İnsan bedeninin yüzde 65’i sudan oluşmaktadır. İnsan için yaşam kaynağı olan su, aynı zamanda gezegenimizin de yapı taşları arasında yer almaktadır. İnsanın hayatta kalabilmesi için birçok elementi içeriğinde barındıran bir bileşen olan suya ihtiyacı vardır. Yaşamın ilk belirtisi olan su, tüm uzay çalışmalarında halen en fazla aranılan maddedir.
İnsan için hayati önem taşıyan su, dünyamızın da yüzde 75’ini kaplamaktadır. Bu oranın içerisinde tuzlu su yüzde 97’lik kısmı oluştururken, geriye kalan yüzde 3’lük suyun ise yüzde 1’lik kısmının içilebilir olduğu düşünüldüğü zaman su israfının ne kadar tehlikeli olduğu daha iyi anlaşılır. Su insanın yanı sıra dünyada ne kadar canlı varsa hepsinin hayatta kalabilmesi için olmazsa olmazdır.
İnsan vücudunun suyu nasıl değerlendirdiğinin öğrenilebilmesi için çok uzun süren araştırmalar yapılmıştır. Suyun bileşenlerinde hidrojen ve oksijen vardır. Peki, su kaç kalori değerindedir? ‘Su içsem yarıyor’ söyleminin aslı var mı? Gelin bu sorulara hep beraber cevap arayalım.
İçerik Başlıkları
Su Kaç Kalori
‘Su içsem yarıyor’ sözünü etrafımızdan çok duymaktayız. Bu da akıllara hemen ‘su kaç kalori?’ sorusunu getirmektedir. Suyun kaç kalori olduğu zihinleri geçmişten bugüne çok fazla meşgul edince uzmanlar, suyun kalori değerlerine yönelik birçok araştırma yapmışlardır.
Bu araştırmalardan elde edilen sonuç ise herkesin gönlünü rahatlatmıştır. Çünkü bu konu üzerine yapılan araştırmaların tümü suyun kalori değerinin olmadığını gösteriyor. Zihninizde bir yere ‘Su kaç kaloridir?’ sorusunun yanıtının sıfır olduğunu yerleştirmenizde yüksek yarar var.
su 0 kaloridir
İnsan vücudu sağlıklı bir şekilde işlevini yerine getirebilmek ve anatomik düzenini koruyabilmek için günlük olarak belli bir miktar suya gereksinim duymaktadır. Herhangi bir sağlık engeli yoksa bu miktar günlük ortalama 2 litre olarak uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir.
Limonlu Su Kaç Kalori
Suyun kalori değerleri her ne kadar sıfır olsa da içerisine katılan malzemeler doğal olarak suyun kalori değerini yükseltmektedir. Böyle bir durumda da en fazla tüketilen limonlu suyun kaç kalori olduğu sorusu akıllara gelmektedir. Peki, limonlu su kaç kalori? İşte bu sorunun cevabı;
240 ml gelen 1 kupa limonlu su 6 kalori değerindedir. Kalori değerlerinin yüzde 0’ını yağ, yüzde 97’sini karbonhidratlar ve yüzde 3’ünü protein oluşturmaktadır. Besin değerleri ise 0 gram yağ, 2,5 gram karbonhidratlar ve 0,09 gram proteindir.
1 Bardak Su Kaç Kalori
Suyun kalori değerinin sıfır olduğunu yukarıda belirtmiştik. Bu nedenle 1 bardakta içseniz, 10 bardakta su içseniz sudan alacağınız kalorinin değeri her zaman sıfır olacaktır. Biz yine de ‘1 bardak su kaç kaloridir?’ sorusunu yanıtlayalım.
240 ml gelen 1 bardak suyun kalori değeri sıfırdır. 5 mg sodyum içerir.
1 bardak su sıfır kalori
Ancak suyun kalori değerinin sıfır olması istediğiniz kadar tüketebileceğiniz anlamına gelmez. Çünkü fazla su içmenin sağlığa zararları vardır. Gelin bu zararlara birlikte göz atalım.
Fazla Su Tüketmenin Sağlığa Zararları
Suyun insan için önemi her ne kadar yaşamsal olsa da fazla tüketildiği zaman vücut yapısında dengesizliklere neden olabilir. İnsan vücudu gereksinim duyduğu su miktarının sınırını normal koşullarda osmostat refleksiyle dengelemektedir. Ancak bu dengeyi özellikle yaşanan psikolojik problemler bozabilmektedir.
Vücudun duyduğu ihtiyaçtan fazla su içilmesi alışkanlık halini alırsa en başta sıvıları işleyen organlar gereğinden fazla çalışır. Bu da gece saatlerinde dinlenmesi gereken organların çalışmasına neden olur. Vücudunuza kalori yaktırmak için fazla tüketirseniz, vücudunuz kalori yakar. Ama unutmayın ki bunu yaparken organların dinlenme zamanından çalar.
Mesela böbreklerin faaliyetleri gece yavaşladığı için tuvalet ihtiyacı doğal olarak gecikir. Bu da uyku kalitesinin korunması için çok önemlidir. Ayrıca suyun aşırı tüketilmesi su zehirlenmesi denilen ve ölümle sonuçlanabilecek çok ciddi sağlık problemine neden olabilir. Yani fazla su tüketmenin sağlığa zararları olabileceğini bilin ve çevrenizi de bu konuda uyarın.
Kaç Bardak Su Kaç Kalori Yakar
İnsan vücudu içilen her bir bardak su için 25 kalori yakmaktadır. Günde 10 bardak su içen, yani günlük 2,5 litre civarında su tüketen insan her gün 250 kalori yakmış olur. İçtiğiniz her bir bardak suyu 25 ile çarptığınız zaman ‘Kaç bardak su kaç kalori yakar?’ sorusunun cevabını bulmuş olursunuz.
Su Zayıflatır mı
Suyun zayıflamaya etkisinin olup olmadığı en fazla sağlıklı beslenenler ile diyet yapanlar tarafından merak edilmektedir. Bu iki kesimin en fazla araştırdığı konular arasında suyun, insan vücuduna yaktırdığı kalori değeri de vardır. Bunun cevabını her bir bardak su 25 kalori yaktırır diyerek yukarıda vermiştik.
Bilim adamları tarafından uzun yıllar boyunca yapılan araştırmalar neticesinde suyun bünyeye direkt biyolojik etki ederek zayıflamaya yardımcı olmadığı ispatlanmıştır. Suyun zayıflamaya yardımcı olmada ki en önemli etkisi vücudun uygulamalarına ve hissiyatına yön vermesi ve değiştirmesidir. Ayrıca yemeklerden önce su içilirse doyma hissini öne çekeceğinden daha az yemek yenilmesine neden olarak zayıflamaya etki etmektedir.
Su düzenli ve yeterli tüketilirse vücuda giren oksijen miktarı artar. Vücuda giren oksijen miktarının artması ise daha fazla yağ yakılması ve yağların vücuttan daha hızlı atılması anlamına gelmektedir.
‘Su zayıflatır mı?’ sorusu üzerine yapılan bir bilimsel araştırmadan ise insanların açlık ile susuzluğu çok sık olarak birbirine karıştırdığı sonucuna varılmıştır. Bu da düzenli olarak su içmeyen insanların susadıkları zaman su içmek yerine gereksiz olarak bir şeyler yemesine ve doğal olarak kilo almasına neden olmaktadır.
Her Gün Ne Kadar Su İçmeliyiz?
Yetişkin bir insanın günlük minimum 8 bardak su içmesi uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir. Ancak vücudun ihtiyaç duyduğu su miktarı günlük aktiviteye, cinsiyete ve terlemeye bağlı olarak değişebilmektedir. Bu nedenle ‘Her gün ne kadar su içmeliyiz’ sorusuna verilebilecek net bir yanıt olmasa da ‘Her gün en az ne kadar su içmeliyiz?’ sorusuna verilebilecek net bir yanıt vardır.
Sağlıklı bir insanın günlük sıvı kaybı yaklaşık 2,5 litredir. Bunun 1,5 litresini idrar yoluyla kaybederken, 1 litresini ise terleme, nefes ve eklem hareketleri yoluyla kaybeder. Vücudun günlük kaybettiği sıvının yüzde 20’si gün içerisinde tüketilen besinlerden karşılanmaktadır. Geriye kalan ortalama 2 litre sıvıyı ise karşılamanın tek yolu su içmektir. Sabah kalkar kalkmaz 1 bardak su içmeyi alışkanlık haline getirmeye çalışın. Uzmanlar, günlük tüketilmesi gereken en az su miktarının erkeklerde ortalama 3 litre, kadınlarda ise ortalama 2 litre olduğunun altını önemle çiziyor.
Çay ve Kahve Suyun Yerini Tutar mı?
Şunu zihinlerimizin bir köşesine iyice kazımak gerekiyor ki dünyanın hiçbir içeceği suyun yerini tutmaz. Ayrıca çay ve kahve gibi içecekler aşırı tüketilirse susama hissiyatını baskılar. Bu da gün içerisinde daha az su tüketilmesine neden olur. Şunun da bilincinde olmak gerekiyor ki susamamak, vücudun suya gereksinimi olmadığı anlamını taşımaz.
Suyun kalori değeri sıfırdır ve suda asidite bulunmaz. Oysa içeriğinde kafein olan çay ve kahve türü içecekler aşırı tüketilirse çarpıntıya yol açar. Bu tür içeceklere şekerinde eşlik etmesi kilo anlamına gelir.
‘Çay ve kahve suyun yerini tutar mı?’ sorusunun yanıtının kesinlikle ‘HAYIR’ olduğunun bilinmesi gerekir. Hatta bu tür içeceklerin gereğinden fazla tüketilmesi sağlığa zarar verir.
Suyun Sağlığa Faydaları
Dünyada canlın kalabilmenin ön koşulunun su tüketmek olduğu düşünüldüğü zaman suyun sağlığa faydaları saymakla bitmez. Bir insan açlığa karşı 40 gün direnerek hayatta kalabilirken, susuzluğa karşı en fazla 7 gün direnebilmektedir. Ayrıca sağlıklı bir yaşam ve yaşam kalitesinin korunması açısından düzenli su tüketmek çok önemlidir.
- İnsan, vücudunun gereksinim duyduğu günlük su ihtiyacını karşılarsa vücut gereken bütün sıvıları yeterli seviyede üretir.
- Organlar arasındaki koordinasyonun sağlanmasında ve organların faaliyetlerini sağlıklı olarak sürdürmesinde suyun önemi tartışılmaz.
- Su vücuttaki bütün dengeleri koruduğu gibi vücudun gelişiminde, büyümesinde ve kuvvetlenmesinde çok etkilidir.
- Gün içerisinde tüketilen besinlerin parçalanmasında önemli bir yardımcı olan su, sindirim sistemini mükemmel çalıştırır.
- İnsan vücudu susuz kaldığı zaman buna bağlı olarak dikkat dağınıklığı ve unutkanlık gibi problemlerle karşılaşır. Bu da suyun beyin fonksiyonlarının düzenli olarak çalışmasındaki etkisini gösterir.
- Vücut sıcaklığını dengeleyen su, ödemin dışarı atılmasını sağlar.
- Kanın vücutta daha rahat dolaşmasını sağlayarak vücudun sağlıklı kalmasına yardım eder.
- Bağırsakların sağlıklı ve düzenli çalışması için önemlidir.
- Metabolizmanın daha fazla çalışmasını sağlayarak vücuda kalori yaktırır. Ilık su tüketildiği zaman vücuttaki yağlar parçalanır.
- Kanı sulandırdığı için dolaşım esnasında pıhtılaşmayı engeller.
- Strese, gerginliğe ve depresyona çok iyi gelir.
- Vücudun hastalıklara karşı direncini ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
Suyun Ph Değeri Kaç Olmalıdır?
İnsan vücudu günlük olarak belli miktarda suya gereksinim duyar. Bu gereksinimi karşılamak için yani su içmiş olmak için su içmek hiç de sağlıklı değildir. Çünkü içilen suyun kalitesi de önemlidir. Bu kalite ise suyun alkali oranında saklıdır. Bu orana Ph değeri adı verilmektedir. Piyasada satışa sunulan bütün içme suları belli bir Ph değerine sahiptir. Satın alınan damacana ya da şişelerin üstünde bu Ph değeri mutlaka yazar. Bu noktada ‘Suyun Ph değeri kaç olmalıdır?’ sorusu ön plana çıkıyor. Çünkü suyun içeriğindeki alkali oranını anlayarak ne kadar fayda sağlayacağını bilmek bu değere bağlıdır.
Bilimsel araştırmalardan elde edilen sonuçlar Ph değeri 7 olan suyun nötr olduğunu göstermektedir. Suyun Ph değerinin 7’de yüksek olması ise içeriğindeki alkali oranını gösterir. Bu nedenle su tüketirken çok dikkatli olunmalıdır.
Günlük tüketilen suyun ideal Ph değerleri 7,2 ile 8,5 aralığında olmalıdır. Bilimsel verilere göre Ph değeri 7’nin altında olan sular asidik olarak kabul edilmektedir. Ph değerinin düşük olması suyun yıpratıcı etkisinin fazla olduğunu gösterir. Sağlığa düşman olarak kabul edilen Ph değeri düşük sular, hücre yapılarından tutun da organ dokularına kadar sağlığa ciddi zararlar verebilmektedir.
Su İçmek Nasıl Eğlenceli Hale Getirilir?
Günlük yaşamında düzenli su tüketmeyenler ya da su içmeyi unutuyorum diyenler için ‘Su içmek nasıl eğlenceli hale getirilir’ sorusunun cevabı hayati önemdedir. Çünkü su yaşam demektir.
- Su içmeyi eğlenceli hale getirmek için çalışma masasına veya evde sürekli göze çarpan bir yere su içmeye teşvik edecek kadar şık ve renkli sürahi, bardak ve şişe konulabilir.
- Suyu sade olarak tüketmeyi sevmeyenler için nane yaprağı, çilek, zencefil ve üzüm gibi meyveler suya katılarak su daha lezzetli hale getirilebilir.
- Çalışma ortamında veya ev içerisinde sürekli göz önünde olan bir yere ‘Su İç’ yazısı asmak size su içmeyi hatırlatmak için iyi bir yöntemdir.
- İş yerindeki bilgisayarın ve cep telefonlarının hatırlatma programlarına su ile ilgili hatırlatmalar yazılabilir.