Yılda bir defa Muharrem ayı içerisinde yapılan aşure yenirken çoğu zaman ölçü kaçmaktadır. İçeriğinde kayısı, üzüm, incir, nar gibi meyveler ile buğday, nohut ve fasulye gibi bakliyatları barındıran aşureyi tüketirken çok dikkatli olmak gerekiyor. Çünkü içeriğinde bol miktarda şeker barındıran aşure fazla tüketildiği zaman özellikle diyabet ve tansiyon hastalığı bulunan kişilerde ciddi sağlık problemlerine neden olabiliyor. Ayrıca diyet yapanlarında aşurenin içeriğinde yüksek oranda bulunan şekerden dolayı aşureyi ölçülü tüketmeleri gerekiyor.
İçerik Başlıkları
1 Kase Aşure Kaç Kalori?
Her şeyden önce aşurenin tatlı bir çorba çeşidi olduğu unutulmamalıdır. Aşure şekerli yapısının yanı sıra içeriğinde envai çeşit kuru ve yaş meyve ile birçok baklagil çeşidi barındırdığından kalori değeri çok yüksek bir besindir. Bu nedenle de rahatlıkla kilo aldıran besinlerin başında gelmektedir. Özellikle diyette olanların, kilosuna dikkat ederek yaşayanların, diyabet ve tansiyon hastalarının aşureyi ölçülü tüketmesinde sağlık açısından yüksek fayda var. Peki 1 kase aşure kaç kalori dir; 110 gram gelen 1 orta kase aşurede 344 kalori olduğu düşünüldüğü zaman anlatmak istediğimiz sanırım daha iyi anlaşılır.
1 kase aşure 344 kaloridir
Aşurenin Kalori Değerleri
Aşurenin içeriğindeki kalori değerleri porsiyon miktarına göre değişiklik gösterir. 110 gram gelen 1 orta porsiyon aşurede 344 kalori vardır. Yine 110 gram gelen bir orta kase aşurede de 344 kalori vardır. 200 gram gelen bir büyük porsiyon aşurede 626 kalori, 70 gram gelen 1 küçük porsiyon yani yarım kase aşurede 219 kalori, 100 gram gelen aşurede 313 kalori, 20 gram gelen 1 yemek kaşığı aşurede ise 20 kalori vardır.
Diyet ve Şekersiz Aşurenin Kalori Değeri Nedir?
Aşure günü gelip çattığında elbette diyet yapanlarında canı aşure çeker. Peki diyet yapanlar aşure yemeyecek mi? Elbette yiyecek. Sonuçta ‘Biri yer, biri bakar. Kıyamet ondan kopar.’ demişler. Ancak diyet yapanlar, kalori değeri düşük olan diyet aşure ile yetinmek zorundalar. İçerisine hiç şeker katılmadan yapılan ve kalori değeri oldukça düşük olan diyet aşure, diyette olanlar için en ideal olanıdır. Hatta diyette olanlar, orta boy diyet aşureyi öğün niyetine dahi yiyebilirler. Şekersiz aşurenin kalori değerini merak ettiniz değil mi?
260 gram gelen 1 orta porsiyon yani 1 orta kase şekersiz aşurenin kalori değeri 176 iken, 166.9 gram gelen bir büyük porsiyon yani bir büyük kase diyet aşurenin kalori değeri 113’tür.
Kuru Meyveli Aşurenin Kalori Değeri Kaçtır?
Kuru meyvelerin aşurenin lezzetine lezzet kattığı bilinmektedir. Aşurenin içerisine katılan kuru meyveler arasında kuru incir, kuru üzüm, kuru kuş üzümü, kuru kayısı, elma ve armut kurusu en bilinenleridir. Ne var ki kuru meyveler aşureyi sadece lezzetlendirmekle kalmıyor. Aynı zamanda kuru meyvelerin içeriğindeki şeker, aşurenin kalori değerini de kayda değer oranda yükseltiyor. Diyet yapanların ise aşurenin kalori değerini düşürmek için aşurenin içerisine katılan kuru meyvelerin miktarlarında kısıtlamaya gitmesi gerekiyor. Kuru meyvelerle hazırlanan aşurenin kalori değeri kaçtır?
400 gram gelen 1 porsiyon kuru meyveli aşurenin içeriğinde 705 kalori, 100 gram gelen kuru meyveli aşurenin içeriğinde ise 176 kalori bulunmaktadır. Aşureye katılan kuru meyvelerin miktarları düştükçe, doğal olarak kalori değerleri de düşmektedir.
Aşure Kilo Yapar mı?
Aşurenin yüksek kalori değerlerini öğrendikten sonra aklınıza hemen alacağınız kilolar geldi değil mi? İçeriğinde yüksek lif barındıran buğday, kuru fasulye, nohut ve pirinç gibi kuru bakliyatların katıldığı aşurenin karbonhidrat değerleri de yüksektir. Aşurenin kilo aldırmaması için akla gelen ilk çözüm içerisine şeker katmamaktır. Bu sayede işlenmiş şekerin yükselttiği kalori değerini kayda değer oranda aşağı çekmiş olursunuz.
Akla gelen diğer bir çözüm ise aşureyi öğün yerine tüketmektir. Örneğin öğle ya da akşam öğünlerinden birinde sadece aşure yenilebilir. Potasyum, sodyum ve kalsiyum açısından zengin olan aşure, vücudun gereksinim duyduğu tüm mineralleri de kapsamaktadır. İçeriğinde yüksek lif barındıran bakliyatlar sayesinde uzun süre tokluk hissi verir. Yemek ve tatlı ihtiyacını aynı anda gidermek için oldukça ideal bir besindir. Porsiyon olarak en ideali ise orta porsiyon aşuredir.
Aşureye katılan kuru meyvelerde aşurenin kalori değerini çok yükseltmektedir. Bu nedenle aşureye katılan kuru meyve çeşidinde ve miktarında azalmaya giderek de aşurenin kalori değeri düşürülebilir. Aşureye katılan kuru meyvelerin içeriğindeki şeker oranı yüksek olduğundan aşureye şeker katılmaması sadece kilo için değil, sağlık içinde faydalıdır.
Aşurenin Sağlığa Faydaları
Bağırsakların çalışmasında ve yumuşamasında lif kaynağı aşure çok faydalı olduğundan kabızlığa çözümdür. Ayrıca aşurenin içerisine taze meyveler katılarak vitamin değeri yükseltilirse bağışıklık sistemi kuvvetlenir. Aşureye katılan ceviz ve fındık gibi kuru yemişlerin içeriğinde yüksek oranda omega-3 vardır.
Aşureye katılan tüm besin maddeleri bitki özlü olduğu için doymuş yağ oranı bayağı bir düşük besin maddesi olmanın yanı sıra kolesterol bulunmaz. Kandaki kolesterol seviyesini düşürür. Kalp ve damar sağlığı için tüketilmesi gereken bir besindir.
Çocuklar gelişme ve büyüme çağında olduğu için yeni doku yapımında yüksek enerjinin yanı sıra mikro ve makro besin maddelerine gereksinim duyarlar. Vücuda sağladığı yüksek enerji, vitamin ve mineral yoğunluğu ve çeşitliliğiyle çocuklarda zeka gelişimini, büyümeyi ve gelişmeyi destekleyen aşureyi çocukların mutlaka tüketmesi gerekir.
Emziren annelerin en fazla gereksinim duyduğu şeylerden biri de enerjidir. Ayrıca emziren anneler, dengeli beslenirlerse sütleri de kaliteli olur. Aşure, vitamin ve mineral dengesinin yanı sıra yüksek enerjisiyle de emziren annelerde sütü artırır.
Negatif ruh halini ve depresyon riskini azaltmak için vücudun B grubunda yer alan vitaminleri yeterli seviyede almaya ve Omega 3 yağ asitlerine gereksinimi vardır. B grubunda yer alan vitaminlerin bir çoğunu içeriğinde barındıran kuru baklagiller, buğday ve kuru yemişler ile aşure, pozitif bir ruh hali için tüketilmesi gereken bir besindir.
Vejetaryenlerin en büyük sıkıntısı yeterli protein alamamalarıdır. Bitkisel kaynaklı proteinleri içeriğinde barındıran aşure, vejetaryenler için dost bir yiyecektir. Bu nedenle vejetaryenler, vücutlarının protein ihtiyaçlarını karşılamak için gönül rahatlığıyla aşure yiyebilirler.