Her öğünün temel besin maddesi olan ekmek, aynı zamanda kilo kontrolünün sağlanması için yapılan her tartışmada kendisine yer bulmaktadır. İnsanlar, ekmek tüketiminde birçok alternatif seçeneğe sahiptir. Bu alternatif seçenekler içerisinde beyaz ekmekten sonra en fazla tüketilen ekmek çeşidi kepekli ekmektir. Ancak kepekli ekmeğin kilo kontrolüne etkisi ve insan vücudunun gereksinim duyduğu besin değerlerini içerip içermediği hakkında bilgi sahibi olmak da kilo kontrolünün sağlanması ve sağlık açısından çok önemlidir.
Peki, beyaz una kepeğin karıştırılmasıyla yapılan, beyaz ekmekle kıyaslandığı zaman içerdiği lif ve doyuruculuğu çok daha yüksek olan, yüksek kolesterol, diyabet hastaları ve kilo kontrolü sağlamak isteyenler tarafından çok fazla tüketilen kepek ekmeği kaç kalori? Bu yazımızda kepek ekmeğinin kalori değerleri, sağlığa olan faydaları, içerdiği besin değerleri ve kilo kontrolüne etkisi ele alındı.
İçerik Başlıkları
Kepekli Ekmek Kaç Kalori?
İçeriği ile ideal kiloda kalmayı ve sağlıklı bir yaşamı destekleyen kepek ekmeği, sağlıklı bir beslenme tarzının da vazgeçilmezidir. Her öğünün temel besin maddesi olan ekmeğin vücut tarafından sindirilmesi ise bünyeden bünyeye farklılık göstermektedir. Bazı insanlar çok az ekmek tüketimiyle tokluk hissederken, bazı insanların vücudu ise ekmeği çok rahat sindirebilmektedir. Ancak özellikle sindirim sisteminde problem olanlar için vücut tarafından daha rahat sindirilebilen kepek ekmeğinin tüketimi önemlidir. Unun kepeklerinden ayrılmamasıyla yapılan kepekli ekmeğin beyaz ekmeğe göre çok daha sağlıklı olduğu uzmanlar tarafından da çok sık ifade edilmektedir.
Peki, diyet beslenmelerinin baş tacı ve zayıflamanın en önemli sırrı olarak kabul edilen kepekli ekmek kaç kalori? İşte kepekli ekmeğin kalori değerleri;
- 20 gram çok ince 1 dilim kepekli ekmek 43 kalori değerindedir.
- 25 gram ince 1 dilim kepekli ekmek 54 kalori değerindedir.
- 40 gram orta 1 dilim kepekli ekmek 86 kalori değerindedir.
- 50 gram kalın 1 dilim kepekli ekmek 108 kalori değerindedir.
- 150 gram yarım kepekli ekmek 324 kalori değerindedir.
- 300 gram 1 tane kepekli ekmek 648 kalori değerindedir.
Kalori değerlerinin yüzde 86’sını karbonhidratlar, yüzde 3’ünü yağlar ve yüzde 12’sini proteinler oluşturmaktadır. Kalın 1 dilim kepekli ekmeğin besin değerlerinde ise 22,28 gram karbonhidrat, 0,76 gram yağ ve 3,03 gram protein bulunmaktadır.
İHE Kepekli Ekmek Kaç Kalori?
- 25 gram ince bir dilim İHE kepekli ekmek 55 kalori değerindedir.
- 30 gram orta 1 dilim İHE kepekli ekmek 66 kalori değerindedir.
- 35 gram kalın 1 dilim İHE kepekli ekmek 77 kalori değerindedir.
Kalori değerlerinin yüzde 80’ini karbonhidratlar, yüzde 4’ünü yağlar ve yüzde 16’sını proteinler oluşturmaktadır. Kalın 1 dilim İHE kepekli ekmeğin besin değerlerinde ise 14,8 gram karbonhidrat, 0,8 gram yağ ve 3,02 gram protein bulunmaktadır.
Yulaf Kepekli Ekmek Kaç Kalori?
- 25 gram ince 1 dilim yulaf kepekli ekmek 41 kalori değerindedir.
- 30 gram orta 1 dilim yulaf kepekli ekmek 49 kalori değerindedir.
- 35 gram kalın 1 dilim yulaf kepekli ekmek 57 kalori değerindedir.
- 125 gram 1 porsiyon yulaf kepekli ekmek 205 kalori değerindedir.
- 350 gram 1 tane yulaf kepekli ekmek 574 kalori değerindedir.
Kalori değerlerinin yüzde 51’ini karbonhidratlar, yüzde 18’ini yağlar ve yüzde 31’ini proteinler oluşturmaktadır. Kalın 1 dilim yulaf kepekli ekmeğin besin değerlerinde ise 7,42 gram karbonhidrat, 2,62 gram yağ ve 4,48 gram protein bulunmaktadır.
Kepekli Simit Kaç Kalori?
- 150 gram 1 tane kepekli simit 336 kalori değerindedir.
Kalori değerlerinin yüzde 66’sını karbonhidratlar, yüzde 19’unu yağlar ve yüzde 15’ini proteinler oluşturmaktadır. 1 tane kepekli simidin besin değerlerinde ise 47,08 gram karbonhidrat, 13,68 gram yağ ve 10,53 gram protein bulunmaktadır.
Kepekli Kurabiye Kaç Kalori?
- 30 gram küçük 1 tane kepekli kurabiye 168 kalori değerindedir.
- 35 gram orta 1 tane kepekli kurabiye 196 kalori değerindedir.
- 45 gram büyük 1 tane kepekli kurabiye 252 kalori değerindedir.
- 60 gram 1 porsiyon kepekli kurabiye 336 kalori değerindedir.
Kalori değerlerinin yüzde 57’sini karbonhidratlar, yüzde 38’ini yağlar ve yüzde 5’ini proteinler oluşturmaktadır. Büyük 1 tane kepekli kurabiyenin besin değerlerinde ise 31,77 gram karbonhidrat, 21,12 gram yağ ve 2,97 gram protein bulunmaktadır.
Kepekli Lavaş Kaç Kalori?
- 60 gram 1 tane kepekli lavaş 186 kalori değerindedir.
- 480 gram 1 paket kepekli lavaş 1488 kalori değerindedir.
Kalori değerlerinin yüzde 70’ini karbonhidratlar, yüzde 15’ini yağlar ve yüzde 15’ini proteinler oluşturmaktadır. 1 tane kepekli lavaşın besin değerlerinde ise 27,55 gram karbonhidrat, 5,88 gram yağ ve 5,87 gram protein bulunmaktadır.
Kepekli Ekmeğin Sağlığa Faydaları Nelerdir?
Kepekli ekmek, beyaz ekmekle kıyaslandığı zaman vücut tarafından daha rahat sindirildiği için sindirim sistemini rahatlatmaktadır.
Bağırsakları çalıştırarak bağırsak kanserine yakalanma riskini yüzde 50 azaltmaktadır.
Kepekli ekmeğin kabızlığa engel olup olmadığı da çok fazla araştırılmaktadır. Kepekli ekmek, bağırsakları çalıştırdığı ve metabolizmayı hızlandırdığı için kabızlık, hemoroid gibi sağlık problemlerini engellemektedir.
Safra kesesinde taş oluşma riskini azaltmaktadır.
Kadınlarda östrojen hormonunun dolaşımını azalttığı gibi göğüs ve rahim kanserini engelleyici etkisi vardır.
İçerdiği bol miktarda vitamin sayesinde kalp ve sindirim sistemi hastalıklarına çok iyi gelmektedir.
Kepekli Ekmek Besin Değerleri Nelerdir?
Kepekli ekmek, içerdiği yüksek miktardaki lif sayesinde beyaz ekmeğe göre daha besleyicidir. Besinlerin kalorisini artırmadan gıdaya hacim katan lif, uzun süre tokluk hissi vermektedir. Bu nedenle de kepekli ekmek, diyet beslenmelerinde çok fazla tercih edilmektedir. 1 dilim kepekli ekmek 1,5 gram lif içermektedir.
Diğer ekmeklerle kıyaslandığı zaman kepekli ekmek protein değeri bakımından çok daha zengindir. 100 gram kepekli ekmek 8,64 gram protein vardır.
İçeriğindeki yüksek miktarda karbonhidrat ile de vücudun gereksinim duyduğu enerjiyi vermektedir. 1 dilim kepek ekmeği 30 gram karbonhidrat içerir.
Kepek ekmeğinin içeriğindeki karbonhidrat kilo vermeyi desteklemektedir. Bunun nedeni ise kepekli ekmeğin glisemik indeksinin oldukça düşük olmasıdır. Bundan dolayı da diğer birçok karbonhidrat gibi kan şekerini hızla yükseltmez. Bu da kepekli ekmeğin kan şekeri oranı için bir tehlike arz etmediği anlamına gelmektedir. Glisemik indeksi düşük olduğu içinde diyabet hastalarına tavsiye edilir.
Her öğünde 2-3 dilim kepekli ekmek tüketilmesi kilo alımına neden olabilir. Kepekli ekmeğin kansızlık yapıp yapmadığı da çok fazla araştırılan konular arasında yer alır. Uzmanlar, kepekli ekmeğin çok fazla tüketilmesinin demir eksikliğini ve kansızlığı tetikleyebileceğini çok sık dile getirir.
Kepekli ekmeğin içerisinde B,E vitaminlerinin yanı sıra diğer mineral ve besin maddeleri de bulunmaktadır.
Kepekli Ekmek Kilo Aldırır Mı?
Beslenirken kilo almamak için öncelikle dengeli ve sağlıklı bir beslenme tarzına sahip olmak ve vücudun gereksinim duyduğu tüm besin kaynaklarını almak önemlidir.
Bir insanın ideal kilosunda olması sağlığı açısından oldukça önemlidir. Kepekli ekmeğin içeriğinde bulunan yüksek miktarda lif metabolizmayı hızlandırdığı gibi uzun süre tokluk hissi de vermektedir. Kepekli ekmeğin diyet beslenmelerinde tercih edilmesinin temel nedeni budur. Diyette ya da sağlıklı beslenme tarzında hızlandırıcı bir etkiye sahip olan kepekli ekmek, aynı zamanda antioksidan etkisiyle de zayıflamayı desteklemektedir.
Bu noktada dikkat edilmesi gereken en önemli husus yakılandan fazla kalori alınmamasıdır. Aksi takdirde kepek ekmeğinin zayıflamaya tek başına bir etkisi olmaz. Bunun içinde genel beslenme tarzında kalori yakılmasına ya da günlük alınması gereken kaloriden daha fazla almamaya çok dikkat edilmelidir. Yine her öğünde kepek ekmeğinin birkaç dilim tüketilmesi fazla kalori alınmasına neden olur.
Kepek ekmeğinin içerdiği besin değerleriyle kilo kontrolüne etkisi hakkında daha sağlıklı bilgilerin uzman bir diyetisyenden alınması ihmal edilmemelidir. Ayrıca her insan, kendi vücuduna ve verilerine göre beslenme tarzını ayarlayacağı için kilo kontrolüne yönelik herhangi bir diyet programı ya da beslenme tarzı uygulamadan evvel mutlaka bir uzmandan yardım alınmalıdır.