Sivilceler genel olarak hepimizin ortak bir problemidir. Ergenlik döneminde yoğun şekilde çıkan sivilceler, kimi zaman tüm yüzü de kaplayabilmektedir. Çoğumuzun bu durum günlük yaşantısını bile olumsuz yönde etkilemektedir. Peki Sivilce neden olur ? Sivilceye ne iyi gelir ? Sivilce oluşumunu arttıran faktörler nelerdir ? gibi birçok sorularınızın cevabına bu makalemiz cevap olacaktır.
İçerik Başlıkları
Sivilce Neden Olur, Ne İyi Gelir
Sivilce (akne) oluşumunda : Beslenme, genetik, çevresel faktörler ve hormonların etkisi vardır. Anne ve babanın birinde sivilce oluşumunun görülmesi çocuklarında da sivilce oluşumu görülmesi olası bir durumdur. Çeşitli hormon ilaçları da sivilce oluşumunda etkendir. Bazı vakalarda ise cildin aşırı yağlı olması sivilce oluşumunu da kolaylaştırmaktadır. Kalitesiz makyaj ürünleri ve cilt temizleme ürünleri de sivilce oluşumunu arttırabilmektedir. Aşırı yağlı besinlerin tüketimi de yine aynı şekilde sivilcenin oluşumunu kolaylaştırmaktadır. Sivilce yoğunluğu mevsimsel olarak değişiklikte gösterebilmektedir.
Stres : Stres, sivilce oluşumunda en büyük etkenlerden biridir. Eğer günlük yaşantınız çok yoğun ve stresli geçiyorsa sivilce oluşumu mutlaka olacaktır.
Paketli Gıdaların Tüketilmesi : Cips, çikolata gibi paketli gıdaların çok fazla tüketilmesi sivilce oluşumunda büyük bir etki yaratır.
Genetik Faktörler : Genetik faktörlerden dolayı da kişide sivilce sorunu oluşabilmektedir. Hiçbir sağlık probleminiz olmasa bile vücudunuz genetik olarak sivilce oluşumuna yatkın olabilir.
Sivilce Tipleri Nelerdir
Akne Vulgaris : Genellikle ergenlik döneminde oluşan basit sivilcelerdir. Çoğunlukla yüzde oluşmaktadır. Siyah nokta ve sarı kapalı papüller şeklindedir.
Akne Conglabata : Şiddetli kist ve apselerle karakterize bir akne türüdür. Çoğunlukla gövde de görülmektedir. Aşırı tüylenme ve adet düzensizliği ile meydana gelmektedir. Derin izler bırakılabilmektedir.
Akne Fulminans : Çoğunlukla ergenlik döneminde erkeklerde görülmektedir. Ateş ve eklem ağrısı ve şiddetli aknelerle karakterize bir hastalıktır.
Sivilceli Cilt Bakımı Nasıl Olmaktadır
Sivilce için özel sabunlar veya sivilce oluşumunu engellemek için temizleme jellerinin günde sabah akşam olmasıyla birlikte iki kez yüz yıkanmalıdır. Sivilceli cilt, leke oluşumuna karşı çok hassastır bu nedenle yağsız güneş kremleri kullanılmalıdır. Kullanılan kremler aynı zamanda cildi nemlendirmektedir ve cilt tahrişini de önlemektedir. Kullanılan sivilce ilaçlarının cilt üzerinde oluşturduğu kuruluk ve tahrişle başa çıkmak için yağsız nemlendiriciler kullanılmalıdır.
Diş Macunu Sivilceye Sürülür Mü
Diş macunu, sivilcenin asla tamamına sürülmemelidir ve maske olarak yapılması önerilmemektedir. Diş macununun cildi kurutma gibi bir özelliği vardır. Sivilce tedavisinde diş macunu tedavisi uygulanacaksa en etkili sonuç için sivilce üzerinde macun 2 saat bekletilmeli veya tüm gece bekletilmelidir.
Sivilceye Limon Sürülür Mü
En çok kullanılan yöntemlerden biridir. Limonu bir bardak içerisine sıkın. Sıktıktan sonra sivilcenin üzerine ve çevresine sürün, 30 dakika boyunca bekletin. Beklettikten sonra sürdüğünüz bölgeyi ılık su ile yıkayın.