İçerik Başlıkları
Yüzmenin Faydaları Nelerdir
- Düzenli olarak yüzme yapmak, kalp dolaşım sistemi açısından olumlu etkiler bulunmaktadır. Düzenli yapılan yüzme antrenmanları yapan kişilerin koroner kalp rahatsızlıklarına daha az derecede rastlanılmaktadır. Bu kişilerin ise kalp krizi geçirme riski de düşük olacaktır.
- Yüzmenin kas ve iskelet sistemi açısından esnetici etkileri yer almaktadır. Kas ve yağın dengeli olarak dağıldığı vücut tipleri için söylenmektedir.
- Yüzme sporunda sakatlanma ve yaralanma miktarı karada yapılan spora göre %85 daha az görülmektedir. Bu nedenle kaslarda, eklemlerde bir problemin olması uzman hekimler tarafından tavsiye edilen tek spor dalı yüzmedir.
- Yüzme yaş, kilo ve cinsiyet farkı olmadan herkesin rahat bir şekilde yapabileceği spor dalıdır. Örnek vermek gerekirse kilosu olan bireylerin herhangi bir kara sporu yapmaları sonucunda çeşitli sakatlıklara neden olabiliyorken, yüzme egzersizleri pek çok yönden risk olasılığı düşük olacaktır.
- Yüzmenin sinir sistemi ve insanın ruh dünyasına yönelik olumlu etkileri yer almaktadır. Suya girildikten sonra hissedilen rahatlama duygusu ve egzersizden sonra meydana gelen endorfin hormonuyla birlikte günlük hayatın streslerinden uzaklaşmanızı sağlar.
- Düzenli olarak yüzme yapan kişilerde sigara ve alkol alışkanlığının ciddi anlamda boyutu azalmaktadır.
- Yüzme solunum hızı ve seyrinin daha sağlıklı bir hale gelebilmesini sağlar. Astımlı hastaların zamanla daha rahat nefes almalarını da sağlamaktadır.
- Yüzme solunum hızı ve seyrini daha sağlıklı bir halde olmasını sağlar. Astımlı hastaların zamanla daha rahat nefes almalarını desteklemektedir.
- İnsülin dokularındaki duyarlılık sebebiyle şeker hastalığı riskinin düşmesini sağlar.
1 Saat Yüzmek Kaç Kalori
1 saat yüzme kaç kalori? Diye sorulduğunda 60 kilo olan bir kişinin 1 saat boyunca yüzmeyle birlikte yakacağı kalori miktarı yüzme hızına bağlı olarak 415 ile 590 kalori aralığında yer almaktadır. 70 kilo olan bir diğer kişi ise, 1 sat boyunca yüzmeyle birlikte yakacağı kalori miktarı 495 ile 750 kalori arasında yer almaktadır. 70 kilo ve üzerinde 30 dakika boyunca yüzmek kaç kalori diye sorulduğunda ise kısa bir şekilde açıklamak gerekirse yüzme hızına bağlı olarak 240 ile 370 kalori arasında değişim sağladığını söyleyebiliriz.
Kalori belirleyebilmek için yapılan bir diğer hesaplama türü ise; 500 metre yüzerek kaç kalori, 1 km yüzerek kaç kalori sorularına yanıt vermemiz gerekirse aşağıda belirtilen sayılara ulaşmamız mümkün olacaktır:
- 70 kilo değerindeki bir yetişkin insan serbest stil olarak 500 metre yüzerek yaklaşık olarak 300 ila 500 kalori harcamaktadır.
- Aynı bir insanın 1 km yüzmesiyle hızına bağlı olarak 500-700 kalori arasında bir kalori harcamasına neden olacaktır.
Yüzmek Kilo Verdirir Mi
Diyet programlarının favori sporu olan yüzme, kilo verebilmek açısından oldukça etkili bir spor egzersizidir. Vücutta bulunan birçok kas grubu aynı anda çalışmaktadır. Her yaş grubundaki insan için uygundur. Bu sebeple de pek fazla kişi tarafından da tercih edilmektedir. Yüzme için uygun bir alan, temiz bir su bulabilmek zor olsa da son zamanlarda bu sporun daha yaygın bir hale gelmesi sebebiyle de oldukça konforlu alanlar insanlara sunulmaktadır. Olimpik yüzme havuzu ve açık yüzme havuzlarında olması gibi denizde de yüzmek mümkündür.
Genellikle su içerisinde yapılan egzersiz çeşitlerinde hepsi kilo vermeye yönelik uygun hareketlerdir. Suyun gittikçe artış gösteren direncinden dolayı insan vücudu daha fazla kuvvet harcaması gerekmektedir. Bu durum sonucunda da yağ-kalori yakımına sebep olmaktadır. Denizde yüzmek kaç kalori yakar? Diye sorulduğunda genel olarak bir yüzme egzersiz programı aramaktadırlar. Fakat, yüzme kilo vermek açısından tek başına yeterli olmamaktadır. Yüzme sporuyla birlikte düzenli uygulanan bir diyet programıyla, daha hızlı bir şekilde ve sağlıklı bir kilo kaybının yaşanması da sağlanmaktadır. Yüzmeyle birlikte kilo vermek için diyetin yanı sıra bilinmesi ve uygulanması gereken bazı yöntemler bulunmaktadır;
- Örnek vermek gerekirse, yüzme süresi en az yarım saat olmalıdır. Bunun nedeni ise suyun içerisindeki vücudun sıcaklık dengesinin kurulabilmesi ve kasların çalışması açısından belirli bir süre gerekmektedir.
- Her zaman spor öncesinde yapıldığı gibi ısınma hareketlerinin yüzme öncesinde yapmak da oldukça önemlidir. Aynı zamanda yüzmeye başlamadan önce yavaş hareketlerle birlikte kulaç atılılması ve hızlandırılması gerekmektedir.
- Yüzerken olabildiğince teknik uygulanmalıdır. Bu yöntem de vücudun birden fazla kas grubunun çalışmasından dolayı yağ yakımında denge sağlamaktadır.
- Aynı zamanda çoğu uzmanın belirttiği gibi sağlıklı bir şekilde kilo verebilmek açısından istenilen her gün yüzmek yerine birer gün arayla yüzmek oldukça faydalı olacaktır. Bu sebeple de birer gün arayla birlikte yüzme planı oluşturulması sonucunda planlı bir şekilde kilo kaybı sağlayacaktır.
Kolay Yüzme Teknikleri Nelerdir
- Serbest Yüzme: En hızlı yüzmeyi sağlayan tekniklerden biridir. Sağ ve sol kol, baş üzerinden çıkarılarak öne doğru uzatılır ve su çekilmektedir. Ayaklar ise sırayla suya inip çıkmaktadır.
- Sırtüstü Yüzme: Sırtüstü olarak yüzülmektedir. Kol ve bacak pozisyonları serbest stilin tam tersi olarak konumlanmaktadır. Baş kısmı sürekli olarak su üzerinde kalmaktadır. Bu durumda da nefes sorunu yaşatmamaktadır.
- Kelebek Yöntemi: Fazla enerji sağlayan yüzme yöntemlerinden biridir. Fakat düzenli yapılmasıyla birlikte hızlı kalori yakmayı da sağlamaktadır. Her bir harekette vücut pozisyonu değişimler sağlar, kelebek yüzüşü için tek bir vücut pozisyonundan söz edilmemektedir. Ayaklar bitişik bir şekilde ve suda aşağı, yukarı doğru inip çıkarmaktadır. Bu stilde ise bel hareketi oldukça önemlidir.
- Kurbağalama Yöntemi: Yavaş yüzmeyi tercih eden kişiler açısından ideal bir yöntemdir. Adıyla belirtildiği gibi kurbağaların yüzme tarzı taklit edilmektedir. Sırtüstü yüzmede ters olarak bacak ve kollar yana doğru açılmaktadır. Kurbağalama, ayarkların ve ellerin daireler çizerek hareket edilen bir yüzme yöntemlerinden biridir.