Hepimiz zaman zaman diz bölgesinde ağrı hissederiz. Bu ağrının altında birçok farklı sebep yatabilir. En sık rastlanan nedenler ise kemik erimesi, kireçlenme, anlık yaralanmalar ve kazalardır. Diz ağrısı genç ve yaşlı gözetmeyen bir sağlık problemidir. Çoğu insan dizindeki ağrının dizinin ferini kestiğini ileri sürerek ayağa dahi kalkmak istemez. Bu ağrı gün içerisinde hissedildiği zaman bütün enerjimizi ve neşemizi alır götürür.
Diz ağrısının günlük yaşama en olumsuz etkilerinden biri ise yürümeyi güçleştirmesidir. Diz ağrısı ile karıştırılan diğer bir sağlık sorunu da menisküstür. Menisküs nasıl geçer konulu yazımıza da göz atmanızı tavsiye ederiz.
Diz ağrılarının ihmale gelmeyeceğini ve ihmal edilirse kronik bir rahatsızlığa dönüşebileceğini bilmekte fayda var. Uzun süreden beri diz ağrısından ve bu ağrı nedeniyle hareket kabiliyetinin kısıtlandığından, yataktan dahi kalkmakta zorlandığından şikayet edenler için diz ağrısının nedenleri, belirtileri, evde diz ağrısının tedavi yöntemleri ve diz ağrısına iyi gelecek egzersizleri, kısacası ‘Diz ağrısına ne iyi gelir?’ ile ilgili her şeyi kapsayan bir yazı kaleme aldık
İçerik Başlıkları
Diz Ağrısı Neden Olur?
Diz bölgesinde nükseden bir ağrı ile günlük yaşamı sürdürmek başlı başına bir stres kaynağıdır. Bu nedenle ‘Diz ağrısı neden olur?’ sorusunun yanıtı çok büyük önem taşımaktadır. Diz ağrısına neden olabilecek birçok neden sayılabilir. Ancak neden kaynaklanırsa kaynaklansın diz ağrısının nedeninin bilinmesi kronik hale gelmesinin önlenmesinde oldukça etkilidir. Hadi o zaman diz ağrısına neden olabilecek başlıca faktörleri birlikte inceleyelim.
- Doğumsal kaynaklı kemik ve kas hastalıkları
- Ayak biçiminin düztaban olması
- Hareketsiz yaşam tarzı,
- Diz eklemlerindeki zarın kalınlaşması
- Dizlere fazla yük binmesine neden olan aşırı kilo ve obezite
- Ergenlik çağında boy uzamasına bağlı olarak dizlerde ve kemiklerde ağrı görülebilir
- Özellikle sporcularda menisküse bağlı olarak diz ağrısına sık rastlanır
- İlerleyen yaşlarda kemik erimesi rahatsızlığının ve kireçlenmenin görülmesi
- Kemikte enfeksiyon oluşması
- Vücuttaki vitamin ve mineral değerlerinin eksikliği
- Aşırı yoğun ve diz bölgesini zorlayan egzersizler yapılması,
- Romatizma rahatsızlığı
- Gebelik
- Adalelerin zayıf olması
- Ani burkulmalar ya da yaralanmalar
- İhtiyarlık
- Eklem iltihaplanması (Dizde artrit)
- Diz bölgesindeki yapısal problemler
Diz Ağrısının Belirtileri Nelerdir
Diz ağrısının belirtileri ağrının meydana geldiği bölgeye ve şiddetine göre değişebilir. Diz ağrısının belirtileri için ağrıyla birlikte seyreden semptomlara bakmak gerekir. Bu semptomlara birlikte göz gezdirelim;
- Yanma hissi
- Diz bölgesinde sertlik
- Diz bölgesinin şişmesi
- Diz bölgesinin kızarması
- Dizde kuvvetsizlik hissi
- Dengesizlik
- Dizden çatırdama sesinin gelmesi
- Dizin tamamen bükülememesi
- Dizin tamamen düzleştirilememesi
Diz Ağrısını Önlemenin Yöntemleri
Diz ağrısı her zaman önlenebilir bir sağlık problemi değildir. Ancak diz ağrısını önlemenin yöntemleri bilinirse bu ağrının oluşma riski en asgariye indirilebilir.
Diz ağrısının önüne geçebilecek en iyi yöntem ideal kiloda olmaktır. Çünkü her fazla kilo diz bölgesindeki eklemlere fazla yük binmesi demektir. Diz bölgesindeki ağrı riskini artıran en ciddi faktörler ise yaralanmalar ve diz bölgesinde görülen osteoartrittir.
Hareketli bir yaşam tarzı da diz bölgesindeki ağrıların önlenmesi için önemlidir. Ayrıca esneklik egzersizlerinin düzenli yapılması diz sağlığına ciddi katkı sağlamaktadır.
Spor yapan insanların sürekli formda olması ve spor yapmaya başlamadan ön ısınma hareketlerini kesinlikle ihmal etmemesi gerekir.
Kronik diz ağrısı ve sürekli tekrar eden yaralanmaları olanlar ile Osteoartrit rahatsızlığı olanlar, egzersiz şeklini değiştirirlerse diz sağlığına katkı sağlarlar. Bu egzersizler içerisinde dize daha az yük binmesini sağlayan yüzme ve su aerobiği tercih edilebilir. Ayrıca dizdeki probleme bağlı olarak dize yüksek yük binmesini sağlayan faaliyetlerde kısıtlamaya gidilmesi, mümkünse bu faaliyetlerin hiç yapılmaması da diz ağrısının önlenmesinde önemlidir.
Diz Ağrısı Riskini Artıran Faktörler
Her sağlık probleminde olduğu gibi diz ağrısında da riski artıran faktörler vardır. Bu faktörleri diz ağrısı riskini artıran faktörler alt başlığıyla ele aldık. Riski artıran bu faktörleri şimdi birlikte inceleyelim.
Geçmiş yaşam öyküsünde diz yaralanması varsa, dizin yeniden yaralanma riski oldukça yüksektir.
Düz yolda yürürken, merdiven inip çıkarken dahi diz bölgesinde bulunan eklemlere daha fazla yük binmesine neden olan ve bu bölgedeki stresi artıran aşırı kilo ve obezite. Ayrıca aşırı kilo ve obezitenin zamanla eklem kıkırdağını bozduğu ve Osteoartrit riskini artırdığı bilinmektedir.
Diz yaralanmaları riskini artıran bir başka faktör ise kasların az esnek olması ve kuvvetsizliğidir. Kaslar kuvvetli olursa eklemler kendisini daha rahat dengeler ve korur. Ayrıca kasların esnek olması tam hareket kabiliyeti için önemlidir.
Dizlere daha fazla yük binmesine ve dolayısıyla da daha fazla stres uygulanmasına neden olan meslek ve sporların icra edilmesidir. Örneğin futbolda rakibi egale etmek için yapılan ani yön değişiklikleri, basketboldaki zıplamalar diz yaralanmalarında riski bir hayli artırmaktadır. Diz bölgesinde sorun yaşanmasına neden olabilecek mesleklerin başını ise dizlere daha fazla yük bindiren çiftçilik ve inşaat işçiliği çekmektedir.
Diz Ağrısına Evde Uygulanabilecek Doğal ve Bitkisel Yöntemler
Diz ağrılarını azaltmanın yanı sıra eklem, kas ve kemikleri kuvvetlendirmek için evde uygulanabilecek bitkisel ve doğal çözümlerde vardır. Bu bitkisel ve doğal çözümler içerisinde en etkili olan yöntemleri sizler için araştırarak diz ağrısına evde uygulanabilecek doğal ve bitkisel yöntemler başlığı altında kaleme aldık. Bu bitkisel ve doğal yöntemlere birlikte göz gezdirelim.
Diz Ağrısına Ne İyi Gelir Doğal Bitkisel
Soğuk Kompres
Diz ağrısı olan birçok insan bu ağrıdan bir an evvel kurtulmak için telaşlı bir şekilde araştırma yapar. Hatta öğrendiği bütün yöntemleri sağlıklı veya sağlıksız olduğunu düşünmeden uygular. Hiç telaşa kapılmadan evinizdeki buzluğu açarak bir buz şisesi aldıktan sonra bunu bir havluya sarın ve ağrının olduğu bölgeye masaj yapın. Bu soğuk terapi ile dengelenen kan akışı sayesinde ağrı hissetmenize yol açan geçici faktörler ortadan kalkacaktır.
Zencefil ve Zencefil Yağı
Diz ağrısına en iyi gelen bitkisel tedavi yöntemleri arasında zencefil yağı da bulunmaktadır. Doğal bir ağrı kesici olan zencefil yağı aynı zamanda içeriğindeki antioksidanlar ve antienflamatuvar sayesinde doğal bir iltihap sökücüdür. Bu nedenle diz ağrısına iltihap neden oluyorsa zencefil yağı ile bu ağrıdan kurtulmanız mümkün. Birkaç damla zencefil yağını diz kapağı ve çevresine damlattıktan sonra zencefil yağı bu bölgeye dağıtılarak dairesel hareketler şeklinde masaj yapılır. Zencefil yağı etkisini gösterdikçe diz ağrısı azalacaktır. Ayrıca taze veya toz zencefilin çayını içmek, bal ya da zeytinyağı gibi malzemelerle bir karışım yaparak yemekte ağrının kesilmesinde etkili olacaktır. Ama hızlı çözüm elde etmek isteyenler için zencefil yağının uygulanması önerilir.
Hardal Yağı
Bitkisel yağlar içerisinde ağrılara şifa olan yağlardan birisi de hardal yağıdır. Hardal yağından diz bölgesine birkaç damla damlatıktan sonra bu bölgeye masaj yapılarak yağın dağılması sağlanır. Kısa bir zamanda etkisini gösteren hardal yağı diz bölgesindeki ağrıyı sonlandıracaktır.
Çınar Yaprağı
Diz bölgesinde görülen ağrılar için İbrahim Saraçoğlu çınar yaprağını tavsiye etmiştir. Kaynatılan çınar yaprağının suyu içilirse diz ağrısına çok iyi gelecektir. Ayrıca ılıyan çınar yaprağı suyunu diz bölgesine masaj uygulayarak sürmekte diz ağrısını sonlandırır.
Elma Sirkesi – Zeytinyağı
Diz ağrısının doğal ilaçları arasında elma sirkesi ve zeytinyağı da bulunmaktadır. Zeytinyağı ve elma sirkesinden bir karışım hazırlandıktan sonra bu karışım diz çevresine masaj yapılarak dağıtılır ve daha sonra cildin bu karışımı emmesi için bir süre beklenir. Şiddetli diz ağrısı hissettiğiniz günlerde bir fincan sirkeli su karışımı içerseniz ağrı kesilecektir.
Kerevizli Yoğurt
Diz bölgesinde hissedilen ağrıya vücutta çok aşırı ürik asit birikmesi de neden olabilir. Diz bölgesindeki ağrı bu yüzden kaynaklanıyorsa kerevizli yoğurt yenmesi ağrıyı kesecektir. Çünkü rendelenen kereviz ile hazırlanan yoğurt salatası yenildiği zaman vücuttaki birikmiş ürik asitler çok hızlı bir şekilde vücuttan atılır.
Kuşburnu Çayı
Regl ağrısı ve baş ağrısını kesen kuşburnu çayının ağrı kesici özelliği diz bölgesinde hissedilen ağrıya da şifa olmaktadır. Bu nedenle diz bölgesinde ağrı hissedildiği zaman bir fincan kuşburnu çayı içilmesi rahatlama sağlayacaktır.
Bamya Tohumu
Kemik, kas ve eklem sağlığına önemli katkıları olan bamya tohumu, diz bölgesinde sıvı kaybından hissedilen diz ağrılarına çok iyi gelmektedir. Aktardan alınan bamya tohumu ile demlenen çayın 2 hafta düzenli içilmesi, daha sonra 1 haftaara verilmesi ve yeniden başlanması diz ağrılarına şifa olacaktır.
Zerdeçal ve Zerdeçal Yağı
Zerdeçal yağının içeriğindeki antioksidanın ve antienflamatuvarın çok güçlü olması zerdeçal ve zerdeçal yağını aynı zamanda güçlü bir doğal ağrı kesici yapıyor. Tüketilen birçok besinin içeriğine zerdeçal katarak, zerdeçal yağını ağrı hissedilen bölgeye doğrudan sürerek, çayını içerek veya bal, süt vb. malzemelerle karışım yaparak tüketmeniz ağrınızı hafifletecektir. Ayrıca son zamanlarda sağlığa faydalarıyla gündeme gelen zerdeçalın sütüde diz bölgesindeki ağrının kesilmesinde etkilidir.
Diz Ağrısının Tıbbi Tedavi Yöntemleri
Diz ağrısı çekenlerin en sık araştırdığı konular arasında diz ağrısının tıbbi tedavi yöntemleri de vardır. Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki diz ağrısı kesinlikle ihmale gelmeyen ve ortopedi ve travmatoloji hekimi tarafından muayene edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. Çünkü diz ağrısı altta yatan bir hastalık öyküsünden de kaynaklanabilir. Örneğin diz ağrısıyla birlikte şişme ve kitlenme seyrediyorsa kemiklerde tümör olabilir. Özellikle spor yapanlarda diz ağrısı menisküs yırtığının belirtisi olabilir. Yine yataktan kalkıldığı esnada ya da otururken hissedilen diz ağrısının nedeni kireçlenme olabilir. Diz ağrısına tanı konulduktan sonra hekim tarafından ilaç ya da cerrahi yöntem ile uygun tedavi uygulanacaktır.
Diz ağrısı için dizlik kullanılması gerekiyorsa hekim tavsiyesi dışında dizlik sakın kullanmayın. Çünkü dizliğin görevi o bölgedeki kan dolaşımını dengelemektir.
Günümüzde gelişen tıpla birlikte diz ağrısı için kök hücre tedavisi de yapılabilmektedir. Kısa sürede sonuç veren bu tedavi yöntemi hekim tarafından uygun görülen hastalara uygulanmaktadır. Kök hücre tedavisindeki amaç eklem kıkırdak yapısını en iyi şekilde yenilemektir. Ekonomikte olan bu tedavi yöntemi ağrının kısa süre içerisinde kesilmesinde oldukça etkilidir.
Diz Ağrısı İçin Hangi Egzersizler Yapılmalı?
Diz ağrısına iyi gelen egzersizler yapılarak diz ağrısının dinmesi sağlanabilir. Diz ağrısı için yapılan egzersizlerin ağrıya çözüm değil, ağrının hafiflemesi için yapıldığının bilincinde olmak gerekir. Peki, ‘Diz ağrısı için hangi egzersizler yapılmalı?’ Gelin birlikte göz atalım.
Tüm kasları aynı anda çalıştıran ve kasları hızlandıran yüzmenin diz ağrısına iyi geldiği bilinmektedir.
Sadece diz ağrısına değil, bütün ağrılara iyi gelen tempolu yürüyüş yapılması da ağrıyı hafifletir. Tempolu yürüyüş özellikle kireçlenmenin önlenmesinde etkili bir spor olmasının yanı sıra formda kalmak ve vücuttaki bütün ağrılardan kurtulmak için en iyi spordur.
Ayakların yerde sabit kalmasına ve dik durmaya dikkat ederek squat hareketleri yapılabilir.
Diz kapaklarının aktif şekilde çalışması için öne adım hareketi yapılabilir. Bu hareket bir diz öne atıldıktan sonra geriye çekilerek yapılabilir. Sırayla birkaç dakika boyunca bu egzersizi uygularsanız hafifleyen ağrı kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır.