Leziz bir tada sahip olan hurmanın genellikle Ramazan ayında tüketilen bir besin olduğu bilinse de sofralarda kendisine sıklıkla yer bulmaktadır. Hurmanın sağlığa faydaları hakkında insanların bilinçlenmesinin bunda etkisi çok büyüktür.
Birçok tarifte de kullanılan hurma sevilerek tüketilmektedir. Hurmanın kendisine has şekerli tadını başka hiçbir besinde bulmak mümkün değildir. Peki, tatlıların lezzetine lezzet katan, atıştırmalıkların olmazsa olmazı ve ara öğünlerde sık tüketilen 1 adet hurma kaç kalori? Bu yazıda besin değerleri bakımından çok zengin olan hurmanın kalori değerleri ele alınmıştır.
İçerik Başlıkları
1 Adet Kuru Hurma Kaç Kalori
Kuru hurmanın tüketimi günümüzde sadece Ramazan ayı ile sınırlı kalmamaktadır. Günümüzde yaz ve kış sofralardan eksik olmayan kuru hurmanın kalorisi ise hurmanın büyüklüğüne göre değişmektedir. Çeşitli büyüklükte satılan kuru hurmanın kalorisini hesaplamak için öncelikle gramaj hesabının yapılması gerekmektedir. Peki, 1 adet kuru hurma kaç kalori? İşte gramaj hesabına göre 1 adet kuru hurmanın kalori değerleri;
- 1 gram gelen kuru hurma 3 kalori değerindedir.
- 7 gram gelen küçük boy 1 tane kuru hurma 19 kalori değerindedir.
- 10 gram gelen orta boy 1 tane kuru hurma 28 kalori değerindedir.
- 15 gram gelen büyük boy 1 tane kuru hurma 42 kalori değerindedir.
- 30 gram gelen iri boy 1 tane kuru hurma 83 kalori değerindedir.
- 40 gram gelen çok iri boy 1 tane kuru hurma 111 kalori değerindedir.
- 100 gram gelen 1 porsiyon kuru hurma 277 kalori değerindedir.
Kalori değerlerinin yüzde 97’sini karbonhidratlar ve yüzde 2’sini yağlar oluşturmaktadır. Kalori değerlerinde yağ barındırmaz. Besin değerlerinde ise;
- 74.97 gram Karbonhidrat
- 1.81 gram Protein
- 0.15 gram Yağ
- 6.7 gram Lif
- 1 mg Sodyum
- 696 mg Potasyum
- 64 mg Kalsiyum
- 149 iu A vitamini
- 0.9 gram Demir minerali vardır.
Hurma Kaç Kalori
Hurmanın besin değerleri açısından mucizevi bir meyve olduğunu belirtmek gerekir. İçeriğinde çok sayıda vitamin ve minerali bol miktarda barındıran hurmanın içerdiği besin değerleri de kalori değerleri gibi gramajına göre değişiklik göstermektedir. Hurma özellikle potasyum, folik asit, demir ve kalsiyum mineralleri bakımından çok zengin olduğu gibi bol miktarda lif barındırdığından uzun süre tokluk hissi vermektedir. Peki, 1 tanesi 1 meyve yerine tüketilebilecek olan hurma kaç kalori? İşte hurmanın kalori değerleri;
- 20 gram gelen 1 tane hurma 26 kalori değerindedir.
100 gram gelen 1 porsiyon hurma 130 kalori değerindedir. Kalori değerlerinin yüzde 53’ünü karbonhidratlar, yüzde 35’ini yağlar ve yüzde 12’sini proteinler oluşturmaktadır. Besin değerlerinde ise;
- 18 gram Karbonhidrat
- 5.23 gram Yağ
- 3.96 gram Protein
- 3.4 gram Lif
- 1.19 mg Sodyum
- 126.76 mg Potasyum
- 117.75 mg Kalsiyum
- 29.54 iu A vitamini
- 1.74 mg C vitamini
- 0.22 gram Demir minerali
- 80 gram gelen orta boy 1 tane taze hurma 57 kalori değerindedir.
Kalori değerlerini yüzde 94’ünü karbonhidratlar, yüzde 2’sini yağlar ve yüzde 5’ini proteinler oluşturmaktadır. Besin değerlerinde ise;
- 12.24 gram Karbonhidrat
- 0.06 gram Yağ
- 0.53 gram Protein
- 2.67 gram Lif
- 1.6 mg Sodyum
- 127.2 mg Potasyum
- 9.6 mg Kalsiyum
- 198.4 iu A vitamini
- 7.12 mg C vitamini
- 0.2 gram Demir minerali vardır.
Hurmanın Faydaları Nelerdir
Hurma bağırsakların iç dengesini koruduğu gibi kabızlığı engellemektedir.
Demir ve potasyum minerali bakımından çok zengin olan hurma, sarı nokta rahatsızlığıyla çok ciddi şekilde mücadele eden ve zeoksantin olarak adlandırılan karetenoidin bakımından en zengin besinler arasında yer almaktadır.
Kan yapıcı özelliği olan hurma, kansızlık yani anemi rahatsızlığına çok iyi gelmektedir.
Hurmanın sağlığa faydaları arasında bedensel ve zihinsel yorgunluğu azaltması da yer almaktadır. Gün içerisinde yorgunluk hissedenler vücuda kuvvet ve enerji veren hurmayı sık tüketmelidir.
İçeriğindeki besin değerleri ile hamilelik sürecinde bebeği beslemektedir. Potasyum açısından çok zengin olan hurma çocukların büyümesini desteklediği gibi anne sütünü de artırmaktadır.
Kalp ve damar rahatsızlıklarının yanı sıra kansere karşıda çok ciddi koruma sağlamaktadır. Kalp krizi geçirme riskini ciddi seviyede düşürmektedir.
Böbrek yetmezliğine ve ülsere çok iyi gelmektedir.
Boşaltım sisteminin yanı sıra sindirim sistemini de temizleyerek sağlığını korumaktadır.
Çağımızın hastalığı olan stres ve gerginliği azaltarak depresyonu önlemektedir.
Hurmanın içeriğinde B grubu vitaminlerin yanı sıra K grubu vitaminlerde bol miktarda bulunmaktadır. İçeriğindeki K vitamini sayesinde kanda pıhtılaşmayı engellediği gibi kemiklere de güç vermektedir.
Cinsel gücü artırıcı etkisi bulunmaktadır.
Verem, bronşit, soğuk algınlığı ve kuru öksürüğe çok iyi gelmektedir.
İçeriğindeki potasyum ile çocukların gelişiminde en önemli besinler arasında yer almaktadır.
Hurma Zayıflatır mı?
Zayıflamak için diyet yapanların yanıtını aradığı sorular içerisinde ‘Hurma zayıflatır mı?’ sorusu da yer almaktadır. Birçok vitamin ve minerali içeriğinde barındıran hurma doğru tüketildiği takdirde zayıflatmaktadır. Ana öğünlerden 1 saat evvel aç karnına tüketilirse iştahı kapatan hurma, bağırsakları da çalıştırarak zayıflamaya yardımcı olmaktadır.
İçeriğinde çözülmeyen lifleri bol miktarda barındıran hurma, uzun süre tokluk hissi verdiğinden dolayı gereksiz yere yeme isteğini engellemektedir. İçeriğinde yüksek oranda şeker barındırdığından vücut hurmayı çok rahat sindirdiği gibi kan şekerini de normale döndürmektedir.
Hurma açlık hissini azalttığından tatlı krizini ve aşırı yeme isteğini engellemektedir. Bu nedenle ara öğünlerde hazır atıştırmalıklardansa 1-2 tane hurma yenmesi daha sağlıklıdır. Ayrıca ara öğünlerde tüketilecek 1-2 adet hurma vücuda yüksek seviyede enerji vereceği gibi gün içerisinde hissedilen halsizliği de engellemektedir.
Hurma Ramazan ayında iftarda tüketildiği zaman kilo aldırmaması için 1-2 taneden fazla yenilmesi tavsiye edilmemektedir.
Diyette Hurma Yenir mi?
Doğru bir şekilde tüketildiği zaman zayıflamaya yardımcı olan hurma, zayıflamak için diyet yapanlar tarafından gönül rahatlığıyla tüketilebilir. ‘Diyette hurma yenir mi?’ sorusuna yanıt ararken gözden kaçırılmaması gereken en önemli husus ise hurmanın içeriğindeki şeker oranı yüksek olduğundan tüketirken abartıya kaçmamak ve günlük 2-3 adet hurmayla yetinmek gerektiğidir.
Zayıflamak için diyet yapanlar gün içerisinde kendilerini halsiz hissedebilirler. Ara öğünlerde tüketilecek 1 adet hurma ise vücuda verdiği enerji ile bu halsizliği engellemektedir.
Hurmanın günlük kaç adet tüketildiğine çok dikkat edilmesi gerekmektedir. Aksi halde hurmanın kilo aldıran bir besin haline gelmesi kaçınılmaz olur.