Uyku düzensizlikleri pek çok sebepten kaynaklı oluşabilmektedir. Kişinin verimli bir şekilde uyuyamaması ve yeterli uyku alamaması, çeşitli psikolojik ve fizyolojik nedenler sonucunda ortaya çıkabilmektedir. Bu durumda altta yatan rahatsızlığın oluşmasına bağlı ya da genetik faktörler olabilmektedir. Ayrıca bazı alışkanlıklara bağlı ya da ‘idiopatik’ olarak adlandırılmakta olan yani sebebi kesin olarak bilinmemekte olan bazı durumlara bağlı olabilmektedir.
Tüm bu problemleri doğru bir şekilde belirleyebilmek ve tedavi edebilmek açısından oldukça önem taşımaktadır. Düzenli olarak yapılan yoga egzersizleri düzenli uykuya fayda sağlamaktadır. Bununla birlikte uykuda kalma süresinde artış gösterilmesi de yardımcı dinlendirici alışkanlıklar oluşturmak için fayda sağlar. Düzenli olarak yapılan yoga rutini uygulamanın iyi dolaşımı desteklemekte ve iyi uyku alışkanlıklarının kazandırılması açısından fayda sağlar.
Düzenli olarak yoga yapıyor olmak, dolaşım sistemini destekler ve iyi bir uyku alışkanlığının edinilmesine fayda sağlar. Bu durumlar kişinin derin ve dinlendirici etki sağlamasıyla, uyku sağlığıyla birlikte genel olarak yaşam kalitesinde de iyileştirme sağlamaktadır. Özellikle de uyku düzensizliği yaşamakta olan kişilerin düzenli bir şekil yoga yapıyor olmasıyla birlikte uyku deneyiminin iyileşmesi ve uykusuzluk problemlerinin giderilmesine yardımcı olmaktadır. Düzenli olarak nefes egzersizlerinin yapılması, yoganın önemli bir parçasını oluşturmaktadır.
Bu nedenle de yoga pratiği nefesi, bedeni ve zihni nasıl etkilediğinin farkında olmasını sağlamaktadır. Doğru bir şekilde alınan derin nefes, uykunun iyileşmesi ve vücudun rahatlaması açısından yardımcı olmaktadır. Peki, uykuya yardımcı yoga hareketleri nelerdir?
İçerik Başlıkları
Çocuk Pozisyonu
Çocuk pozisyonu (balasana), boyun, sırt ve omuzlardaki gerginliğin azalmasında oldukça etki göstermektedir. Ayrıca zaman içerisinde sırt ve bel kaslarının esnekliğini arttırmaktadır. Çocuk pozisyonunda gövdenin yer almış olduğu konum, iç organlar üzerinde masaj etkisi sağlamaktadır. Bu pozisyon, sırt nefes alıştırması yapılmasıyla birlikte zihnin sakinleşmesi ve tüm kasların gevşemesi içinde oldukça önem taşır.
İğne Deliği Pozisyonu
İğne deliği pozisyonu kalçaların esnemesini sağlar. Ayrıca zaman içerisinde sırt kaslarının da esnemesini sağlayarak uzatmaktadır. Uykuya yardımcı olan yoga hareketlerinden biri de iğne deliği pozisyonu, pelvisin ve leğen kemiklerinin esnemesini ve bacak kaslarının rahatlamasına yardımcı olmaktadır.
Hareketsiz Duruş
Hareketsiz duruş pozisyonu, gerginliğin giderilmesine, zihnin rahatlamasına ve depresyon halinin uzaklaşmasına yardımcı olmaktadır. Fiziksel geriliminin azalmasına ve kan basıncının azalmasına yardımcı olur. Bu hareket, baş ağrısı, yorgunluk ve uykusuzluk gibi durumların giderilmesine yardımcı olur.
Yatan Kahraman Pozisyonu
Bu pozisyon sindirim sisteminin kolaylaştırmasıyla birlikte sindirim sisteminin doğru bir şekilde çalışmasına da destek olur. Ayrıca zaman içerisinde dizlerde oluşan tendonların ve ince kasların esnemesine de yardımcı olmaktadır. Sırt rahatsızlıklarının giderilmesine de yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda kalça ve karın kaslarıyla birlikte bileklerin esnemesiyle uzatmasını sağlar.
Bacak Duvarda Pozisyonu
Hem karın kaslarını hem de arka bacak kaslarının esnemesine yardımcı olmaktadır. Ayrıca boyun kasları da esnemekte ve yorgun bacaklar rahatlamaktadır. Böylece oluşan kramplar önlenir. Bu pozisyon aynı zamanda sırt kaslarının da dinlenmesine fayda sağlar. Fiziksel faydalarına da ekstra olarak zihnin rahatlamasına yardımcı olur ve sakinleştirmektedir.
Burgu Pozisyonu
Burgu pozisyonu sindirim sisteminin desteklenmesini sağlar. Ayrıca zaman içerisinde gerilmekte olan omuz kaslarının da esnemesine yardımcı olmaktadır. Böylece sırt kaslarının da rahatlamasını sağlar. Tüm bunlarla birlikte zihnin dinlenmesine yardımcı olur.
Yatmadan Önce Yoga Yapılmalı Mı
Yatmadan önce yoga yapmak, gevşetmek ve stres seviyesinin düşmesi bakımından oldukça etkilidir. Bunun sebebi ise, yatmadan öncesinde yapılan yoga rutini hem beden hem de zihnin sakinleşmesine yardımcı olmaktadır. Yatmadan öncesinde yapılan yoga bedeni, zihni ve ruhu canlandırmak için vücuda pek çok fayda sağlamaktadır. Akşam yoga rutini, anın farkındalığını ulaşması sağlamasıyla birlikte, derin ve huzurlu nefes almayı, beden farkındalığını ve dinlendirici uykuyu sağlamaktadır. Düzenli bir uyku saati, kaliteli bir uyku açısından oldukça gereklidir.
Bu sebeple de kaliteli bir uyku için uykuyu ve derin dinlenmeyi desteklemekte olan bir gece yoga rutini yapılması önerilir. Yatmadan öncesinde yapılmakta olan sakinleştirici duruşlar ve derin nefesler sayesinde vücut dinlenme zamanının geldiğinin sinyali iletecektir. Bu durum ise uykuya dalma süresini kısaltmayı sağlamaktadır. Uygulanmakta olan bu gece yoga rutinin de en etkili sonucu almak için yoga yapılan alanın da yatağa kolay ulaşılabilecek bir yer olmasına da önen gösterilmesi önerilir.