Günümüzde sağlıklı yaşam konusunda özellikle de internet vesilesiyle bilinçlenen insanlar, sağlıklı beslenmeye çok dikkat eder hale gelmişlerdir. İnsanlar, beslenme tarzlarından dolayı bazen de bilinçli olarak aç kalabiliyorlar. Bunun nedenini kimi zaman zayıflamak için yapılan diyetler, kimi zaman ise ibadet etmek için tutulan oruç oluşturabiliyor.
İnsanlar, Allah’ın rızasını kazanabilmek için yeme ve içmeyi keserek, kötü alışkanlıklarından uzak durarak oruç tutarlar. Ancak insanlar oruç esnasında sağlıklarıyla ilgili küçük problemler yaşayabiliyorlar. Bu rahatsızlıklar içerisinde en sık rastlananlar arasında mide bulantısı da yer almaktadır. Peki, ‘Oruç tutarken mide bulantısı neden olur?’ ve ‘Oruçluyken mide bulantısı nasıl engellenir?’ Bu soruların yanıtlarını sizler için Beslenme ve Diyet Uzmanı Deniz Zünbülcan’a sorduk.
Oruçluyken Mide Bulantısı Neden Olur?
Ülkemizde orucun en fazla tutulduğu dönem üç aylardır. Üç aylar içerisinde yer alan ve on bir ayın sultanı denilen Ramazan ayı ise komple oruçlu geçirilir. Ayrıca insanlar, çeşitli nedenlerle tutamadıkları ve borçlu oldukları oruçları da yıl içerisinde çeşitli zamanlarda tutarak borcunu ödemektedir. Oruçluyken mide bulantısı sık rastlanan bir sağlık problemi olduğu için ‘Oruçluyken mide bulantısı neden olur?’ sorusunun yanıtı oruç tutanlar için çok önemlidir. Oruçluyken günün her saatinde görülen mide bulantısının etkisi, kişinin oruca dayanılılık durumuna, oruç tutulan süreye ve kişiye göre değişebilmektedir. Şimdi oruçluyken görülen mide bulantısının nedenlerini birlikte inceleyelim.
- Vücudun aç ve susuz kalmasından dolayı tansiyonda görülen yükselmeler ve düşmeler
- Sahur öğününde yenilen aşırı yağlı veya tuzlu besinler
- Oruç esnasında görülen mide bulantısı oruca engel bir hal teşkil etmese de bu mide bulantılarından dolayı insanların sağlığı riske giriyorsa, diyanet bu kişilerin oruç tutmamasını tavsiye etmektedir.
- Nikotin ve kafein bağımlılarında da mide bulantısı çok sık görülür.
Mide bulantısı ileri seviyede seyrediyorsa mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurun. Sağlık kuruluşunda yapılan tetkikler sonrası mide bulantısı tedavi edildikten sonra oruca devam etmek sağlık için daha faydalıdır.
Oruçluyken Mide Bulantısı Nasıl Geçer?
Oruçluyken görülen mide bulantısı hissinin önüne aslında alınacak küçük tedbirlerle geçilebilir. Bu tedbirlerin neler olduğu ise ‘Oruçluyken mide bulantısı nasıl geçer?’ sorusu ile çok araştırılmaktadır. Birazdan size anlatacağımız tedbirlerin sağlıklı insanlar için olduğunu sakın unutmayın. Uzmanlar tarafından yapılan tavsiyeler incelendiği zaman oruçluyken mide bulantısını engellemek için yapılması gereken şunlar;
- Sahur öğününde yenilen yiyeceklerin yağ oranının düşük olmasına ve az tuzlu olmasına dikkat edilmelidir.
- İftarı yaptıktan sonra sigara içmek için bir süre beklenmelidir.
- İçeriğinde bol miktarda kafein barındıran çay ve kahve gibi içecekleri içmek için iftardan sonra bir süre beklenmelidir.
- Sahur öğününü yaptıktan sonra nane ve limonun kaynatılarak 1 su bardağı içilmesi oruçluyken mide bulantısının engellenmesinde oldukça etkilidir.
- Mideyi rahatlatmak için iftar ve sahur öğününden sonra maden suyu içilmesi oldukça faydalıdır.
- Oruçluyken Mide Sağlığı Nasıl Korunur?
Oruç süresinin çok uzun olması vücudu sarstığından vücutta bir takım sağlık problemlerinin görülmesi doğal karşılanmaktadır. Bu sağlık problemleri arasında mide rahatsızlıklarının da sık görülmesi, ‘Oruçluyken mide sağlığı nasıl korunur?’ sorusunu gündeme taşımaktadır. Oruçluyken mide sağlığını korumak için yapılması gerekenler ise şöyle sıralanabilir;
Vücut gün boyu aç kaldığından dolayı insanlar, iftar saati geldiği zaman yemeklerini çok iyi çiğnemeden hızlı yemektedir. Bu da sindirim sorunlarını beraberinde getirir. Bu tür bir sağlık problemine maruz kalmamak ve mideyi yormamak için yavaş beslenilmeli ve tüketilen besinler çok iyi çiğnenmelidir.
Oruçluyken uzun süre susuz kalmanın etkisiyle iftarda soğuk su içilmemelidir. Çünkü özellikle iftar saatinde içilen çok soğuk su midede hazımsızlığa ve gaza neden olur.
İftarı içeriğindeki lif oranı yüksek olan hurma ve zeytin gibi besinlerle açmak gerekiyor. Böylelikle bağırsakları yemek yemeye hazırladıktan sonra şişkinlik ve kabızlığı engellemek için önce çorba içilmelidir.
iftarda tüketilen besinlerin yağ oranının yüksek olması mideyi yavaş çalıştırmaktadır. Ayrıca hazımsızlık ve şişkinliğe de neden olur. Hatta reflü rahatsızlığı olmasa dahi yenilen aşırı yağlı yiyecekler yüzünden reflü şikayetleri görülebilir.
İftardan sonra vücudun rahat sindirim yapabilmesi için hafif tempoda yürüyüş yapılması gerekir. Bu yürüyüşün iftardan 1-2 saat sonra yapılması daha yararlıdır.
Yine iftardan sonra mideye fazla yüklenilmemesi ve ara öğünlerin konulması, sahur öğününde nişastalı ekmek tüketilmesi ve ilaçların oruca göre ayarlanması da mide sağlığının korunmasında oldukça etkilidir.