Tüp bebek tedavisine talep son yıllarda oldukça artmıştır. Bu durumun başlıca sebepleri arasında evlenme yaş ortalamasının yükselmesi, jinekolojik operasyon ve enfeksiyon sıklığının artması, genetik anomali oranlarının yükselmesi, çevresel etkenlerin (hava kirliliği, radyasyon, stres vb.) üreme fizyolojisine olan zararları, beslenme bozuklukları yer almaktadır.
Bu etkenlerin yarattığı sorunlar nedeniyle doğal yollardan gebelik elde edemeyen hastalarımız için en uygun yöntem sperm ve yumurtanın laboratuvar ortamında birleştirilmesi sonucunda elde edilen embriyonun rahme nakledilmesiyle tamamlanan tüp bebek tedavisi prosedürüdür.
Kıbrıs Tüp Bebek Merkezi doktorlarından Op.Dr. Erman SEVER, tüp bebek tedavisi sürecinde olan hastaların doğru beslenme düzeni ve spor konularıyla ile ilgili açıklayıcı bilgiler vermiştir.
Tüm bilgilere rağmen, sadece tüp bebek tedavisi olanların değil, tüm gebelerin beslenme ve spor konusundaki tavsiyeleri uygulamadan önce mutlaka doktorlarına danışmaları gerekmektedir. Çünkü her birey farklı bir gebelik süreci geçiriyor olabilir veya aynı durumlara aynı tepkileri vermeyebilir.
Ayrıca, normal yolla kalınan hamilelikte spor ve beslenme nasıl olmalıdır konulu yazımıza da göz atmanızı tavsiye ederiz:
İçerik Başlıkları
Tüp Bebek Tedavisinde Beslenme
Beslenmenin tüp bebek tedavisindeki yeri ayrı bir önem arz etmektedir. Beslenmenin nasıl olması gerektiği ise tüp bebek tedavisi gören gebe kadınların merak ettiği konuların başında yer almaktadır. Tüp bebek yöntemi ile çocuk sahibi olmak isteyen kadınların öncelikle bilmesi gereken başlıca konu bu yöntem ile gebelik elde eden kişilerin, kendiliğinden gebe kalan kişilerden beslenme gereksinimi açısından farklı bir özellik taşımamasıdır. Bu hastalarımızın beslenme listesi ve gündelik yaşamsal aktivite düzeni kendiliğinden oluşan gebeliklerle bir farklılık gerektirmemektedir. Bu iki hasta grubu arasındaki tek fark gebelik oluşma yöntemidir. Gebelik oluştuktan sonra kullanılacak medikal tedavi hastaya özel olarak takip eden hekim tarafından düzenlenecektir.
Tüp Bebek Tedavisi Olanlar Nasıl Beslenmeli
- Bol sıvı tüketilmelidir.(2.5-3 litre su).Şeker ve endüstriyel katkılar içeren içeceklerden uzak durulmalıdır.
- Böbreklere zararlı olan gazlı içecekler tüketilmemelidir.
- Kahve ve çay tüketimi sınırlı olmalıdır.(Günde en fazla 1 fincan kahve veya çay)
- Alkol ve sigara gibi sağlığa zararlı ürünlerden uzak durulmalıdır.
- Öğünler çok kalorili olmamalı ve sebze ağırlıklı beslenilmelidir.
- Ana kaide karbonhidrattan fakir, proteinden zengin beslenmektir
- Gebelikte kalori ihtiyacı sadece gebeliğin ikinci yarısından itibaren sadece yüzde 20 oranında artmaktadır.
- İki canlıyım iki kişilik beslenmeliyim mantığı kesinlikte yanlıştır
- Un ve şeker içeren gıdalardan uzak durmak ilk kuraldır
- Kilo almamak en sağlıklısıdır, unutmayın ki siz kalori depolamayıp sağlıklı beslenirseniz bebeğinize daha faydalı olursunuz ve tüm ihtiyaçları daha kolay karşılanır.
- Ana amaç kan şekerini stabil tutmaktır, bu da öğün sayısını artırarak sağlanabilir. (günde 5 öğün)
- Ara öğünlerde fındık, ceviz ve badem gibi kuruyemişler tüketilmelidir.
- Hafta da en az iki sefer omega-3 açısından zengin olan balık tüketilmelidir.
- Kızartma tarzı yiyecekler ve özellikle fast-food tüketimi yerine, yağsız ızgara,haşlama ve fırında pişirilen besinlere ağırlık verilmelidir.
Bunların dışında stresten uzak durulmalı ve doktor tavsiyeleri yerine getirilmelidir.
Tüp Bebek Tedavisinde Hangi Sebzeler Yenmelidir?
Sebze ağırlıklı beslenmek oldukça sağlıklı bir beslenme tarzıdır ve bu beslenme tarzına özellikle tüp bebek tedavisi gören kadınlar uymalıdırlar. Tüp bebek tedavisi gören hanımlar folik asit bakımından zengin olan sebzeleri tercih etmelidirler.
Bu sebzeler:
- Taze fasulye
- Karnabahar
- Brokoli
- Marul
- Roka
- Salatalık
- Domates
gibi sebzeler başta olmalıdır. Bunların dışında nohut ve kurufasulye gibi baklagillerin tüketimi son derece önemlidir.
Tüp Bebek Tedavisinde Hangi Yiyeceklerden Uzak Durulmalıdır?
Tüp bebek tedavisinde sebzelerin tüketimi nasıl önemli ise, tüketilmemesi gereken bazı yiyecekler de vardır. Tüp bebek tedavisinde uzak durulması gereken yiyecekler içerisinde karbonhidrat içeren tatlı, makarna, pilav, börek, çörek, endüstriyel yağlar içeren gıdalar ve kızartmalar başta gelmektedir. Bunların yerine haşlanmış sebzeler ve ızgara et, tavuk, balık tercih edilmelidir.
Tüp Bebek Tedavisinde Spor
Tüp bebek tedavisi sürecinde olanların tedavi aşamasına göre, bir süre (bazı durumlarda 1 hafta, bazı durumlarda biraz daha uzun) egzersiz, spor ve fiziksel aktivitelere ara vermesi uygun olabilmektedir. Bunun dışında tüp bebek tedavisi olanların bir uzman spor eğitmeni gözetiminde yürüyüş, egzersiz ve spor yapmalarında hiçbir sakınca yoktur aksine faydalıdır.
Tüp bebek tedavisi sonrasında ilk 1 hafta cinsel ilişkiye girilmemesi konusuna dikkat edilmelidir. Bu konudaki uyarıları doktorunuz yapacaktır.
Bunların dışında ister tüp bebek tedavisi ile ister normal yolla oluşan gebelikte bir uzman spor eğitmeni danışmanlığında spor yapmak faydalıdır ve hiçbir sakıncası yoktur. Kas geliştime, kilo verme amaçlı yapılan ağır egzersizler gebelik sürecinde önerilmemektedir. Yürüyüşler temposuz ve 15 dakikadan uzun olmamalıdır. Yine gebelik platesi sertifikalı bir uzman eğitmen gözetiminde pilates yapılabilir.