Yüzmek, insanların aklına genellikle yaz mevsiminin o bunaltıcı sıcaklarında gelse de bir egzersiz olarak her mevsim yapılması gereken sağlığa faydalı sporlardandır. Tüm vücudun çalışmasını sağlayan yüzme egzersizini uzmanlar herkesin yapabileceğini ifade etmektedir.
Eklem, bel ve boyun ağrısı çekenlerin yanı sıra hamilelerde yüzme egzersizini güvenle yapabilir. Bugüne kadar yüzmenin sağlığa faydaları ile ilgili birçok araştırma yapılmıştır. Bu araştırmalar sayesinde yüzmenin vücut gelişimine çok faydalı olduğu ve insan psikolojisine çok iyi geldiği ispatlanmıştır.
Yüzme sporunun düzenli bir şekilde yapılmasının sağlığa faydalarının yanı sıra yüzme sporundan daha verimli sonuçlar almanın püf noktalarını yazımızın içeriğinde bulabilirsiniz.
İçerik Başlıkları
Yüzmenin Faydaları
Vücuttaki tüm kasları çalıştıran yüzme sporu sayesinde vücut her an aktif olur. Yüzerken kol, karın ve bacak kasları aynı anda kuvvetlenir. Yüzerken suyun direncine karşı uygulanan kuvvet yüzme sporunu diğer spor türlerinden daha faydalı hale getirmektedir. Şimdi yüzmenin sağlığa faydaları hakkında sizleri bilgilendirelim.
Vücuttaki Kemik Kütlesini Artırır
Vücuttaki kemik kütlesini artırmanın tek yolunun ağırlık egzersizleri yapmak olduğuna dair bir kanı olsa da yüzme sporunun da kemik kütlesini artırdığı yapılan bilimsel araştırmalar ile ispatlanmıştır. Ayrıca yüzme sporu kas ve eklem ağrılarını hafiflettiği için kas ve eklem ağrısı olanlara doktorlar yüzme sporunu tavsiye etmektedir. Suyun omurga üstündeki baskıyı azaltması kas ve eklem ağrılarını gidermesindeki etken olarak kabul edilir.
Ciğerlerin Kapasitesi Artar
Yüzme sporunun solunum sistemine faydası çok önemlidir. Yüzerken büyük kas grupları çalıştığından dolayı vücut çok büyük bir enerji harcar. Vücudun harcadığı enerji miktarı yükseldikçe de daha fazla oksijene gereksinim duyulur. Yine yüzme sporunun solunum hızı ve derinliğine etkisi çok önemlidir. Yüzerken beş, yedi ya da dokuz kulaçta bir nefes egzersizleri yapılması ciğer kapasitesinin artmasında çok etkilidir.
Kardiyovasküler Sisteme Etkisi Pozitiftir
Yüzme sporunun düzenli yapılması kalp hastalıklarında riski ciddi seviyede düşürmektedir. Ayrıca diyabet ve kolesterol gibi rahatsızlıklara karşıda önleyici etkiye sahiptir. Yüzme esnasında vücudun tamamı çalıştığından dolayı kalbe giden temiz kan miktarı artar. Böylelikle vücuttaki kan dolaşımı daha sağlıklı olur. Yüzme yüksek tansiyonu düşürdüğü için hipertansiyon hastaları yüzmeyi ihmal etmemelidir.
Yüzmek Stresi Azaltır
Yüzme esnasında vücut daha fazla endorfin hormonu salgıladığı için yüzen insanlar, kendilerini daha enerjik ve mutlu hisseder. Yüzdüğünüz esnada duyduğunuz su sesinin yanı sıra düzenli nefes alış verişlerinizin sesi ruhsal olarak kişiyi dinlendirir. Meditasyondan çıkmış gibi hissettirdiğinden stres seviyesinde ciddi azalma olur. Yüzmenin uyku kalitesini artırması insan psikolojisine olan önemli faydalarındandır. Yüzmenin beyine giden oksijen miktarını artırıp artırmadığı yönündeki araştırmalar ise devam etmektedir.
Yüzmek Kilo Verdirir mi
Zayıflamak isteyenlerin en gözde sporları arasında yüzmekte yer almaktadır. Yüzme esnasında bütün vücut aynı anda çalışır ve vücut daha fazla enerjiye gereksinim duyar. Kardiyo ve ağırlık egzersizinin aynı anda yapılması olarak değerlendirilen yüzme sporu esnasında vücut daha fazla yağ yaktığından zayıflama süreci hızlanır. Ayrıca yüzerken temponun artırılması vücudun yağ yakımını daha da hızlandırır.
Denizde Yüzmek Cildi Güzelleştirir
Tuzlu su cilt üzerinde olumlu etkiye sahiptir. Deniz suyunun içeriğindeki magnezyum ve hidrat, cilt sağlığını destekler. Cildin kendini yenilemesinde önemli bir yardımcı olan deniz suyu ciltteki iltihaplanmalara, sivilcelere ve kızarıklıklara çok iyi gelmektedir. Denizde ve havuzda yüzdükten sonra daha sağlıklı bir cilde sahip olmak için hemen duş alınması uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir.
Yüzmede Verim Almanın Püf Noktaları
Vücuttaki farklı kas gruplarını daha fazla çalıştırmak için değişik stillerde yüzmek gerektiğini unutmamak gerekiyor. Her yüzme stilinin verimi artırmak için kendisine has püf noktaları vardır. Şimdi yüzmede verim almanın püf noktaları ile ilgili bilgileri sizlerle paylaşalım.
Yüzmeye başlamadan önce basit esneme ve ısınma egzersizlerinin yapılması ihmal edilmemelidir.
Baş vücudun geri kalanıyla aynı hizada olmalıdır.
Ayaklar gerek duyulduğundan fazla hareket ettirilmemelidir. Ayakların daha hızlı ve fazla hareket ettirilmesi daha hızlı mesafe alınacağı anlamına gelmez. Denge kaybı yaşamadan tüm vücutla uyum içerisinde yüzülmelidir.
Vücut mümkün olduğunca suya paralel şekilde hizalanmalıdır. Bu şekilde suda denge sağlanırsa hareket kabiliyetiniz daha rahat olacaktır.
Nefes alıp verme esnasında kafa yukarı kaldırılmadan yana çevrilerek nefes alınıp verilmelidir. Sağ ve sol taraftan rahatlıkla nefes alınması yüzerken kendinizi daha rahat hissetmenizi sağlayacaktır.
Sudayken nefes kesinlikle tutulmalıdır. Daha hızlı ve verimli bir şekilde yüzebilmek için nefes doğru anlarda alınıp verilmelidir. Nefesinizi verirken suyun içinde olmaya, nefes alırken ise suyun dışında olmaya dikkat edin.
Yüzme sporundan daha fazla verim alabilmek için doğru ekipmanlarla yüzülmelidir. Yüzerken suyun altında olduğunuz esnada net bir görüş için yüzme gözlüğü kullanabilirsiniz.
Yüzerken burnuna su kaçmasından rahatsız olanlar ise burun tıkacıyla bu sorundan kurtulabilirler.