünü karbonhidrat, yüzde 18’ini protein ve yüzde 8’ini yağ oluşturmaktadır.
Diyette Ekmek Yenir mi?
Diyette olan ya da sağlıklı beslenmeye çalışan bir insanın hiç ekmek tüketmemesi kesinlikle doğru bir davranış değildir. Diyette olan bir insanın vücudunun ve beyninin sağlıklı çalışması için vücuda enerji sağlayan karbonhidratı alması gerekir. Şekerli ve sütlü tatlıları, pasta çeşitlerini, her türden çikolatayı ve içeriğinde şeker olan besin maddelerini diyete girenler kesinlikle tüketmeyi tercih etmez. Tam bu nedenle de vücudun ihtiyaç duyduğu günlük karbonhidrat miktarının ekmek grubundan sağlanması doğru bir tercihtir. Sağlıklı bir diyet programında günlük en 100 gram karbonhidrata yer verilmelidir. Bunun içinde diyet programında ekmek bilinçli bir şekilde tüketilebilir. Kısacası, diyette ekmek yenir mi sorusuna; Evet makul miktarda yenir cevabı verilebilir.
Diyette Kaç Dilim Ekmek Yenir?
Sağlıklı beslenen bir insanın bir öğünde iki dilim ekmek tüketmesi gayet normaldir. Sağlıklı beslenen bir insanın bir gün içerisinde tüketmesi gereken ekmek miktarı ise 6 ila 8 dilim aralığındadır. Ekmek tüketiminin miktarı kiloya, cinsiyete ve çalışma temposuna göre artabilir ya da düşebilir. Diyette kaç dilim ekmek yenmesi ile ilgili bir standart konulması ise imkansız. Çünkü her insanın alacağı kalori miktarı farklılık göstermektedir. Ayrıca diyet yapan kişinin günlük karbonhidrat gereksinimi hesaplandıktan sonra kaç dilim ekmek yeneceğine karar verilmeli. Diyette kaç dilim ekmek yenileceği ile ilgili bir standart olmasa da beyaz ekmek tüketilmemesi gerektiği ve tam tahıllı ekmek çeşitlerinin tercih edilmesi gerektiği kaçınılmaz gerçektir.
Ekmek Kilo Yapar mı?
Bilinçli ve ölçülü şekilde tüketilen ekmek kesinlikle kilo aldırmaz. 300 gram ağırlığındaki bir somun ekmeğin kalori değeri 840’tır. Bu da gösteriyor ki günlük 1 somun ekmek yiyen insanın kilo alarak şişmanlaması ve zamanla obez olması kaçınılmazdır. Bir de gün içerisinde içeriğinde yüksek oranda karbonhidrat barındıran pilav, makarna gibi besinler tüketilirse sonucun düşünülmesi bile cesaret ister. Bir insanın günlük enerji ihtiyacının yarısı karbonhidratlardan karşılanır. Bu karbonhidrat miktarının yarısı ise ekmek ya da ekmeğe alternatif olabilecek besinlerden alınmaktadır. Ekmeğin kilo yapıp yapmaması her ne kadar tüketilen ekmek miktarı ile alakalı olsa da ekmeğin yanında tüketilen besinlerin karbonhidrat değeri de ekmeğin kilo yapıp yapmamasıyla bire bir ilişkilidir.
Kepek Ekmeği Kaç Kalori
Lif ve doyuruculuk bakımından beyaz ekmeğe göre daha sağlıklı olan kepekli ekmek, beyaz una kepek karıştırılarak yapılmaktadır. 1 dilim kepek ekmeği kaç kalori dir? 25 gram porsiyon 1 dilim ince kepekli ekmek yaklaşık 54 kaloridir. Yine 25 gram porsiyon 1 dilim ince kepekli ekmeğin içerisinde yüzde 82 karbonhidrat, yüzde 11 protein ve yüzde 6 yağ bulunur. 40 gram porsiyon 1 orta dilim kepekli ekmek 86 kalori, 50 gram porsiyon 1 dilim kalın kepekli ekmek 108 kalori, 150 gram porsiyon yarım kepekli ekmek 324 kalori, 300 gram porsiyon bütün kepekli ekmek 648 kalori, 100 gram porsiyon kepekli ekmek ise 216 kaloridir.
Evde Ekmek Tarifi
Ev yapımı ekmeğin lezzeti çok farklıdır. Pandemi sürecinde de bir bakıma zorunlu olarak çoğumuz bu lezzeti tattık. Evde ekmek yapabilmek için 1 su bardağı ılık süte, 1/3 su bardağı ılık suya, 1,5 yemek kaşığı kuru mayaya, 1 çay kaşığı şekere, 1 tatlı kaşığı tuza ve 3 su bardağı un ile üzerine sürmek için yoğurda ihtiyaç vardır.
Ekmek Nasıl Yapılır?
Ilık süt, şeker ve maya bir kabın içerisine konulduktan sonra karıştırılır. Bu karışıma tuz ilave edildikten sonra azar azar un eklenerek iyice yoğrulur. Yoğrulma işleminden sonra hamur, içerisine un serpilmiş başka bir kaba alınır. Hava almayacak şekilde üzeri örtüldükten sonra 1 saat mayalanmaya bırakılır. Hamur kabardıktan sonra hafifçe un serpilmiş tezgahta birkaç dakika daha yoğrulur. Daha sonra hamura ekmek şekli verilerek pişirme kabına konduktan sonra 30-40 dakika daha dinlendirilir. Fırına atılmadan evvelde çırpılan yoğurt hamurun üzerine hafifçe sürülür. Önceden ısıtılan 230 derece ısıdaki fırında 25 dakika kadar pişirilir.
Diyet Ekmek Kaç Kalori?
Diyet yapmaya karar verenlerin sofrasında kepekli ekmek bulunmalıdır. Yani diyet ekmek denildiği zaman akla kepekli ekmek gelmelidir. 1 gramı 2,1 kaloriye denk gelen kepekli ekmek, en düşük kalori değerine sahip ekmek olduğu içinde diyet için en ideal ekmek türüdür. 1 dilim kepekli ekmekte ise ortalama 66 kalori vardır. Kepek ekmeğin kalori miktarları ile ilgili ayrıntıları ise yazımızın üst kısmında yer alan ‘Kepek Ekmek Kaç Kalori’ başlığında bulabilirsiniz. Yine çavdar ekmeği, esmer ekmek ve tam tahıllı ekmek türleri de diyet programında yer alabilir. Ancak çavdar ekmeği glüten içerdiğinden glüten hassasiyeti olanlar ve çölyak hastaları tüketmemelidir. Ayrıca içeriğinde bol lif olan çavdar ekmeği, temel mikro besinlerin hepsini içeriğinde barındırmaktadır. Yine günlük kalori ihtiyacının yüzde 20’sini çavdar ekmeğinden karşılayan kişilerde kötü kolesterol seviyesi yüzde 14’e kadar düşmektedir. 1 dilim çavdar ekmeğinin 83 kalori içerdiği bilinmelidir. Kan şekeri seviyesini dengeleyen, sağlıklı sindirim sağlayan, uzun süre tokluk hissi veren, kalp sağlığını koruyan ve beyaz ekmeğin en iyi alternatiflerinden biri olan çavdar ekmeği içinde diyet ekmeği diyebiliriz.