Okul Öncesi Dönemde Beslenme Nasıl Olmalı

Okul Öncesi Dönemde Beslenme Nasıl Olmalı
Okul Öncesi Dönemde Beslenme Nasıl Olmalı

 

Erken çocukluk ve oyun dönemindeki çocuklar çevrelerinden çok etkilenmektedir. Bu dönemde çocuğun besinlere karşı pozitif alışkanlık geliştirmesi ve olumlu alışkanlıkları kazanması açısından oldukça önemlidir ve zaman dilimi olarak da büyük bir önem taşımaktadır. Oyun çağında olan çocukların ve okul öncesi dönemdekilerin büyüme hızı bebeklere oranla daha düşük bir orana karşı oyun aktiviteleri ve büyüme için ihtiyaçları olan enerjiyi tam olarak almaları gerekmektedir. Küçük çocuklar için sağlıklı beslenmek şişmanlık, kalp, kanser ve diğer kronik rahatsızlıkların önüne geçebilmek adına olumlu yönde büyük katkısı bulunmaktadır.

Küçük çocuklar için özel besinlerden ziyade kalsiyum, protein, A vitamini ve demir gereksinimi ihtiyacı artmaktadır. Her besin için çocukların farklı seçeneği vardır. Bu duruma örnek vermek gerekirse sütü sevmeyen çocuğunuza peynir veya yoğurt verebilirsiniz. Çocuğunuza bu durumla ilgili rehberlik olmalı ve örnek olmalısınız. Fakat sevmediği besinleri tüketmesi için zorla yemesini sağlamamalısınız. 

Oyun çağındaki çocukların ve okula yeni başlamış olan çocukların öğünlerindeki porsiyonları yetişkin porsiyonuna göre 1/3 ‘ü kadar olması önerilmektedir. Çocuklara tüketmesi gereken porsiyondan daha fazlasını vermek yerine normal tüketmesi gereken porsiyonda tüketmesi ve kendisinin de istemesini tercih etmesini sağlamak daha doğru olacaktır.

Eğer yemekle oynamaya başlarsa mutlaka yemeği sonlandırın ve daha fazla yemek yemesi için zorlamayınız. Çocuğunuza temiz tabak bırakmayı, arkandan ağlar gibi klişe cümleler kurmayın. Bu durum çocuğun ileriki dönemlerde yemek yeme alışkanlıklarında bozukluklar oluşmasına neden olur ve yemek yemekten nefret etmesini sağlar.

1-2 yaşındaki çocuklar içinde tercih edilmesi gereken normal yağlı süt olmalıdır. Bunun nedeni ise hızlı bir büyümenin gerçekleşmesi ve bu dönemde bu yağ enerji kaynağı olarak kullanılmasıdır. Aynı zamanda normal sütteki kolesterol seviyesi çocuğun beyin gelişimine olumlu yönde katkılar sağlayacaktır.

 

sağlıklı beslenmeyi ileriki yaşlarda yaşam biçimi haline getirmek için mutlaka öncesinde bir diyetisyenden destek almanızı öneririz.