İçerik Başlıkları
Az Uyumak Ne Gibi Sorunlara Yol Açar
Uzun bir süre kalitesiz uyku düzeni ve özellikle de uyku apnesi gibi oksijen düşüklüğü yaratan durumlar sonucunda hipertansiyon ve kalp rahatsızlıkları gibi durumların oluşmasına neden olabilmektedir. Bu oluşan durum fark edilmediğinde ve tedavi uygulanmadığında kalp ve akciğer yetmezliği gibi ve hatta ani ölümlerin meydana gelmesine neden olabilmektedir. Eğer uykuyla ilgili bir problem yaşıyorsanız mutlaka bir doktora başvurmanızı tavsiye ederiz.
Günde 5 Saat Uyku Yeterli Olur Mu
Yetişkin bireyler için günlük olarak uyku süresinin ortalama olarak 7 ila 9 saat olmasının daha sağlıklı olduğu bilinmektedir. 65 yaş üzeri bireylerde ise gerekli uyku süresi günde 7 ila 8 saat ve bu sürenin 5 saatten az olmaması ve 9 saati de aşılmaması önerilmektedir.
Uykusuzluk Kişiyi Nasıl Etkilemekte
Uykusuz kalan kişiler gün içerisinde sinirli ve gergin olmaktadırlar. Sürekli olarak bu durumun tekrarlanması sonucunda kişinin depresyon olan eğilimini arttırabilmektedir. Bununla birlikte olmak üzere kalp rahatsızlıkları ve krizi, şeker hastalığı, göğüs hastalığı gibi çeşitli hastalıklara karşı riski arttırmaktadır.
Yeterli Miktarda Uyulmadığında Ne Olur
Davranış olarak değişimlere yol açabilmektedir. Hiperaktif ve uyumsuz davranışlara neden olabilmektedir. Bilimsel olarak çocuklar üzerinde yapılan bir çalışmada her gece bir saat daha az uyuyan çocukların sınıf içerisindeki davranışlarının olumsuz yönde etkilendiği gözlenmiştir. 6 saatten az uyumanın birçok hastalık riski yaratmaktadır.
Uykusuzluğun Zararları Nelerdir
- Bağırsak florasında bozulma
- İnsülin direncinin yükselmesi
- Kilo kaybı
- Diyabet
- Tansiyonun yükselmesi
- Stres
- Hafıza kaybı
- Odaklanma problemi
- Anksiyete
- Metabolizmayı yavaşlatır
- Bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olur
- Enerji yoksunluğuna sebep olur
- Damar tıkanıklığına yol açabilir
Uykusuzluğun Sebep Olduğu Hastalıklar Nelerdir
- Soğuk algınlığı
- Bağırsak hastalıkları
- Reflü
- Sinirlilik ve gerginlik
- Anksiyete
- Dengesiz ruh hali
- Baş ağrısı
- Migren
- Öğrenmede güçlük yaşama
- Diyabet
- Konsantrasyon eksikliği
- Bulanık görme
- Epilepsi