Çoğumuz için umulmadık zamanlarda karşılaşılan bir sağlık problemi olan diş ağrısından kurtulmak için hepimiz anlık çözümlere başvururuz. Dişin çürüyerek ağrımasına en fazla tüketilen besinler, özellikle şeker, çikolata tarzı tatlı gıdalar, bakteri ve mikroplar neden olmaktadır.
Çürüyen dişin sonrasındaki süreç ise hepimizin malumu olduğu gibi özellikle de geceleri ve yemek yenildiği esnada etkisini artıran ve bizleri adeta canımızdan bezdiren çekilmez bir diş ağrısıdır.
Diş ağrımız tuttuğu zaman çoğumuz cep telefonunu elimize alarak internete girmekte ve ‘Diş ağrısına ne iyi gelir?’ yazarak diş ağrısını bir an evvel dindirecek pratik çözümler aramaktayız. Bu pratik çözümlerin hiç olmazsa bir doktora gidene kadar bizleri idare etmesini isteriz.
İçerik Başlıkları
Diş Ağrısı Neden Olur?
Diş ağrısının altında birçok farklı neden yatabilir. Bu nedenle dişin neden ağrıdığına yönelik tanı konabilmesi için bir diş hekimi tarafından detaylı muayene yapılması gerekir. Diş ağrısına neden olan en önemli etken dişin çürümesidir. Ayrıca diş çürüdüğü zaman gerekli tedavi yapılmaz ya da ihmal edilirse çürüyen diş apse yaparak daha şiddetli ağrır ki bu ağrı dayanılmaz bir hal alabilir. Yine diş minesi aşındığı zaman sıcak-soğuk hassasiyeti oluşur ki bu da diş ağrısının önemli nedenleri arasında gösterilmektedir. ‘Diş ağrısı neden olur?’ sorusunun yanıtını birlikte inceleyelim.
Dişin Çürümesi: Diş çürüdüğü zaman doğal yapısını yani normal dokusunu kaybederek adeta bir harabeye dönüşür. Tükettiğimiz besinler ise sanki inadına gider o harabeye dönüşmüş çürük dişe takılır ve orada birikir. Bu birikintiler ise dişin ağrımasına neden olarak insanı rahatsız eder. Dişin çürümesi ile birlikte diş ağrınız dayanılmaz hale geldiyse ve bu ağrı nedeniyle gece uykularınız bölünüyorsa ya da bu ağrı yüzünden uyuyamıyorsanız dişin pulpası olarak adlandırılan damar ve sinirlerin oluşturduğu dişin o öz kısmına bakterilerin ulaştığını gösterir. Bu da bakteriler ve yemek artıklarının çürüyen dişin siniriyle temas haline geçtiği anlamına gelir ki bu seviyeden sonra oluşacak ağrılar dayanılamayacak kadar çok şiddetli olabilir.
Gömülü Dişler: Bu dişler, halk arasında 20 yaş dişleri olarak bilinmektedir. Çenenin en sonunda bulunan bu üçüncü büyük azı dişlerini temizlemek ise hiç de kolay bir iş değildir. Bu nedenle etkin temizlenmesi oldukça zor olan bu gömülü dişler zamanla çürüyerek ağrı yapmaya başlar. Ağız ortamına çıkma imkanı bulamayan gömülü 20 yaş dişlerinin hemen önünde bulunan ikinci büyük azı dişi bu 20 yaş dişi yüzünden zarar görebilir. 20 yaş dişi ikinci büyük azı dişine zarar verirse çene ile boyunun arka bölgesinde, kulakta ve gözde ağrı hissedilebilir. Bu 20 yaş dişlerinin neden olduğu ağrıdan kurtulmanın tek yolu ise bir diş hekimi tarafından bu dişlerin çekilmesidir. Gömülü dişler zamanında çektirilmezse önündeki azı dişe verdiği zarar zamanla büyür ve bu dişinde kaybedilmesine yol açabilir. Hatta uzun süreçte kist oluşumuna dahi neden olabilir. Diş hekimine müracaat edene kadar bu gömülü dişlerin neden olduğu ağrıdan kurtulmak için ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir. 20 yaş dişlerinin ağrıdığı bölgede ya da yüzde şişlik oluşması ise enfeksiyona işaret eder. Bu durumda diş hekimi kontrolünde antibiyotik içilmesi gerekebilir.
Dentin Hassasiyeti: Soğuk ya da sıcak besinler tüketildiği zaman dişte ani ve şiddetli bir ağrı oluyorsa ve bu ağrıya neden olan etken ortadan kalktığı zaman ağrı hızlı bir şekilde diniyorsa dişin soğuk-sıcak hassasiyeti var demektir ki buna dentin hassasiyeti denir. Dişlerde soğuk-sıcak hassasiyeti oluşmasındaki diğer bir etken ise diş etindeki çekilmelerden dolayı dişin kök yüzeyinin açığa çıkmasıdır.
Diş Etinden Kaynaklanan Ağrılar: Diş ağrısının nedeni her zaman dişin kendisi değildir. Bazen diş eti de yani tıpta periodontal olarak adlandırılan durumda diş ağrısından sorumlu olabilmektedir. Dişleriniz sağlıklı olsa bile diş etlerinizin sağlıksız olması başta diş ağrısı olmak üzere pek çok sağlık problemine neden olabilir. Periodontitis olarak adlandırılan diş eti iltihaplanmalarının en önemli belirtileri arasında kırmızı, mavimsi ya da morumsu renk değişiklikleri meydana gelmesi, diş etinin kanaması, dişlerin aralanması, yer değiştirmesi, uzaması, sallanması, apse oluşması, ağız içerisinde kötü koku ve dişlerin hassas hale gelmesi yer almaktadır. Diş etinden kaynaklanan ağrılar genellikle apse oluşmasıyla ortaya çıkmaktadır. Diş etindeki iltihabın artırdığı basınçtan dolayı dişte ağrı hissedilir. Diş etinden kaynaklanan ağrılardiş etindeki iltihabın ya da ağrıya neden olan durumun tedavi edilmesiyle birlikte geçmektedir. İltihaplı diş etlerinin uzaklaştırılması hastaya lokal anestezi uygulanarak kanamalı bir operasyon ile yapılmaktadır. Durumun kontrol altına alınması ise antiseptik ağız gargaraları ile mümkün olmaktadır.
Sinüzit: Üst çenede yer alan dişler içerisinde özellikle arka kısımda bulunanlar, sinüs olarak adlandırılan boşluklarla bağlantılı olabilir. Bu sinüs boşluklarında bulunan mukozanın iltihaplanması ile ortaya çıkan sinüzit rahatsızlığının neden olduğu ağrı ile diş ağrısının birbirine karıştırılma olasılığı oldukça fazladır. Bu ağrıyı diş hekimleri ile KBB uzmanları ayırt edebilmektedir. Bu tür ağrılarda sinüzit rahatsızlığı tedavi edilir ve ağrı hissedilen dişlerinde bir süre takibi yapılır.
Yansıyan Diş Ağrıları: Bir diş ağrıdığı zaman bu dişin ağrısını yan taraftaki dişte, iki-üç sıra önünde bulunan dişte ya da karşı çenede bulunan bir dişte hissetmek mümkündür. Membaından uzak bölgelerde hissedilen bu diş ağrıları yansıyan diş ağrıları olarak adlandırılmaktadır. Yansıyan diş ağrılarında en bilinmesi gereken konu ise bu tür diş ağrılarının çene bölgesinin orta hattını geçemeyeceğidir. Yansıyan diş ağrılarında sol tarafta ağrıyan bir dişin ağrısını sağ tarafta, sağ tarafta ağrıyan bir dişin ağrısını ise sol tarafta hissetmek mümkündür. Alt yirmi yaş dişlerindeki ağrının kulak bölgesinde ya da ön dişlerde hissedilmesi, üst yirmi yaş dişlerindeki ağrının şakaklarda, gözde ve elmacık kemiklerinde hissedilmesiyansıyan diş ağrıları için en iyi örneklerdir.
Diş Ağrısı Belirtileri Nelerdir?
Diş ağrısına neden olan etkenlerin ‘Diş ağrısı belirtileri nelerdir?’ sorusunun doğru yanıtı olduğu söylenebilir. Diş ağrısına neden olan başlıca etken ise dişte apse oluşmasıdır. Dişte apse oluştuğuna dair semptomlar ve belirtiler ise şöyle sıralanabilir;
- Şiddeti zonklayacak derecede olan diş ağrısının çene kemiğine, boyuna ve kulağa kadar yayılmasıdır.
- Besinlerin çiğnenmesi ya da ısırılması esnasında ağrı hissedilmesi
- Dişte soğuğa ve sıcağa karşı hassasiyet oluşması
- Ateşin yükselmesi
- Yüzde ve yanakta şişlik oluşması
- Lenf bezlerinde şişlik oluşmasının yanı sıra çene altında ve boyun bölgesinde hassasiyet oluşumu
- Nefes almada güçlük çekme
- Yutkunmada zorlanma
- Ağız içerisinde hoşa gitmeyen tat ve ağız içerisinde koku oluşmasıdır.
Diş Apsesinin Neden Olduğu Ağrı Nasıl Geçer?
Diş apsesinin neden olduğu ağrı o kadar şiddetlidir ki ‘Diş apsesinin neden olduğu ağrı nasıl geçer?’ sorusunun yanıtı bu ağrıyı çekenler için çok kıymetlidir. Diş apsesinin neden olduğu şiddetli ağrıyı geçiren uygulamalar şöyle sıralanabilir;
- Tuzlu veya sirkeli suyla gargara yapılması
- Ağrıyan dişe sarımsak ile tampon yapılması
- Ağrıyan dişin olduğu yanağa buzla kompres yapılması
- Salatalığı tuz ile ovduktan sonra ağrıyan bölgeye yerleştirerek beklemek
- Oksijeni su ile incelttikten sonra gargara yapılması
- Su ile karbonatı karıştırarak gargara yapılması
- Çiğnenebilen karanfillerden birkaç adet ağrıyan bölgeye yerleştirmek, bir pamuğa dökülen karanfil yağının ağrıyan dişin üzerinde bekletilmesi
Yirmilik dişlerde toplum içerisinde çok sık karşılaşılan diş ağrısı nedenlerindendir. Yirmilik diş ağrısının belirtileri ise şöyle sıralanabilir;
- Özellikle bir gıdanın çiğnenmesi esnasında dişlerde ağrı oluşması
- Başın ağrıması
- Diş etlerinin hassaslaşması
- Ağız içerisinde kötü tat hissi
- Sıcak ve soğuk besinlere karşı hassas olma
- Çenenin kapanması esnasında 20’lik dişlerin bulunduğu bölgede baskı oluşması veya rahatsızlık hissedilmesi
- Ağızda koku oluşması
- Çene ve kulak kısmında hissedilen ağrılar
- Lenf bezlerinin şişmesi
Diş Ağrısı Nasıl Geçer?
Özellikle gece vuran diş ağrıları ‘Diş ağrısı nasıl geçer?’ sorusunun araştırılmasına neden olmaktadır. Diş ağrısından bir an evvel kurtularak geçicide olsa bir rahatlama sağlamak için evde uygulanabilecek yöntemleri sizler için araştırdık.
Soğuk Kompres: Dişin ağrıdığı yanağa 20 dakika boyunca soğuk kompres uygulanması ve 20 dakika ara verildikten sonra bu uygulamanın birkaç defa tekrarlanması geçici bir rahatlama sağlayacaktır. Yanağın dışına uygulanan soğuk kompres dişte iltihap ve yanakta şişkinlik varsa bunları da azaltacaktır. Soğuk kompres geceleri tutan diş ağrısında geçici bir rahatlama sağlayarak uykuya dalınmasında etkili bir yöntem olsa da kalıcı bir çözüm değildir.
Gargara Yapılması: Sirkeli ve tuzlu suyun karıştırılmasıyla yapılacak gargara ağrıyan bölgeyi uyuşturarak ağrıyı kesecektir. Ayrıca bu karışım dezenfektan etkiye sahip olduğu için ağrıyan dişteki bakteri ve mikropları öldürecek ve ağrıyan bölgede var olan şişliği de azaltıcı etki yapacaktır.
Kürdan ve Diş İpi: Diş ağrısını dindirmek için diş fırçalama imkanının olmadığı durumlarda kolonya ya da alkol ile dezenfekte edilen kürdan ile ağrıyan bölgedeki yemek artıkları temizlenirse diş ağrısı hafifleyebilir. Bu artıklar diş ipi ile de temizlenebilir.
Karbonat: Bir miktar ılık suya karbonat ilave edildikten sonra gargara yapılırsa ya da ıslak pamuk karbonata batırılarak dişe sürülürse diş ağrısı diner.
Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?
Yemek yediğimiz, uyuduğumuz ya da hiç ummadığımız bir zamanda karşılaştığımız diş ağrısına hızlı ve pratik çözümler üretebilmek için can havliyle internete sarılır ve ‘Diş ağrısına ne iyi gelir?’ yazdıktan sonra araştırma yapmaya başlarız. İşinizi kolaylaştırmak için diş ağrısına iyi gelen yöntemleri derledik.
Tuzlu Su İle Ağzın Çalkalanması: Şişen diş etleri ve ağrıyan diş için ılık tuzlu su ile gargara yapar gibi ağzın çalkalanarak ağız içerisinin yıkanması hissedilen ağrıyı hafifletecektir. Tuzlu su ile ağzın çalkalanması için 1 bardak ılık suya bir çay kaşığı kadar tuz ilave edilerek karıştırılır. Daha sonra bu karışım ağız içerisinde gezdirildikten sonra tuzlu su tükürülür. Ilık su tercih edilmesinin nedeni dişin soğuk ve sıcak hassasiyetidir. Ayrıca ılık su ağrıyı hafifletirken, tuz ise diş eti dokusundaki şişliği azaltır.
Dişlerin Fırçalanması: Dişte ağrı hissedilmesinin en önemli nedenlerinden biri tüketilen besinlerin kırıntılarının çürük dişte birikmesidir. Bu nedenle dişlerin fırçalanması hissedilen diş ağrısının hafiflemesinde ya da dinmesinde etkili bir yöntemdir. Çünkü dişlerin fırçalanmasıyla bu kırıntılar çürük dişin olduğu bölgeden uzaklaşmaktadır.
Yastığın Yüksek Olması: Diş ağrısı özellikle gece tutması ile nam yapmış bir ağrı türüdür. Bunun nedeni ise yatarken kan basıncının baş bölgesine vurmasıdır. Bu da çene bölgesinde zonklayan diş ağrılarına neden olur. Bunun önüne geçmenin en iyi yolu ise yatılan yastığın yüksek olması.
Ağrı Kesici ve Antibiyotik: Ağrı şiddetlenerek dayanılamayacak bir hal alırsa bu ağrıyan bölgede iltihap oluğuna işarettir. Bu nedenle ağrının kesilmesi için bir diş hekimine müracaat ederek antibiyotik kullanmak gerekir. Ağrının şiddeti daha hafif ise ağrının kesilmesi için ağrı kesici ilaçlardan istifade edilebilir.
Diş Ağrısına Bitkisel Çözüm
Her hastalıkta olduğu gibi diş ağrısına da iyi gelen bitkiler olduğunu düşünerek diş ağrısına bitkisel çözüm yöntemlerini hepimiz araştırırız. Diş ağrısına iyi gelen bitkileri ve uygulama yöntemlerini sizler için araştırdık.
Karanfil ve Karanfil Yağı: Dişte oluşan ağrıyı dindirmek ve şişliği azaltmak için karanfil yağı etkili bir bitkisel yöntemdir. Bir top pamuğa birkaç damla karanfil yağı emdirildikten sonra pamuk topu dişin ve diş etinin ağrıdığı bölgeye sürülür. İçeriğinde anestezik öjenal bulunan karanfil yağı diş ağrısının kesilmesinde etkili olacaktır. Diş ağrısını geçici olarak dindiren karanfil yağını kalıcı bir çözüm olarak düşünmemek gerekir. Ayrıca bu tür bitkilerin tatlarına alışkın olmayanlar için karanfil yağının tadı hiç hoş değildir. Yine karanfil yağının birçok diş macununun içeriğinde bulunduğu biliniyor.
Ağrıyan dişin üzerine karanfil konularak hafifçe bastırılıp beklenirse ağrıyan bölgeyi uyuşturarak ağrıyı dindirecektir.
Sarımsak: İki diş sarımsak ezildikten sonra ağrıyan dişin üstüne yerleştirilir ve 15 dakika kadar beklenir. 15 dakika sonra sarımsağın ağızda bıraktığı acı tadın gitmesi için ağız ılık suyla çalkalanır. Ağrıyan bölgedeki bakterileri öldürecek olan sarımsak, diş ağrısını kesecektir.
Zerdeçal: Su ile karıştırılan zerdeçal macun kıvamına getirildikten sonra dişin üstüne uygulanır. Zerdeçalın içeriğindeki antiseptik ağrıyı kesecektir.
Karabiber: Doğal bir antibiyotik olan karabiber, diş ağrısının kesilmesinde oldukça etkilidir.
Çörek Otu: Her derde deva olan çörek otu diş ağrısına da iyi gelmektedir. Çörek otunun kendisini veya yağını ağrı olan bölgeye uyguladığınız zaman diş ağrısının hafiflediğini hissedeceksiniz.
Badem, Nane, Vanilya ve Limon Özü: Bu bitki özleri bir pamuk aracılığıyla dişe sürülür ya da tampon yapılırsa diş ağrısı hafifleyecektir.
Çay Ağacı Yağı Masajı: Çay ağacı yağı diş ağrılarının en etkin çözümleri arasında yer almaktadır. Bir pamuğa bir iki damla damlatıldıktan sonra dişe sürülerek çay ağacı yağı masajı yapılabileceği gibi ılık bir suya bir iki damla damlatıldıktan sonra bu suyla ağzın çalkalanması da fayda sağlayabilir.
Zencefil ve Kırmızı Acı Biber: Bir damla suyun içerisine zencefil ve kırmızı acı biber eklendikten sonra macun kıvamına gelene kadar karıştırılır ve bu karışım ağrıyan bölgeye sürülür. Bu karışımın diş ağrısının yanı sıra boğaz ağrısına da iyi geldiği söylenmektedir.
Buğday Çimi Suyu: Doğal bir antibiyotik özelliği olan buğday çimi suyu diş ve diş eti enfeksiyonlarına şifadır. Ağız içerisindeki bakterilerle mücadele ederek ağrıyı dindirir.
Çürük Diş Ağrısı Nasıl Geçer?
Çürük diş ağrısından kurtulmak için diş hekimleri tarafından genellikle diş hekimi kontrolünde ağrı kesici ve antibiyotik kullanımı tavsiye edilmektedir. Hekim kontrolünde kullanılan düzenli antibiyotikten sonra çürük dişin olduğu bölgeye dolgu, kanal tedavisi gibi yöntemler uygulanarak bu dişin verdiği rahatsızlığın önüne geçilmektedir. Bir türlü geçmeyen ağrılarda tedavi yöntemi ise çürük dişin çektirilmesiyle bu dişten kurtulmaktır. ‘Çürük diş ağrısı nasıl geçer?’ sorusunun kalıcı olmayan pratik yanıtı ağrı kesicilerdir. Bunun haricinde tuzlu su gargarası da çürük diş ağrısını dindirmektedir.
20’lik Diş Ağrısı Neden Olur?
Çenenin her iki kısmında, alt ve üst çenede çıkan son dişlere 20’lik diş denilmektedir. Bu dişlerin çıktığı esnada diş etleri bir hayli hassaslaştığı gibi şiddetli ağrılarda hissedilebilmektedir. Ağızda en son çıkan ve üçüncü azı dişi olan 20’lik dişlerin çekilip çekilmemesi tartışılan bir konu olsa da bu dişlerin herhangi bir rahatsızlığa yol açmaması halinde çekilmesi pek tavsiye edilmez. 20’lik dişlerin çıktığı esnada hissedilen ağrı olağan bir ağrıdır. Ancak bu dişler çıktıktan sonra dişin pozisyonuna göre buralarda yemek artıkları birikirse bakteri oluşumunu tetikler. Azı dişleri içerisinde en büyük olan 20’lik dişlerde bakteriler oluşması zamanla bu azı dişlerini çürüterek apseye neden olur. Bu da aynı zamanda ‘20’lik diş ağrısı neden olur?’ sorusunun en net yanıtıdır. Bu çürümenin asıl nedeni ise diş fırçalarının bu bölgeye çok zor ulaşmasıdır. Bu çürümenin farkına varılmazsa çürük sinirlere kadar ulaşır ki bu da daha şiddetli ağrılara neden olur. Ayrıca bu azı dişleri gömülü halde olduğu için diş eti ve çevre dokular üstünde baskı oluşturduğu için diş ağrılarına neden olabilir.
20’lik Diş Ağrısı Nasıl Geçer?
Genellikle çok şiddetli bir ağrı olduğu ve neredeyse herkeste görüldüğü için ‘20’lik diş ağrısı nasıl geçer?’ sorusu ve bu sorunun yanıtı oldukça kıymetlidir. 20’lik diş olarak adlandırılan bu azı dişlerindeki ağrının dinmesi için en iyi yöntem ağrı kesicilerden istifade etmektir. Bu azı dişlerinin bulunduğu bölgedeki apse ve şişlikleri azaltmak için buz kompresi uygulanabilir. Tuzlu suyla gargara yapılması da bu bölgedeki bakterileri yok etmek için iyi bir alternatiftir. Ayrıca kuru karanfil çiğnenmesi ya da nane çayı içilmesi de bu azı dişlerinin neden olduğu ağrıyı azaltabilir.
Diş Ağrısına Evde Kesin Çözüm
Pamuk sarılı olan bir çubuk alkole batırıldıktan sonra karabiber ve naneye de batırılarak dişe sürülürse diş ağrısı hissedilir derecede hafifler.
Karabiber, karanfil yağı, nane yağı ve mercan köşk bir bardak suyun içerisinde karıştırılarak gargara yapılırsa bu yağların ağrı kesici özelliği sayesinde diş ağrısı kesilecektir.
Bir tutam taze roka, tere, maydanoz ve nane sakız gibi ağızda çiğnenirse diş ağrısı hafifler. Ama bu sakızı kesinlikle yutmayın.
Bir demet maydanoz meyve sıkacağında sıkıldıktan sonra elde edilen su ile gargara yapılırsa diş ağrısı hafifler.
Sinirleri gevşetici özelliği olan adaçayı ve papatya çayı ile yapılacak olan soğuk uygulama diş ağrısının hafiflemesinde etkilidir.
1 litre suyun içerisine 2 çay bardağı kuru üzüm ve 10 diş sarımsak koyarak 15 dakika kaynattıktan sonra süzer ve bu karışım soğuduktan sonra gargara yaparsanız diş ağrınıza etkili bir çözüm olacaktır.
3 bardak suyun içerisine 2 çorba kaşığı kişniş koyduktan sonra kaynatıp süzün. Soğuduktan sonra gün içerisinde gargara yapmanız diş ağrınıza iyi gelir.
Diş ağrısı için Peygamber Efendimizin (s.a.v) tavsiye ettiği şudur:
El vücudun ağrıyan bölgesine koyulduktan sonra üç kere ‘Bismillah’ denir ve peşine ‘Euzü biizzetillahi ve kudretihi min şerri ma ecidu ve uhaziru.’ Anlamı ise ‘Bedenimde çekmekte olduğu şu hastalığın şerrinden Allah’ın izzet ve kudretine sığınıyorum.’
Diş ağrısına evde kesin çözüm için uygulanabilecek en etkili doğal yöntemler bunlardan ibarettir.
Hamilelikte Diş Ağrısı Neden Olur?
Hamile bayanların en sık karşılaştığı sağlık sorunlarından biriside diş ağrısıdır. Hamilelik sürecinde ilaç kullanılamayacağı için bu sorun daha da büyüyerek katlanılmaz bir hale gelebiliyor. Bu nedenle ‘Hamilelikte diş ağrısı neden olur?’ sorusunun yanıtı anne ve baba adayları tarafından çok araştırılmaktadır.
Gebelik sürecinde diş etlerinde çok büyük değişimler görülür. Bunun nedeni hamile kalınmasıyla birlikte vücutta yaşanan hormonal değişikliklerle birlikte progesteron ve östrojen seviyelerinin artmasıdır. Hormonlardaki artışla doğru orantılı olarak dişlerde bakteriyel plak birikimi de artar. Bu bakteriyel plak birikimi diş etinden uzaklaştırılmazsa süreç daha da sıkıntılı hale gelir.
‘Hamilelikte diş ağrısı neden olur?’ sorusuna birden fazla yanıt verilebilir. Belli başlı nedenler ise şöyle sıralanabilir;
Diş Çürükleri: Hamilelik sürecinde görülen diş ağrılarının en önemli nedeni diş çürükleridir. Diş çürüklerinin önüne geçebilmek için ağız bakımının ihmal edilmemesi gerekiyor. Diş ve diş etlerinde asit üreten şeker içerikli yiyecekler dişin koruyucu tabakasına zarar verdiği için hamilelik sürecinde bu tür besinlerin tüketimine dikkat etmek ve tükettikten sonra ağız bakımını mutlaka yapmak gerekiyor.
Diş Etinin İltihaplanması: Gebelik sürecinde görülen diş ağrılarının en önemli nedenlerinden biri diş etinin iltihaplanmasıdır. Renksiz, yumuşak ve yapışkan yapıda olan plaklar tarafından üretilen toksinler ise diş etinin dokusuna zarar vermektedir. Bu durumda diş etinde iltihaplanmayı tetikler. Zamanında ağız bakımı yapılmazsa gebelikte diş eti kanamaları, diş etinde şişlik gibi ciddi sağlık problemleri görülebilir.
Diş Minesinde Aşınma: Diş minesinin aşınması da gebelik sürecindeki diş ağrılarının nedenleri arasındadır. Dişi saran diş minesi, dişin içindeki tabakaların zarar görmesinin önüne geçer. Sert bir yapısı olan diş minesi asitli içecekler, kabuklu besinler, dişlerin gıcırdatılması gibi kimyasal veya fiziksel etkenlerden zarar görür. Diş minesi zarar gördüğü zamanda dişlerde sıcak-soğuk hassasiyeti oluşur.
Kalsiyum Yetersizliği: Anne adayının yanı sıra bebeğinde sağlıklı bir gebelik süreci geçirmesinde yeterli kalsiyum alınması çok önemlidir. Bu nedenle gebelik sürecinde içeriğinde kalsiyum olan besinlerin sık tüketilmesi önemlidir. Aksi takdirde vücut kalsiyum gereksinimi karşılamak için daha önce biriktirilen kalsiyumu kullanmaya başlar. Bu da vücuttaki kalsiyumun tükenmesine neden olarak dişlerde rahatsızlığa yol açar.
Hamilelikte diş ağrısının ne zaman başlayacağına yönelik net bir şey söylenemez. Gebeliğin herhangi bir döneminde karşılaşılabilecek bir sağlık problemidir. Diş ağrılarının ortaya çıkabileceği en riskli dönem ise 2-8 ay aralığıdır.
Hamilelikte Diş Ağrısı Nasıl Geçer?
Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki hamilelikte diş ağrısı katlanılmayacak bir haldeyse kendiniz sakın müdahale etmeyin. Uzman bir diş hekiminden yardım alın. Hafif diş ağrıları için ise ağrıyı dindirmek için evde uygulanabilecek bazı yöntemler vardır. ‘Hamilelikte diş ağrısı nasıl geçer?’ sorusuna birlikte göz atalım.
Dişlerin Fırçalanması: Dişlerin fırçalanması ya da ağrıyan bölgedeki besin artıklarının diş ipiyle temizlenmesi ağrıyı dindirecektir. Ancak dişlerin fırçalandığı fırçanın yumuşak olmasına dikkat edilmelidir.
Gargara Yapılması: Tuzlu suyla gargara yapılması da ağrıyı dindirmede oldukça etkilidir. Gargara yapılan suyun ılık olmasına dikkat edilmelidir.
Besinler Dişle Temas Halinde Olmasın: Besinlerin tüketildiği zaman ağrıyan dişle temas etmesi halinde ağrı kat be kat artacaktır. Bu nedenle tüketilen besinlerin ağrıyan dişten uzak tutulmasına çok özen gösterilmelidir.
Soğuk Kompres: Hamilelikte diş ağrısını kesmenin en etkili yöntemlerinden biride soğuk kompres uygulanmasıdır. Çenenin üstüne veya ağrıyan bölge iltihaplıysa yüzün şişen bölümüne soğuk kompres uygulanması ağrıyı azaltır.
Ağrı Kesiciler: Ağrıyan dişin ağrısını kesmek için ağrı kesiciler en etkili yöntemdir. Ancak anne adayları o anki ağrının verdiği acıyla işin dozunu kaçırabilmektedir. İlacın kullanım talimatına uygun olarak alınmaması en sık karşılaşılan problemdir. Gebelikte üst üste ağrı kesici içilmesi son derece risklidir. Ayrıca ağrı kesicinin direkt diş üzerine uygulanması da çok riskli bir harekettir. Ayrıca kullanılacak ağrı kesicilerin doktora danışıldıktan sonra kullanılması anne ve bebek sağlığı için çok önemlidir.
Hamilelikte şiddetli diş ağrısına Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu nar suyunu tavsiye ediyor. Nar suyu ağızda bekletilirse şiddetli diş ağrısını kesiyor. Ayrıca nar suyuyla gün içerisinde 2-3 defa gargara yapmakta diş ağrısına iyi geliyor.
Hamilelik sürecinde bilinçsizce kullanılan her türlü ilaç anne ve bebek sağlığını tehdit etmektedir. Bu nedenle alınan ilaç en hafif ağrı kesici dahi olsa mutlaka doktora danışılarak alınmalıdır.
Diş Ağrısı Geceleri Neden Şiddetlenir?
Diş ağrısı özellikle geceleri şiddetlenmektedir. Geceleri vücutta hormonal değişiklikler olması, kan basıncının artması ve damarsal genişlemeler ‘Diş ağrısı geceleri neden şiddetlenir?’ sorusunun yanıtıdır. Geceleri şiddetlenen diş ağrısı için bir ağrı kesici alarak diş hekimine gitmek en doğru davranıştır. Böyle bir imkan yoksa da kolonya, aspirin ve alkol gibi şeylerle ağrıyan bölgeye kesinlikle müdahale edilmemelidir. Çünkü bu uygulamalar diş etini tahriş ederek ağrıyı daha da şiddetlendirebilir. Tuzlu suyla yapılan gargara ya da içeriğinde ağrı kesici olan gargaralarla gargara yapılması ağrıyı hafifletir. Ancak bu uygulamaların tedavi edici özelliğinin olmadığının bilinmesi gerekir. Geceleri şiddetlenen diş ağrısının önüne geçmenin en etkili yöntemi en ufak bir semptomda diş hekiminin yolunu tutmaktır. Unutmayın ki diş ağrısı hayat kalitesini düşüren ciddi bir sağlık problemidir.