Boyun Ağrısı Nasıl Geçer

boyun ağrısı nasıl geçer
boyun ağrısı nasıl geçer

Boyun baş ile vücut arasındaki bağlantıyı sağlayan bölgedir. Başı desteklemesinin, sağa ve sola hareket etmesini sağlamasının yanı sıra dik duruşu sağlamaktadır. Boynun görevleri arasında baş ile gövde arasında bulunan damarları ve kol sinirlerini kontrol etmekte yer almaktadır. İnsan vücudundaki en karmaşık eklem yapısına sahip bölge istisnasız boyun bölgesidir.

Hareket kabiliyeti bir hayli fazla olan boyun bölgesinde ara sıra ağrı hissedilebilir. Gün içerisinde insana rahatsızlık veren bu ağrıların günlerce devam etmesi de olası bir durumdur.

Masa başında çalışanlarda çok sık görülen boyun ağrısı kısa süreli hissedilebileceği gibi tedavisi ihmal edildiği takdirde kalıcı hasar bırakma riski fazladır. ‘Boyun ağrısı neden olur?’ ‘Boyun ağrısı nasıl geçer?’ sorularının yanıtlarının yanı sıra boyun ağrısını kısa sürede iyileştirecek bitkisel tedavi yöntemleri ve boyun ağrısına dair her şeyi bu yazımızda birlikte inceleyeceğiz.

Boyun Ağrısı Neden Olur?

Toplumumuzda oldukça sık karşılaşılan şikayetler arasında yer alan boyun ağrısına birçok farklı faktör neden olabilir. ‘Boyun ağrısı neden olur?’ sorusunun yanıtında ön plana çıkan faktörler ise bilgisayar başında veya telefonda geçirilen uzun vakitler ile altta yatan başka bir rahatsızlıktır. Boyun ağrısına neden olan faktörler şöyle sıralanabilir;

boyun ağrısı neden olur
boyun ağrısı neden olur

Boyun ağrısının en sık görülme nedeni kas ve bağ zedelenmesidir. Boyun bölgesinde yer alan kaslar fazla gerilirse zedelenir. Kasların zedelendiği bu bölgede yeni doku oluşumuna kadar boyun ağrısı hissedilir. Boyun bölgesindeki kasların gerilerek zedelenmesini tetikleyen başlıca faktör ise bilgisayar başında veya akıllı telefonda geçirilen uzun vakitlerdir. Yine yatarak kitap okunması ve dişlerin sıkılması da boyun bölgesindeki kasların gerilerek zedelenmesine neden olabilir.

Boyun bölgesinin geçici veya kalıcı olarak ağrımasına neden olan bir diğer faktör ise kaza ve travmalardır. Trafik kazası esnasında ani çarpma sonucu baş istemsiz olarak öne ve arkaya doğru gider gelir. Bu da kazanın ardından boyun ağrısı hissedilmesinin yanı sıra boyun bölgesinde kas yırtılmasına neden olur. Trafik kazasından sonra böyle bir sağlık problemi yaşamamak için araçta seyahat esnasındayken mutlaka emniyet kemeri takılmalıdır.

Boyun ağrısından en fazla şikayet edenler ise şüphesiz boyun fıtığı olanlardır. Boyun fıtığının neden olduğu boyun ağrısını ilaç ve merhem dindirmiyorsa, son çare olarak boyun fıtığına cerrahi müdahale yapılır.

Boyun bölgesindeki kemiklerin yıpranmasına neden olan boyun kireçlenmesi de boyun ağrısının ön plana çıkan nedenleri arasındadır.

Gün içerisindeki aşırı stres ve gerginlikte kasların aşırı gerilmesine neden olur. Ayrıca boyun ağrısı psikolojik nedenlerden dolayı da hissedilebilir. Psikolojik sıkıntılar atlatılıp ruh hali düzeldiği zaman boyun ağrısı da kendiliğinden iyileşir.

Sabahları dayanılmaz bir boyun ağrısıyla uyananların yüzde 95 gibi önemli bir kısmı yüksek yastıkta uyuduklarını ifade etmişlerdir.

Boyun bölgesinde yer alan eklemlerde vücuttaki diğer eklemler gibi yaş ilerledikçe aşınır ve yıpranır. Osteoartrit rahatsızlığı ise omurlar arasında bulunan kıkırdakların yapısını bozar. Yaş ilerledikçe de eklemlerin hareket kabiliyetini olumsuz etkileyen ve boyun ağrısına yol açan kemik uzantıları yani mahmuzlar meydana gelir.

Menenjit, romatoid artrit ya da kanser gibi bazı ciddi rahatsızlıklarda boyun bölgesinde ağrı hissedilmesine neden olabilmektedir.

Boyun Ağrısı Çeşitleri

Boyun ağrısının kısa ya da uzun süreli olmasına göre boyun ağrısı çeşitleri 3 başlık altında toplanabilir.

  • 4 haftadan az süren boyun ağrıları akut tip boyun ağrısı olarak adlandırılır.
  • 4 ila 12 hafta arasında süren boyun ağrıları subakut tip boyun ağrısı olarak adlandırılır.
  • 3 ay veya daha fazla süren boyun ağrıları kronik tip boyun ağrısı olarak adlandırılır.

Akut tip boyun ağrısında ağrı genellikle kendiliğinden iyileştiği için vakalar boyun bölgesinin neden ağrıdığını araştırmaz ve tıbbi bir yardım almazlar. Bu nedenle de alışkanlıklarını değiştirmediklerinden akut tip boyun ağrılarının zaman zaman tekrarlaması normaldir.

Boyun Ağrısı Belirtileri

Boynun farklı bölgelerinde ve farklı şekillerde görülebilen boyun ağrısının ilerlemesi halinde uyumakta güçlük çekilebilir. Ayrıca boyun ağrısı günlük yaşam içerisinde yapılan işe gitme, giyinme, araç sürme gibi aktivitelerde kısıtlanma yaşanmasına neden olabilir. Eğer boyun ağrısıyla birlikte uyuşukluk, karıncalanma, zayıflık seyrediyorsa bu durum ciddi bir rahatsızlığın ön belirtisi olabileceğinden vakit kaybetmeden bir hekime müracaat edilmelidir. Boyun ağrısı belirtileri arasında yer alan semptomlar ise şöyle sıralanabilir;

Başın sağa ve sola çevrilmesi esnasında zorlanma yaşanması, başka bir deyişle boyun tutulması

Boyun sancısı ve ağrısının şiddetli hissedilmesi. Bu şiddetli ağrının tek bir noktada lokalize olarak da hissedilmesi olasıdır. Bu tür şiddetli ağrılar genellikle boynun alt kısımlarında hissedilir.

Sabah kalkıldığında boyun bölgesinin kasılması ve ağrı hissedilmesi

Boyundan başlayan uyuşmanın ve ağrının omuz ve kol bölgesine kadar yayılması. Bu ağrının yanma şeklinde hissedilmesi de olasıdır.

Karıncalanma, uyuşma ve halsizlik hissinin iğnelenme şeklinde omuz, kol ve parmaklara kadar yayılması. Bu tür ağrının tek kolda hissedilmesi tipik bir hadisedir.

Eşyaları kavrama veya kaldırma esansında da boyun ağrısı hissedilebilir. Bu tür bir durum parmakların karıncalanması, uyuşması ve zayıflığıyla alakalıdır.

Boyun bölgesindeki kasların gerilmesinden baştaki sinirler ve kaslarda etkilenebilir. Böyle bir problemde gerilim tipi baş ağrısı görülebileceği gibi oksipital nevralji oluşma ihtimalide vardır.

Boyun Ağrısı Tedavisi

Boyun ağrısından dolayı sosyal yaşantı ve sağlık olumsuz etkileniyorsa hekime gitme vakti çoktan gelmiş demektir. Boyun ağrısı tedavisi için öncelikle aile hekimine müracaat edilebilir. Aile hekimi tarafından reçete edilen ilaçların düzenli kullanılmasıyla boyun ağrısından kurtulmak mümkündür. Eğer aile hekimi tarafından reçete edilen ilaçların düzenli kullanılması boyun ağrısına çare olmadıysa ortopedi, fizik tedavi veya nöroloji bölümlerinden birine müracaat edilmelidir. Uzman hekim tercihi yapılırken boyun ağrısının neden kaynaklandığı dikkate alınmalıdır.

boyun ağrısı nasıl tedavi edilir
boyun ağrısı nasıl tedavi edilir

Boyundaki ağrının süresi ve şiddeti tedavide izlenecek yolu çizecektir. İlk aşamada ilaçla başlanan tedavi programında ağrının ilerlemesi halinde fizik tedaviye gereksinim duyulabilir. İlaçların yanı sıra boyunluk kullanılması tedaviye destek olacaktır. Geceleri daha rahat bir uyku içinde boyun ağrısı yastığı kullanılabilir.

Boyun ağrısı için ortopedik yastık kullanılmalıdır. Fizik tedavi programında ise uzman sağlık personelleriyle birlikte ağrıdan kurtulmak için boynu rahatlatacak, güçlendirecek ve doğru duruşu sağlayacak egzersizler yapılmalıdır. Ayrıca boyun ağrısının tekrar etmesini önlemek için fizyoterapist tarafından buz, ısı, elektrik stimülasyonu ve diğer tedavi teknikleri uygulanabilir.

Boyun ağrısı çok şiddetli hissediliyorsa hekim tarafından cerrahi müdahale tavsiye edilebilir. Cerrahi müdahalede sinir kökleri rahatlatılır ve kaslardaki iltihap alınır. Trafik kazası ya da travmanın neden olduğu kemik kırılmasından dolayı ağrı yaşanıyorsa cerrahi müdahale ilk seçenek olarak hekim tarafından önerilir.

Boyun ağrısının dinmesi ve hafiflemesi için ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçlar kullanılır. Trisiklik antidepresanlarda boyun ağrısının tedavisinde kullanılabilir. Hekimin uygun görmesi halinde enjeksiyon tedavisi uygulanabilir.

Ağrı hissedilen bölgelerin yakınında bulunan cildin altına elektrotlar, ağrıları dindirecek küçük elektriksel darbeler yani kısa adı TENS olan cilt altı sinir stimülasyonu uygulanabilir.

Boyun Ağrısı Baş Dönmesine Neden Olur mu?

Boyun ağrısıyla birlikte baş dönmesi seyrediyorsa uzman desteği alınmalıdır. ‘Boyun ağrısı baş dönmesine neden olur mu?’ sorusunun yanıtının altında nörolojik etkenler yatmaktadır. Boyun bölgesinde zedelenme meydana gelmişse ve ani hareketler esnasında baş dönüyorsa tıbbi yardım alınması ihmal edilmemelidir.

Yaşı ilerlemiş olan kişiler denge kaybı ve baş dönmesi yaşayabilir. Yaşlı insanlarda bu probleme boyun ağrısı neden olmaktadır. Yine kontrolsüz olarak arkaya dönülmesi ve ani hareket edilmesi de boyun bölgesine zarar veren davranışlardandır. Baş dönmesine tansiyon düşmesi de neden olabilir. Hatta birçok kişi bu tansiyon düşmesinden dolayı bayılabilir. Baş dönmesi şikayetine kesin tanı konması için bir hekime başvurulmalıdır.

Boyun Ağrısına Egzersiz Önerileri

Hareketsiz yaşam tarzına sahip olan kişilerin boyun ağrısına daha sık yakalandığı gözlenmiştir. Boyun ağrısını engelleyebilmek adına ara sırada olsa kısa mesafeli yürüyüşler yapılması çok önemlidir. Daha keyifli ve sağlıklı bir yaşam sürebilmek için evde ya da dışarıda rahatlıkla yapılabilecek boyun ağrısına egzersiz önerileri ihmal edilmemelidir. Bu egzersiz tavsiyelerinden birkaç tanesi şöyle sıralanabilir;

boyun ağrısı egzersizleri
boyun ağrısı egzersizleri

El alına konulduktan sonra baş çok zorlamadan öne doğru itilir. Bu sırada yaşanacak olan itmeye ellerle engel olunmalıdır. Hafif germe hareketleri ağrının yok olmasında oldukça faydalı olacaktır.

El ense bölgesine konulduktan sonra baş arkaya doğru yatırılmaya çalışılır. Ellerle başın arkaya yatmasına engel olunur. Gün içerisinde tekrarlanması tavsiye edilir.

Bu iki egzersiz hareketi sağ ve sol olarak da uygulanabilir. Elle başın sağ kısmına destek verilir. Baş sağa yatırılmaya çalışılırken ellerle engel olunur. Bu egzersizin aynısı sol taraf içinde denenmelidir.

Bilgisayar başında uzun süre vakit geçirenler başı öne eğme egzersizi yaparlarsa faydasını göreceklerdir. Baş öne ve arkaya doğru yavaş hareketlerle eğilmeye çalışılırken ani hareket yapmaktan kaçınılmalıdır.

Boyun Ağrısına Bitkisel Çözüm

Boyun ağrısından boyun ağrısına bitkisel çözüm yollarına başvurularak da kurtulmak mümkündür. Doğada boyun ağrısını dindirecek birçok bitki ve besin bulunmaktadır. İşte doğadan boyun ağrınıza şifa olabilecek o bitki ve besinler;

Elma Sirkesi

Boyun ağrısından kurtulmanın en pratik yollarından biriside elma sirkesidir. Bir havluya dökülen elma sirkesi boyun bölgesine konulduktan sonra 1 saat boyunca beklenir.

Lavanta Yağı

Boyun bölgesine lavanta yağıyla masaj yapılarak o bölgedeki kan dolaşımının hızlanması sağlanıp boyun ağrısı dindirilebilir.

Zencefil

İltihabi bir durum boyun ağrısına sebebiyet veriyorsa zencefil tüketilerek ağrıya neden olan iltihap vücuttan atılabilir. Yine zencefil ılık bir şekilde boyun bölgesine sürülerek 15 dakika beklenir. Daha sonra uygulama yapılan bölge ılık suyla temizlenir.

Acı Biber

Hissedilen ağrının dinmesi için gereksinim duyulan kapsaisin adlı madde acı biberin içeriğinde bulunmaktadır. Bu nedenle acı biber ve zeytinyağının karıştırılmasıyla elde edilen karışım boyun bölgesine sürülürse boyun ağrısına iyi gelecektir. Uygulama yapılan bölgenin durulanmasında ise ılık su kullanılmalıdır.

Kedi Otu

Kedi otu bitkisinin saçak kısmı öğütüldükten ya da ezildikten sonra zeytinyağıyla karıştırılarak bir karışım elde edilir. Bu karışım boyun bölgesine sürüldükten sonra bir süre beklenir ve uygulama yapılan bölge durulanır.

Uykunun Yeterli Alınması

Beden uykusuz kaldığı zaman iskelet kasılmaları yaşanır. Bu nedenle yetersiz uykuda boyun ağrısına neden olabilir. Düzenli uykunun sonucunda dinlenmiş bir beden boyun ağrısını önleyebilir.

Boyun ağrısını engellemenin ya da var olan boyun ağrısını dindirmenin en iyi yöntemlerinden biriside dik durmayı alışkanlık haline getirmektir. Çünkü eğik ve rahatsızlık veren oturuşlar esnasında boyun ve omurganın yapısında zedelenme meydana gelmektedir. Vücudu rahatlatmak için dik bir duruşun yanı sıra hafif tempolu yürüyüşler de ihmal edilmezse boyun ağrısı engellenecektir.