Yaz aylarının vazgeçilmez meyveleri arasında bulunan kavun besleyici ve lezzetli yapısı ile mutfakları şenlendirip ağızları tatlandırılması ile bilinir. Folik asit ve potasyum bakımında zengin bir yapısı olan kavunun büyük bir miktarını karbonhidrat oluşturur.
İnce dilim bir kavun ortalama olarak 180 gram olarak bilinir. Bu dilim kavunun ortalama kalori miktarı 46’dır.
Beslenme programı ile uğraşan insanlar için yaz aylarında tüketmesi mümkün olan 1 dilim kavun kaç kalori gibi sorular sorması gerekebilir. Bu gibi durumlarda ince dilim ve ya kalın dilime göre değişen kavunun gramajı önemlidir.
İçerik Başlıkları
Kavunun Besin Değeri
100 gramlık bir kavunun genel zenginliği karbonhidrattan oluşmaktadır. Geriye kalan kısımda ise A, C vitaminleri ve bakır oranı yüksektir. Lif oranı düşük olan kavunun sık bir şekilde tüketilmesi zararlıdır. Kan şekerini yükselttiği için porsiyon miktarı düşük tutulmalıdır. Kavunun Besin Değeri; 11.84 gram karbonhidrat, 2 gram protein, 0.18 gram yağ, 1.62 gram lif, 16.2 mg kolesterol, 327.6 mg potasyum, 19.8 mg kalsiyum, 39.24 mg A ve C vitamini, 0.61 mg demirden oluşmaktadır.
Kavunun Faydaları Nelerdir
Yaz aylarının bir meyvesi olan kavun tam anlamıyla olgunlaşmadığı sürece yenmez ve tat vermez. Sıcakların çökmesi ile birlikte kendine gelen bu meyve tatlı bir aromaya sahiptir. Hoş bir kokuya sahip olup insanı rahatlatmaktadır. İçerisinde çekirdekler bulunup yumuşak bir yapıya sahiptir. Sağlık açısından bir çok yönde faydası olan kavun insanın alması gereken bir çok vitamini de içerisinde barındırır. Lezzetli tadının altında mineraller bulunan bu meyve sindirim sistemine bir takım faydalar sağlamaktadır. Kavunun faydaları arasında bulunan ilk durum bağışıklık sistemini güçlendirmesidir. İçerisindeki bileşenler ile kırmızı kan hücreleri uyarılır ve bağışıklık sistemindeki açıklıklar kapatılır. C vitamini kaynağı olup vücuda zarar veren mikroorganizmaları dışarı atar ve içeri girmesini engeller. Bu sebepten ötürü kavun serbest radikaller ile etkileşime geçip mücadelelerini engeller.
Kavunun diğer bir faydasıda kalp ve damar sağlığını korumasıdır. İçerisindeki potasyum bileşeni sayesinde kalp ve damarları koruyup hipertansiyon oluşmasını engeller. Kanı inceltip kalbin zarar görmesini engeller. İçerisindeki fosfat oranı ile kalp krizi riskini az seviyelere indirir. C vitamini sayesinde de alterlerin sertleşmesini önler. Kavun aynı şekilde kanser mücadelesinde etkili bir yere sahiptir. Vücuttaki serbest radikalleri tespit edip mücadele vermelerini engeller. Vücuttaki betakaroten miktarını yüksek tutar. Bu etkilerin bir araya gelmesi ile birlikte kanser hücrelerinin büyümesini önlemiş olur. Kavunun faydaları arasında bulunan stres önleyici etkisi önemli bir etken olup bir çok bireyin kullanılması önerilir. Kalp atış seviyesini normal seviyeye getiren kabun meyvesi beyin bölgesine giden oksijen miktarında artış sağlar. Vücudun kan basıncı normal seviyelere çekip dengeler. Sinir sisteminin rahatlamasına yol açar. Vücudun ürettiği oksidatif stresten en az zarar ile çıkılmasını sağlar.
Kavunun diğer bir etkisi de göz sağlığına olan faydasıdır. Görme yeteneğini koruyup betakaroten üretir. Vücudun emilimini hızlandırıp görme yetişini çalıştırır. Düzenli olarak kavun tüketen bir insanda katarakt hastalığı %40 önlenmiş olunur. Diğer bir yararıda böbreği koruyup nefropati hücrelerini öldürmesidir. Nefropati hücreleri böbreği iflas seviyesine kadar getirip kişiye ciddi zararlar verir. Düzenli olarak kavun yiyen bir insanda bu oran yok denecek kadar azdır. Bu sayede hem böbrekler korunur hem de obezite hastalığının önüne geçilmiş olunur. Kavunun faydaları arasında bulunan diğer bir durum ise akciğer sağlığını korumasıdır. Düzenli olarak sigara kullanan bir insanın vücudunda A vitamini çok az seviyelere ulaşır. Kavunda içerisinde bulunan bileşenler sayesinde bu etkileri en az seviyeye indirir. Sigaranın akciğere verdiği hasarları azaltır ve daha sağlıklı bir yaşam sürmesine yardımcı olur. Aynı şekilde sinirleri yatıştırıcı bir etkisi olması ve endişe önleyici yapısı ile sınavlardan önce mümkün olduğunca tüketilmesi önerilir.
Kavunun faydaları arasında bulunan diğer bir durum ise adet sancılarına iyi gelmesidir. İçerdiği C vitamini oranı ile adet döngüsünü düzene sokup, krampları önler. Ağrılı adet gören insanların regl dönemlerinden önce kavun tüketmeleri hem ağrıyı azaltır hem de kanın pıhtılaşmasını engeller. Kavunun kilo vermeye de etkisi vardır. Düşük kalorili lif içermesinden ötürü kişi beslenme listesi içerisine ekleyebilir. Uzun süreli açlıkları doğal besinler ile bastırmak için kullanılmaktadır. Çok fazla olmasa da içerisinde lif bulunmasından ötürü midede yer kaplamayıp şişkinlik hissi yaratmaz. Aynı şekilde içerisindeki bileşenler sayesinde sigarayı bırakmak isteyen insanlar içinde büyük yarar sağlar. Vücuttaki nikotin eksikliğini giderip her an sigara içmenizi engeller. Vücut nikotin eksikliği hissettiği andan itibaren kendini devreye sokup bunu gidermeye çalışır. Bu zamanlar sigara yerine ufak miktarlarda kavun tüketilmesi kişinin bırakma eylemine fayda sağlar. Kavunun faydalarından birisi de hamıle kadınlar içindir. Gebe kalmak isteyenler için bilimsel bir araştırma ile doğrulanan bu durum bir çok kadında işe yaramıştır. İçerisindeki folat maddesi ile üreme kapasitesini üst seviyelere çıkarıp hücreleri korur. Bu durumdan dolayı kadınlar rahatlıkla gebe kalabilirler.
Kavun Çekirdeğinin Faydaları Nelerdir
Genellikle kavunun çekirdeklerinden çok dış yapısını tüketiriz. Ancak kavun çekirdekleri de kavun kadar faydalıdır. Çekirdeklerin içerisinde bulunan bileşenler bir çok cilt kreminin yapımında kullanılır. Kaygan ve nemli yapısı ile cildi koruyup daha güzel bir görüntü kazandırır.
- Kavun yaz meyvesi olmasından ötürü sadece sıcak mevsimlerde kullanılsa da çekirdeklerinin kurutulması dahilinde istediğiniz mevsime uygun şekilde tüketebilirsiniz. Kışın öksürüklerin giderilmesi ve yüksek ateş şikayeti olanlar kavun çekirdeği tüketebilirler.
- Çekirdeklerin iç yapısından ötürü cilt sağlığında kullanılabilir. Bir çok kozmetik ürününde yaygın bir şekilde kullanılıp cildin parlak bir görüntü kazanmasında büyük etkisi vardır.
- Kavun çekirdekleri anemi hastalığının etkilerini tamamen ortadan kaldırır.
- Kavun çekirdeğinin faydaları arasında bulunan diğer bir madde ise gut hastalığına iyi gelmesidir. Bu hastalığa yakalanmış olan kişiler düzenli bir şekilde kavun çekirdeği tüketmelidir.
- Bu çekirdekler aynı şekilde kanser hastalığına yakalanma oranını da ciddi seviyede düşürmektedir.
- Kavun çekirdekleri sindirim sistemi için büyük fayda sağlayıp bağırsakları temizlemektedir.
- Son olarakta mideyi koruyup asit oranını dengelemektedir.
Kavunun Zararları Nelerdir
Kavun her yaştan insanın tüketebileceği yararlı bir meyvedir. Fakat aşırı miktarda tüketilmesi dahilinde bir takım zararlara yol açmaktadır.
- Kavunun zararları arasında bulunan ilk madde diyabet hastaları içindir. Diyabet hastaları bu şeker oranı yüksek meyveyi tüketmesi dahilinde vücudun dengesini bozmaktadır. Bu sebepten ötürü tüketime geçmeden önce bir doktora başvurmaları gerekir.
- Diğer bir etkiside antioksidan sahibi olmasının yan etkisidir. Bir takım uzman kavun çekirdeklerinin sindirim sistemi iltihabını önlediği söylerken bir kısmı ise bunun tersini savunup daha kötü sonuçlara yol açtığı söylemektedir.
- Kavunun zararlarından birisi de ülser hastalığına iyi gelmeyip daha kötü bir hale getirdiğidir.
- Taze olmayan kavunu tüketmekte vücutta bakteri ve mikrop oluşumuna zemin hazırladığı düşünülmektedir.