Topuklarda görülen ağrılar farklı nedenlerden kaynaklanabilmektedir. Topuk ağrıları çeşitli belirtilerle kendisini gösterdikten sonra tedavisinin doğru yöntemlerle yapılması ve bu ağrıların giderilmesi gerekmektedir.
Topuk ağrısı toplum içerisinde çok sık rastlanan sağlık problemleri arasında yer almaktadır. Topuk ağrısına ayakta fazla vakit geçirilmesi, ayakkabı tercihinin yanlış yapılması ve uzun süreli yürüyüşler neden olabilmektedir.
Topuk ağrısının diğer bir önemli nedeni ise topuk dikenidir. Topuk kemiğinin yerle temas etmesi esnasında ağrı hissedilmesi topuk ağrısının en ciddi belirtisidir.
Peki, ‘Topuk ağrısına ne iyi gelir?’ Bu yazıda topuk ağrısının belirtileri, nedenleri ve topuk ağrısına iyi gelen bitkisel yöntemlere dair detaylı bilgileri bu yazımızda bulacaksınız.
İçerik Başlıkları
Topuk Ağrısı Nedir?
Topuk ağrısı toplum içerisinde sanıldığından çok daha fazla yaygındır. Her 10 kişiden biri yaşamında en az 1 defada olsa uzun süreli topuk ağrısı çekmektedir. Topuk ağrısına orta yaş grubunda daha sık rastlanmaktadır. Bunun nedeni ise orta yaş grubunun aktif bir yaşam tarzına sahip olması ve ayakta çok daha fazla vakit geçirmesidir. Topuk kemiği ile ayaktaki diğer kemiklerin bağlantısını sağlayan bağ dokusu plantar fasyanın zarar görmesi ‘Topuk ağrısı nedir?’ sorusunun genel yanıtıdır. Plantar fasyanın baskı altında kalması zayıflamasına, şişmesine ve iltihaplanmasına neden olur. Bunun neticesinde de ayaktayken ve yürürken topukta ağrı hissedilir.
Topuk Ağrısının Nedenleri
Topuk ağrısına birçok faktör neden olabilmektedir. Topuk ağrısının en temel nedeninin yürüme bozuklukları olduğu uzmanlar tarafından ifade edilmektedir. Koşma ve atlama gibi hareketlerde topuk ağrısının nedenleri arasında yer almaktadır.
Topuk ağrısının nedenleri arasında en yaygın görülenlerden biride topuk zarı rahatsızlığıdır. Ayak tabanında bulunan topuğu ayağın ön kısmına bağlayan esnek doku bandının herhangi bir nedenden zarar görmesi ya da iltihaplanması topuk ağrısına neden olabilmektedir.
Fazla kiloda topuk ağrısına neden olduğundan özellikle obezlerde ve hamileliğin son dönemlerinde topuk ağrısına çok sık rastlanmaktadır. Fazla kilodan kaynaklanan bu ağrının nedeni bacağın kaldıramayacağı kadar ağırlıktır. Fazla kilodan kaynaklanan topuk ağrıları sürekli tekrarlamaktadır.
Topuk ağrılarının diğer bir önemli nedeni de topuk dikenidir. Topuk kemiğinin altında görülen kemiğe benzer çıkıntıya topuk dikeni adı verilmektedir. Röntgende de rahatlıkla fark edilen bu çıkıntının kemik büyümesiyle bir ilgisi bulunmamaktadır. Bu çıkıntı, ayaktaki kas ve bağların zorlanması ve yıpranması neticesinde topuk kemiğinin alt tarafında kalsiyum birikmesiyle oluşmaktadır.
Topuk ağrısına eklemlerdeki yaralanmalar, eklemlerde kesecik iltihabı oluşması, gut rahatsızlığı ve iltihaplı eklem romatizması da neden olabilmektedir.
Ayrıca topukta nasır oluşması, yanlış ayakkabı giyilmesi, gün içerisinde ayakta fazla durulması, tendon iltihapları, romatizmal artrit, topukta bulunan aşil krişinin iltihaplanması ve topuk altındaki kesenin iltihaplanması da topuk ağrısının nedenleri arasında sayılmaktadır.
Topuk Ağrısının Belirtileri
İnsanların yoğun bir çalışma yaşamına veya yoğun bir yaşam tarzına sahip olması günün sonunu getirmesi için çoğu zaman koşuşturmasına, hatta çok hızlı bir koşuşturmaya neden olmaktadır. Ancak tüm bunlar topukta hissedilen ağrının göz ardı edilmesine neden olmamalıdır. Çünkü aktif yaşamın aksamaması için topuk ağrısının göz ardı edilmesi uzun vadeli hasara neden olarak pahalı tıbbi tedaviye ya da fizik tedaviye gereksinim doğurabilir. Topuk ağrısının belirtileri ise şöyle sıralanabilir;
Topuk ağrısı ilk olarak topuğun arkasında ya da altında hissedilir. Topukta hissedilen bu ağrının tüm gün sürmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Bu ağrı çoğu zaman belli hareketler yapıldığı zaman hissedilir. Mesela merdiven çıkarken ya da parmak uçlarında dururken topuk ağrısı hissedilebilir. Sabah kalkıldığı zaman ilk adımlar atıldığında da topuk ağrısı kendisini hissettirebilir. Bu ağrı gün içerisinde artarak sürebilir. Yine uzun süre ayakta kalınması ya da egzersizin ardından da bu ağrı tekrarlayabilir.
Topuk ağrısı çoğu zaman her iki topukta değil de tek topukta hissedilir. Yürümede bir değişiklik fark edildiyse belki de topuktaki ağrıyı hissetmemek için ağırlık tümüyle bir ayağın üstüne verilmemeye çabalanıyordur. Bu hissedilen ağrıyı hafifletse de yürüyüşteki değişikliğin nedeni araştırılmalıdır. Nitekim ayaklar, bacaklar ve sırtla bağlantılı olduğu için anormal yürüyüş şekli vücudun diğer taraflarını da olumsuz etkilemektedir.
Topuk ağrısının belirtileri arasında yorgun ayaklarda yer almaktadır. Ayaklar çok fazla baskı altında kaldığı takdirde zamanla topuk ağrısına neden olabilir. Uzun ve yoğun bir iş gününün ardından ayakta sertlik hissedilirse ve bu süreklilik arz ederse ilerleyen süreçte yürüyüş bozukluğuyla karşılaşmamak için önleyici tedbirler mutlaka alınmalıdır.
Topuk Ağrısına Ne İyi Gelir?
Günümüz yaşam tarzı insanları ister istemez hızlı yaşamaya ittiğinden topuk ağrısı toplum içerisinde çok sık rastlanan bir rahatsızlık haline gelmiştir. Topuk ağrısıyla yüzleşen birçok insan tarafından ‘Topuk ağrısına ne iyi gelir?’ sorusunun yanıtı araştırılmaktadır. Topuk ağrısı evde uygulanacak tedavi yöntemleri ile giderilebilse de ağrı süreklilik arz ediyorsa mutlaka bir hekime başvurulmalıdır.
Topukta ağır travmalar varsa, vazelin ve kırmızı biber karıştırılarak iyice birbirine yedirildikten sonra bu karışım ile topuklara günlük 2 defa masaj yapılmalıdır. Bu masaj, topuktaki ağrının bir süre dinmesine yardımcı olacaktır.
Topuktaki ağrının kontrol altına alınması ve kas yırtıklarına iyi gelmesi için arnika merhemi ve zeytinyağının karıştırılmasıyla elde edilen karışım, günde iki defa masaj şeklinde topuklara uygulanmalıdır. Bu masajlar topuktaki ağrıya kalıcı çözüm olabilir.
Topukta hissedilen ağrı çok şiddetliyse zeytinyağı ile karanfil yağı karıştırıldıktan sonra topuğa masaj yapılmalıdır. Bu masajın ardından şiddetli ağrının hafiflediği hissedilecektir.
Topuk ağrısını hafifletmenin etkili yöntemlerinden biriside dinlenmektir. Bunun içinde gün içerisinde ayakta geçirilen vakitler en aza indirilmeli ve akşamları ayaklar yukarıda tutulmalıdır. Ayrıca topuğa buz konarak soğuk kompres uygulanmasının da ağrının hafiflemesinde etkili olduğu uzmanlar tarafından ifade edilmektedir.
Günlük işe gidilip gelinmesi egzersiz yerine geçmese de günlük yaşama başlamadan evvel esnemek çok önemlidir. Baldırlar ile ayakların altındaki bölgenin ısınmasını sağlayacak olan esneme egzersizleri mutlaka yapılmalıdır. Bu esneme egzersizleri sayesinde bu bölgelerin esnekliğinin artması iyileşme sürecini hızlandıracaktır.
Topuk Ağrısı Nasıl Önlenir?
Bugüne kadar hiç topuk ağrısı çekilmemiş olsa da topuk ağrısı her an ortaya çıkabilecek bir ağrı türüdür. Bu nedenle yaşamın ilerleyen sürecinde topuk ağrısıyla karşılaşmamak için bir takım önlemler alınabilir. Peki, ‘Topuk ağrısı nasıl önlenir?’ İşte topuk ağrısını önlemenin yöntemleri;
Ayaktaki oyuğu destekleyecek ayakkabılar tercih edilmelidir. Bu tür ayakkabılar baskıyı engellediği gibi ayak yerle temas ettiği esnada meydana gelen darbeleri yumuşatmaktadır. Ayakkabıların belli aralıklarla değiştirilmesi ihmal edilmemelidir. Ayrıca topuk desteği sıfır olan düz ayakkabılardan kaçınılmalıdır.
Gün içerisinde ayakların sürekli desteklenmesi gerekmektedir. Bunun içinde tabanlık kullanılarak ayağın desteklenmesi gerekir. Gün içerisinde koşuşturmaca devam ederken, tabanlık ile desteklenen ayaklarda topuk ağrısı riski en aza inecektir.
Bir yıl boyunca ayakların insanı taşıdığı mesafe düşünüldüğü zaman ayak sağlığına verilen önemin ne kadar kıymetli olduğu daha iyi anlaşılmaktadır. Yürünen her kilometre başına ayak oyuğu 90 ila 140 kilo aralığında yük taşımaktadır. Ayaklara uygulanan bu basınç en asgariye indirilerek topuk ağrısı riski minimuma indirgenebilir. Bu da hareketli bir yaşam tarzı, sağlıklı ve dengeli beslenmeyle ideal kilonun korunmasını gerektirir. Yine insanlar, günlük olarak yanlarında taşıdığı yükü de hafifletmelidir. Örneğin günlük olarak taşınan çantanın içerisine gerekli eşyalar konularak çantanın yükü hafifletilebilir.
İnsanlar koştukları zaman vücut ağırlıklarının ayaklarına yaptığı basınç yedi kata ulaşmaktadır. Bu nedenle sadece günlük ayakkabılarda değil, spor ayakkabılarında da zemin darbesine karşı yeterli destek veren spor ayakkabıları seçilmelidir. Günümüzde her spor aktivitesi için farklı tasarlanmış spor ayakkabıları mevcuttur. Bu nedenle yapılacak spor türüne göre bir uzmandan da fikir alarak spor ayakkabısı seçilmelidir.