Golfçü Dirseği Nedir

Golfçü Dirseği Nedir
Golfçü Dirseği Nedir

Golfçü dirseğinin en önemli nedenlerinden biride tekrarlayıcı kol egzersizleridir. Ön kol bölgesindeki kasların aşırı çalışması sonucunda ve aşırı zorlanmada, bu bölgede tendonlarda küçük yırtılmalar meydana gelmektedir. Bu yırtıklar uzun süre boyunca tedavi edilmediği durumda ödem haline gelmektedir.

Golfçü Dirseği Nedir
Golfçü Dirseği Nedir

Golfçü Dirseği Nedir

Golfçü dirseği bir diğer adıyla “Medial Epikondilit” olarak adlandırılmaktadır. Dirseğin iç kısmındaki kemik çıkıntıda ağrı ve hassasiyetle karakterize bir hastalıktır. Dirsek eklemi kolun üst kısmında humerus olarak adlandırılan kemikle konul alt kısmındaki ulna adlı kemik arasında yer almaktadır. Humerus kemiğinin alt kısmındaki kemik çıkıntılara epikondil olarak isimlendirilmektedir.

İç tarafta yer almakta olan golfçü dirseği yani medial epikondil olarak adlandırılmaktadır. El bileğinin bükülmesinden sorumlu olmakta olan kol kaslarının kirişleri medial epikondile yapışır. Bu kasların aşırı derece kullanımı sonucunda golfçü dirseği meydana gelmektedir.

Kasların aşırı kullanımı sonucunda tendonlar yapıştıkları bölgede tekrarlayan çekme kuvvetine maruz kalmaktadır. Bu nedenle de tondonlarda küçük yırtıklar meydana gelmektedir. Bu durum sonucunda da ağrılar meydana gelmektedir.

Medial epikondilit golf oynayan kişilerde sık sık meydana gelmektedir. Buna da kısaca golfçü dirseği ismi verilmektedir. Aynı zamanda raket sporları yapanlarda, sürekli olarak yazı yazan kişilerde ve marangozlarda da oldukça meydana gelebilmektedir.

Golfçü dirseği, ağrının olduğu yer dirseğin iç kısmında meydana gelmektedir. Ön kolun iç kısmına doğru yayılabilmektedir. Eli yumruk şeklinde getirince de ağrıda artış gözükmektedir.

Golfçü Dirseği Nasıl Tedavi Edilir
Golfçü Dirseği Nasıl Tedavi Edilir

Golfçü Dirseği Nasıl Tedavi Edilir

Ağrının geçmesine kadar 3-4 saat aralığında 20 ila 30 dakika aralığında mutlaka buz uygulaması yapılmalıdır. Dirsekte şişme meydana geldiyse kolu yüksekte tutmakta fayda olacaktır. Şişmeyi önlemek için mutlaka dirseğe elastik bir bandaj sarılmasını tavsiye ediyoruz. Tenisçi dirseğinde kullanılmakta olan dirseklikler golfçü dirseği içinde kullanılması uygun olacaktır. Bu nedenle kasların ağrılı epikondili oluşması önlenmiş olacaktır. Ağrının azalması için ağrı kesici ve yangı giderici ilaçların kullanımı da mutlaka fayda gösterecektir.

Golfçü Dirseğine Ne İyi Gelir
Golfçü Dirseğine Ne İyi Gelir

Golfçü Dirseğine Ne İyi Gelir

  • Ön kol kas gruplarınızın güçlenmesini sağlayın. Buna yönelik antrenman planlaması yapın.
  • Antrenman öncesinde mutlaka esneme ve ısınma hareketleri yapın.
  • Formunuzun düzelmesini sağlayın.
  • Doğru ekipmanları kullanın. Ve yapmış olduğunuz hareketi düzgün yapın.
  • Ne zaman ve ne kadar süre dinlenmeniz gerektiğini mutlaka bilin.
Golfçü Dirseğinin Belirtileri Nelerdir
Golfçü Dirseğinin Belirtileri Nelerdir

Golfçü Dirseğinin Belirtileri Nelerdir

  • Dirseğin iç kısmında devamlı olarak meydana gelen ağrıdır.
  • Ön kola doğru yayılır ve günlük yaşam kalitenizi düşüren bir ağrı meydana gelir.
  • Kavrama becerisinin zayıflaması ve zorlaşması meydana gelir.
  • Dirsek düz bir şekilde uzatılmış pozisyondayken bileğin hareketlerinde direnç meydana gelir.