Artık kış mevsiminin geldiğini bizlere haber veren, içimizi üşüten kış soğuklarında içimizi ısıtan turunçgiller familyasından bir meyve olan portakal, manav ve market reyonları ile pazar tezgahlarında turuncu rengiyle dikkat çekerken, kış mevsiminin de en fazla tüketilen meyveleri arasında yer almaktadır.
İçeriğinde bol miktarda barındırdığı C vitaminiyle ün yapmış bir meyve olsa da B ve E vitaminleri bakımından da çok zengin bir meyvedir. Özellikle grip enfeksiyonuna karşı çok etkili bir meyve olan portakal, vücudumuzu bakterilere karşı koruyarak ve hastalıklarla savaşarak da sağlığımızı korumaktadır. Ayrıca portakalın kabuğunu tatlılara ekleyebilir ve suyunu içerek de vücudunuza enerji depolayabilirsiniz.
Peki, yediğimiz zaman damaklarımızda enfes bir lezzet bırakan portakal kaç kalori? Diyet yapanlar ile formda kalarak sağlıklı bir yaşam sürmek isteyenlerin detaylı araştırmalar yaptığı bu sorunun yanıtından tutun da portakalın besin değerlerine kadar portakala dair her şeyi makalemizin içeriğinde bulabilirsiniz.
İçerik Başlıkları
Portakal Kaç Kalori?
İdeal kilomuzu kontrol altında tutmak için yediğimiz besinlerin içerisinde ne kadar kalori olduğuna çok dikkat etmemiz gerekiyor. Ancak bu yolla ideal kilomuzu koruyabilir ya da verdiğimiz kiloları geri almayabiliriz. Ayrıca sağlıklı bir yaşamın sırrı da ölçülü ve dengeli beslenmektir. Şimdi ‘Portakal kaç kalori?’ sorusunun yanıtına göz atalım.
- 1 dilim portakalın içeriğinde 14 kalori vardır.
- Küçük boy portakalın içeriğinde 47 kalori vardır.
- Orta boy portakalın içeriğinde 103 kalori vardır.
- Büyük boy portakalın içeriğinde 141 kalori vardır.
- 100 gram gelen küçük boy portakal 47 kalori değerindedir.
100 gram gelen küçük boy portakalın besin değerlerinin 11.54 gram karbonhidrat, 0.21 gram yağ, 0.7 gram protein, 2.4 gram lif, 43 mg kalsiyum, 169 mg potasyum, 45 mg C vitamini, 225 iu A vitamini ve 0.09 gram demir oluşturmaktadır. Yine 100 gram gelen küçük boy portakalın kalori değerlerinin yüzde 2’sini yağlar, yüzde 91’ini karbonhidratlar ve yüzde 7’sini proteinler oluşturur.
Portakal Suyu Kaç Kalori?
Portakalın suyunun sıkılarak içilmesi de portakalın sık tüketim şekilleri arasında yer almaktadır. Vücudun sıvı ihtiyacının karşılanmasında ayrı bir önemi olan portakal suyuyla güne başlanması vücudu enerji ile dolduracaktır. Portakal suyunun en sağlıklı olanı ise evde sıkılarak hazırlananıdır. Sabahları telaşınız fazlaysa hazır portakal suyu içilerek de güne başlanabilir. Özellikle diyet programlarının vazgeçilmez içeceklerinden olan portakal suyunun vücuttaki yağ yakımını hızlandırdığı belirlenmiştir. Peki, ‘Portakal suyu kaç kalori?’ İşte yanıtı;
200 ml gelen 1 bardak portakal suyu 120 kalori değerindedir. Kalori değerlerinin yüzde 4’ünü yağ, yüzde 90’ı karbonhidratlar ve yüzde 6’sını proteinler oluşturur. 1 bardak portakal suyunun besin değerleri ise 29.8 gram karbonhidrat, 0.33 gram yağ, 0.8 gram protein, 0.22 gram lif, 12 mg sodyum, 34 mg kalsiyum, 648 mg potasyum, 93,6 mg C vitamini ve 0.18 gram demir mineralinden oluşmaktadır. Portakal suyu A vitamini ve kolesterol içermez.
- Orta boy bardak portakal suyu 90 kalori değerindedir.
- Yarım su bardağı portakal suyu 60 kalori değerindedir.
- Çeyrek su bardağı portakal suyu 30 kalori değerindedir.
Hazır Portakal Suyu Kaç Kalori?
Marketlerde satılan hazır portakal suyu günlük enerji gereksinimini karşılayabilir. Marketlerde çeşitli markaların meyve suları satıldığından kalori değerleri değişmektedir.
- Pınar marka portakal suyunun 1 litresi 531 kalori değerindedir. 1 su bardağı Pınar marka portakal suyu ise 106 kalori değerindedir.
- Tamek marka portakal suyunun 1 su bardağı 66 kalori değerindedir.
- Cappy marka 330 ml portakal suyu ise 153 kalori değerindedir.
Portakal Marmelatı Kaç Kalori?
20 gram gelen 1 yemek kaşığı portakal marmelatı 49 kalori değerindedir. Kalori değerlerinin içerisinde yağ ve protein hiç bulunmaz. Yüzde 100’ü karbonhidratlardan oluşur. 1 yemek kaşığı portakal suyunun besin değerlerinin 13,26 gramını karbonhidratlar (12 gram şeker, 01 gram fiber) ve 0,06 gramı proteindir (11 mg sodyum, 7 mg potasyum).
- 100 gram gelen portakal marmelatı 245 kalori değerindedir.
- 14 gram gelen 1 paket portakal marmelatı 34 kalori değerindedir.
Portakal Reçeli Kaç Kalori?
85 gram gelen orta porsiyon portakal reçeli 109 kalori değerindedir. Kalori değerlerinin yüzde 97’sini karbonhidratlar, yüzde 1’ini yağlar ve yüze 2’sini proteinler oluşturmaktadır. 85 gram gelen orta porsiyon portakal reçelinin besin değerleri ise 23.41 karbonhidratlar, 0.1 gram yağ, 0,5 gram protein, 0,97 gram lif, 0.65 mg sodyum, 88,36 mg potasyum, 21,98 mg kalsiyum, 23,96 mg C vitamini, 7,5 iu A vitamini 0.26 gram demir mineralidir.
- 1 gram gelen portakal reçeli 1 kalori değerindedir.
- 3 gram gelen 1 çay kaşığı portakal reçeli 4 kalori değerindedir.
- 5 gram gelen 1 tatlı kaşığı portakal reçeli 6 kalori değerindedir.
- 10 gram gelen 1 yemek kaşığı portakal reçeli 13 kalori değerindedir.
Portakalın Besin Değerleri
Kış mevsiminin soğuk günlerinde sağlıklı kalarak yaşam kalitemizin düşmemesi için portakal tüketimini ihmal etmemeliyiz. Uzmanlar, kış mevsiminde salgın haline dönüşen enfeksiyon rahatsızlıklarından korunmak için portakal tüketilmesini özellikle tavsiye etmektedirler. Portakalın besin değerleri ise oldukça yüksektir. İşte orta boy bir portakalın besin değerleri;
Karbonhidrat 25,85 gram, yağ 0.26 gram, protein 2.07 gram, lif 5.28 gram, kalsiyum 88 mg, potasyum 398.2 mg, A vitamini 495 iu, C vitamini 117.04 mg, demir 0.22 gram.
Portakalın Sağlığa Faydaları
Çocukluğumuzdan beri C vitamini olarak tanıdığımız portakalı grip, soğuk algınlığı ve nezle gibi rahatsızlıklardan korunmak için ya da bu rahatsızlıkların tedavisinde çok sık tüketiriz. Ancak portakalın sağlığa faydaları sadece bu rahatsızlıklardan koruması ile sınırlı değil. İşte portakalın belki de birçoğunu bilmediğimiz sağlığa olan faydaları;
Grip, soğuk algınlığı ve kas ağrılarının neden olduğu şikayetleri ortadan kaldırır.
Portakal suyunun içeriğindeki güçlü antioksidanlar, damarları ve kılcal damarları kuvvetlendirdiğinden kalp sağlığının korunmasında etkilidir.
Ezik, çürük vb. vücut yaralarını hızla iyileştirir.
Portakal kabuğundaki uçucu maddeler kanser rahatsızlıklarında iyileştirici etkiye sahip olduğu için bazı kanser ilaçlarının bileşiminde portakal kabuğu kullanılmaktadır.
Portakalın içeriğindeki C vitamininin öksürüğü azaltıcı, mide ve pankreas kanserlerine karşı koruyucu etkisi vardır.
Portakalın yapısındaki karoten adlı madde kanı temizlediğinden cildi güzelleştirir ve cilt kuruluğunu önler. Bu nedenle de yaşamlarını Güney Fransa ile İtalya’nın köylerinde sürdüren kızların ciltlerindeki parlaklığın ve pembeliğin kaynağının portakal olduğu iddia edilir.
Portakal kolesterolü düşüren meyvelerin başını çeker. İçeriğindeki magnezyumun kan basıncını dengeleyici etkisi ise yüksek tansiyonu düzenlemektedir.
Bağırsakları yumuşatmasının yanı sıra bedenin güç ve enerji kaynaklarındandır. Böbrekleri koruyucu etkisiyle de böbreklerde taş oluşumunu önler.
Portakal Kilo Aldırır mı?
Portakal düşük kalori değerleriyle diyet programlarının önemli meyvelerindendir. Ayrıca zayıflamak için diyet programı uygulayanlara diyetisyenler tarafından meyve yemeleri önerilmektedir.
Portakalın mevsiminde meyve ya da içecek olarak tüketilmesinin ihmal edilmemesi gerekir.
Vücutta yağ yakımını hızlandırarak zayıflamaya önemli katkı sağlar.
Sindirim sisteminin işlevini sağlıklı olarak yerine getirmesinde içeriğindeki lif çok etkilidir.
Portakal ölçülü tüketilirse kilo vermede önemli bir yardımcıdır. Portakal tüketiminde ölçünün kaçırılması halinde kilo aldırdığının bilincinde olunmalı ve ona göre tüketilmelidir.
Portakal Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Doğal renklere sahip olan portakalların sağlıklı ve doğal olduğu bilinmelidir. Bir portakalın rengi parlak turuncu ise sadece göz zevkine hitap eden bu tür portakallar sağlıksızdır. Çünkü bu kadar parlak renge sahip meyvelerin doğada bulunmadığı artık bilinmektedir. Şunu da bilmek gerekir ki bir portakal doğal koşullarda yetişmişse kendine özgü ve çok rahat hissedilir bir kokusu vardır. Yine doğal bir ortamda yetiştirilen portakalın şekil itibariyle görünümü de doğaldır. Doğal ortamda yetişen ve kabuğuna yağmurun, rüzgarın, tipinin vb. doğa olaylarının hasar verdiği portakallar çok sağlıklıdır. Aynı boyda olan ve şekilleri cezbeden fabrika malı görünümlü portakallar ise doğal olmadığı için sağlıksızdır. İşte portakal alırken dikkat edilmesi gerekenler;
- Portakal günlük tüketim için alınacaksa en olgunu seçilmelidir. Uzun vadede tüketim için alınan portakallarda ise az olgunlaşmışları seçmeye dikkat etmek gerekir.
- Bir portakalın ağırlığı göründüğünden daha ağır olmalıdır. Bunun anlayabilmek içinde avuca alınarak tartılması gerekir. Portakalın ağırlığı sulu olduğunu gösterir.
- Porsuk, çürük ve beklemiş portakalları almamaya özen göstermek gerekir.
- Portakalların eve taşınması esnasında zedelenmemesi için dikkatli paketlenmeli ve nazik taşınmalıdır.
Portakal Tüketirken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Portakal asitli bir meyve olduğu için tüketimine çok dikkat etmek gerekir. Peki, ‘Portakal tüketirken nelere dikkat edilmelidir?’ İşte portakal tüketilirken dikkat edilmesi gerekenler;
- Mideleri hassas olan kişiler portakalı tok karnına tüketmelidir. Aksi takdirde midede ağrıya ve yanma hissine neden olabilir.
- Portakalın içeriğindeki lif oranı yüksek olduğu için aşırı tüketilirse karın ağrısı ve ishal gibi şikayetler görülebilir.
- Aşırı tüketilen portakal vücuda yüksek miktarda C vitamini girmesine yol açacağından böbreklerde taş oluşumu riski artar.
- İçeriğindeki aşırı dozdaki asit nedeniyle portakal suyunun ülser ve gastrit gibi mide rahatsızlıklarını tetikleyebileceği ifade edilmektedir.
- Sağlığa birçok faydası olan portakalın aşırı tüketiminin sağlığa zarar verebileceğinin bilincinde olarak tüketiminde aşırıya kaçmamakta fayda var.
- Çocuklar, ağır kokusundan dolayı sağlığa çok faydalı olan kerevizi pek sevmezler. Kereviz pişirilirken içerisine portakal suyu katılırsa kerevizin ağır kokusu yok olacağından çocuklar kerevizi severek tüketebilirler.