Bilgelik dişleri de denilen bu dişler, bünyeden bünyeye farklılık göstermektedir. Bu nedenle diş hekimleri söz konusu 20’lik dişler olunca kesin ibarelerden ve belirli kurallar koymaktan kaçınırlar. Öyle ki 20’lik dişler bazı kişilerde hiç çıkmaz.
İnsan vücudunun anatomisinde 32 diş bulunmaktadır. Ağızdaki bu 32 dişin dördü 20’lik dişlerden oluşmaktadır. Her insanın ağzının arka kısmında ve her köşesinde birer adet olmak üzere 4 tane 20’lik diş çıkmaktadır. Ancak bazı insanlarda iki, bazı insanlarda ise 3 adet 20’lik diş çıkmaktadır. 20’lik dişler bazen öyle rahat çıkar ki çıktığı bile fark edilmezken, bazı 20’lik dişlerde öylesine zor çıkar ki ciddi sağlık sorunlarına yol açabildiği gibi çıkar çıkmaz çekilmesi gereken 20’lik dişler dahi vardır. Bazı kişilerin dişleri öylesine sağlıklı olur ki çok uzun yıllar dişleriyle ilgili hiç sağlık problemi yaşamazken, bazı kişilerin dişlerinde ise enfeksiyon, ağrı ve diğer sağlık problemleri görülebilmektedir. İnsanın hayatında yaşadığı en şiddetli diş ağrısının 20’lik diş ağrısı olduğu söylenebilir.
Peki, ‘20’lik diş ağrısı nasıl geçer?’ Bu yazıda, 20’lik diş ağrısını geçiren doğal yöntemlerin yanı sıra 20’lik dişin çıktığının nasıl anlaşıldığı ve 20’lik diş çekiminin ardından yapılması gerekenler ile ilgili tüm detaylara ulaşabilirsiniz.
İçerik Başlıkları
20’lik Dişin Çıktığı Nasıl Anlaşılır?
Ağzın arka kısmında kızarıklık ve şişlik oluşması 20’lik dişin çıktığının en önemli belirtisi olarak bilinmektedir. Peki, ‘20’lik dişin çıktığı nasıl anlaşılır?’ 20’lik dişlerin çıkacağı bölgelerde şiddetli ağrı ve zonklama hissedilmesi, diş etlerinde basınç ya da şişlik olduğunun fark edilmesi de 20’lik dişlerin çıktığına işaret etmektedir. 20’lik dişlerinin çıkıp çıkmadığını kontrol etmek isteyenler ise 20’lik dişlerin çıkacağı bölgedeki diş etlerinin diğer bölgelerdeki diş etlerine göre daha kırmızı ve şiş olup olmadığına bakabilirler.
20’lik dişlerin çıktığı bölge bademciklere oldukça yakındır. Bu nedenle bademciklerin şişmesi ve boğaz ağrısı da 20’lik dişin çıktığına dair belirtiler arasında yer almaktadır. 20’lik dişin neden olduğu ağız içerisine yayılan ağrılar baş, çene, kulak ve göz bölgesinde de hissedilebilir.
Yutkunmada yaşanan güçlükte 20’lik diş çıkmasından kaynaklanabilir. Yutkunma haricinde çenede baskı oluştuğunun hissedilmesi, ağzın açılma esnasında güçlük çekilmesi de çok yüksek olasılıkla 20’lik dişlerin çıktığına işaret etmektedir.
20’lik dişlerin enfeksiyon kapma riski çok yüksektir. Ayrıca çok rahat mikrop kapabilmektedir. Dişlerdeki apseler ve çürümelerde ciddiye alınarak bir diş hekimine müracaat edilmelidir.
Ağzın arka bölgesinde kan fark edilmesi veya tükürükten hafif kan gelmesi çok nadir görülen bir durum olsa da böyle durumlarda bir diş hekimine başvurulması kesinlikle ihmal edilmemelidir.
20’lik Diş Çekildikten Sonra Ne Yapılmalı?
Ağız içerisindeki alandan kaynaklı olarak 20’lik dişler bazen tek açıdan çıkabildiği gibi gömülü olabilmekte, çıktığı bölgede sıkışabilmekte ve kısmen çıkabilmektedir. Diş hekimi tarafından onay verildiği takdirde 20’lik diş cerrahi operasyonla da alınabilmektedir. 20’lik diş çekiminin hemen ardından çok şiddetli ağrı hissedilme olasılığı oldukça yüksektir. 20’lik dişler, ağız içerisindeki diğer dişlere göre daha büyük olabilmektedir. Bu nedenle 20’lik diş çekiminin hemen ardından dikiş gereksinimi doğabilir. Yine 20’lik diş çekiminin ardından ağız içerisinde şişlik ve kanama olabilir. Cerrahi operasyonla alınan 20’lik dişin ortalama iyileşme süresi 4 günü bulabilmektedir. Ancak bu iyileşme süresi dişin nasıl çıktığına ve nasıl etkilendiğine göre uzayabilmektedir. İyileşme sürecinde hastaya yardımcı olacak ve iyileşme sürecini hızlandıracak birçok yöntem bulunmaktadır. Peki, ‘20’lik diş çekildikten sonra ne yapılmalı?’ İşte 20’lik diş çekiminin ardından yapılması gerekenler;
20’lik diş çekiminin ardından hissedilen şiddetli ağrı kesinlikle moral bozmamalıdır. Sonuçta birkaç gün sürebilecek bu ağrılar son bulacaktır. Her gün yapılan aktiviteler aksaklığa mahal vermeden sürdürülmelidir. Diş hekiminin reçete ettiği ağrı kesici ilaçların zamanında alınması ihmal edilmemelidir. 20’lik dişin çekildiği bölgede şişlik oluşursa soğuk kompres uygulanmalıdır.
Günlük beslenme esnasında katı ve sert besinler yerine çiğnenmesi daha rahat olan yumuşak besinlerle beslenilmelidir. Çünkü yumuşak besinler dişleri zorlamadığından daha rahat beslenilebilir. Yarı yumuşak ve katı besinlerin tüketilmesine iyileşme sürecine bağlı olarak zamanla başlanmalıdır.
Dişlerin hijyeni kesinlikle aksatılmamalıdır. Dişlerin çok hafif fırçalanması ağız hijyenini sağlayacağı için enfeksiyon oluşma riskini düşürmektedir.
Diş çekiminden birkaç gün sonra kontrol amaçlı ve dikiş atıldıysa dikişlerin alınması için diş hekimine kesinlikle görünülmelidir.
20’lik Diş Hangi Yaşta Çıkar?
20’li yaşlarda çıktığı için adına 20’lik diş denilen bu dişler, yabancı kaynaklarda olgunluğun ve bilgeliğin sembolü olarak görülmektedir. Peki, ‘20’lik diş hangi yaşta çıkar?’ 20’lik dişler genellikle 17-25 yaş aralığında çıksa da bazen yıllar sonra dahi çıkabilmektedir. Ağız içerisinde üçüncü azı dişi olarak değerlendirilen 20’lik dişler, diş etleri boyunca büyümektedir. 20’lik dişlerin çıktığı zaman ağız içerisindeki diğer 28 yetişkin diş çıkmış olduğundan 20’lik dişler düzgün bir şekilde büyüyebilmek için kendisine yeterli alan bulamaz. Bu nedenle de genç yaştaki yetişkinler 20’lik dişlerini ya aldırmayı ya da diğer tedavi yöntemlerini tercih etmektedirler. 20’lik dişler ağrımıyor ve ağız içerisinde kalabalık oluşturmuyorsa, 20’lik dişlerle rahat bir şekilde ömür sürülebilmektedir. 20’lik dişlerin sayısı bünyeden bünyeye değişebildiği gibi bazı insanlarda ömür boyu 20’lik diş çıkmayabilir.
20’lik Dişlerin Çekilmesi Zorunlu mu?
İnsanların çene yapısı genellikle 28 diş sığacak şekildedir. 20’li yaşlarda çıkan 4 adet 20’lik dişlerin düzgün büyümesi için yeterli alan sağlanmadığı takdirde sağlık problemleriyle karşı karşıya kalınması kaçınılmaz hale gelmektedir. Bu sağlık problemleri arasında yanak ve diş etlerinin tahriş olması, şiddetli ağrılar, dişlerin hatalı sıralanması ve komşu dişlere baskı yapması ön plana çıkmaktadır. Bu sağlık problemlerine tedbir alınmadığı takdirde diş çürümesi, çene kistleri ve diş eti iltihabı gibi daha ciddi sağlık problemleri görülebilmektedir. İhtimal dahilindeki diğer sağlık problemleri de dikkate alındığı zaman tek çözümün 20’lik dişlerin çekilmesi olduğu aşikardır. En doğru kararın alınabilmesi için Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’ne ya da bir diş hekimine müracaat edilmelidir.
Peki, ‘20’lik dişlerin çekilmesi zorunlu mu?’ 20’lik dişlerin özellikle ağız sağlığına olan zararları farklı şekillerde görülebilmektedir. 20’lik dişler zamanında alınmadığı takdirde diğer dişleri olumsuz etkileyebilmektedir. Ağız içerisinde fazla olan 20’lik dişler, diğer dişlerin sıkışmasına neden olabileceği gibi ağız içerisinde yaralara da yol açabilmektedir. Bu durumda da düzgün ve sağlıklı olan dişlerin hizası bozulabilir. Ayrıca dişler düzgün çıkmadığı zaman yemek artıkları o bölgede birikmektedir. Bu da bakterilerin büyümesi ve üremesi için uygun zemini hazırlamaktadır ki bu bakteriler diş etleriyle temas ettiği zaman 20’lik dişlerde enfeksiyon oluşma riski oldukça yüksektir. Yine 20’lik alınmadığı takdirde bu dişlerin üstünde ya da çevresinde kist oluşabilmektedir. Ağız içerisinde oluşan bu kist ise dişlerin köklerine zarar vererek dişleri destekleyen kemiğin tahrip olmasına neden olabilir. Çene bölgesinde ağrı ve baskı hissedilmesine yol açabilir.
Şu da var ki ağız içerisinde sağlıklı ve düzgün bir şekilde hizalanan 20’lik dişlerin ağız içerisinde gördüğü işlev son derece önemlidir. Öncelikle bu dişler, besinleri çiğnenmesinde önemli bir yardımcıdır. 20’lik dişler sağlıklı ve düzgün bir şekilde büyümüşse çekilmesine gerek yoktur. Ancak bu dişlerin takibi de kesinlikle bırakılmamalıdır. Çünkü bu dişlerin sağlık problemlerine neden olma potansiyeli her zaman vardır. Bu nedenle 20’lik dişlerin diş hekimine düzenli kontrolü kesinlikle yaptırılmalıdır.
20’lik Diş Ağrısına Ne İyi Gelir – Bitkisel Tedavi
20’lik dişlerin çıktığı bölgenin sürekli hijyenik olmasına çok dikkat edilmelidir. Evde rahatlıkla uygulanabilecek bitkisel tedavi yöntemleriyle 20’lik dişlerin şiddetli ağrısının hafifletilmesi mümkündür. Ancak bitkisel tedavi yöntemlerinin diş ağrısının hafiflemesine yardımcı olduğu ve kesin çözüm olmadığı unutulmamalıdır. 20’lik diş ağrısına kesin çözüm için bir diş hekimine müracaat edilmesi ihmal edilmemelidir. 20’lik diş ağrısına iyi gelen bitkisel tedavi yöntemleri ise şöyle sıralanabilir;
Buzla Soğuk Kompres Uygulanması
20’lik dişin neden olduğu şiddetli ağrının hafiflemesinde buzla soğuk kompres uygulanması oldukça etkilidir. Temiz havluya ya da beze sarılan buz küpleri ağrının olduğu yanağa konularak soğuk kompres uygulanabilir. Soğuğun etkisiyle uyuşan bölgedeki ağrı dinecek ve kısa sürelide olsa bir rahatlama hissedilecektir. Soğuk kompressin gün içerisinde 3-4 defa uygulanması gerekmektedir. Ancak buzun dişle direkt temas etmemesine çok dikkat edilmelidir. Aksi takdirde dişte kanama ve diş etlerinde tahriş oluşabilir.
Sarımsak
Antibiyotik ve antiseptik özelliği olan sarımsak neredeyse her hastalığa şifa olmaktadır. Bakterilerle etkili bir şekilde mücadele eden sarımsak, diş ağrısını hafifleterek ciddi bir rahatlama sağlamaktadır. İki diş sarımsak ezildikten sonra ağrıyan dişin üstüne konularak tampon yapılmalıdır.
Tuzlu Su – Üzüm Sirkeli Gargara
Evde antiseptik bir gargara hazırlamak isteyenler için tuzlu su büyük bir nimettir. Bir bardak ılık suya bir çay kaşığı kadar tuz ilave edildikten sonra karıştırılmalıdır. Diş hassasiyeti açısından suyun aşırı sıcak ya da aşırı soğuk olmamasına çok dikkat edilmelidir. Bu karışımla ağız 30 saniye kadar çalkalanarak tükürülür. Ağrının nüksettiği zamanlarda tuzlu su hazırlanarak gargara yapılmasında bir sakınca yoktur. Tuzlu suyun bir diğer alternatifi ise bu karışımın üzüm sirkesiyle hazırlanmasıdır. Ağız içerisindeki enfeksiyonlarla savaşan üzüm sirkesi, şişliklerin ve ağrıların hafiflemesine yardımcı olmaktadır.
Karbonat
Ilık suyun içerisine bir miktar karbonat eklenerek gargara yapılması ağrıların hafiflemesi için uzmanlar tarafından da tavsiye edilmektedir. Bu karışımla gargara yapmak istemeyenler ise ıslak pamuğu karbonata batırarak dişin üstüne sürebilirler.
Bitkisel Yağlar
Badem yağı, limon özü ve vanilya yağı bir pamuğa döküldükten sonra dişin üstüne uygulanırsa ağrı kesici görevi görerek ağrının hafiflemesine yardımcı olacaktır. Çay ağacı yağıda ağrıyan dişin üstüne aynı şekilde uygulanırsa ağrıyı hafifletecektir. Şiddetli diş ağrısının hafiflemesinde karanfil ve karanfil yağı toplum içerisinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Ağız kokusunu yok eden karanfil taneleri etkili bir ağrı kesici gibi diş ağrısını kesmektedir. Ağız içerisini ferahlatmak için 4 tane karanfil yeterlidir. Karanfil tanelerini çiğnemede güçlük çekenler ise karanfil yağını pamuğa damlatarak ağrıya dişe masaj yapabilirler.
Bitkisel Kürler
20’lik dişlerin o şiddetli ağrısını dindirmede zencefil ve kırmızı acı biber kürü en etkili yöntemler arasında yer almaktadır. Zencefil ve kırmızı acı biber kullanılarak hazır hale getirilen macun ağrıyan 20’lik dişe uygulanmalıdır. Bu kür aynın zamanda 20’lik diş ağrısıyla birlikte seyreden boğaz ağrısına da çok iyi gelmektedir. 20’lik ağrı yaptığı zamanlarda bir bardak buğday çimi suyu tüketilirse, bakteri ve enfeksiyonlarla etkili bir şekilde mücadele edilmiş olur.